Homeschooling & I: Mengajar Membaca

Dah lama tak tulis pasal aktiviti homeschooling kat rumah ni, dan memang dah beberapa bulan juga aku tak mengajar Aiman secara serius. Puncanya sebab buat sementara waktu, aku kehilangan idea macam mana nak approach Aiman, sebab nampak dia macam tak berapa minat je nak sambung belajar membaca setelah mengenal huruf.

Aku cuba ajar dia membaca bahasa Inggeris menggunakan konsep phonics macam yang sepupu aku rekemen. Tapi Aiman macam blur je. Bila dia blur, tak sampai 10 minit dia pun lari pergi sambung main.

Aiman masih sukakan buku. Dia masih suka ambil buku, pastu suruh Mama yang bacakan untuk dia. Tapi kenapa bila ajar membaca dia macam tak berminat je?

Mungkin aku patut tukar approach.. tapi macam mana?

Untuk bahasa Inggeris dan Arab, agak mudah untuk ajar dia sebab ada banyak apps yang boleh digunakan untuk membantu pengajaran. Untuk bahasa Melayu agak mencabar sebab agak susah nak cari alat bantu. Tambahan pula, dah beberapa bulan aku keliling kedai buku cari siri “Bacalah Anakku” yang sepupu aku rekemen tapi malangnya siri tu dah habis stok. Aku buntu buat seketika. Kalau berterusan macam ni, terpaksalah aku hantar Aiman ke tadika tahun depan. Rancangan asalnya aku nak tangguhkan kemasukan Aiman ke tadika. Aku lebih berminat untuk megajar dia sendiri di rumah.

Tiba-tiba sejak beberapa minggu yang lalu, aku terfikir, kalau kaedah phonics tak serasi dengan Aiman, maknanya aku kena guna kaedah yang sama macam Mama aku ajar aku membaca masa kecil dulu; iaitu memorizing. Masa aku kecil, Mama aku selalu ajak aku duduk sebelah dia dan ajar aku membaca guna siri “Peter and Jane”. Siri tu gunakan teknik menghafal instead of phonics.

Maka aku pun buat rancangan untuk ajar Aiman suku kata Bahasa Melayu dulu, sebab ia lebih senang. Malas nak gi cari flashcard, aku tulis sendiri je. Suruh Aiman hafal.

Proses ini akan mengambil masa. Tapi knowing Aiman, awal-awal memang enjin dia lambat sikit nak panas. Once dia dah dapat momentum, nanti tiba-tiba dia dah pandai, dah ingat semuanya. Sekarang pun, walaupun dah beberapa bulan tak diajar secara aktif macam dulu, dia masih menunjukkan yang dia belajar banyak benda. Antaranya, struktur ayat Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu yang sudah hampir sempurna. English pronounciation and diction is almost perfect. Kadang-kadang bunyi British, kadang-kadang bunyi American. Syukurlah takde pengaruh Australian English. 😛 I wouldn’t be happy about that hahaha. Yang penting, be it American or British, he never mix the two. Either the whole sentence is American English, or British. Takde separuh-separuh. Penggunaan ayat juga adalah di tempat yang betul. Dia juga dah pandai bercerita. 2 -3 ayat yang menceritakan apa yang berlaku pada dia. Aku rasa gembira dengan perkembangan itu.

Nak cerita satu artikel menarik yang aku jumpa. Mungkin korang pernah nampak dalam Facebook. Nevertheless, aku nak share kat sini. Korang boleh klik pautan ni.

http://amuslimchildisborn.blogspot.com/2009/04/suggested-quran-memorization-schedule.html

http://www.mariampoppins.com/2013/08/quraan-memorization-schedule-for.html?m=1

Aku belum sempat baca blog ni secara keseluruhan, tapi aku rasa content blog ni bagus. Tip mengajar anak menghafal Al-Quran; sejak berusia 3 tahun, 3 baris sehari. Walaupun anak belum pandai membaca, kita dah boleh mulakan dengan membaca ayat tu dengan makhraj yang jelas dan tajwid yang betul. Aku dah mulakan modul ni jugak.

Student aku sekarang ni bukan sorang, tapi dua orang. Bila ajar Aiman suku kata Bahasa Melayu, kat background dengar bunyi si adik dok ajuk. Aku sebut L-A-LA. Dengar suara halus dok ikut A-A-A. Hahaha sangat comel OK! Dia baru 11 bulan, tapi dah tunjuk semangat nak belajar ABC juga. Kalau tengok, si adik lagi bersungguh nak belajar. Tengok-tengok adik yang tak pernah kenal ABC tu lebih dulu pandai membaca. Heheh..

Nampak gayanya we will be a bit busy again. Nak lagi, aku sendiri pun tengah training untuk jadi childbirth educator dan doula. Still got 3 books to review and tests to sit, classes to conduct, labours to attend, reports to write. Nak seimbangkan dengan rumahtangga lagi. Chayok~!

Homeschooling & I: Aiman and Grolier

It has been a while since the last time I wrote about my homeschooling journey. This time, I will tell you how I teach my son with the aide of an encyclopedia. Remember I told you that I bought Aiman a set of Grolier encyclopedia in this post? Well, to begin with, you do not really need to have an encyclopedia. You can simply explain to your child in accordance to his level of understanding, and of course you should at least show a picture or video to make him understand better what you are saying. I always like to use many kinds of teaching aide when I teach my son. Just remember, repetition is always the best way to teach your child anything.

It so happened, last Wednesday, the Papa had to go outstation in Johor Bharu. Which meant I will be left alone with the kids at home until either one of my two siblings who are staying with me came back. It’s going to be a very long night when Papa is not around.

Somehow, Aiman was suddenly in his learning mood. So he took a few books from his shelf and sat next to me. First, he asked me to read him the story of ‘The Gingerbread Man’. Then, we read on Butterfly Metamorphosis. Interesting! Just explain to him in the simplest language so that he could comprehend, with the aide of the picture in the book.

Aiman & Irfan learning about the metamorphosis of a butterfly

Aiman & Irfan learning about the metamorphosis of a butterfly

I was also trying to explain about the volcanoes, but he was not very interested. So I  just let him ponder further upon what he had learnt; the butterfly metamorphosis. If your child seemed to be not very interested in a topic you are trying to teach, don’t be worried or upset. Let him learn at his own pace. PATIENCE is virtue! :) Some kids learn very quickly, some are a bit slower, some are keen learners, and some just don’t seem to want to learn yet. The keyword is; CAPTURE their interest. Teach them in a way that can capture their attention. Be creative!

I always make sure Irfan joins us everytime I am teaching Aiman something. I purposely want to expose him to knowledge starting from a very young age. I want to set up a habit among my children to love reading and seeking knowledge.

Thirsty for knowledge

Thirsty for knowledge

See the drawing below? Guess what it is…

What do you think of this?

What do you think of this?

It can be a lot of things. This was Aiman’s drawing. I have no idea what he was trying to draw, not that he could explain either. But it sure did look like a lizard to me. A weird-looking lizard.

What u give ur child, that is what u will get back..whether u like it or not~

Assalamualaikum,

Alhamdulillah di pagi senin yg berbahagia ni masih diberi peluang bernafas atas bumi Allah ni dlm keadaan sehat walafiat dan cerdas. Di kala ramai org menghidap sindrom ‘Monday Blues’ ni, sy dgn hepinya menikmati sarapan pagi yg tenang di anjung umah sambil ditemani kicauan burung merpati. Time aiman lom bgn ni la bule duduk lepak2 dgn tenang. This is the best part about being a ‘stay-at-home mommy’.. hmm…

Apapun, cerita sbnr utk entri kali ni adlh pasal si kecik aiman ni la. Nak dijadikan cerita, ptg semalam, lps sy penat dok bertungkus lumus memasak kat dapur, sy pun pergila duduk di ruang tv, joining papa aiman dan aiman yg asyik bermain henpon sy. Baru je baring2 betulkan urat2 pinggang yg lenguh ni, tetiba si aiman ni datang kat sy dan ckp, “Eped, eped”. hmm faham la nak Ipad la tu. So sy pun ckp la kat dia, “ha gi amik, ipad kat bilik”. Pastu, instead of obediently pergi amik like he always did, dia suruh mama dia plak gi amik, “gi amik, gi amik, eped, eped”. I was caught by surprise. Nak tergelak pun ada. Dia siap tunggu saya bangun, dan ikut dia masuk ke bilik. Okla bangun la teman dia kejap. Pastu bila sampai bilik, saya berdiri la kat pintu, tunggu dia gi amik ipad atas katil. Tgk2, dia pergi kat katil and duduk situ bersandar sambil leka bermain dgn henpon sy. he was expecting me to come to the bed and take the ipad for him!

Then it hit me, ya Allah, si kecik ni tgh buat exactly mcm sy treat dia sblm2 ni. Sebelum ni, everytime dia mintak sesuatu kat saya, musti sy akan ckp “gi amik”, pastu kalu dia xpegi jgk, sy akan teman dia, and suruh dia amik sendiri apa yg dia nak tu. kecuali kalau dia mmg xsmpi ke apa. So apa yg berlaku smlm tu, adalah cermin kpd cara sy treat dia sebelum ni. Huhuhu..looks like i need to make a few amendments. Kalau kita dgr kat telinga kita bunyi xsedap, mesti la org lain dgr bunyi x sedap jugak. So kena la susun balik gaya bahasa tu. tukar from “gi amik” to “aiman amik ye”. rasanya bunyi polite sket kan. huhuhu..tu la jd parent ni byk bg kesedaran pd sy, what we want our children to become, that is what we have to show them.

Sebelum ni pun, bila saya ajar dia sesuatu yg baru, kalau dia berjaya catch apa yg saya ajar, mesti sy akan praise by saying, ‘pandai!’. Tujuannya nak boost dia punya confidence. So skrg ni, bila dia belajar apa2, kalau sy x ckp ‘pandai’ mesti dia akan ckp pd diri dia sendiri ‘pandai!’. alamak! mcm parrot pulak. tapi itu la hakikatnya, anak kecil ni mcm sponge, dia absorb semua yg dia nmpk and dgr di sekeliling, dia perhati mcm mana org sekeliling dia bercakap dgn dia, layan dia, pastu mcm tu la cara dia bercakap dgn org lain, mcm tu la jgk dia akn treat org lain. sbb tu la org kata anak ni adlh cermin bg ibubapa. haih~ the wisdom of old sayings..

mcm ni la kalu dh jd parents. zmn belum ada anak dulu, bahasa percakapan and behaviour pakai bantai je. nak rojak ke, nak kasar ke lembut ke, sume ikut suke ati. skg ni bila dah ada ‘parrot’, xboleh dah buat mcm dulu2. kite xnak la anak kite pegi umah atuk nenek dia nti bckp gaya bahasa yg pelik2 kan..huhuhu. bikin malu kampeni je.

pastu kalu dia wat something yg kite x suke, xleh marah2 sbrgn,. kena tarik nafas dulu, sabar dulu, pastu ckp baik2 pd dia. explain. kalau dah termarah, dia upset. bila upset, dia akan belaja memberontak plak. since kita xnak anak kita ada temper, kena la tegur cara baik. cakap dgn lemah lembut dan sopan. minta maaf sbb berkasar pastu explain kenapa kita marah. semoga dia faham. budak kecil ni hatinya masih suci, so waktu ni la lg senang nk bentuk dia, daripada tunggu dh besar panjang dah keras kepala baru nak betulkan mmg susah la. ajar dia that when we do wrong, we must apologize by showing the same example to them. it’s so not wise to make them learn a lesson by displaying your own ego. konfem diorg pulang balik mende sama. so when they actually show the same ego, dont blame them. blame urself for teaching them that.

sblm sy tamatkan celoteh sy ni, nak cerita psl this one family that i had known for a long time. everytime jumpa diorg, mesti sy akan notice the way they treat the little ones. x kira la anak sape pun. dorg ckp lembuuttt sgt dgn budak2, kalau perlu marah, suara tetap lembut tp tegas. anak2 kecil dilayan dgn penuh kasih sayang dan lemah lembut. so when the kids grow up, sy perhatikan dorg ni layan adik2, atau anak2 kecil lain with the same manner they were being treated before. they also become people who are polite, well mannered and very likable. i think this is a very good example. Rasulullah SAW pun layan kanak2 dgn lemah lembut dan penuh kasih sayang kan.

Ok la that’s all for now. Till next time. Wassalam..