Happy Belated Women’s Day! erk..emm apa-apa jelah!

Sekarang ni rasa macam nak bercakap pasal bersalin (birthing/childbirth).

Sabtu lepas, sepatutnya aku sekeluarga pergi ke Hotel Grand Seasons Jalan Pahang. Ada program “Celebrating Birth and Motherhood” sempena Hari Wanita Antarabangsa. Dianjurkan oleh The Gentle Birthing Group Malaysia. Tapi kita hanya merancang, dan Allah adalah Perancang yang Terbaik, maka kami sekeluarga tak dapat hadir ke program tu sebab semua jatuh sakit. Takde rezeki. Nampaknya lain kali la ye.

Nak cerita kat sini, setiap hari aku rajin melayari laman ICAN Malaysia / VBAC Support dan The Gentle Birthing Group Malaysia di Facebook. Laman pertama tu adalah kumpulan  sokongan (support group) untuk ibu-ibu yang pernah melalui pembedahan cesarean dan berhasrat untuk melahirkan secara normal untuk kelahiran seterusnya (vaginal birth after cesarean, VBAC). Tak kira la sama ada baru melalui satu, dua atau lebih pembedahan. Kumpulan ini juga menjadi tempat ibu-ibu ni memberi sokongan moral kepada ahli-ahli kumpulan yang telah melalui saat-saat yang traumatik dan menyakitkan dalam proses kelahiran terdahulu. Laman kedua tu pula, laman yang boleh dijadikan sumber rujukan dan tempat pertanyaan untuk  gentle birth. Gentle birth ni bukan satu kaedah, tetapi ia adalah suatu konsep, iaitu konsep melahirkan anak secara semulajadi. Back to nature gitu. Bakal ibu digalakkan untuk mencari ilmu dan memahami fisiologi tubuh mereka, peranan hormon-hormon waktu bersalin, memahami proses sebenar bersalin, cara menggunakan hormon semulajadi dalam tubuh untuk memudahkan proses bersalin dan cara untuk mengatasi rasa sakit bersalin. Memang menarik!

Sehari-hari dok melepak dalam kumpulan-kumpulan ni buat aku rasa betapa jahilnya aku dulu sampaikan tak pasal-pasal kena cser, sedangkan ada ibu yang mengalami situasi yang sama macam aku (iaitu bayi dalam keadaan posterior) berjaya bersalin secara normal. Kat rumah pulak tu! Gerak hati aku kuat kata aku mampu bersalin normal macam mama aku. Tapi kerana kurang ilmu tentang bersalin, aku cuma mampu mengikut je saranan doktor. Sebab aku tak tahu yang ada doktor yang sengaja cser pesakit diorang sebab taknak menunggu lama untuk proses tu berlaku sendiri!

Jadi, aku rasa, setiap wanita yang bakal menjadi ibu, termasuk suami mereka, patut menghadiri kelas antenatal (childbirth classes). Tak kira la hypnobirthing class ke, AMANI birth class (search on facebook: “AMANI Malaysia: Childbirth Educator & Doula”), yang penting kena pergi kelas. Setakat kelas antenatal kat hospital tu tak payah la. Kebanyakkan akan ajar cane push, cane nak menyusu, pastu kempenkan epidural la, ubat itu ini. Tak payah! Serius aku cakap ni tak payah! Cari kelas yang tidak berkait dengan hospital ok. Cari certified independent childbirth educator. Pastu kena rajin la menimba ilmu pengetahuan pasal nak bersalin ni. Jangan pakai serah diri kat hospital, kat doktor aje. Bukan semua doktor rajin nak tunggu proses bersalin tu berlaku sendiri. Lambat! Silap haribulan kena induce. Tahu tak induce tu risiko dia tinggi dan boleh membahayakan nyawa? Dan selalunya ibu yang kena induce, dah la sakit tak terperi, pastu tunggu dua tiga jam, doktor suruh cser. Alasan baby lemas la, itu la ini la. Please jangan telan bulat-bulat semua ni ok. The fact is, even breech baby, posterior baby, mothers with GDM (gestational diabetes melitus), high BP pun, kalau rajin cari ilmu dan jaga kesihatan diri dengan baik, insya allah boleh elak dari cser. Once dah kena cser ni, haih Tuhan je la tahu betapa susahnya hati nak keluar dari kepompong ‘once a cesaerian, always a cesaerian‘ ni. Kita tak mahu macam tu ok! :)

Ok back to gentle birth tadi. Secara amnya, melalui gentle birth ni kita akan belajar yang untuk melahirkan anak sebenarnya tak perlu susah-susah push. Yang terbaik adalah membiarkan bayi keluar sendiri dengan kuasa contraction (aka surges) tu je. Push tu la yang selalunya menyebabkan koyakan pada perineum. Breathe the baby down, don’t push. Let your body do the work. You push, you tear.

Pastu, waktu nak bersalin tu, sepatutnya ibu kena bergerak instead of duduk diam-diam atas katil. Ada banyak posisi yang bagus untuk bersalin sebenarnya. Cuba tengok laman ni: Childbirth Positions: Giving Birth On Your Back Is Just NOT COOL!

Kalau korang ada pengalaman buruk waktu bersalin dulu (trauma), tak kira la csection atau vaginal birth, maknanya korang memang patut pergi kelas antenatal. Hmm sesetengah orang tak perasan pun yang diorang ada rasa trauma tu. Cuba jawab soalan-soalan berikut;

Bila korang ingat semula saat-saat bersalin tu, adakah korang rasa takut, sangat sakit dan serik?

Korang sanggup tak ingat balik saat-saat bersalin tu?

Ada tak rasa macam ‘serik’ bila ingat balik saat bersalin sampaikan rasa nak tangguh bertahun lagi untuk tambah anak?

Kalau ada yang korang jawab YA, maksudnya sesuai sangat la korang pergi kelas antenatal.

Birth is supposed to be gentle, relaxing, and happy. It is painful, yes, but when you understand your body and the actual process of birthing, how to use your natural hormones for ease of delivery, you will actually be surprised that birth becomes a totally happy experience for you.

Educate yourself!

Knowledge is power!

 

 

The Real Face of Empathy

Last night, I went to see my grandma who had just underwent a major surgery to remove stones from her gall bladder. She is 70 years old. The surgery was very risky considering that she has diseases of all sorts; heart problem, high blood pressure, diabetis, gastric, just to mention a few, ..and now gall bladder stone. The surgery was performed in KPJ Damansara Specialist by a very senior specialist because of the many health complications my grandma is having, making the surgery a very difficult one. Therefore, praise be to Allah that she is now in good condition and is recovering well, and hopefully fast.

The thing about seeing my grandma especially in these few years is, always having to listen to her complaining on and on about her pain and sufferings. A bit boring you know, the outcomes of every visit can always be anticipated. When I was younger, I was never able to understand why she was always complaining, sounding very negative and low-spirited everytime. I always thought that we should always be positive and be strong in facing whatever trials that Allah give us; be it health problems or financial problems whatsoever. Until I had my own share of pain, my first major surgery; a c-section delivery.

I learnt a very important lesson; YOU CAN NEVER UNDERSTAND ONE’S PAIN AND SUFFERING UNTIL YOU HAVE BEEN IN HIS/HER SHOES.

Recovering from the c-section was the most traumatic experience in my life. I lost all the strength that I thought I possessed. I was not able to do a lot of things as easily as a healthy person for a long course of time. I realized that I had a lot of comfort in my life that I had taken for granted. And how little gratitude I have shown for every good things in my life. I was left with not only a physical cesarean scar, but also emotional scar.

That was the turning point for me. Besides learning to listen better to my grandma and give the right responses, I was also able to listen and respond better to my late mother-in-law who suffered from Parkinson. Remember my story about her? You can read about it here.

The real message here is, when somebody comes to you with a problem, more often than not, she is not trying to ask for sympathy. She is not trying to ask you to be sorry for her. Rather, she is trying to heal her emotional wounds, and ease her pain by talking about it. In short, she is trying to heal herself, and feel better. By paying attention to her true troubles and acknowledge it by responding kindly, you can actually help her heal. This is what you should do, rather than brushing her off by saying that she should be thankful that she is still in better condition compared to a lot other less fortunate people, which in turn hurts her more.

The easiest example, when my grandma starts telling me of her pain, how should I respond?

Should I tell her to stop thinking of her pain and troubles, and focus on the positive thoughts that she is still alive and can still walk around although slowly, as compared to some folks her age that are bedridden, or had to stay in hospitals, or dead even?

Or should I tell her that I am sorry for her pain, and then forget all about it?

Or should I acknowledge her pain by telling her that what she is going through IS painful, because she is no longer able to do all the things she liked doing, she can no longer be active like before, and she has to depend on others, and then try to soothe her by saying that Allah wants to reward her big for all her patience, and then pray that she gets better?

Option one is simply rude. You don’t tell that kind of thing to other people. No matter how motivating it sounds to you. You have never been in her shoes, remember? So please be mindful.

Option two is simply lending a sympathetic ear. Nice enough but not helping.

Option three is what we call EMPATHY, where we LISTEN, ACKNOWLEDGE, and offer SUPPORT. ( I said LISTEN instead of HEAR because hearing simply means perceiving sound while listening means perceiving sound and paying attention to it. )

Bottomline, when we are faced with a sick or less fortunate person, we should always be empathic, especially if we have never been in her shoes. Even if we think we understand, we actually don’t. How can you understand something that you have not been through? If you are not sure how to show empathy, just be more observant of people around you and you might find someone who can set a good example of empathy for you to learn from.

Yeay! Nak dapat baby! Bahagian 1

Entri ini ditujukan khas buat adik-adikku; suami-suami muda yang bakal menjadi ayah tak lama lagi, dan semua bakal ibubapa.. 😀

Artikel in bersifat ilmiah, dikumpulkan dari pengalaman orang-orang yang sudah melaluinya; baru dan lama. Tujuan artikel ini ditulis adalah untuk menceritakan serba sedikit peranan yang perlu dimainkan oleh para suami apabila isterinya mengandung dan bersalin. Ramai suami muda yang bertanya, jadi, di sini dituliskan supaya senang, lepas ni kalau ada orang tanya, suruh baca sini je. Semoga bermanfaat.

ALKISAH

Di suatu hari yg hening, tiba-tiba nampak si isteri tercinta lain macam. Gedebak gedebuk sana sini, buat urine test, jumpa doktor, rupanya dah termengandung! Hahaha patut la lain macam je. So sekarang dah termengandung, what’s next?

Peranan Suami:

Ambil Tahu!

1) Keadaan emosi dan fizikal isteri.

  • Trimester pertama (0-3 bulan): waktu ni segelintir wanita rilek je, xde morning sickness langsung. Segelintir yang lain pula mabuk sikit2, atau sekadar tiada selera makan, ada pula yang mabuk teruk sampai kena masuk hospital. Kategori mana pun isteri, yang paling penting, kalau suami tak mampu bantu hilangkan mabuk isteri pun, sekurang-kurangnya berilah sokongan moral. Keprihatinan suami sangat membantu meningkatkan semangat isteri.
  • Trimester kedua (4-6 bulan): Trimester bulan madu. Waktu ni selalunya mabuk dah hilang, selera makan dah pulih, perut masih belum membesar. Tapi suami tetap kena peka dengan keperluan dan kesihatan isteri. Pastikan isteri rajin senaman. Senaman yang paling sesuai adalah berjalan dan senaman Kegel (senaman kemutan untuk mengelakkan rahim jatuh dan masalah tahan kencing, selanjutnya boleh cari di internet).
  • Trimester ketiga (7-9 bulan): Trimester yang paling mencabar fizikal isteri. Waktu ni pergerakan isteri mula perlahan, sebab perut dah makin besar. Sesetengah mungkin menderita sakit belakang, sakit pinggang, sakit pelvik. Sebolehnya ringankan beban isteri dengan lebih banyak membantu membuat kerja-kerja rumah; mengemas, kain baju dll. Bila dah masuk 9 bulan, kadang-kadang isteri penat nak angkat tangan pun dah tak larat. Malam-malam bila tidur, jenguk-jenguk la sekali orang sebelah boleh tidur ke tidak. Entah-entah tengah menangis sebab sakit belakang, sakit pinggang. Rajin-rajin la picit badan isteri, atau setidaknya berikan sokongan moral, bacakan selawat, doa. Pandai-pandai la.

2) Pemakanan yang baik sewaktu mengandung. Belikan untuk isteri.

  • Jus buah, tamar, buah-buahan dan banyak lagi.

3) Vitamin-vitamin yang perlu.

  • Trimester pertama: asid folik
  • Trimester kedua: minyak ikan (brand neurogain – minyak ikan mengandungi Omega 3 yang sangat penting untuk pembentukan otak bayi), obimin, kalsium (susu atau tablet)
  • Trimester ketiga: sama macam trimester kedua

Kalau boleh, asid folik tu makan sejak belum pregnant lagi bagus. Tapi kalau tak makan asid folik dari awal, bila dah tahu pregnant tu pergi la cepat2 cari kat farmasi, ataupun bawa je isteri ke klinik.

4) Kos monthly check-up dan kos bersalin (melibatkan kos rawatan ibu bersalin dan kos rawatan bayi)

* sila rujuk penerangan di bawah

5) Kos barangan ibu (mengandung, dalam pantang dan menyusu) dan bayi

Rancang!

Nak jumpa doktor kat hospital kerajaan atau swasta. Ada sesetengah orang pergi check-up di klinik ibu dan anak dan bersalin di hospital kerajaan. Ada sesetengah orang, awal pregnancy sampai dah masuk 8 bulan pergi klinik ibu dan anak lepas tu pergi swasta untuk bersalin. Jimat sikit. Ada sesetengah orang, terus pergi jumpa doktor swasta sampai la bersalin.

Kos Lawatan Bulanan (Check-Up Doktor)

Selalunya doktor-doktor swasta ni kalau pesakit baru, dia caj standard consultation fee RM60. Bila dah banyak visit baru dia kurangkan sampai la RM30 atau RM40, bergantung kepada doktor. Pastu campur la pula dengan harga vitamin-vitamin yang dia bagi. Ada sesetengah orang, memang pergi hospital kerajaan dari awal sampai la bersalin. Pilihla mana yang sesuai ikut selera dan kemampuan masing-masing.

Kos Bersalin

Bila dah pilih, boleh la mula simpan duit. Kena selidik la kos follow-up, kos bersalin normal, kos bersalin pembedahan. Kena ambil kira juga kos in case berlaku masalah pada isteri atau bayi. Mungkin bayi terkena jaundis, dah kena duduk dalam inkubator pulak. Selalunya seminggu, atau mungkin lebih bergantung pada tahap kuningnya tu. Mungkin lahir tak cukup bulan ke. Pun kena duduk inkubator.

Bersalin pun ada jenis-jenis juga. Bersalin normal kalau orang kata kos pakej sekitar R1500, belum tentu bila isteri bersalin nanti akan dapat jumlah bil yang sama. Kadang-kadang, bersalin normal pun perlukan bantuan, mungkin isteri minta suntikan epidural. Tambah la dalam RM500 dalam bil. Epidural ni adalah painkiller waktu bersalin. Jadi tak la rasa sakit sangat masa meneran tu. Tu pun bergantung pada orang juga la. Sesetengah orang tetap rasa sakit juga. Pastu pulak, silap-silap haribulan, isteri dah penat meneran, tak larat dah, atau teran-teran tapi tak keluar-keluar jugak. Bila jadi macam ni, doktor selalunya akan bantu menggunakan forsep atau vakum. Bila doktor dah angkat tools dia, faham-faham la. Tambah la kos di situ.

Kalau tak kena gaya, dah elok-elok normal tiba-tiba doktor kata, “tak boleh jadi ni, baby tak nak keluar jugak, kena bedah, nanti baby lemas”. Sudah! Tambah la lagi beberapa ribu di situ. Sebab, dah jadi normal + emergency caesarean.

Caj secara amnya di hospital-hospital swasta (KJMC, KPJ):

Normal: RM2500-3000

Planned caesarean: RM3000-RM4000

Emergency caesarean: RM4000-RM5000

Ni caj secara am la. Nak yang tepat, susah nak cakap sebab bergantung pada kes. So simpan la duit banyak-banyak sikit ye. Kalau yang ada coverage insurans syarikat tu ok la sikit. Mungkin syarikat bayar bil penuh, mungkin ada yang bayar separuh.

Kos barang-barang ibu dan bayi

Bila isteri dah mengandung, tak boleh nak expect dia pakai baju yang sekarang sepanjang mengandung. Tak muat la! Pakaian luar, pakaian dalam, semua kena tukar saiz lain. Sebab tu wujudnya kedai-kedai maternity wear. So, kena beli baju dan underwear baru ok. Pastu bila dah bersalin, kena ambil kira barang-barang yang perlu waktu berpantang, dan barang-barang keperluan menyusu sama ada menyusu badan atau menyusu formula.

Barangan bayi pun banyak juga yang kena beli terutama anak sulung. Paling minima pun baju dan toilettries, tummy binder, dan macam-macam lagi.

Senarai penuh barang-barang keperluan ibu dan bayi akan disiarkan dalam artikel seterusnya.

Ilalliqa’~