Cerita Kelahiran Irfan; VBAC yang Disabotaj

Dah setahun umur Irfan, tapi baru hari ni tergerak nak tulis pasal hari Irfan dilahirkan. Irfan, anak kedua aku, dilahirkan pada hari Isnin, 10 September 2012. Abang Irfan, iaitu Aiman, telah dilahirkan secara cesarean 2 tahun 4 bulan sebelumnya. Maka semestinya untuk kali ini aku mahu melahirkan Irfan secara normal pula (vaginal birth after cesarean).

Hampir 2 minggu sebelum Irfan dilahirkan, aku melihat ada ‘bloody show’, atau orang Melayu kata ‘turun tanda’. Tompokan-tompokan darah keluar selama beberapa hari, diselangi lelehan air ketuban (leaking). Namun aku tak menggelabah, kerana aku tahu bahawa belum sampai masanya untuk aku melahirkan. Aku telah belajar dari kesilapan sewaktu melahirkan Aiman, di mana aku pergi ke hospital terlalu awal, menyebabkan doktor membedah aku. Kali ini, aku belajar untuk lebih mendengar dan mempercayai naluriku.

(**Nota Pengajaran: Sesetengah orang hanya bersalin setelah beberapa hari turun tanda.)

8 September 2012

Setelah seminggu, aku mula merasakan kontraksi yang lebih kerap. Mungkin Braxton-Hicks lagi, mungkin tidak. Tapi aku layankan saja. Aku masih mampu bergelak ketawa dan membuat kerja rumah.

9 September 2012

Petang itu, aku mula merasa sakit kontraksi yang lebih kuat dan lebih kerap. Aku agak pasti kali ini bukan lagi kontraksi Braxton-Hicks. Di tengah perbualan, aku terpaksa berhenti seketika untuk menahan sakit. Tapi sakit kontraksi itu belum teratur (regular), berlaku secara rambang. Maknanya masih belum masa untuk pergi ke hospital. Aku nekad kali ini untuk tunggu di rumah sehingga betul-betul rasa sakit.

Malam itu aku tidur lebih awal kerana keletihan.

10 September 2012

Jam 2 pagi – Aku dikejutkan dari tidur oleh kontraksi yang sangat kuat. Rasa macam gempa bumi. Aku pusing ke kanan, ke kiri, semuanya tidak selesa lagi. Aku cuba duduk, berdiri, aku rasa serba tak kena. Bila kontraksi datang, aku berdiri bersandar pada tiang, berusaha menahan sakit dengan mengetap bibir. Tanganku digenggam. Allahu Akbar! Itu saja yang mampu aku sebut setiap kali sakit itu datang. Oh begini rupanya sakit kontraksi.

(**Pengajaran: Sepatutnya sewaktu sedang sakit kontraksi, jangan ketap bibir dan genggam tangan, sebaliknya buka bibir, keluarkan bunyi dan seluruh badan dalam keadaan rileks)

Jam 4 pagi – Sakit semakin kuat. Aku semakin gelisah. Aku tak dapat tidur. Aku cuba kejutkan suamiku yang lena. Dia tak sedar. Kasihan, tentu keletihan menunggu untuk membawaku ke hospital. Sejak tadi, aku cuba lupakan kesakitan dengan memasang alunan Al-Qur’an oleh Sheikh Saad Said Al Ghomidi. Kemerduan suara itu menusuk ke dalam jiwaku dan aku dapat rasakan ketenangan menusuk ke seluruh urat sarafku yang sedang menjalankan tugasnya untuk melahirkan anakku.

Jam 6 pagi – Sakit semakin kuat, aku sudah tidak mampu bertahan. Airmata laju membasahi pipi. Suara yang merdu itu sudah tidak dapat mengatasi kesakitanku. Maka aku fikir mungkin sudah sampai masanya untuk aku bersiap ke hospital. Aku pun mandi, bersolat Subuh dan menunggu suamiku bangun.

Jam 8 – Kami bertolak ke hospital yang hanya 5 minit dari rumahku. Setibanya di hospital, aku meminta pada misi di kaunter hadapan untuk masuk ke dalam bilik bersalin untuk menjalani CTG. Di bilik bersalin, aku dimaklumkan bahawa doktor aku belum sampai. Dalam hati aku rasa gembira, kerana sedikit sebanyak naluri aku merasa kurang enak dengan doktor itu. Aku menerima kehadiran doktor ganti dengan hati yang terbuka.

Entah kenapa, sewaktu aku menjalani CTG, kesakitanku hilang. Misi datang dan memeriksaku. Sudah 8 cm katanya. Aku sangat gembira. Aku fikir, dah 8 cm, tak mungkin mereka akan cser aku lagi. Cerahlah harapan aku untuk berjaya VBAC. Aku berasa gembira. Doktor ganti itu juga sangat baik dan lemah lembut orangnya. Beliau mengesahkan yang aku sudah mencapai 8 cm. Aku semakin positif!

Jam 10 pagi – Doktor aku tiba-tiba muncul di muka pintu bilik bersalin. Serentak itu, aku rasakan harapan aku tergugat. Beliau memeriksaku. “Bayi awak dalam kedudukan OP, boleh jadi sebab awak ada CPD, pelvik awak kecil, kita kena bedah awak.” Aku rasa marah, namun aku cuba mengawal suasana. “Saya tetap nak cuba normal juga doktor.” “Tak boleh, saya takut nanti bahu bayi awak tersangkut.” Malang sekali kerana beberapa hari sebelum tu, aku ada membaca artikel tentang ‘shoulder dystocia’, iaitu bahu bayi tersangkut di pelvik ibunya dan terpaksa dipatahkan untuk membolehkan bayi itu lahir. Ia boleh menyebabkan kecacatan kekal pada bayi.

Semestinya aku tidak mahu ia berlaku kepada anakku. Aku tidak mahu mengambil risiko itu. Walaupun di suatu sudut hatiku, aku merasakan doktor itu cuba mengambil kesempatan, aku tetap tidak mahu mengambil risiko. Sejujurnya, secara tiba-tiba aku tidak yakin dengan kemampuan doktor itu menyambut kelahiran bayiku. Kalau dia pandai, kenapa dia sibuk nak bedah orang?

Serentak dengan itu, tiba-tiba graf CTG menunjukkan kadar denyutan jantung bayi yang lemah. Doktor mengambil kesempatan untuk mendesakku untuk bersetuju dengan pembedahan. Padahal, sebelum ni pun kadar denyutan jantung bayiku memang sebegitu, terutamanya bila aku mengiring ke kanan. Aku tahu yang doktor itu tahu hakikatnya tiada apa yang tidak kena, namun beliau sengaja menggunakan situasi itu untuk kepentingan beliau.

Maka aku tandatangani jua surat kebenaran pembedahan. Yang pasti, aku tidak akan datang lagi kepada doktor itu.

Pembedahan berjalan lancar. Aku diberi spinal anaesthetic; iaitu hanya bius separuh badan. Aku berbual dengan pakar bius yang duduk di kepalaku. Tiba-tiba, misi membawa seorang bayi kepadaku. “Eh, x bunyi suara pun dia keluar!” Bayi ini berwajah garang, seolah-olah marahkan orang yang mengganggu kenyamanannya di dalam perutku. Aku ketawa melihat wajahnya. 3.73 kg! Ish besarnya! Alhamdulillah. Doktor pun menjahitku kembali.

Adel Irfan

Aku rasakan lama benar pembedahan kali ini berbanding pembedahan pertama. Setelah selesai, aku disorong masuk ke wad.

Penyembuhan kali ini juga aku rasakan lebih sukar berbanding yang pertama. Walhal aku lebih bersedia secara mental dan emosi. Susu hanya keluar setelah 5 hari berbanding waktu melahirkan Aiman (susu keluar pada hari kedua). Mungkin kerana aku lebih banyak tidur selepas melahirkan Aiman berbanding kali ini, di mana aku lebih banyak berjaga. Menyebabkan badanku kurang mendapat rehat untuk sembuh dari pembedahan besar ini.

Sekianlah cerita kelahiran Adel Irfan. Di penghujung cerita ini, ingin aku kongsikan beberapa pengajaran yang aku dapat setelah melalui pembedahan kali kedua ini.

  • Naluri seorang wanita itu tidak diciptakan tanpa sebab oleh Allah. Naluri adalah kurniaan Tuhan yang sangat penting, yang kita harus dengar dan percaya. Apatah lagi naluri seorang ibu. Naluri bukan nafsu. Oleh itu, dengarlah kata naluri kita dan jangan abaikannya.
  • Melahirkan anak adalah tugas kita. Ia merupakan kerjasama antara ibu dan bayinya yang telah diprogramkan oleh Allah sejak azali. Dengar naluri kita, dengar suara tubuh kita, maka kita sebenarnya mampu melahirkan tanpa bergantung kepada doktor. Doktor hanya diperlukan jika berlaku kecemasan. Ibu dan bayi yang sihat insya allah akan dapat lahir tanpa masalah.
  • Jika doktor asyik sebut (walaupun sekali) pasal nak cser kita, sila pertimbangkan untuk mencari doktor lain.
  • Doktor tidak semestinya sentiasa betul. Beliau belajar teori secara umum, namun kita yang lebih mengenali tubuh kita sendiri. Ada doktor yang masih kurang pengalaman, maka kesilapan boleh berlaku. Lebih teruk lagi, ada doktor ( di hospital swasta) yang sengaja mencari peluang untuk mengecaj lebih, terutamanya jika kita di bawah pembiayaan insurans.
  • Pembedahan cesarean bukanlah cara yang paling selamat untuk melahirkan. Perlu diingat bahawa pembedahan cesarean merupakan sebuah pembedahan abdomen yang besar (major abdominal surgery). Pelbagai komplikasi boleh timbul antaranya alahan terhadap ubat bius, lekatan antara organ dengan parut dalaman dan banyak lagi.
  • Setiap wanita yang mengandung MESTI belajar tentang proses kelahiran secara semulajadi. Jangan harapkan doktor saja untuk memberi tunjuk ajar. Kebanyakan doktor tiada masa untuk itu dan hanya akan bertindak mengikut apa yang dia rasa perlu, walaupun kita mungkin tidak mahu mahupun perlukannya. Belajarlah dengan menghadiri kelas antenatal persendirian, ataupun melalui internet dan youtube. Fahami kebaikan dan risiko dari setiap tindakan yang kita ambil.

Wallahu a’lam~

Happy Belated Women’s Day! erk..emm apa-apa jelah!

Sekarang ni rasa macam nak bercakap pasal bersalin (birthing/childbirth).

Sabtu lepas, sepatutnya aku sekeluarga pergi ke Hotel Grand Seasons Jalan Pahang. Ada program “Celebrating Birth and Motherhood” sempena Hari Wanita Antarabangsa. Dianjurkan oleh The Gentle Birthing Group Malaysia. Tapi kita hanya merancang, dan Allah adalah Perancang yang Terbaik, maka kami sekeluarga tak dapat hadir ke program tu sebab semua jatuh sakit. Takde rezeki. Nampaknya lain kali la ye.

Nak cerita kat sini, setiap hari aku rajin melayari laman ICAN Malaysia / VBAC Support dan The Gentle Birthing Group Malaysia di Facebook. Laman pertama tu adalah kumpulan  sokongan (support group) untuk ibu-ibu yang pernah melalui pembedahan cesarean dan berhasrat untuk melahirkan secara normal untuk kelahiran seterusnya (vaginal birth after cesarean, VBAC). Tak kira la sama ada baru melalui satu, dua atau lebih pembedahan. Kumpulan ini juga menjadi tempat ibu-ibu ni memberi sokongan moral kepada ahli-ahli kumpulan yang telah melalui saat-saat yang traumatik dan menyakitkan dalam proses kelahiran terdahulu. Laman kedua tu pula, laman yang boleh dijadikan sumber rujukan dan tempat pertanyaan untuk  gentle birth. Gentle birth ni bukan satu kaedah, tetapi ia adalah suatu konsep, iaitu konsep melahirkan anak secara semulajadi. Back to nature gitu. Bakal ibu digalakkan untuk mencari ilmu dan memahami fisiologi tubuh mereka, peranan hormon-hormon waktu bersalin, memahami proses sebenar bersalin, cara menggunakan hormon semulajadi dalam tubuh untuk memudahkan proses bersalin dan cara untuk mengatasi rasa sakit bersalin. Memang menarik!

Sehari-hari dok melepak dalam kumpulan-kumpulan ni buat aku rasa betapa jahilnya aku dulu sampaikan tak pasal-pasal kena cser, sedangkan ada ibu yang mengalami situasi yang sama macam aku (iaitu bayi dalam keadaan posterior) berjaya bersalin secara normal. Kat rumah pulak tu! Gerak hati aku kuat kata aku mampu bersalin normal macam mama aku. Tapi kerana kurang ilmu tentang bersalin, aku cuma mampu mengikut je saranan doktor. Sebab aku tak tahu yang ada doktor yang sengaja cser pesakit diorang sebab taknak menunggu lama untuk proses tu berlaku sendiri!

Jadi, aku rasa, setiap wanita yang bakal menjadi ibu, termasuk suami mereka, patut menghadiri kelas antenatal (childbirth classes). Tak kira la hypnobirthing class ke, AMANI birth class (search on facebook: “AMANI Malaysia: Childbirth Educator & Doula”), yang penting kena pergi kelas. Setakat kelas antenatal kat hospital tu tak payah la. Kebanyakkan akan ajar cane push, cane nak menyusu, pastu kempenkan epidural la, ubat itu ini. Tak payah! Serius aku cakap ni tak payah! Cari kelas yang tidak berkait dengan hospital ok. Cari certified independent childbirth educator. Pastu kena rajin la menimba ilmu pengetahuan pasal nak bersalin ni. Jangan pakai serah diri kat hospital, kat doktor aje. Bukan semua doktor rajin nak tunggu proses bersalin tu berlaku sendiri. Lambat! Silap haribulan kena induce. Tahu tak induce tu risiko dia tinggi dan boleh membahayakan nyawa? Dan selalunya ibu yang kena induce, dah la sakit tak terperi, pastu tunggu dua tiga jam, doktor suruh cser. Alasan baby lemas la, itu la ini la. Please jangan telan bulat-bulat semua ni ok. The fact is, even breech baby, posterior baby, mothers with GDM (gestational diabetes melitus), high BP pun, kalau rajin cari ilmu dan jaga kesihatan diri dengan baik, insya allah boleh elak dari cser. Once dah kena cser ni, haih Tuhan je la tahu betapa susahnya hati nak keluar dari kepompong ‘once a cesaerian, always a cesaerian‘ ni. Kita tak mahu macam tu ok! :)

Ok back to gentle birth tadi. Secara amnya, melalui gentle birth ni kita akan belajar yang untuk melahirkan anak sebenarnya tak perlu susah-susah push. Yang terbaik adalah membiarkan bayi keluar sendiri dengan kuasa contraction (aka surges) tu je. Push tu la yang selalunya menyebabkan koyakan pada perineum. Breathe the baby down, don’t push. Let your body do the work. You push, you tear.

Pastu, waktu nak bersalin tu, sepatutnya ibu kena bergerak instead of duduk diam-diam atas katil. Ada banyak posisi yang bagus untuk bersalin sebenarnya. Cuba tengok laman ni: Childbirth Positions: Giving Birth On Your Back Is Just NOT COOL!

Kalau korang ada pengalaman buruk waktu bersalin dulu (trauma), tak kira la csection atau vaginal birth, maknanya korang memang patut pergi kelas antenatal. Hmm sesetengah orang tak perasan pun yang diorang ada rasa trauma tu. Cuba jawab soalan-soalan berikut;

Bila korang ingat semula saat-saat bersalin tu, adakah korang rasa takut, sangat sakit dan serik?

Korang sanggup tak ingat balik saat-saat bersalin tu?

Ada tak rasa macam ‘serik’ bila ingat balik saat bersalin sampaikan rasa nak tangguh bertahun lagi untuk tambah anak?

Kalau ada yang korang jawab YA, maksudnya sesuai sangat la korang pergi kelas antenatal.

Birth is supposed to be gentle, relaxing, and happy. It is painful, yes, but when you understand your body and the actual process of birthing, how to use your natural hormones for ease of delivery, you will actually be surprised that birth becomes a totally happy experience for you.

Educate yourself!

Knowledge is power!

 

 

The Real Face of Empathy

Last night, I went to see my grandma who had just underwent a major surgery to remove stones from her gall bladder. She is 70 years old. The surgery was very risky considering that she has diseases of all sorts; heart problem, high blood pressure, diabetis, gastric, just to mention a few, ..and now gall bladder stone. The surgery was performed in KPJ Damansara Specialist by a very senior specialist because of the many health complications my grandma is having, making the surgery a very difficult one. Therefore, praise be to Allah that she is now in good condition and is recovering well, and hopefully fast.

The thing about seeing my grandma especially in these few years is, always having to listen to her complaining on and on about her pain and sufferings. A bit boring you know, the outcomes of every visit can always be anticipated. When I was younger, I was never able to understand why she was always complaining, sounding very negative and low-spirited everytime. I always thought that we should always be positive and be strong in facing whatever trials that Allah give us; be it health problems or financial problems whatsoever. Until I had my own share of pain, my first major surgery; a c-section delivery.

I learnt a very important lesson; YOU CAN NEVER UNDERSTAND ONE’S PAIN AND SUFFERING UNTIL YOU HAVE BEEN IN HIS/HER SHOES.

Recovering from the c-section was the most traumatic experience in my life. I lost all the strength that I thought I possessed. I was not able to do a lot of things as easily as a healthy person for a long course of time. I realized that I had a lot of comfort in my life that I had taken for granted. And how little gratitude I have shown for every good things in my life. I was left with not only a physical cesarean scar, but also emotional scar.

That was the turning point for me. Besides learning to listen better to my grandma and give the right responses, I was also able to listen and respond better to my late mother-in-law who suffered from Parkinson. Remember my story about her? You can read about it here.

The real message here is, when somebody comes to you with a problem, more often than not, she is not trying to ask for sympathy. She is not trying to ask you to be sorry for her. Rather, she is trying to heal her emotional wounds, and ease her pain by talking about it. In short, she is trying to heal herself, and feel better. By paying attention to her true troubles and acknowledge it by responding kindly, you can actually help her heal. This is what you should do, rather than brushing her off by saying that she should be thankful that she is still in better condition compared to a lot other less fortunate people, which in turn hurts her more.

The easiest example, when my grandma starts telling me of her pain, how should I respond?

Should I tell her to stop thinking of her pain and troubles, and focus on the positive thoughts that she is still alive and can still walk around although slowly, as compared to some folks her age that are bedridden, or had to stay in hospitals, or dead even?

Or should I tell her that I am sorry for her pain, and then forget all about it?

Or should I acknowledge her pain by telling her that what she is going through IS painful, because she is no longer able to do all the things she liked doing, she can no longer be active like before, and she has to depend on others, and then try to soothe her by saying that Allah wants to reward her big for all her patience, and then pray that she gets better?

Option one is simply rude. You don’t tell that kind of thing to other people. No matter how motivating it sounds to you. You have never been in her shoes, remember? So please be mindful.

Option two is simply lending a sympathetic ear. Nice enough but not helping.

Option three is what we call EMPATHY, where we LISTEN, ACKNOWLEDGE, and offer SUPPORT. ( I said LISTEN instead of HEAR because hearing simply means perceiving sound while listening means perceiving sound and paying attention to it. )

Bottomline, when we are faced with a sick or less fortunate person, we should always be empathic, especially if we have never been in her shoes. Even if we think we understand, we actually don’t. How can you understand something that you have not been through? If you are not sure how to show empathy, just be more observant of people around you and you might find someone who can set a good example of empathy for you to learn from.

CPD, OP dan Kelahiran Cesarean.. Perlukah?

Here comes my story, pengalaman bersalin cesarean (again! huh!). Bukanlah suatu pengalaman yang manis. Posting ni bukanlah bertujuan untuk menakut-nakutkan mana-mana bakal ibu yang membaca posting ini, tapi lebih kepada mengajak kita untuk sama-sama berfikir; adakah kita benar-benar memerlukan pembedahan itu?

Proses kelahiran diciptakan Allah cukup sempurna. Benih bapa bercantum dengan benih ibu di dalam rahim ibu, kemudian janin yang terbentuk menempel ke dinding rahim, hidup dengan apa saja zat yang ibunya boleh bekalkan dan membesar di situ sehinggalah cukup tempoh 9 bulan 10 hari. Sebesar mana pun bayi itu membesar, kita tak pernah pulak dengar ibu yang perutnya meletup sebab bayi besar sangat, kerana kulit perut ibu itu sudah dicipta fleksibel dan mampu menampung sebesar dan seramai mana bayi dalam kandungannya. Begitulah jua proses kelahiran. Siti Maryam alaihassalam mampu melahirkan anaknya seorang diri tanpa dibantu sesiapa, semata-mata bergantung harap kepada Allah.

Percaya tak, andainya kita (ibu-ibu yang pernah csar) ditinggalkan seorang diri di dalam hutan, kita sebenarnya mampu melahirkan anak itu secara normal?

Pernah tak fikir, kalau lah csar tu mudah dan tak menyakitkan, kenapa perasaan selepas pembedahan itu adalah sangat traumatik?

Saya tak tahu apa yang ibu-ibu lain fikirkan, tapi yang saya tahu, saya tak pernah berasa tenteram selepas melaluinya sewaktu melahirkan Aiman. Perasaan itu masih kekal dalam diri saya selepas kelahiran Irfan. Trauma, sedih, risau, semuanya ada. Trauma kerana walaupun pembedahan itu tidak menyakitkan (kesan bius), proses pemulihan selepas pembedahan adalah sangat panjang dan menyakitkan. Sedih kerana setiap kali saya beritahu orang yang menziarah bahawa anak saya lahir secara pembedahan, mereka akan menunjukkan wajah terkejut, atau wajah simpati pada saya. Seolah mengatakan ‘kasihannya awak kerana tak dapat bersalin normal macam kami’. Sedih juga kerana ada juga orang yang sampai hati menyebut bahawa saya tidak pernah merasai kesakitan sebenar bersalin. Ya, memang saya tidak pernah merasai kesakitan sebenar proses bersalin kerana doktor saya yang kelihatan bijak tetapi sebenarnya seorang robot itu telah membedah saya sebelum saya sempat merasai sebarang kontraksi pun. Tetapi orang itu juga tidak pernah merasai sakitnya melalui suatu pembedahan besar! Saya juga sering risau, kerana cakap-cakap orang yang mengatakan orang yang dah dua kali csar akan dihadkan untuk mempunyai 4 atau 5 anak sahaja untuk mengelakkan komplikasi rahim terkoyak (uterine rupture), dan orang yang dah 2 kali csar juga tidak dibenarkan bersalin normal untuk mengelakkan komplikasi yang sama. Saya juga selalu berasa seolah-olah hilang keyakinan, seolah-olah saya cacat, sebab tak mampu melahirkan anak secara normal. Sejujurnya, saya tertekan.

Kemudian pada suatu hari, saya terjumpa satu group dalam Facebook yang bernama ICAN Malaysia/VBAC Support yang support and promote natural birth. Barulah saya tahu, situasi yang saya hadapi adalah sebenarnya suatu mitos ciptaan dunia perubatan. Dunia perubatan ini dipenuhi oleh manusia-manusia yang kelihatan bijak, tapi tamak untuk meraih keuntungan. Kalau tidak, takkan la Aiman tercekik tulang ikan kembung (je pun!) kena masuk operation theatre. Lepas keluar OT, doktor kata tak jumpa. Bodoh! Memang la tak jumpa sebab tulang ikan boleh masuk sendiri dalam perut. Kalau tulang ikan terubuk tu logik la jugak. Masa discaj, bil hospital RM5k. Nasib baik insurans nak cover. Huh! Aiman la ni, nangis-nangis sampai Papa Mama gelabah!

Kesian Aiman tak pasal-pasal masuk wad..sikit punya miserable~ :(

So dalam kes saya ni, meh saya ceritakan apa yang menyebabkan saya kena csar. Doktor kata bayi saya besar. Masa scan dekat-dekat nak bersalin tu, mesin scan tu cakap bayi saya 3.5kg. Besar ke tu? Tengok la family besar mana. Papanya, atuknya pun tinggi dan tegap. Saya sendiri pun lahir 3.4kg. Pastu masa dah masuk labor room, doktor buat vaginal examination (VE), ala yang seluk dalam kain tu la. Doktor cakap anak saya ni OP. Dalam labor room, tengah nervous, ada masa ke nak google OP tu apa? Pastu doktor cakap awak ni CPD, baby besar sangat, pelvis awak kecil, sebab tu tak boleh normal, kena csar ni. Saya tanya kalau normal macam mana? Doktor kata nanti sangkut bahu lagi susah. Wahahaha bila diingat balik saya geram rasa nak penyek-penyek doktor tu. Bulat-bulat dia kelentong saya macam saya ni orang kampung tak sekolah. Mentang-mentang la saya tak belajar medic!

Dua bulan selepas saya bersalin, ada seorang ahli dalam group yang saya join tu berjaya bersalin secara normal walaupun dia menghadapi masalah yang serupa dengan saya. She was in labor for 5 days! Saya cuma sempat 3 hari je sakit nak bersalin. Dia sakit 5 hari. Beza antara kami adalah doktor beliau sangat supportive dan sanggup menunggu proses kelahiran itu berlaku secara semulajadi. She was very happy! Setelah membaca ceritanya, saya bertambah pasti yang saya juga sebenarnya mampu bersalin secara normal. Saya cuma perlukan doktor/bidan/doula* lain yang lebih supportive.

Kerana kekecewaan itu, saya mula lebih rajin melayari internet dan mencari maklumat tentang masalah yang saya hadapi. Website ni menerangkan dengan panjang lebar segalanya yang saya nak tahu.

Sekarang, saya sedang mencari lebih pengetahuan tentang masalah saya ni. Lepas ni kalau memang kena csar lagi pun, sekurang-kurangnya I am better informed. Saya juga sedang merancang untuk menghadiri kursus hypnobirthing dengan harapan agar saya mampu bersalin normal selepas ini. Doakan saya~

Pautan lain:

Pelvises I Have Known and Loved by Gloria Lemay

*A doula (pronounced “doó la”, also known as a labour coach …) is a nonmedical person who assists a woman before, during, or after childbirth, as well as her partner and/or family by providing information, physical assistance, and emotional support. The provision of continuous support during labour by doulas (as well as nurses, family, or friends) is associated with improved maternal and fetal health and a variety of other benefits. (wikipedia)