Homeschooling & I: Aiman dan Cakerawala

Dah lama aku tak update pasal aktiviti homeschooling aku kat rumah, sebab aku agak sibuk dengan tugasan AMANI Birth. Jadi, anak-anakku pandai-pandai sendiri la cari apa dia nak belajar. Sekali-sekala aku bantu, tapi kebanyakan masanya suami aku yang take charge. Jadi, alhamdulillah Abang Aiman dan Irfan tetap belajar banyak benda walaupun mama dia busy dengan tugasan.

Nak cerita kat sini, kalau korang biasa follow posting aku pasal homeschooling sebelum ni, aku banyak jugak guna gadget untuk mengajar anak-anak sebagai alat bantu mengajar. Walaupun banyak orang share dalam FB pasal post2 dari pakar-pakar tertentu yang selalu dok pungpang pasal kesan negatif gajet pada anak-anak, aku takde la nak kesah sangat sebab bagi aku, aku tahu apa yang aku buat, dan aku memang awasi anak-anak bila guna gajet, dan aku awasi perkembangan dan hasil penggunaan gajet tu. Jadi, selagi korang tak bagi total freedom pada anak-anak bila guna gajet, korang tak payah la dok risau sangat. Yang penting, pengawasan.

So apa yang Abang Aiman dah achieve sepanjang Mama busy dengan AMANI Birth ni?

Rasanya macam banyak jugak nak list down ni. OK kita start satu persatu.

Hari tu mama ada belikan set belajar menulis untuk Aiman. Belajar tulis ABC, 123 dan AlifBaTa. Alhamdulillah Abang Aiman pun semangat menulis guna marker pen. Bila dah siap, sapu balik bersih-bersih dengan tisu. Tapi mencabar jugak nak suruh dia menulis tu. Sebab Abang Aiman rupanya berminat dengan marker pen tu, bukannya berminat nak menulis. Jadi, nak kena pujuk lebih sikit nak menghabiskan semua huruf. Pastu kalau mama bangun pergi kat Irfan pulak, Abang Aiman berhenti menulis dan sibuk dok main dengan kad menulis tu pulak. Haih.

Ingatkan dah cukup la belajar menulis guna marker. Suatu hari, Abang Aiman bawa balik homework matematik. Kena berlatih tulis nombor 1 dan 2. Aku tengok dia bawak balik buku, aku dah seriau. Sebab Abang Aiman tak pernah nak menulis. Bila bagi dia kertas dengan pensel, pen, krayon, pensel warna, cat air, apa saja lah, dia akan menulis dan mewarna sekejap je. Lepas setengah jam, dia guna alat-alat tu untuk buat trek kereta. Jadi, korang boleh bayangkan tak betapa susahnya nak menghabiskan satu mukasurat menulis nombor-nombor tu? Memang migrain mama dibuatnya heheh.

Pendek kata, Abang Aiman memang tak berminat sangat nak belajar membaca dan menulis. Mama hairan jugak sebab memang totally opposite dengan mama kecil-kecil dulu. Jadi, aku cuba explore apa yang dia sebenarnya suka, selain dari bermain lego dan blocks macam aku cerita dulu kat link ni. Maka aku temukan jawapannya dalam kombinasi ipad dan buku grolier. Ingat tak aku pernah cerita dulu pasal grolier kat sini? Dulu, Aiman cuma minat baca buku “Planes Have Wings” dalam set grolier tu. Tapi tiba-tiba dia dah kembangkan minat dia untuk belajar pasal planet dan angkasa pulak. Ok fine kita ikut je. Ilmu space science pun bagus juga :) Maka Aiman pun rajin la membawa buku “Stars Twinkle” ke sana kemari semata-mata untuk belajar pasal cakerawala. Korang boleh tanya dia, planet apa yang paling panas dan planet apa yang paling sejuk, kenapa planet tu panas dan kenapa planet tu sejuk, planet apa yang berwarna merah dan kenapa dia berwarna merah, planet apa yang paling cantik, dan apa yang ada dalam astroid belt? Insya Allah dia boleh cerita. Belajar dari buku ni saja tak cukup, sebab cuma ada gambar, dan tak nampak real. So, Papa Aiman buat inisiatif yang best macam biasa, carikan video pasal sains cakerawala dalam youtube. Versi budak-budak pun Aiman layan, versi National Geographic pun dia layan sampai habis! Budak-budak ni dia tak perlu faham bahasa tinggi-tinggi pun, bila dia tengok video tu, otak dia sama berputar nak proses ilmu yang dia dapat dari video-video tu. Jadi, bila kita tunjuk kat dia kedudukan planet dan bintang di langit pun, dia boleh faham, dan boleh nampak apa yang kita maksudkan. Bukan hanya mendongak kosong ke langit. Lebih menarik lagi, dia akan kumpul bola-bola dia pelbagai saiz, susun atas lantai pastu panggil, “Mama, Aiman buat planet!”. (Aiman dah lancar bertutur sekarang, menginjak usia 4 tahun minggu depan, dia dah tak pelat sangat, sikit-sikit je). Bola paling besar dia letak di tengah (Musytari). Salah satu bola tu dia masukkan celah donut dan dia letak sebelah bola yang paling besar (Zuhal la tu).  Bola paling kecil untuk Neptune dan Pluto. Kadang-kadang, dia guna play doh untuk bentukkan bola-bola pelbagai saiz mewakili kesemua 9 planet (yes, Pluto dah kembali diwartakan sebagai planet). Yang tak tahannya bila setiap kali dia mandi, dia nak bawa kesemua planet tu masuk mandi sama-sama dengan dia. Kalau bola ok la, kalau playdoh, habis hancur terkena air.

Antara buku dari set Grolier

Antara buku dari set Grolier: ketiga-tiga buku ni yang Aiman selalu bawa ke hulu ke hilir sampai lunyai

Selain dari sains cakerawala, Abang Aiman juga sedang belajar tentang sains pergunungan. Dia sedang belajar tentang jenis-jenis gunung. Tapi tak habis belajar lagi, sebab agak sukar nak bagi dia nampak pergerakan plat bumi yang membentuk gunung-gunung.

Ok sampai sini dulu. Nak pergi ambil Aiman di sekolah. Minggu depan birthday Aiman :)

Lain kali cerita pasal perkembangan Irfan pulak :)

Adios!

 

Homeschooling & I: Projek Irfan pulak

Sebelum aku memulakan cerita, aku nak khabarkan bahawa anak aku yang sulung, Aiman dah selamat mendaftar ke sekolah tadika berhampiran dengan rumah.

Mamanya bukan main bersemangat nak suruh dia belajar kat rumah, Mama siap dah beli alat bantu mengajar lagi, tengok-tengok dia sikit punya bersemangat nak sekolah! Seminggu sebelum sesi persekolahan bermula, tiap-tiap pagi bangun je dari tidur terus minta nak sekolah. Ini semua gara-gara terpengaruh mendengar adik bongsu aku akan masuk ke tingkatan satu di sekolah berasrama penuh.

Tak nak bagi sekolah kang, rasa bersalah pulak. Maka kami pun daftarkan la dia ke tadika. Alhamdulillah, kerana bersemangat nak bersekolah, dia sangat mudah bangun tidur setiap pagi, mandi dan bersiap. Sampai ke hari ni. Cuma pada minggu pertama je ada separation anxiety sikit. Maklum la sejak lahir tak pernah berpisah dengan Mama kan. Tapi Abang Aiman menunjukkan komitmen yang bagus untuk bersekolah, and we are very happy with his progress. Alhamdulillah.

Oleh kerana Abang Aiman dah selamat masuk sekolah, tinggal la Irfan je dengan Mama setiap pagi.

So apa yang Mama buat dengan Irfan setiap hari?

Ni la semua alat bantu mengajar yang aku beli untuk mengajar Aiman membaca dan menulis di rumah. Oleh kerana Aiman pergi sekolah, aku guna aje la semua ni untuk Irfan. Bila Aiman balik, Aiman pun join sekali.

Seronok jugak tengok Aiman belajar menulis guna kad imbas ni. Yang penting nak mengasah kemahiran psikomotor dia. Takde la pandai guna touch screen je kan.

kad imbas

Kad imbas ABC, 123 dan huruf jawi beserta marker pen percuma

Untuk belajar membaca Bahasa Inggeris pulak aku guna pakej “Read Easy” dan untuk Bahasa Melayu aku gunakan “Pakej Bestari Bacalah Anakku” macam dalam gambar kat bawah ni. Tips dari cousin aku yang merupakan cikgu tadika. Pakej di bawah ni menggunakan kaedah phonics. CD panduan menggunakan pakej ini juga ada disertakan. Sebelum ni jenuh aku keliling kedai buku cari. Tapi tak jumpa. So kalau korang nak cari benda-benda ni semua, beli je online kat sini.

read easy

Read Easy Bestari Package

bacalah anakku

Pakej Bestari Bacalah Anakku

Untuk mengajar Al-Qur’an pulak, ada Pakej Bestari Al-Furqan, tapi aku tak beli sebab tak perasan ada produk ni hehehe. So aku guna Iqra’ biasa je. Setakat ni Alhamdulillah, Irfan menunjukkan minat untuk belajar. Tapi ada jugak kadang-kadang dia hanya nak membaca kalau Aiman ada bersama. Bila diorang dah penat belajar, aku pun bagi diorang pensil warna dan kertas. Apa lagi, mewarna la! :)

 

 

Homeschooling & I: Mengajar Membaca

Dah lama tak tulis pasal aktiviti homeschooling kat rumah ni, dan memang dah beberapa bulan juga aku tak mengajar Aiman secara serius. Puncanya sebab buat sementara waktu, aku kehilangan idea macam mana nak approach Aiman, sebab nampak dia macam tak berapa minat je nak sambung belajar membaca setelah mengenal huruf.

Aku cuba ajar dia membaca bahasa Inggeris menggunakan konsep phonics macam yang sepupu aku rekemen. Tapi Aiman macam blur je. Bila dia blur, tak sampai 10 minit dia pun lari pergi sambung main.

Aiman masih sukakan buku. Dia masih suka ambil buku, pastu suruh Mama yang bacakan untuk dia. Tapi kenapa bila ajar membaca dia macam tak berminat je?

Mungkin aku patut tukar approach.. tapi macam mana?

Untuk bahasa Inggeris dan Arab, agak mudah untuk ajar dia sebab ada banyak apps yang boleh digunakan untuk membantu pengajaran. Untuk bahasa Melayu agak mencabar sebab agak susah nak cari alat bantu. Tambahan pula, dah beberapa bulan aku keliling kedai buku cari siri “Bacalah Anakku” yang sepupu aku rekemen tapi malangnya siri tu dah habis stok. Aku buntu buat seketika. Kalau berterusan macam ni, terpaksalah aku hantar Aiman ke tadika tahun depan. Rancangan asalnya aku nak tangguhkan kemasukan Aiman ke tadika. Aku lebih berminat untuk megajar dia sendiri di rumah.

Tiba-tiba sejak beberapa minggu yang lalu, aku terfikir, kalau kaedah phonics tak serasi dengan Aiman, maknanya aku kena guna kaedah yang sama macam Mama aku ajar aku membaca masa kecil dulu; iaitu memorizing. Masa aku kecil, Mama aku selalu ajak aku duduk sebelah dia dan ajar aku membaca guna siri “Peter and Jane”. Siri tu gunakan teknik menghafal instead of phonics.

Maka aku pun buat rancangan untuk ajar Aiman suku kata Bahasa Melayu dulu, sebab ia lebih senang. Malas nak gi cari flashcard, aku tulis sendiri je. Suruh Aiman hafal.

Proses ini akan mengambil masa. Tapi knowing Aiman, awal-awal memang enjin dia lambat sikit nak panas. Once dia dah dapat momentum, nanti tiba-tiba dia dah pandai, dah ingat semuanya. Sekarang pun, walaupun dah beberapa bulan tak diajar secara aktif macam dulu, dia masih menunjukkan yang dia belajar banyak benda. Antaranya, struktur ayat Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu yang sudah hampir sempurna. English pronounciation and diction is almost perfect. Kadang-kadang bunyi British, kadang-kadang bunyi American. Syukurlah takde pengaruh Australian English. 😛 I wouldn’t be happy about that hahaha. Yang penting, be it American or British, he never mix the two. Either the whole sentence is American English, or British. Takde separuh-separuh. Penggunaan ayat juga adalah di tempat yang betul. Dia juga dah pandai bercerita. 2 -3 ayat yang menceritakan apa yang berlaku pada dia. Aku rasa gembira dengan perkembangan itu.

Nak cerita satu artikel menarik yang aku jumpa. Mungkin korang pernah nampak dalam Facebook. Nevertheless, aku nak share kat sini. Korang boleh klik pautan ni.

http://amuslimchildisborn.blogspot.com/2009/04/suggested-quran-memorization-schedule.html

http://www.mariampoppins.com/2013/08/quraan-memorization-schedule-for.html?m=1

Aku belum sempat baca blog ni secara keseluruhan, tapi aku rasa content blog ni bagus. Tip mengajar anak menghafal Al-Quran; sejak berusia 3 tahun, 3 baris sehari. Walaupun anak belum pandai membaca, kita dah boleh mulakan dengan membaca ayat tu dengan makhraj yang jelas dan tajwid yang betul. Aku dah mulakan modul ni jugak.

Student aku sekarang ni bukan sorang, tapi dua orang. Bila ajar Aiman suku kata Bahasa Melayu, kat background dengar bunyi si adik dok ajuk. Aku sebut L-A-LA. Dengar suara halus dok ikut A-A-A. Hahaha sangat comel OK! Dia baru 11 bulan, tapi dah tunjuk semangat nak belajar ABC juga. Kalau tengok, si adik lagi bersungguh nak belajar. Tengok-tengok adik yang tak pernah kenal ABC tu lebih dulu pandai membaca. Heheh..

Nampak gayanya we will be a bit busy again. Nak lagi, aku sendiri pun tengah training untuk jadi childbirth educator dan doula. Still got 3 books to review and tests to sit, classes to conduct, labours to attend, reports to write. Nak seimbangkan dengan rumahtangga lagi. Chayok~!

Homeschooling & I: Aiman and Grolier

It has been a while since the last time I wrote about my homeschooling journey. This time, I will tell you how I teach my son with the aide of an encyclopedia. Remember I told you that I bought Aiman a set of Grolier encyclopedia in this post? Well, to begin with, you do not really need to have an encyclopedia. You can simply explain to your child in accordance to his level of understanding, and of course you should at least show a picture or video to make him understand better what you are saying. I always like to use many kinds of teaching aide when I teach my son. Just remember, repetition is always the best way to teach your child anything.

It so happened, last Wednesday, the Papa had to go outstation in Johor Bharu. Which meant I will be left alone with the kids at home until either one of my two siblings who are staying with me came back. It’s going to be a very long night when Papa is not around.

Somehow, Aiman was suddenly in his learning mood. So he took a few books from his shelf and sat next to me. First, he asked me to read him the story of ‘The Gingerbread Man’. Then, we read on Butterfly Metamorphosis. Interesting! Just explain to him in the simplest language so that he could comprehend, with the aide of the picture in the book.

Aiman & Irfan learning about the metamorphosis of a butterfly

Aiman & Irfan learning about the metamorphosis of a butterfly

I was also trying to explain about the volcanoes, but he was not very interested. So I  just let him ponder further upon what he had learnt; the butterfly metamorphosis. If your child seemed to be not very interested in a topic you are trying to teach, don’t be worried or upset. Let him learn at his own pace. PATIENCE is virtue! :) Some kids learn very quickly, some are a bit slower, some are keen learners, and some just don’t seem to want to learn yet. The keyword is; CAPTURE their interest. Teach them in a way that can capture their attention. Be creative!

I always make sure Irfan joins us everytime I am teaching Aiman something. I purposely want to expose him to knowledge starting from a very young age. I want to set up a habit among my children to love reading and seeking knowledge.

Thirsty for knowledge

Thirsty for knowledge

See the drawing below? Guess what it is…

What do you think of this?

What do you think of this?

It can be a lot of things. This was Aiman’s drawing. I have no idea what he was trying to draw, not that he could explain either. But it sure did look like a lizard to me. A weird-looking lizard.

Homeschooling and I: The Wonders of the Children’s Minds

Since a few weeks ago, my 3-months-old-today Baby Irfan and I had started a new routine with the Ipad. Schooling! Not schooling as in ‘going to school’ but ‘learning like in school’. Believe it or not, a baby as young as a newborn is already very much capable of absorbing new knowledge. In fact, this is the best time to teach them everything there is to learn. If only you know how wonderful a child’s mind is, you will be amazed!

How Do I Teach My Kids?

After not much of an experiment, I found that Irfan is very fond of this one particular application called “My First Arabic“. It is developed by Islamkids.Media Sdn Bhd under the “babykhalifah” series. I do recommend this app for parents who have Apple device. This app teaches numbers, shapes, colours and days. It is animated and colourful. I also bought My First Iqra’ and Wudhu’. Aiman also learnt from these apps since he was nearly a year old. I also downloaded a few other learning apps developed by yufid.org (Kids Dua, Hijaiya, Hisnul Muslim etc), Fisher Price (Where’s Puppy’s Nose, Shapes and Colours, Let’s Count, Animals), BlueOnionSoft (BabyApps, BabyWord).

Credit to Islamkids.my

Watch this video of Aiman learning Arabic alphabets. He was using an the app Hijaiya developed by yufid.org.

Besides using the Ipad, I actually still use the conventional way to teach Irfan; the flashcards!

I got all these cards from Aiman’s paediatrician’s clinic and from Enfamama’s newsletters. All for FREE!!! I used to show these cards to Aiman ever since he was 2 months old. At that time, I was not sure he was learning. I even felt like I was starting too early because he did not show much of a response except just staring at the pictures. But after a few months. I noticed the fruit of my efforts when he showed his interests in trains, particularly Thomas the Tank Engine. So then I learnt that it is never too early to start.

I also stimulated my children’s minds by talking to them a lot. Just show them things around them and introduce the names of things, the functions and maybe tell them a few things about it. Talk to them in simple language that they can comprehend. It will simply enhance their intelligence and promote learning. Keep them interested with things around them.

You don’t need expensive toys to boost your children’s development. Simply make use of things around you. It is God-created and it is free!

Don’t forget to sing to them too! Children learn ABCs faster if it is taught by singing. See my point? Sing to them the famous nursery rhymes whatsoever. They will love it.

Youtube is also a wonderful tool for learning. Search the keyword ‘phonics’ and you will find hundreds, if not thousands, of videos teaching ABCs, shapes, colours etc. Search ‘alif ba ta’. In short, search whatever you can find to teach the children. BUT, parental guidance is very much needed because kids nowadays are very smart they can surf the youtube without help, even if they cannot read yet. Please remember to restrict the hours your children spend on the devices and don’t let them go to sleep with it.

Aiman at ‘school’

You might want to read this too: How to Stimulate a Child’s Mind

Well, that’s all for now, I think. Irfan is already awake and I need to ‘start my school’ now. Ilalliqa’~