Healing Birth..

Assalamualaikum

Rasanya sejak akhir-akhir ni jarang sangat dapat tulis kat sini. Sejak Irfan dah masuk 9 bulan lebih ni, separation anxiety dia makin ketara. Tak boleh tak nampak Mama selama lebih dari 30 saat, mula la menangis macam bayi kena dera. Seriously! Sampaikan satu hari tu, aku tak senang hati nak jemur kain kat luar sebab dia dok nangis-nangis cari Mama, aku pun angkat dia ke luar dan letak atas rumput dekat dengan aku. Hmm mula-mula dia macam nak sambung nangis tapi tiba-tiba happy pulak dia. Lebih-lebih lagi bila Abang Aiman join sekali. Bayangkan la nak masak macam mana, nak masuk toilet mandi pun satu cabaran!

Malam ni, aku nak cerita pasal suatu peristiwa penting yang bakal berlaku dalam hidup aku hujung bulan ni. Untuk korang yang dah biasa baca entri aku sebelum ni, mesti korang tahu apa perasaan aku terhadap BIRTHING kan? BERSALIN. Having had two cesarean births, one of the which that was traumatic, aku memang sangat sensitif terhadap isu bersalin ni. Kerana pengalaman pertama yang perit tu, aku banyak buat research tentang proses kelahiran, dan aku join support group untuk memulihkan tekanan emosi yang aku alami. Support group adalah sangat penting. It gives you the feeling that you are NOT ALONE. Ia sangat membantu. Aku juga sebolehnya tidak mahu ada lagi orang lain yang melalui keperitan yang aku lalui.

Atas kesedaran itu, aku telah mendaftar untuk menjadi Childbirth Educator and Doula. Aku mendaftar bawah program AMANI Birth. Emm nak tahu lebih lanjut pasal AMANI Birth ni, tunggu nanti aku dah habis training OK? Tak lama pun, 3 hari je. Cuma proses untuk jadi Certified CBE and Doula tu yang ambil masa lama sikit. Nanti aku cerita lagi. Yang penting, AMANI Birth ni menggalakkan proses kelahiran alamiah (natural birthing) juga, sepertimana hypnobirthing dan lain-lain. Natural birthing ni bukan sekadar bersalin normal, tetapi ia menggalakkan ibu-ibu memahami fisiologi sebenar kelahiran, dan menggunakan hormon-hormon semulajadi dalam badan untuk melalui every stages of labour. Ia juga menggalakkan ibu-ibu mengubah persepsi dari BERSALIN ITU SAKIT kepada BERSALIN ITU INDAH. Tubuh setiap wanita itu sudah memang secara semulajadinya telah diciptakan oleh Tuhan untuk melahirkan anak. Kita sebenarnya tidak perlu di’induce’, tak perlukan epidural, bahkan dalam kebanyakan kes, tidak perlukan pembedahan untuk melahirkan anak.

Aku nak kongsikan di sini mesej dari seorang ibu yang mengusik perasaan aku. Ibu ini adalah seorang pelawat blog aku yang telah sudi berkongsi pengalamannya melalui 3 kali pembedahan untuk melahirkan anak melalui komennya di sini. Aku berasa sedih, kerana proses kelahiran itu adalah detik pertemuan pertama antara anak dengan ibu yang telah mengandungkannya selama 9 bulan. Bukankah ia sepatutnya menjadi detik yang indah? Tetapi malangnya, ada sesetengah ibu tidak berpeluang merasai keindahan itu. Termasuk aku. Sedih bila aku baca, keperitan dan kesakitan yang dilalui oleh ibu ini sewaktu kelahiran anak bongsunya, apabila bius kehilangan kesan sewaktu beliau masih sedang dijahit. Ya Allah! Aku cuma mampu merasa pilu. Walaupun aku sendiri pun dah 2 kali kena csar, aku pun tak tahu nak kata apa membaca cerita ibu ini. Dan aku sangat mengerti, walaupun luka csar itu sudah tinggal parut, trauma dan kesedihan di hati itu akan kekal sampai bila-bila. Semacam ada sesuatu yang tidak kesampaian. Kerana tiada apa yang mampu mengubat luka di hati itu. Melihat si comel itu membesar memang membantu mengurangkan kesedihan, tapi ia tetap tidak hilang dari hati. Lebih-lebih lagi kalau tiada siapa yang dapat mendengar dan memahami rintihan di hati ibu ini.

Dalam support group yang aku join tu (ICAN Malaysia/VBAC Support), aku mendengar satu terma yang sangat menarik hati, “HEALING BIRTH”. Apabila seorang ibu berjaya VBAmC (Vaginal Birth after Multiple Cesareans), kelahiran itu digelar HEALING BIRTH, kerana ibu itu seolah-olah mendapat keyakinan dan kekuatan baru. Dia telah berjaya membuktikan bahawa dia juga mampu bersalin secara normal sepertimana yang difitrahkan, sekaligus menafikan kata-kata negatif yang mereka terima sebelum ni. Korang mungkin tak tahu, tapi memang ada segelintir orang yang sangat tidak peka terhadap perasaan orang lain. Bayangkan korang tengah sakit satu badan sebab nak bangun susah, bila dah bangun, nak duduk/baring balik tu susah, pastu nak bangun balik pun susah, kalau tiba-tiba nak kena rushing pergi toilet memang masalah besar, dahla lenguh-lenguh badan masa mengandung pun tak hilang lagi, tiba-tiba boleh pulak makcik yang korang hormat selama ni datang rumah nak tengok baby dengan selambanya cakap, “hmm kau ni tak rasa la sakit beranak” ataupun “eh kau ni tak beranak normal, kurang la pahala kau berbanding orang yang bersalin normal ni, kalau mati pun tak dapat la ganjaran mati syahid”. Huhu kejam kan? Baik tak payah datang melawat la kalau mulut laser macam tu. Buat pilu si ibu jek!

Kalau korang termasuk dalam kategori ibu-ibu yang pernah melalui pembedahan cesarean, tak kira la berapa kali pun, aku memang sangat recommend korang masuk support group yang aku cerita tu. Selagi korang tak pernah buat BTL, insya Allah boleh cuba dapatkan healing birth. Yang penting kena ada ilmu pasal bersalin.

Balik kepada kisah si ibu yang aku cerita tadi, aku teringin nak recommend dia masuk group tu jugak. Supaya dia dapat berjumpa dengan orang-orang yang senasib, termasuk aku. Tapi aku fikir dua tiga kali, sebab beliau sudah dimandulkan secara kekal melalui prosedur “Bilateral Tubal Ligation” (BTL). Aku nak recommend healing birth pun, macam tak kena tempat pulak. Lantas, hanya kata-kata semangat dan doa saja yang dapat kuhulurkan buat beliau, semoga beliau dipertemukan cara untuk pulih dari ’emotional scar’ itu.

*[BTL ni adalah prosedur di mana kedua-dua tiup fallopio si ibu diikat untuk mengelakkan si ibu mengandung lagi. Ia adalah prosedur yang selalu dilakukan di hospital setelah ibu melalui 3 atau lebih pembedahan cesarean (bergantung kepada doktor). Hukumnya sebenarnya adalah haram di sisi agama. Bagaimanapun, si ibu sebenarnya boleh menolak prosedur ini. Ia adalah hak individu.]

Sekian, sambung lagi lain kali..

 

Happy Belated Women’s Day! erk..emm apa-apa jelah!

Sekarang ni rasa macam nak bercakap pasal bersalin (birthing/childbirth).

Sabtu lepas, sepatutnya aku sekeluarga pergi ke Hotel Grand Seasons Jalan Pahang. Ada program “Celebrating Birth and Motherhood” sempena Hari Wanita Antarabangsa. Dianjurkan oleh The Gentle Birthing Group Malaysia. Tapi kita hanya merancang, dan Allah adalah Perancang yang Terbaik, maka kami sekeluarga tak dapat hadir ke program tu sebab semua jatuh sakit. Takde rezeki. Nampaknya lain kali la ye.

Nak cerita kat sini, setiap hari aku rajin melayari laman ICAN Malaysia / VBAC Support dan The Gentle Birthing Group Malaysia di Facebook. Laman pertama tu adalah kumpulan  sokongan (support group) untuk ibu-ibu yang pernah melalui pembedahan cesarean dan berhasrat untuk melahirkan secara normal untuk kelahiran seterusnya (vaginal birth after cesarean, VBAC). Tak kira la sama ada baru melalui satu, dua atau lebih pembedahan. Kumpulan ini juga menjadi tempat ibu-ibu ni memberi sokongan moral kepada ahli-ahli kumpulan yang telah melalui saat-saat yang traumatik dan menyakitkan dalam proses kelahiran terdahulu. Laman kedua tu pula, laman yang boleh dijadikan sumber rujukan dan tempat pertanyaan untuk  gentle birth. Gentle birth ni bukan satu kaedah, tetapi ia adalah suatu konsep, iaitu konsep melahirkan anak secara semulajadi. Back to nature gitu. Bakal ibu digalakkan untuk mencari ilmu dan memahami fisiologi tubuh mereka, peranan hormon-hormon waktu bersalin, memahami proses sebenar bersalin, cara menggunakan hormon semulajadi dalam tubuh untuk memudahkan proses bersalin dan cara untuk mengatasi rasa sakit bersalin. Memang menarik!

Sehari-hari dok melepak dalam kumpulan-kumpulan ni buat aku rasa betapa jahilnya aku dulu sampaikan tak pasal-pasal kena cser, sedangkan ada ibu yang mengalami situasi yang sama macam aku (iaitu bayi dalam keadaan posterior) berjaya bersalin secara normal. Kat rumah pulak tu! Gerak hati aku kuat kata aku mampu bersalin normal macam mama aku. Tapi kerana kurang ilmu tentang bersalin, aku cuma mampu mengikut je saranan doktor. Sebab aku tak tahu yang ada doktor yang sengaja cser pesakit diorang sebab taknak menunggu lama untuk proses tu berlaku sendiri!

Jadi, aku rasa, setiap wanita yang bakal menjadi ibu, termasuk suami mereka, patut menghadiri kelas antenatal (childbirth classes). Tak kira la hypnobirthing class ke, AMANI birth class (search on facebook: “AMANI Malaysia: Childbirth Educator & Doula”), yang penting kena pergi kelas. Setakat kelas antenatal kat hospital tu tak payah la. Kebanyakkan akan ajar cane push, cane nak menyusu, pastu kempenkan epidural la, ubat itu ini. Tak payah! Serius aku cakap ni tak payah! Cari kelas yang tidak berkait dengan hospital ok. Cari certified independent childbirth educator. Pastu kena rajin la menimba ilmu pengetahuan pasal nak bersalin ni. Jangan pakai serah diri kat hospital, kat doktor aje. Bukan semua doktor rajin nak tunggu proses bersalin tu berlaku sendiri. Lambat! Silap haribulan kena induce. Tahu tak induce tu risiko dia tinggi dan boleh membahayakan nyawa? Dan selalunya ibu yang kena induce, dah la sakit tak terperi, pastu tunggu dua tiga jam, doktor suruh cser. Alasan baby lemas la, itu la ini la. Please jangan telan bulat-bulat semua ni ok. The fact is, even breech baby, posterior baby, mothers with GDM (gestational diabetes melitus), high BP pun, kalau rajin cari ilmu dan jaga kesihatan diri dengan baik, insya allah boleh elak dari cser. Once dah kena cser ni, haih Tuhan je la tahu betapa susahnya hati nak keluar dari kepompong ‘once a cesaerian, always a cesaerian‘ ni. Kita tak mahu macam tu ok! :)

Ok back to gentle birth tadi. Secara amnya, melalui gentle birth ni kita akan belajar yang untuk melahirkan anak sebenarnya tak perlu susah-susah push. Yang terbaik adalah membiarkan bayi keluar sendiri dengan kuasa contraction (aka surges) tu je. Push tu la yang selalunya menyebabkan koyakan pada perineum. Breathe the baby down, don’t push. Let your body do the work. You push, you tear.

Pastu, waktu nak bersalin tu, sepatutnya ibu kena bergerak instead of duduk diam-diam atas katil. Ada banyak posisi yang bagus untuk bersalin sebenarnya. Cuba tengok laman ni: Childbirth Positions: Giving Birth On Your Back Is Just NOT COOL!

Kalau korang ada pengalaman buruk waktu bersalin dulu (trauma), tak kira la csection atau vaginal birth, maknanya korang memang patut pergi kelas antenatal. Hmm sesetengah orang tak perasan pun yang diorang ada rasa trauma tu. Cuba jawab soalan-soalan berikut;

Bila korang ingat semula saat-saat bersalin tu, adakah korang rasa takut, sangat sakit dan serik?

Korang sanggup tak ingat balik saat-saat bersalin tu?

Ada tak rasa macam ‘serik’ bila ingat balik saat bersalin sampaikan rasa nak tangguh bertahun lagi untuk tambah anak?

Kalau ada yang korang jawab YA, maksudnya sesuai sangat la korang pergi kelas antenatal.

Birth is supposed to be gentle, relaxing, and happy. It is painful, yes, but when you understand your body and the actual process of birthing, how to use your natural hormones for ease of delivery, you will actually be surprised that birth becomes a totally happy experience for you.

Educate yourself!

Knowledge is power!

 

 

My Obgyn.. The Big Bully

This may not be a happy story. But still, it is part of my journey of becoming mother to two sons..and my journey towards having a happy and empowering birth in the future; be it vaginal delivery or c-section.

I simply hate the fact that my doctor BULLIED me into TWO c-sections! Hate it soo much that I could not sleep well sometimes.

Maybe my pelvis is really small (not so relevent because baby’s head can mould to fit through) or really disfigured (well, i did have a good fall on my butt when i was 7 years old..but i don’t think my pelvic was disfigured), or maybe i do really need a c-section for other reasons, but there is a HUGE difference in having a caring doctor and a very insensitive one.

And my doctor belongs to the second category.

My first son was delivered via c-section even before i start feeling labour pain. One Monday morning of my 39th week, I had a bloody show. Since I was due for a CTG that morning, we straightaway went to the hospital. Doctor came for vaginal examination (VE), 3cm. “Your baby is in OP. Im afraid if we waited too long, the baby might be distressed.”, she said. “OK we wait for another hour, if there’s no progress, we proceed with c-section. “, she said. 45 minutes later, she came in to check again, no progress. “OK, csar!”, she said. It was not even a full hour, and I was fine, and my baby was fine. Maternal instincts is even more powerful than the not-so-accurate-most-of-the-time CTG machine, you know. I knew in my heart that i did not need the surgery, but i could not say that to my doctor because, well, shouldn’t doctors know better? The thing is, I don’t understand a single word what the doctor is saying!

Two and a half years later, my second baby was born, also via c-section. I actually had a bloody show and leaking amniotic fluid for over a week, and been in labour for a good three days and nights. On the third night, the contractions were so terribly painful that i could not sleep at all. I purposely laboured at home, because I know my doctor has marked me for another surgery. The midwife on duty connected the electronic fetal monitoring (EFM) machine to me and did VE and found that I was already 8cm dilated. She went to inform my doctor. So my doctor came, did VE and told me that my baby was in OP, and that i had CPD, just like my previous birth. My doctor explained roughly that OP is caused by cephalopelvic disorder (CPD), so my baby may not be able to turn and descend further, so i need a c-section. I still have no idea what the doctor is talking about, and how did it relate to my previous pregnancy. I only knew in my heart again that this doctor is purposely trying to get me through another emergency c-section again. So, when the stupid EFM machine sabotaged me by beeping loudly when my baby was actually fine, I knew that there is no way to avoid the surgery. My doctor even had the nerve to threaten me . She said, “Im afraid it would be dangerous, the shoulders might get stuck.” At that point, I knew that the doctor didnt care about me AT ALL!. She only want to be done with this case (like every other cases..well, i’m just another case to her) and get on to attending her many patients waiting at her door. I knew in my heart that she was bluffing me, but i couldn’t fight for my own rights, simply because ‘THE SHOULDERS MIGHT GET STUCK”! Who on earth wouldnt be scared of that?!

After my post partum period, i did a real research on my problems. I researched on OP, CPD, natural birth, hypnobirth and everything related. I am serious in making my dream come true for my coming deliveries. I want to birth as naturally as I can and feel the empowerment and triumph of having birthed the way I should, and I want to have many kids!

I swear I will not go back to that incompassionate robot doctor, nor to the hospital who had given me a very bad service. Yeah, the same hospital where my son was admitted and sent to OT simply for swallowing a tiny weeny fish bone.

Simply ask yourself this; do you really feel happy with your doctor? Does he/she really listen to your concerns and problems? Is she empathic, compassionate about her patients? Patients are real people, you know. Not just a doll, not just another task. Moreover, ask around. If  her c-section rate is high, then there’s a chance that she is just like my doctor.

If you are unhappy with your doctor (caregiver), please find another one. It’s your right.