The Monster I’ve Become

Sepanjang minggu ni adalah minggu yang sangat sukar bagi aku. Sekarang ni memang musim sakit agaknya. Kitorang sekeluarga semuanya kurang sihat. Papa selsema, Mama selsema, Aiman demam (baru kebah sikit tapi masih belum cergas lagi), selsema dan batuk, Irfan pula batuk dan selsema.

Rasanya mana-mana ibu pun akan ada walau sikitpun rasa resah bila anak demam.

Begitu jugalah aku.

Terus terang, aku memang sangat risaukan Aiman. Dah la demam, tak nak makan langsung. OK standard la kan bila demam takde selera nak makan. Tapi yang buat aku sangat tertekan ialah melihat dia begitu kurus! Sejak sebelum dia demam lagi, macam-macam aku buat supaya dia terbuka selera nak makan. Aku masak makanan kegemaran dia, aku cuba suap dia makan, aku cuba suruh dia makan sendiri, aku cuba buat dia gembira supaya dia lebih berselera makan, aku suruh dia berlari-lari kat luar rumah supaya dia lapar nak makan, aku cuba buat dia sibuk dengan macam-macam aktiviti supaya dia penat dan nak makan banyak. Tapi satu pun tak berjaya!

Aku cuba bagi dia makan vitamin. Tapi vitamin pun dia tolak sekarang padahal sebelum ni dia suka sangat vitamin perisa anggur tu. Waktu dia tekun makan vitamin tu, dia sangat berselera makan. Sampai jadi tembam. Pipi dia jadi bulat. Tapi sekarang? :(

Berselera bebenor makan

Aku tak tahu dah apa yang aku patut buat supaya selera makan dia kembali pulih.

Dah la dia tak minum susu. Kalau minum susu, sekurang-kurangnya ada la jugak zat yang masuk dalam badan dia sehari-hari.

Semua makanan dia tolak, tapi kalau offer coklat, laju je! Aku cuba ban semua jenis coklat, biskut dan makanan lain yang sewaktu dengannya. Maknanya kalau lapar, cuma boleh makan nasi atau roti sahaja. So dia end up makan roti peanut butter sahaja..untuk sehari.

Ya Allah, honestly I am at the edge of freaking out tengok dia sekarang. He should eat real food to thrive! Takde idea dah nak suruh dia makan.

If you think I am over-reacting, please shut your yap! I am a mother, that’s what mothers do.

Masa baby, menyusu dengan mama, tembam sangat!

Tembam!

Bila dah berhenti menyusu dengan mama, dah tak nak minum susu langsung. Makan pun main-main je.

Kali terakhir makan nasi dengan bersemangat

Kali terakhir makan nasi dengan bersemangat

Malam tadi, tak pasal-pasal aku jadi monster. Kerana terlalu risau. Rasa susah sangat nak kawal kerisauan yang dah lama dipendam tu. :(

*Susah hati*