Another Car-VBA2C!! Congratulations!!

Alhamdulillah, pagi ni lepas sahur, aku terima berita yang sangat menggembirakan dan sangat mengujakan. Seorang sahabat sejak zaman matrik UIA dah berjaya VBA2C!!! Dalam kereta lagi! Yang paling mengharukan adalah bila beliau sendiri yang menyambut kelahiran bayi keempat beliau ini. Sedikit sejarah beliau; anak sulung cser kerana ‘fetal distress’ (well who doesn’t get cser-ed for fetal distress these days *roll eyes* – tiba-tiba je baby zaman sekarang dah tak pandai bawak diri dalam rahim mak dia..nonsense!), anak kedua beliau berjaya vbac, anak ketiga emergency cesarean sebab baby maintain transverse lying (melintang) during labor, dan kini anak keempat alhamdulillah VBA2C.

“Saya sangat bangga dengan awak! Saya dedikasikan khas entri ni untuk ucap tahniah pada awak!” Mmuahhhh!

Aku tertarik nak kongsi sedikit pengalaman yang beliau sudi kongsikan dengan aku sebelum ni. “Saya harap awak tak kisah ye saya share ni hehe”

Baby keempat beliau berada dalam posisi melintang semasa mengandung. Dia selesa dok macam tu. Jadi, beliau banyak mencuba teknik untuk menggalakkan bayi pusing head-down semula, antaranya teknik Forward-Leaning Inversion yang diajarkan oleh Gail Tully (a certified midwife from US) dalam laman SpinningBabies. Beliau juga mencuba kemudahan katil urut CERAGEM yang disediakan secara percuma oleh kerajaan. Kata beliau, katil CERAGEM tu mampu memberi kesan pada kesihatan dengan cara yang serupa dengan kaedah massage, accupressure, moxibustion dan chiropractic. Lepas pergi CERAGEM tu alhamdulillah baby pusing kepala bawah. Boleh rujuk poster CERAGEM di laman ini untuk maklumat lanjut: http://permatainn.blogspot.com/2013/01/rawatan-dengan-ceragem.html

Nak tunjuk gambar moxibustion takde pulak. Tapi yang pasti boleh pergi pusat rawatan akupunktur atau kedai singseh untuk beli kayu moxi tu, bersekali dengan arahan tentang cara guna. Insya Allah baby songsang (breech/kepala di atas) atau transverse (melintang) akan pusing kepala ke bawah lepas guna kaedah moxibustion ni, tak kira la buat di CERAGEM atau buat sendiri di rumah. Cepat jugak, dalam masa seminggu buat tu biasanya baby pusing dah kalau takde masalah.

Tahniah sekali lagi buat kawan aku ni sebab dah selamat VBA2C. Dapat sambut sendiri pulak tu. Yang paling menarik, bila sampai di Gombak Medical Center, misi pun dah tanda, patient Dr Noor Fidak memang selalu request natural birth. Makanya, bila dah sampai hospital tu, baby dah selamat dalam pangkuan mamanya, uri pun dilahirkan secara semulajadi tanpa disuntik pitocin, dapat buat delayed cord clamping, baby tak payah bagi antibiotik. Pendek kata, takde cucuk-cucuk, takde jahit-jahit. Semuanya berlaku secara semulajadi. Alhamdulillah semuanya selamat dan si ibu pun sangat gembira selepas 48 jam menahan sakit active labor.

Aku tumpang gembira, sebab aku tahu kawan aku ni memang berusaha gigih untuk pastikan dapat bersalin normal kali ni. Beliau tak pernah betul-betul masuk kelas AMANI, tapi beliau rajin ikut sharing session. Jadi kiranya beliau ni pun macam dah belajar AMANI Birth jugak la. Campur dengan research beliau sendiri. Itu yang aku rasa bangga dan terharu dengan dia. She deserves this.

Moral of the story, aku nak share dengan korang, kalau korang dah pernah cser, dan mahu bersalin normal selepas ini, korang kena tahu yang korang ada hak untuk mencuba (trial of labor after cesarean). Tapi untuk memastikan korang berjaya, ia memerlukan komitmen dan usaha yang tak berbelah bahagi, dan juga kepercayaan sepenuhnya pada Allah dan percaya bahawa Allah telah cipta tubuh kita ni dengan sebaik-baiknya. Mustahil Allah nak buat tubuh ibu yang nak melahirkan ni tak boleh berfungsi dengan baik. Tinggal kita je nak usaha macam mana. Kena kenal tubuh badan kita ni, sebab ni badan kita, dan baby kita tu membesar dalam rahim kita. Jadi kita lebih tahu keadaan kita berbanding orang lain, apatah lagi mesin yang kadang-kadang tak berfungsi dengan baik tu. Pastu kena belajar ilmu-ilmu nak bersalin, bukan pakai redah je (macam sesetengah orang fikir). Pastu kena belajar jugak untuk kenalpasti tanda-tanda bahaya yang memerlukan perhatian pakar. Pastu pandai-pandai la fikirkan apa yang terbaik untuk diri sendiri. Jangan lupa juga jaga kesihatan dengan pemakanan yang baik dan bersenam untuk memastikan peluang VBAC yang optima.

Sekian cerita tentang kawan aku ni, tak lengkap rasanya kalau tak cerita pasal 3 lagi wanita hebat yang juga berjaya VBA2c dan VBAC ‘against all odds’. Aku akan sambung dalam entri lain ok. Kang jenuh pulak korang nak membaca hehehe..

Gambar-gambar di bawah dikongsikan oleh kawan aku tu.. Lebih kurang macam ni la rupa CERAGEM tu..

Katil CERAGEM.. rasanya katil ni yang kawan aku cakap bule wat accupressure dan moxibustion tu..

Katil CERAGEM.. rasanya katil ni yang kawan aku cakap bule wat accupressure dan moxibustion tu..

IMG_0820

Ramai orang menunggu giliran.. tapi katil pun ada banyak..

Happy Belated Women’s Day! erk..emm apa-apa jelah!

Sekarang ni rasa macam nak bercakap pasal bersalin (birthing/childbirth).

Sabtu lepas, sepatutnya aku sekeluarga pergi ke Hotel Grand Seasons Jalan Pahang. Ada program “Celebrating Birth and Motherhood” sempena Hari Wanita Antarabangsa. Dianjurkan oleh The Gentle Birthing Group Malaysia. Tapi kita hanya merancang, dan Allah adalah Perancang yang Terbaik, maka kami sekeluarga tak dapat hadir ke program tu sebab semua jatuh sakit. Takde rezeki. Nampaknya lain kali la ye.

Nak cerita kat sini, setiap hari aku rajin melayari laman ICAN Malaysia / VBAC Support dan The Gentle Birthing Group Malaysia di Facebook. Laman pertama tu adalah kumpulan  sokongan (support group) untuk ibu-ibu yang pernah melalui pembedahan cesarean dan berhasrat untuk melahirkan secara normal untuk kelahiran seterusnya (vaginal birth after cesarean, VBAC). Tak kira la sama ada baru melalui satu, dua atau lebih pembedahan. Kumpulan ini juga menjadi tempat ibu-ibu ni memberi sokongan moral kepada ahli-ahli kumpulan yang telah melalui saat-saat yang traumatik dan menyakitkan dalam proses kelahiran terdahulu. Laman kedua tu pula, laman yang boleh dijadikan sumber rujukan dan tempat pertanyaan untuk  gentle birth. Gentle birth ni bukan satu kaedah, tetapi ia adalah suatu konsep, iaitu konsep melahirkan anak secara semulajadi. Back to nature gitu. Bakal ibu digalakkan untuk mencari ilmu dan memahami fisiologi tubuh mereka, peranan hormon-hormon waktu bersalin, memahami proses sebenar bersalin, cara menggunakan hormon semulajadi dalam tubuh untuk memudahkan proses bersalin dan cara untuk mengatasi rasa sakit bersalin. Memang menarik!

Sehari-hari dok melepak dalam kumpulan-kumpulan ni buat aku rasa betapa jahilnya aku dulu sampaikan tak pasal-pasal kena cser, sedangkan ada ibu yang mengalami situasi yang sama macam aku (iaitu bayi dalam keadaan posterior) berjaya bersalin secara normal. Kat rumah pulak tu! Gerak hati aku kuat kata aku mampu bersalin normal macam mama aku. Tapi kerana kurang ilmu tentang bersalin, aku cuma mampu mengikut je saranan doktor. Sebab aku tak tahu yang ada doktor yang sengaja cser pesakit diorang sebab taknak menunggu lama untuk proses tu berlaku sendiri!

Jadi, aku rasa, setiap wanita yang bakal menjadi ibu, termasuk suami mereka, patut menghadiri kelas antenatal (childbirth classes). Tak kira la hypnobirthing class ke, AMANI birth class (search on facebook: “AMANI Malaysia: Childbirth Educator & Doula”), yang penting kena pergi kelas. Setakat kelas antenatal kat hospital tu tak payah la. Kebanyakkan akan ajar cane push, cane nak menyusu, pastu kempenkan epidural la, ubat itu ini. Tak payah! Serius aku cakap ni tak payah! Cari kelas yang tidak berkait dengan hospital ok. Cari certified independent childbirth educator. Pastu kena rajin la menimba ilmu pengetahuan pasal nak bersalin ni. Jangan pakai serah diri kat hospital, kat doktor aje. Bukan semua doktor rajin nak tunggu proses bersalin tu berlaku sendiri. Lambat! Silap haribulan kena induce. Tahu tak induce tu risiko dia tinggi dan boleh membahayakan nyawa? Dan selalunya ibu yang kena induce, dah la sakit tak terperi, pastu tunggu dua tiga jam, doktor suruh cser. Alasan baby lemas la, itu la ini la. Please jangan telan bulat-bulat semua ni ok. The fact is, even breech baby, posterior baby, mothers with GDM (gestational diabetes melitus), high BP pun, kalau rajin cari ilmu dan jaga kesihatan diri dengan baik, insya allah boleh elak dari cser. Once dah kena cser ni, haih Tuhan je la tahu betapa susahnya hati nak keluar dari kepompong ‘once a cesaerian, always a cesaerian‘ ni. Kita tak mahu macam tu ok! :)

Ok back to gentle birth tadi. Secara amnya, melalui gentle birth ni kita akan belajar yang untuk melahirkan anak sebenarnya tak perlu susah-susah push. Yang terbaik adalah membiarkan bayi keluar sendiri dengan kuasa contraction (aka surges) tu je. Push tu la yang selalunya menyebabkan koyakan pada perineum. Breathe the baby down, don’t push. Let your body do the work. You push, you tear.

Pastu, waktu nak bersalin tu, sepatutnya ibu kena bergerak instead of duduk diam-diam atas katil. Ada banyak posisi yang bagus untuk bersalin sebenarnya. Cuba tengok laman ni: Childbirth Positions: Giving Birth On Your Back Is Just NOT COOL!

Kalau korang ada pengalaman buruk waktu bersalin dulu (trauma), tak kira la csection atau vaginal birth, maknanya korang memang patut pergi kelas antenatal. Hmm sesetengah orang tak perasan pun yang diorang ada rasa trauma tu. Cuba jawab soalan-soalan berikut;

Bila korang ingat semula saat-saat bersalin tu, adakah korang rasa takut, sangat sakit dan serik?

Korang sanggup tak ingat balik saat-saat bersalin tu?

Ada tak rasa macam ‘serik’ bila ingat balik saat bersalin sampaikan rasa nak tangguh bertahun lagi untuk tambah anak?

Kalau ada yang korang jawab YA, maksudnya sesuai sangat la korang pergi kelas antenatal.

Birth is supposed to be gentle, relaxing, and happy. It is painful, yes, but when you understand your body and the actual process of birthing, how to use your natural hormones for ease of delivery, you will actually be surprised that birth becomes a totally happy experience for you.

Educate yourself!

Knowledge is power!

 

 

Yeay! Nak dapat baby! Bahagian 1

Entri ini ditujukan khas buat adik-adikku; suami-suami muda yang bakal menjadi ayah tak lama lagi, dan semua bakal ibubapa.. 😀

Artikel in bersifat ilmiah, dikumpulkan dari pengalaman orang-orang yang sudah melaluinya; baru dan lama. Tujuan artikel ini ditulis adalah untuk menceritakan serba sedikit peranan yang perlu dimainkan oleh para suami apabila isterinya mengandung dan bersalin. Ramai suami muda yang bertanya, jadi, di sini dituliskan supaya senang, lepas ni kalau ada orang tanya, suruh baca sini je. Semoga bermanfaat.

ALKISAH

Di suatu hari yg hening, tiba-tiba nampak si isteri tercinta lain macam. Gedebak gedebuk sana sini, buat urine test, jumpa doktor, rupanya dah termengandung! Hahaha patut la lain macam je. So sekarang dah termengandung, what’s next?

Peranan Suami:

Ambil Tahu!

1) Keadaan emosi dan fizikal isteri.

  • Trimester pertama (0-3 bulan): waktu ni segelintir wanita rilek je, xde morning sickness langsung. Segelintir yang lain pula mabuk sikit2, atau sekadar tiada selera makan, ada pula yang mabuk teruk sampai kena masuk hospital. Kategori mana pun isteri, yang paling penting, kalau suami tak mampu bantu hilangkan mabuk isteri pun, sekurang-kurangnya berilah sokongan moral. Keprihatinan suami sangat membantu meningkatkan semangat isteri.
  • Trimester kedua (4-6 bulan): Trimester bulan madu. Waktu ni selalunya mabuk dah hilang, selera makan dah pulih, perut masih belum membesar. Tapi suami tetap kena peka dengan keperluan dan kesihatan isteri. Pastikan isteri rajin senaman. Senaman yang paling sesuai adalah berjalan dan senaman Kegel (senaman kemutan untuk mengelakkan rahim jatuh dan masalah tahan kencing, selanjutnya boleh cari di internet).
  • Trimester ketiga (7-9 bulan): Trimester yang paling mencabar fizikal isteri. Waktu ni pergerakan isteri mula perlahan, sebab perut dah makin besar. Sesetengah mungkin menderita sakit belakang, sakit pinggang, sakit pelvik. Sebolehnya ringankan beban isteri dengan lebih banyak membantu membuat kerja-kerja rumah; mengemas, kain baju dll. Bila dah masuk 9 bulan, kadang-kadang isteri penat nak angkat tangan pun dah tak larat. Malam-malam bila tidur, jenguk-jenguk la sekali orang sebelah boleh tidur ke tidak. Entah-entah tengah menangis sebab sakit belakang, sakit pinggang. Rajin-rajin la picit badan isteri, atau setidaknya berikan sokongan moral, bacakan selawat, doa. Pandai-pandai la.

2) Pemakanan yang baik sewaktu mengandung. Belikan untuk isteri.

  • Jus buah, tamar, buah-buahan dan banyak lagi.

3) Vitamin-vitamin yang perlu.

  • Trimester pertama: asid folik
  • Trimester kedua: minyak ikan (brand neurogain – minyak ikan mengandungi Omega 3 yang sangat penting untuk pembentukan otak bayi), obimin, kalsium (susu atau tablet)
  • Trimester ketiga: sama macam trimester kedua

Kalau boleh, asid folik tu makan sejak belum pregnant lagi bagus. Tapi kalau tak makan asid folik dari awal, bila dah tahu pregnant tu pergi la cepat2 cari kat farmasi, ataupun bawa je isteri ke klinik.

4) Kos monthly check-up dan kos bersalin (melibatkan kos rawatan ibu bersalin dan kos rawatan bayi)

* sila rujuk penerangan di bawah

5) Kos barangan ibu (mengandung, dalam pantang dan menyusu) dan bayi

Rancang!

Nak jumpa doktor kat hospital kerajaan atau swasta. Ada sesetengah orang pergi check-up di klinik ibu dan anak dan bersalin di hospital kerajaan. Ada sesetengah orang, awal pregnancy sampai dah masuk 8 bulan pergi klinik ibu dan anak lepas tu pergi swasta untuk bersalin. Jimat sikit. Ada sesetengah orang, terus pergi jumpa doktor swasta sampai la bersalin.

Kos Lawatan Bulanan (Check-Up Doktor)

Selalunya doktor-doktor swasta ni kalau pesakit baru, dia caj standard consultation fee RM60. Bila dah banyak visit baru dia kurangkan sampai la RM30 atau RM40, bergantung kepada doktor. Pastu campur la pula dengan harga vitamin-vitamin yang dia bagi. Ada sesetengah orang, memang pergi hospital kerajaan dari awal sampai la bersalin. Pilihla mana yang sesuai ikut selera dan kemampuan masing-masing.

Kos Bersalin

Bila dah pilih, boleh la mula simpan duit. Kena selidik la kos follow-up, kos bersalin normal, kos bersalin pembedahan. Kena ambil kira juga kos in case berlaku masalah pada isteri atau bayi. Mungkin bayi terkena jaundis, dah kena duduk dalam inkubator pulak. Selalunya seminggu, atau mungkin lebih bergantung pada tahap kuningnya tu. Mungkin lahir tak cukup bulan ke. Pun kena duduk inkubator.

Bersalin pun ada jenis-jenis juga. Bersalin normal kalau orang kata kos pakej sekitar R1500, belum tentu bila isteri bersalin nanti akan dapat jumlah bil yang sama. Kadang-kadang, bersalin normal pun perlukan bantuan, mungkin isteri minta suntikan epidural. Tambah la dalam RM500 dalam bil. Epidural ni adalah painkiller waktu bersalin. Jadi tak la rasa sakit sangat masa meneran tu. Tu pun bergantung pada orang juga la. Sesetengah orang tetap rasa sakit juga. Pastu pulak, silap-silap haribulan, isteri dah penat meneran, tak larat dah, atau teran-teran tapi tak keluar-keluar jugak. Bila jadi macam ni, doktor selalunya akan bantu menggunakan forsep atau vakum. Bila doktor dah angkat tools dia, faham-faham la. Tambah la kos di situ.

Kalau tak kena gaya, dah elok-elok normal tiba-tiba doktor kata, “tak boleh jadi ni, baby tak nak keluar jugak, kena bedah, nanti baby lemas”. Sudah! Tambah la lagi beberapa ribu di situ. Sebab, dah jadi normal + emergency caesarean.

Caj secara amnya di hospital-hospital swasta (KJMC, KPJ):

Normal: RM2500-3000

Planned caesarean: RM3000-RM4000

Emergency caesarean: RM4000-RM5000

Ni caj secara am la. Nak yang tepat, susah nak cakap sebab bergantung pada kes. So simpan la duit banyak-banyak sikit ye. Kalau yang ada coverage insurans syarikat tu ok la sikit. Mungkin syarikat bayar bil penuh, mungkin ada yang bayar separuh.

Kos barang-barang ibu dan bayi

Bila isteri dah mengandung, tak boleh nak expect dia pakai baju yang sekarang sepanjang mengandung. Tak muat la! Pakaian luar, pakaian dalam, semua kena tukar saiz lain. Sebab tu wujudnya kedai-kedai maternity wear. So, kena beli baju dan underwear baru ok. Pastu bila dah bersalin, kena ambil kira barang-barang yang perlu waktu berpantang, dan barang-barang keperluan menyusu sama ada menyusu badan atau menyusu formula.

Barangan bayi pun banyak juga yang kena beli terutama anak sulung. Paling minima pun baju dan toilettries, tummy binder, dan macam-macam lagi.

Senarai penuh barang-barang keperluan ibu dan bayi akan disiarkan dalam artikel seterusnya.

Ilalliqa’~