Another Car-VBA2C!! Congratulations!!

Alhamdulillah, pagi ni lepas sahur, aku terima berita yang sangat menggembirakan dan sangat mengujakan. Seorang sahabat sejak zaman matrik UIA dah berjaya VBA2C!!! Dalam kereta lagi! Yang paling mengharukan adalah bila beliau sendiri yang menyambut kelahiran bayi keempat beliau ini. Sedikit sejarah beliau; anak sulung cser kerana ‘fetal distress’ (well who doesn’t get cser-ed for fetal distress these days *roll eyes* – tiba-tiba je baby zaman sekarang dah tak pandai bawak diri dalam rahim mak dia..nonsense!), anak kedua beliau berjaya vbac, anak ketiga emergency cesarean sebab baby maintain transverse lying (melintang) during labor, dan kini anak keempat alhamdulillah VBA2C.

“Saya sangat bangga dengan awak! Saya dedikasikan khas entri ni untuk ucap tahniah pada awak!” Mmuahhhh!

Aku tertarik nak kongsi sedikit pengalaman yang beliau sudi kongsikan dengan aku sebelum ni. “Saya harap awak tak kisah ye saya share ni hehe”

Baby keempat beliau berada dalam posisi melintang semasa mengandung. Dia selesa dok macam tu. Jadi, beliau banyak mencuba teknik untuk menggalakkan bayi pusing head-down semula, antaranya teknik Forward-Leaning Inversion yang diajarkan oleh Gail Tully (a certified midwife from US) dalam laman SpinningBabies. Beliau juga mencuba kemudahan katil urut CERAGEM yang disediakan secara percuma oleh kerajaan. Kata beliau, katil CERAGEM tu mampu memberi kesan pada kesihatan dengan cara yang serupa dengan kaedah massage, accupressure, moxibustion dan chiropractic. Lepas pergi CERAGEM tu alhamdulillah baby pusing kepala bawah. Boleh rujuk poster CERAGEM di laman ini untuk maklumat lanjut: http://permatainn.blogspot.com/2013/01/rawatan-dengan-ceragem.html

Nak tunjuk gambar moxibustion takde pulak. Tapi yang pasti boleh pergi pusat rawatan akupunktur atau kedai singseh untuk beli kayu moxi tu, bersekali dengan arahan tentang cara guna. Insya Allah baby songsang (breech/kepala di atas) atau transverse (melintang) akan pusing kepala ke bawah lepas guna kaedah moxibustion ni, tak kira la buat di CERAGEM atau buat sendiri di rumah. Cepat jugak, dalam masa seminggu buat tu biasanya baby pusing dah kalau takde masalah.

Tahniah sekali lagi buat kawan aku ni sebab dah selamat VBA2C. Dapat sambut sendiri pulak tu. Yang paling menarik, bila sampai di Gombak Medical Center, misi pun dah tanda, patient Dr Noor Fidak memang selalu request natural birth. Makanya, bila dah sampai hospital tu, baby dah selamat dalam pangkuan mamanya, uri pun dilahirkan secara semulajadi tanpa disuntik pitocin, dapat buat delayed cord clamping, baby tak payah bagi antibiotik. Pendek kata, takde cucuk-cucuk, takde jahit-jahit. Semuanya berlaku secara semulajadi. Alhamdulillah semuanya selamat dan si ibu pun sangat gembira selepas 48 jam menahan sakit active labor.

Aku tumpang gembira, sebab aku tahu kawan aku ni memang berusaha gigih untuk pastikan dapat bersalin normal kali ni. Beliau tak pernah betul-betul masuk kelas AMANI, tapi beliau rajin ikut sharing session. Jadi kiranya beliau ni pun macam dah belajar AMANI Birth jugak la. Campur dengan research beliau sendiri. Itu yang aku rasa bangga dan terharu dengan dia. She deserves this.

Moral of the story, aku nak share dengan korang, kalau korang dah pernah cser, dan mahu bersalin normal selepas ini, korang kena tahu yang korang ada hak untuk mencuba (trial of labor after cesarean). Tapi untuk memastikan korang berjaya, ia memerlukan komitmen dan usaha yang tak berbelah bahagi, dan juga kepercayaan sepenuhnya pada Allah dan percaya bahawa Allah telah cipta tubuh kita ni dengan sebaik-baiknya. Mustahil Allah nak buat tubuh ibu yang nak melahirkan ni tak boleh berfungsi dengan baik. Tinggal kita je nak usaha macam mana. Kena kenal tubuh badan kita ni, sebab ni badan kita, dan baby kita tu membesar dalam rahim kita. Jadi kita lebih tahu keadaan kita berbanding orang lain, apatah lagi mesin yang kadang-kadang tak berfungsi dengan baik tu. Pastu kena belajar ilmu-ilmu nak bersalin, bukan pakai redah je (macam sesetengah orang fikir). Pastu kena belajar jugak untuk kenalpasti tanda-tanda bahaya yang memerlukan perhatian pakar. Pastu pandai-pandai la fikirkan apa yang terbaik untuk diri sendiri. Jangan lupa juga jaga kesihatan dengan pemakanan yang baik dan bersenam untuk memastikan peluang VBAC yang optima.

Sekian cerita tentang kawan aku ni, tak lengkap rasanya kalau tak cerita pasal 3 lagi wanita hebat yang juga berjaya VBA2c dan VBAC ‘against all odds’. Aku akan sambung dalam entri lain ok. Kang jenuh pulak korang nak membaca hehehe..

Gambar-gambar di bawah dikongsikan oleh kawan aku tu.. Lebih kurang macam ni la rupa CERAGEM tu..

Katil CERAGEM.. rasanya katil ni yang kawan aku cakap bule wat accupressure dan moxibustion tu..

Katil CERAGEM.. rasanya katil ni yang kawan aku cakap bule wat accupressure dan moxibustion tu..

IMG_0820

Ramai orang menunggu giliran.. tapi katil pun ada banyak..

Natural Birth? Gentle Birth? Apa tu?

Natural birth? Gentle birth? Apa benda tu?

Minggu lepas, ada seorang sister PM saya. Beliau sudah 37 minggu mengandung dan berhasrat untuk menghadiri kelas antenatal AMANI Birth. Katanya dah lama menyertai The Gentle Birthing Group, tapi baru sekarang berkesempatan untuk melihat-lihat apa yang ada dalam group tu. Beliau juga menyatakan hasratnya untuk mengemukakan birth plan beliau kepada doktornya.

37 minggu sebenarnya sudah agak terlalu lewat untuk menyertai kelas antenatal. Tapi saya pernah menyampaikan kelas secara intensif kepada ibu-ibu yang mendapat maklumat tentang kelas saya pada saat akhir iaitu di minggu 36, 37 dan 38 minggu. Kadang-kadang saya yang berdebar, takut tak sempat nak mengajar, takut si ibu terbersalin dahulu. Huhuhu. Sebaik-baiknya, kelas antenatal dihadiri secara mingguan bermula minggu ke-20. Saya harap selepas ini, umum mengetahui bila masanya untuk hadir ke kelas antenatal ye.

Berbalik pada cerita sister itu. Setelah beberapa hari menyepi, saya bertanya khabar beliau. Beliau menceritakan bahawa beliau sudahpun menyampaikan birth plan beliau kepada doktor dan doktor juga seakan bersetuju. Saya agak curious dan tertarik dengan keterbukaan doktor tersebut lalu meminta beliau kongsikan birth plan bersama saya. Manalah tahu, mungkin saya boleh membantu ibu-ibu lain dengan informasi itu.

“Saya cakap dengan doktor saya nak gentle birth. Doktor hairan, doktor tanya gentle birth tu apa? Saya pun tak pasti jadi saya tanya doktor gentle birth tu macam mana. Doktor pun kata, oh kat hospital ni memang semua gentle birth.”

Ok sejujurnya saya memang terpana dengan jawapan beliau. Speechless sekejap, tapi somehow saya dah jangka yang beliau memang belum bersedia dengan informasi yang sepatutnya. Sejujurnya juga, berdasarkan pengalaman saya dengan ibu-ibu lain, saya merasakan bahawa beliau akan end-up dengan mengikut bulat-bulat apa saja yang dicadangkan oleh doktor. Melainkan beliau mengikut saranan dan tips saat akhir yang telah saya berikan. Saya amat berharap beliau sempat membuat homework yang saya berikan, kerana dalam hati saya merasakan yang doktor itu ada hasrat untuk induce beliau, memandangkan doktor berkali-kali memberi hint ke arah itu. Susah nak cari hospital yang betul-betul amalkan gentle birth, melainkan Hospital Pantai Bangsar. Itupun atas permintaan.

Jadi, apa sebenarnya gentle birth dan apa itu natural birth?

Secara prinsipnya, gentle birth adalah kelahiran yang memberikan rasa tenang, selesa dan gembira kepada ibu dan bayi. Ya, saya kata IBU DAN BAYI. Bukan ibu sahaja. Kerana bayi juga adalah manusia yang punya perasaan dan memori, walaupun masih belum pandai berfikir.

Natural birth pula adalah kelahiran secara semulajadi, 100% sepertimana yang Allah telah rekacipta, iaitu 100% kerja keras tubuh si ibu dengan kerjasama bayi, tanpa campurtangan prosedur perubatan mahupun sebarang jenis ubat-ubatan. Cuba renungkan, Allah itu Maha Adil, takkan Allah nak cipta si ibu boleh mengandung tapi tak mampu beranak? Mesti boleh, tinggal kita je yang kena buat persediaan mental, fizikal dan emosi. In fact, kalau kita kena campak tengah hutan pun, kita tetap boleh beranak jugak, tak perlu ke hospital bagai pun. Tak perlu epidural, induce, tak perlu gunting-gunting, tak perlu cucuk-cucuk sana sini. Kisah Siti Maryam alaihassalam melahirkan Nabi Isa alaihissalam adalah contoh terbaik untuk direnungkan, begitu juga kisah Siti Hawa alaihassalam melahirkan kesemua anaknya. 😀

Bagaimanakah rasa tenang, selesa dan gembira itu?

Sewaktu proses kelahiran berlangsung, bermula dari early labor hinggalah active labor, si ibu diberi peluang dan sokongan untuk menghadapi rengat (contractions/labor sensations) dalam keadaan tenang tanpa gangguan. Si ibu diberikan ruang dan privacy untuk bergerak mengikut naluri dan keselesaan beliau (berbanding hanya berbaring di atas katil dan terikat dengan mesin ctg)  dan fokus pada relaxation techniques. Dalam keadaan yang tenang tanpa  gangguan ini, beliau mampu bekerja menggunakan kekuatan tubuh dan minda beliau dengan bantuan peranan sekalian hormon yang telah diciptakan oleh Allah untuk membantu kelahiran. Proses kelahiran sebegini tidak memberi tekanan pada ibu dan bayi, apatah lagi meninggalkan trauma kerana ia memberi peluang pada si ibu dan bayi mengeksplorasi laluan kelahiran (birth canal) yang unik mengikut ritma mereka sendiri, tanpa tekanan dari mana-mana pihak.

Selepas kelahiran, ketenangan dan kegembiraan yang dirasakan selepas bayi lahir itu akan membuatkan si ibu lebih ceria dan merasakan kepuasan serta kegembiraan yang memuncak. Bayi pula akan lebih tenang dan jarang menangis.

Adakah ia bermaksud doktor tidak berperanan?

Secara amnya, tubuh wanita sudah diprogramkan oleh Allah untuk tahu bagaimana menjaga bayi dalam kandungan sewaktu mengandung, dan melahirkan. Dalam masa yang sama, tidak dinafikan adakalanya timbul masalah dan bahaya pada ibu dan bayi. Di sinilah letaknya peranan kakitangan perubatan. Mereka memberi peluang si ibu melakukan ‘tugas’ mereka untuk melahirkan, dan mereka hanya memerhati dan bersedia untuk bertindak jika muncul tanda bahaya. Di negara-negara yang mana khidmat perbidanannya (maternity care) diketuai oleh bidan (midwife), inilah yang dilakukan oleh bidan, manakala di negara yang mana khidmat perbidannya diketuai oleh doktor, doktor memantau gejala berisiko dan bertindak sebelum risiko itu betul-betul berlaku. Kerana itulah cesarean rate meningkat.

Jadi, bagaimana mencapai perasaan tenang, selesa dan gembira itu?

Cari ilmu tentang apa yang berlaku semasa mengandung dan semasa kelahiran. Buat research. Ada banyak sumber sekarang, asalkan pandai cari je. Internet, kelas antenatal seperti AMANI Birth atau hypnobirthing, buku-buku dan banyak sumber lagi. Jangan malas!

Ok cakap banyak pun tak guna, saya kongsikan video yang saya jumpa di laman Spinningbabies.com. Renung-renungkan dan selamat menikmati keindahan ciptaan Allah! :)

http://www.youtube.com/watch?v=R_DQgKMxI8Q

Healing Birth..

Assalamualaikum

Rasanya sejak akhir-akhir ni jarang sangat dapat tulis kat sini. Sejak Irfan dah masuk 9 bulan lebih ni, separation anxiety dia makin ketara. Tak boleh tak nampak Mama selama lebih dari 30 saat, mula la menangis macam bayi kena dera. Seriously! Sampaikan satu hari tu, aku tak senang hati nak jemur kain kat luar sebab dia dok nangis-nangis cari Mama, aku pun angkat dia ke luar dan letak atas rumput dekat dengan aku. Hmm mula-mula dia macam nak sambung nangis tapi tiba-tiba happy pulak dia. Lebih-lebih lagi bila Abang Aiman join sekali. Bayangkan la nak masak macam mana, nak masuk toilet mandi pun satu cabaran!

Malam ni, aku nak cerita pasal suatu peristiwa penting yang bakal berlaku dalam hidup aku hujung bulan ni. Untuk korang yang dah biasa baca entri aku sebelum ni, mesti korang tahu apa perasaan aku terhadap BIRTHING kan? BERSALIN. Having had two cesarean births, one of the which that was traumatic, aku memang sangat sensitif terhadap isu bersalin ni. Kerana pengalaman pertama yang perit tu, aku banyak buat research tentang proses kelahiran, dan aku join support group untuk memulihkan tekanan emosi yang aku alami. Support group adalah sangat penting. It gives you the feeling that you are NOT ALONE. Ia sangat membantu. Aku juga sebolehnya tidak mahu ada lagi orang lain yang melalui keperitan yang aku lalui.

Atas kesedaran itu, aku telah mendaftar untuk menjadi Childbirth Educator and Doula. Aku mendaftar bawah program AMANI Birth. Emm nak tahu lebih lanjut pasal AMANI Birth ni, tunggu nanti aku dah habis training OK? Tak lama pun, 3 hari je. Cuma proses untuk jadi Certified CBE and Doula tu yang ambil masa lama sikit. Nanti aku cerita lagi. Yang penting, AMANI Birth ni menggalakkan proses kelahiran alamiah (natural birthing) juga, sepertimana hypnobirthing dan lain-lain. Natural birthing ni bukan sekadar bersalin normal, tetapi ia menggalakkan ibu-ibu memahami fisiologi sebenar kelahiran, dan menggunakan hormon-hormon semulajadi dalam badan untuk melalui every stages of labour. Ia juga menggalakkan ibu-ibu mengubah persepsi dari BERSALIN ITU SAKIT kepada BERSALIN ITU INDAH. Tubuh setiap wanita itu sudah memang secara semulajadinya telah diciptakan oleh Tuhan untuk melahirkan anak. Kita sebenarnya tidak perlu di’induce’, tak perlukan epidural, bahkan dalam kebanyakan kes, tidak perlukan pembedahan untuk melahirkan anak.

Aku nak kongsikan di sini mesej dari seorang ibu yang mengusik perasaan aku. Ibu ini adalah seorang pelawat blog aku yang telah sudi berkongsi pengalamannya melalui 3 kali pembedahan untuk melahirkan anak melalui komennya di sini. Aku berasa sedih, kerana proses kelahiran itu adalah detik pertemuan pertama antara anak dengan ibu yang telah mengandungkannya selama 9 bulan. Bukankah ia sepatutnya menjadi detik yang indah? Tetapi malangnya, ada sesetengah ibu tidak berpeluang merasai keindahan itu. Termasuk aku. Sedih bila aku baca, keperitan dan kesakitan yang dilalui oleh ibu ini sewaktu kelahiran anak bongsunya, apabila bius kehilangan kesan sewaktu beliau masih sedang dijahit. Ya Allah! Aku cuma mampu merasa pilu. Walaupun aku sendiri pun dah 2 kali kena csar, aku pun tak tahu nak kata apa membaca cerita ibu ini. Dan aku sangat mengerti, walaupun luka csar itu sudah tinggal parut, trauma dan kesedihan di hati itu akan kekal sampai bila-bila. Semacam ada sesuatu yang tidak kesampaian. Kerana tiada apa yang mampu mengubat luka di hati itu. Melihat si comel itu membesar memang membantu mengurangkan kesedihan, tapi ia tetap tidak hilang dari hati. Lebih-lebih lagi kalau tiada siapa yang dapat mendengar dan memahami rintihan di hati ibu ini.

Dalam support group yang aku join tu (ICAN Malaysia/VBAC Support), aku mendengar satu terma yang sangat menarik hati, “HEALING BIRTH”. Apabila seorang ibu berjaya VBAmC (Vaginal Birth after Multiple Cesareans), kelahiran itu digelar HEALING BIRTH, kerana ibu itu seolah-olah mendapat keyakinan dan kekuatan baru. Dia telah berjaya membuktikan bahawa dia juga mampu bersalin secara normal sepertimana yang difitrahkan, sekaligus menafikan kata-kata negatif yang mereka terima sebelum ni. Korang mungkin tak tahu, tapi memang ada segelintir orang yang sangat tidak peka terhadap perasaan orang lain. Bayangkan korang tengah sakit satu badan sebab nak bangun susah, bila dah bangun, nak duduk/baring balik tu susah, pastu nak bangun balik pun susah, kalau tiba-tiba nak kena rushing pergi toilet memang masalah besar, dahla lenguh-lenguh badan masa mengandung pun tak hilang lagi, tiba-tiba boleh pulak makcik yang korang hormat selama ni datang rumah nak tengok baby dengan selambanya cakap, “hmm kau ni tak rasa la sakit beranak” ataupun “eh kau ni tak beranak normal, kurang la pahala kau berbanding orang yang bersalin normal ni, kalau mati pun tak dapat la ganjaran mati syahid”. Huhu kejam kan? Baik tak payah datang melawat la kalau mulut laser macam tu. Buat pilu si ibu jek!

Kalau korang termasuk dalam kategori ibu-ibu yang pernah melalui pembedahan cesarean, tak kira la berapa kali pun, aku memang sangat recommend korang masuk support group yang aku cerita tu. Selagi korang tak pernah buat BTL, insya Allah boleh cuba dapatkan healing birth. Yang penting kena ada ilmu pasal bersalin.

Balik kepada kisah si ibu yang aku cerita tadi, aku teringin nak recommend dia masuk group tu jugak. Supaya dia dapat berjumpa dengan orang-orang yang senasib, termasuk aku. Tapi aku fikir dua tiga kali, sebab beliau sudah dimandulkan secara kekal melalui prosedur “Bilateral Tubal Ligation” (BTL). Aku nak recommend healing birth pun, macam tak kena tempat pulak. Lantas, hanya kata-kata semangat dan doa saja yang dapat kuhulurkan buat beliau, semoga beliau dipertemukan cara untuk pulih dari ’emotional scar’ itu.

*[BTL ni adalah prosedur di mana kedua-dua tiup fallopio si ibu diikat untuk mengelakkan si ibu mengandung lagi. Ia adalah prosedur yang selalu dilakukan di hospital setelah ibu melalui 3 atau lebih pembedahan cesarean (bergantung kepada doktor). Hukumnya sebenarnya adalah haram di sisi agama. Bagaimanapun, si ibu sebenarnya boleh menolak prosedur ini. Ia adalah hak individu.]

Sekian, sambung lagi lain kali..