Ilmi Orchard Montessori

Seperti yang dijanjikan, dalam posting kali ni, saya akan feature sebuah tadika montessori yang baru dibuka di Taman Pekaka, Nibong Tebal, Pulau Pinang.

Tadika yang diberi nama Ilmi Orchard Montessori (Dusun Ilmu) ini dibuka atas impian murni Uncle Q (refer posting ini) untuk membantu anak-anak kecil dari keluarga yang kurang berkemampuan untuk mendapatkan pendidikan yang baik pada yuran yang rendah berbanding tadika-tadika lain. Jom kita bagi sokongan untuk tadika kebajikan ni. Siapa yang rasa ada duit lebih nak menyumbang, boleh la hubungi facebook tadika ni ye: Ilmi Orchard Montessori

Ia adalah sebuah montessori, bermakna anak akan belajar mengikut tahap kemampuannya hingga anak itu dapat menguasai ilmu yang diajar dengan baik. Senang cerita, kalau anak tu pandai macam budak umur 6 tahun, dia akan terus diajar macam budak umur 6 tahun. Kalau dia umur 6 tahun tapi masih belum menguasai skil umur 4 tahun, dia akan belajar dulu skil umur 4 tahun sampai la dia pandai. Saya memang suka pendekatan montessori sebab ia tak memaksa anak belajar dalam tempoh yang ditetapkan.

Kalau Nibong Tebal tu dekat, saya nak je hantar Aiman dan Irfan ke sekolah ni sebab saya suka dengan keprihatinan dan sifat penyayang Uncle Q sepanjang dia mengajar anak saya. Memang tak risau nak tinggal anak dengan beliau. Eh saya tak dibayar untuk kempen tadika ni tau, tapi saya sendiri yang nak promote sebab saya gembira dan berterima kasih dengan Uncle Q sebab tolong jaga anak saya masa kat sekolah..hehehe~~

IMG_2742

 

Lawa sekolah dia, saya pun teringin nak belajar kat sini huhuhu.. Jemput la cuci mata ye..~~ Kesemua gambar adalah ihsan dari Uncle Q.

IMG_2788

IMG_2789

IMG_2791

IMG_2790

Belajar tentang Islam menggunakan teknik Al-Baghdadi