Do I have to succumb to a c-section, again?

Just came back from my weekly visit to the obgyn. Baby’s heart beat is fine, he is active and has already dropped but still a bit far from the cervix opening. I had a few bloody shows since 2 days ago but the contractions are still far apart and irregular.

The visit does not make me happy at all! The doctor keep fussing about my now 3.5kg baby being ‘huge’! I honestly feel that’s ridiculous! My mother was able to birth all her six children naturally and all but one of her children were 3.3kg- 3.5kg. The one exception was only 2.5kgs at birth. And i am just about her size when she was my age. So if she can deliver normally, why can’t I? My obgyn said that she is worried that if the baby don’t come out sooner, i would have to have a c-section because the baby will become too big to pass through my pelvic.

My first delivery had been a c-section. I was told that my contraction was very strong and close but the dilation did not progress any further. I was only 3cm dilated. After nearly an hour of waiting, there were no progress. So the doctor suggested c-section for she was worried that my baby was distressed. Naturally, the innocent me would agree. Anyhing to save my baby. The recovery process was very very long. Took me more than a year to get back my pre-pregnancy stamina and health. During the post-partum period, i had emotional breakdowns and was very stressed to a point of wanting to put up a “BABY FOR SALE” signboard in front of the house. All dreams of having a natural birth, lost. I feel like a disabled, not being able to birth naturally when my own mother, and her mother, and her grandmother, all of them, were able to do it.

Having experienced all that, i wouldn’t want to have another c-section. I researched and only recently found about how c-section could have been avoided in my first delivery. I also understand better about birthing and my pregnant body. I’m determined to have VBAC (vaginal birth after caesarean) but i don’t know how to say it to the doctor. I’m not so good at expressing my wants. This Tuesday, I’m due for another check up. I’m pretty sure that the doctor will raise the c-section issue again due to baby size and the slow descent to the cervix. Deep inside me, I know that the time has not come yet, and i am not so worried about coming near to my due date on the 16th because my baby is still active and healthy. I hope I have the strength to hold firm to my decision to wait. I hope I can say NO to the doctor when she recommends c-section.

I really really need support~~

Tazkirah Ramadhan: Peringatan untuk diriku

Ramadhan tiba lagi. Ada orang yang berasa gembira dan tidak sabar untuk berpesta ibadah, dan tidak kurang juga yang mengeluh mengenangkan bakal terpaksa menahan lapar dan dahaga selama sebulan.

Bulan ramadhan inilah waktu terbaik untuk kita merenung dan menginsafi nasib hamba-hamba Allah yang kurang bernasib baik; fakir miskin yang mengais-ngais mencari sesuap nasi, saudara seagama yang berada di zon perang, hamba-hamba Allah yang ditimpa musibah. Berbuka puasa dengan apakah mereka hari ini? Ada makanan atau tidak? Jika kita sentiasa ingat pada golongan-golongan ini, sudah tentu kita tidak tergamak membazir walau sebiji nasi pun.

Jika kita ingat pada mereka ini, kita tidak akan teringin untuk membeli belah mengikut hawa nafsu kala melawat bazar ramadhan. Kita juga akan lebih beringat untuk tidak makan sehingga terlalu kenyang dan tidak mampu bergerak bak ular sawa kekenyangan. Bukankah bulan ramadhan ini sepatutnya bulan latihan mengawal nafsu? Haiwan di hutan pun pandai makan ikut keperluan, takkanlah manusia yang berakal tak boleh berfikir? Tak gitu? Jika kita tidak berupaya mengawal nafsu kita, bukankah itu bermakna kita sendiri yang merendahkan darjat kita ke tahap yang lebih rendah dari haiwan?

Jangan dilupakan insan-insan yang telah pergi meninggalkan kita. Mereka ini telah selamat menemui tuhan mereka. Kita bila lagi? Kalau kita mati esok, ke syurgakah, atau ke nerakakah kita?

Kepada ibu-ibu yang sedang mengandung, semoga terus tabah menjalani ibadah puasa selama sebulan. Semoga dengan pembawaan budak ini akan menguatkan lagi semangat para ibu untuk terus memperbaiki diri supaya dapat melahir dan membesarkan zuriat yang hidup dan matinya untuk Allah. Alang-alang kita bersusah payah mengandung dan melahirkan anak ini, biarlah sehingga anak ini menjadi anak yang bakal memimpin kita ke syurga Allah kelak. Semoga anak ini lahir menjadi hamba Allah yang berbakti ke jalanNya, seorang manusia yang berakhlak mulia dan bijaksana. Niatkanlah setiap kesusahan kita ini sebagai jihad lillahi ta’ala kerana hanya Allah yang selayaknya memberi ganjaran atas setiap amalan hambaNya. Insya Allah.

Tips Menyusukan Bayi di Bulan Ramadhan

Bulan Ramadhan muncul lagi. Bagi ibu-ibu yang masih menyusukan bayi sepenuhnya, kedatangan bulan Ramadhan sedikit sebanyak mendatangkan kerisauan, terutamanya jika bayi masih terlalu kecil dan bergantung sepenuhnya pada susu ibu. ‘Cukupkah susu?’, ‘mampukah untuk mengenyangkan bayi?’, soalan-soalan sebegini berlegar dalam kotak fikiran.

Saya masih ingat Ramadhan pertama yang saya lalui sebagai ibu. Pada waktu itu, Aiman baru berusia 3 bulan, masih menyusu badan sepenuhnya, dan masih terlalu awal untuk memperkenal solid food. Oleh kerana saya berada di rumah sepanjang masa, saya tidak mengepam. Tambahan pula, anak saya memang tidak mahu langsung menyusu dari botol, tidak kira sama ada susu yang saya pam atau susu formula. Dia hanya mahu menyusu secara terus (direct feeding). Mungkin sebab dia tahu mamanya sentiasa available¬†24 jam. ūüėõ¬†Saya pula tiada langsung pengalaman menyusu, tidak pernah melihat orang menyusu, apatah lagi menyusu di bulan ramadhan, jadi saya berasa sangat risau. Saya tidak mahu bayi saya yang bulat dan berketul-ketul itu menjadi kurus!

Aiman di bulan ramadhan. Doktor kata kalau bayi berketul-ketul tembam macam ni tak perlu risau la tak cukup susu :P

Oleh itu, saya ¬†merancang back-up plan¬†untuk memberi Aiman susu formula yang banyak saya dapat secara percuma dari hospital, in case¬†bayi saya tidak kenyang dengan susu saya. Bila dia dah terlalu lapar, saya fikir dia mesti akan ‘terima’ juga susu formula. Hahaha kalaulah semudah itu.

Reaksi Aiman bila suruh minum susu formula..faham-faham la maksudnya..hahaha

Kebiasaannya, pada awal Ramadhan, masalah kurang susu belum ketara. Masalah kekurangan susu mungkin akan mula terasa apabila Ramadhan mula sampai ke pertengahan atau penghujung. Inilah yang saya alami ketika itu. Untuk memastikan saya dapat membekalkan susu secukupnya untuk Aiman, di waktu malam selepas bertarawih, fokus saya hanya makan, makan dan makan. Kemudian minum, minum dan minum. Dah jadi macam satu kerja pula, walhal bukan tabiat saya untuk makan di tengah malam. Sahur yang sunat itupun menjadi wajib bagi saya. Semuanya untuk memastikan bayi saya, dan diri saya sendiri dapat survive dengan baik. Kalau saya tak makan, nanti Aiman pula yang kelaparan. Di waktu siang pula, saya akan berehat secukupnya, awal pagi setelah suami pergi ke tempat kerja, saya akan memasak untuk iftar dan menyelesaikan kerja-kerja rumah, kemudian akan bertadarus di sisi Aiman yang sudah bangun dan bermain. Hampir zohor, atau selepas solat zohor, saya akan tidur. Bergantung pada waktu bila Aiman tidur. Waktu petang, sambung tadarus lagi atau menyambung kerja-kerja rumah jika ada yang belum selesai. Hinggalah hampir waktu iftar, saya menyiapkan hidangan untuk iftar. Itulah lebih kurang jadual saya di bulan puasa.

Amnya, ibu yang menyusukan anak mesti menjaga pemakanan dan mendapatkan rehat dan tidur yang cukup. Kalau tak cukup makan dan tak cukup rehat, penghasilan susu akan terjejas. Apatah lagi di bulan ramadhan di mana ibu hanya makan di waktu malam. So make every food intake counts. Di bawah ini saya senaraikan serba sedikit tips dan panduan pemakanan yang saya amalkan di bulan ramadhan. Tips-tips ini saya kumpulkan dari pengalaman orang, pengalaman sendiri dan pembacaan.

Panduan pemakanan ibu menyusu di bulan ramadhan:

  • BUKA PUASA dengan sekurang-kurangnya 3 biji kurma dan jus buah.
  • Untuk mengelakkan perut terlalu penuh, sebaiknya berhenti untuk bersolat maghrib dahulu sebelum menjamah hidangan berat.
  • Mesti makan nasi. Lebih tepat lagi, makan makanan yang mempunyai low glycemix index (GI) seperti nasi, mi dan sebagainya. GI adalah indeks yang menyukat kadar karbohidrat dipecahkan ketika penghadaman. GI rendah bermakna karbohidrat dipecahkan secara perlahan-lahan. Inilah yang diperlukan oleh ibu-ibu menyusu.
  • Makan nasi dengan lauk yang seimbang; ada protein (ayam atau ikan) dan sayur-sayuran (ulam-ulaman, bayam, kangkung dan lain-lain).
  • Banyakkan minum susu (susu untuk ibu menyusu, tapi saya minum susu kotak je sebab tak suka susu debu).
  • TENGAH MALAM, makan¬†kuih muih¬†atau snek¬†yang berzat seperti kurma,¬†cereal, biskut oat dan sebagainya.
  • Banyakkan minum air. Sebolehnya cuba pastikan minum 8 gelas air dari waktu iftar hingga waktu sahur. Jika warna urine ibu menjadi pekat, itu tandanya kekurangan air. Elakkan keadaan ini.
  • SAHUR¬†dengan nasi dan lauk yang seimbang. Makan kurma 3 biji dan minum jus buah atau susu atau air kosong.
  • Sebolehnya biar apa yang kita makan di bulan ramadhan tu lebih kurang seperti makan di bulan lain supaya tidak mempengaruhi penghasilan susu dengan ketara.

Tips tambahan:

  • Ibu yang menyusu sepatutnya sudah mula didatangi haid seperti sebelum mengandung. Cuma mungkin haid belum¬†regular.¬†¬†Yang penting apabila cuti puasa ni, manfaatkan sepenuhnya waktu haid ni untuk makan lebih sikit supaya dapat menampung nutrisi di hari-hari berpuasa. Ye la, bukan hari-hari mampu makan banyak-banyak. Jadi, hari tak boleh puasa ni la patut digunakan sebaiknya untuk makan macam biasa.
  • Banyakkan makan kurma untuk tenaga. Siti Maryam pun Allah suruh makan kurma lepas lahirkan Nabi Isa AS.
  • Amalkan surah Alkauthar. Waktu nak minum air terakhir waktu bersahur tu baca surah Alkauthar dan hembus ke dalam air dengan niat semoga air susu akan terus mengalir seperti sungai Alkauthar (kredit to Kak Noen).

Insya Allah boleh! Mungkin rasa susah sikit, susah banyak, atau mungkin rasa tiada masalah. Apapun, berusahalah dengan gigih ye. Menyusukan bayi pun jihad juga. Bagaimanapun jangan sampai memudaratkan diri atau bayi atau kedua-keduanya. Jika rasa diri tidak mampu dan boleh mendatangkan mudarat, Islam mengizinkan ibu berbuka puasa tetapi wajib menggantikan puasanya. Jika risaukan mudarat kepada bayi, ibu boleh berbuka puasa tetapi wajib membayar fidyah dan menggantikan puasa.

Rukhsah Puasa bagi Ibu Hamil dan Ibu Menyusu
(Kredit kepada tuan punya gambar)

Tanda-tanda bayi kekurangan susu (underfed):

  • Jumlah lampin basah dalam sehari kurang dari biasa. Kalau selalunya bayi salin lampin yang penuh 4 kali sehari, tiba-tiba berkurang kepada 3 atau 2.
  • Bayi asyik merengek dan kelihatan gelisah. Sentiasa minta susu. Maknanya dia masih lapar.
  • Najis berwarna kehijauan. Bayi yang hanya minum susu ibu, najisnya yang normal berwarna kekuningan, tidak terlalu keras dan tidak cair. Najis berwarna hijau menunjukkan bayi kekurangan susu. Untuk rujukan tambahan tambahan tentang najis bayi, sila rujuk di sini. Semua ibu bapa perlu tahu bahawa tahap nutrisi dan kesihatan bayi boleh diketahui berdasarkan keadaan fizikal najis bayi itu.
  • Kehilangan berat badan.

Tanda-tanda ibu mengalami dehidrasi (mengikut tahap serius):

  • Rasa sangat dahaga
  • Air kencing berwarna kuning pekat dan kuat baunya.
  • Pening-pening
  • Rasa lemah badan dan ingin pitam

Aidilfitri Aiman yang pertama

Ni gambar waktu raya Aidilfitri. Aiman tak la kurus sangat kan. So rasanya boleh la ucap syukur alhamdulillah sebab berjaya lalui ramadhan yang pertama bersama-sama tanpa ada yang terkorban. Huhuhu.

Rasanya dah tulis semua yang perlu. Jika ada persoalan atau cadangan, boleh ajukan di ruang komen ye. Semoga bermanfaat~

Rujukan yang disarankan:

Rights of A Dying Muslim upon A Living Person

One sweet day, as I was tidying my cupboard, I found this piece of paper with my scribbles on it. It was written in pencil ink. I guess it must be one of my lecture notes with Dr Abdi Omar, or maybe another lecturer. I’m not so sure. I’m not even sure for which subject, and from which semester. But the topic is good, so I’m preserving the knowledge here for us to ponder and share.

RIGHTS OF A DYING MUSLIM UPON A LIVING PERSON

Family members and his most pious friends should be informed and be present at his side and should act the following:

  • Help him turn his thoughts to Allah.
  • Encourage him very gently to repent.
  • Remind him about all the good deeds that he did.
  • Remind him about Allah’s mercy and Allah’s forgiveness so that he may anticipate Allah’s mercy and Allah’s favor.

Allah said in the Qur’an (15:56): “And who despairs the mercy of Allah, but those who are misguided.”

Hadith: “Let no Muslim die except expecting and hoping the best of Allah.”¬†(*needs quotation)

  • Be kind and patient.
  • Never leave him alone.
  • Give him hope, not allow him to cry in pain or panic.
  • Prompt him gently (encourange without insistence) every now and then to say the¬†shahadah.
Wallahu a’lam~

Yeay! Nak dapat baby! Bahagian 2

Entri ni mengandungi senarai barangan bayi, barangan ibu dan apa yang perlu diisi dalam hospital bag waktu nak bersalin nanti; khas sebagai panduan untuk ibu-ibu baru. Senarai ini adalah kompilasi yang dibuat oleh sepupu saya. Agak panjang tapi tak semestinya kena beli semua sekarang, dan tak semestinya kena beli semua. Ada barang yang anda mungkin tak perlukan, ada juga barang yang lebih baik dibeli setelah bayi lahir. Utamakan barang yang penting-penting dulu, yang selebihnya boleh beli lepas bayi lahir bergantung kepada keperluan dan saiz bayi. Kalau boleh, jangan la sampai membazir ye.

*Please be polite and say thank you in the comments section below after you downloaded the files above to acknowledge the efforts of the compiler.

TIPS:

  1. Shopping awal-awal, beli sikit-sikit: Saya selalu cadangkan pada sesiapa yang bertanya, kalau nak pergi membeli barangan bayi, jangan tunggu dah sarat sangat baru nak pergi. Pergi waktu dalam trimester kedua, atau waktu 7 atau 8 bulan. Bila dah masuk 9 bulan selalunya dah cepat penat. Tapi pengalaman sendiri masa mengandung kali pertama, pergi membeli belah di kala kandungan berusia 7 bulan pun rasa penat sangat, mungkin sebab pergi sekali harung nak membeli semua benda, banyak kena tengok, pilih, sebab tu jadi sangat penat.
  2. Rajin selidik barang yang diperlukan, jenisnya, jenamanya, harganya. Setiap orang keperluannya tak sama. Contohnya, tanya pada diri sendiri soalan seperti, adakah saya memerlukan breast pump, breastpump yang bagaimana yang saya perlukan, adakah saya mampu membelinya, after-sales service macam mana? Rajin-rajin la selidik dan melayari internet untuk mencari maklumat.Different people offer different opinions. Pilih produk yang menepati keperluan kita. 
  3. Rajin cari info jualan murah, jualan gudang, karnival dan ekspo, sebab selalunya waktu-waktu macam ni la boleh dapat bulky items macam stroller, travel system, baby car seat, katil bayi dan baju-baju berjenama macam Chicco, Mothercare dan macam-macam lagi, pada harga yang jauh lebih murah berbanding harga asal. Contohnya, saya berhasrat untuk membeli travel system (a combination of infant car seat and stroller) untuk anak saya, harganya selalunya tidak kurang dari RM2000. Saya tak nak yang jenama cikai-cikai sangat sebab nanti cepat rosak, rugi la. Tapi kalau yang jenama bagus, agak mahal rasa macam melebih-lebih pulak. Stroller je pun. Kalau anak taknak duduk dalam tu kan rugi je. Kebetulan  saya pergi ke Mum & Baby Expo di PWTC beberapa bulan lalu. Terjumpa set baru travel system Chicco yang dijual separuh harga. Terus saya ambil. (Stroller Chicco yang dibeli oleh ayah saya masih kukuh sampai sekarang. Adik saya yang guna stroller tu sekarang tengah nak ambil SPM..huhuhu..barang Chicco is definitely worth every cent!) 

    Kerusi makan  Aiman ~ Chicco Caddy Hook On Chair

  4. Biar mahal sikit asalkan berbaloi. Beli barang ibu dan bayi ni pun boleh dikira macam investment juga. Breast pump, nursing bra dan lain-lain. Kalau beli yang murah sangat, selalunya kualitinya pun cikai. Tapi tak perlu yang mahal ke langit harganya. Membazir dan terlalu bermewah tak bertempat pula. Saya pernah beli baby carrier ayam brand di Giant, gara-gara malas nak menjelajah shopping mall yang sentiasa dibanjiri manusia. Bila balik rumah nak cuba pakai, sampai sudah saya tak dapat sesuaikan tali dengan ketinggian saya. Suami saya je yang dapat guna. Itupun tak selesa langsung.  Sudahnya, carrier tu terperap je dalam almari. Beberapa tahun kemudian, saya masuk ke Mothercare. Saje tengok-tengok harga baby carrier. Jenama Baby Bjorn, range harga RM500-RM800. Hairan pulak tengok mahalnya. Jenama Mothercare, RM239. Nampak kualiti pun bagus juga. Saya pun telefon penasihat merangkap sepupu saya untuk bertanya. Ternyata dia dah gunakan carrier Mothercare sejak anak pertama and is very happy with it. So saya pun decide untuk beli yang Mothercare instead of Baby Bjorn tu. Untung sikit. Tapi kalau nak beli bouncy net, yang jual kat Giant pun dah cukup bagus dah, RM70 je. Tak payah beli yang fancysangat harga ratus-ratus tu.

    Mothercare 3 Position Carrier

  5. Beli barang yang praktikal dan tidak menyusahkan. Zaman sekarang ni, barut/bengkung yang bertali-tali  semua dah dimodenkan dengan velcro. Contohnya bengkung dalam pantang dan tummy binder untuk bayi. Jadi, beli yang velcro, lebih cepat dan mudah digunakan.

TIPS TAMBAHAN:

  • Nursing bra paling sesuai dibeli sewaktu kandungan dah mencecah 8 atau 9 bulan. Waktu ni payudara dah membesar ke saiz maksima atau hampir ke maksima. Bila dah penuh susu nanti pun, mungkin ia membesar sikit je lagi.
  • Membeli baju dan seluar bayi. Beli saiz newborn setakat 2,3 helai pun cukup sebab bayi sangat cepat membesar, tak pun entah-entah bayi agak besar untuk muat baju newborn. Jadi lebihkan saiz 0-3 months, dalam 3-4 helai. Nanti lepas pantang boleh la tambah saiz 0-6 bulan pula.
  • Untuk bayi baru lahir, lebih mudah beli baju butang depan instead of¬†yang sarung kepala sebab sesetengah bayi lehernya masih lembik, dan tak payah beli yang bertali-tali tu leceh.
  • Suka sangat tengok rompers dan jumpers yang kiut miut kat kedai tu kan, tak payah beli saiz newborn. Lagipun bayi kecil tidur je banyak dan most of the time dibedung. ¬†Kalau nak beli rompers, beli yang saiz 3-6 months ke atas banyak-banyak tak apa. Umur ni biasanya sesetengah bayi dah mula meniarap dan lebih aktif.

Rasanya macam dah cover  semua yang perlu. Apa-apa hal nak tanya atau bagi cadangan boleh tinggalkan komen ye.

Aiman masa 7 bulan..suka duduk bawah meja..

Adios~!

Yeay! Nak dapat baby! Bahagian 1

Entri ini ditujukan khas buat adik-adikku; suami-suami muda yang bakal menjadi ayah tak lama lagi, dan semua bakal ibubapa.. ūüėÄ

Artikel in bersifat ilmiah, dikumpulkan dari pengalaman orang-orang yang sudah melaluinya; baru dan lama. Tujuan artikel ini ditulis adalah untuk menceritakan serba sedikit peranan yang perlu dimainkan oleh para suami apabila isterinya mengandung dan bersalin. Ramai suami muda yang bertanya, jadi, di sini dituliskan supaya senang, lepas ni kalau ada orang tanya, suruh baca sini je. Semoga bermanfaat.

ALKISAH

Di suatu hari yg hening, tiba-tiba nampak si isteri tercinta lain macam. Gedebak gedebuk sana sini, buat urine test, jumpa doktor, rupanya dah termengandung! Hahaha patut la lain macam je. So sekarang dah termengandung, what’s next?

Peranan Suami:

Ambil Tahu!

1) Keadaan emosi dan fizikal isteri.

  • Trimester pertama (0-3 bulan): waktu ni segelintir wanita rilek je, xde morning sickness langsung. Segelintir yang lain pula mabuk sikit2, atau sekadar tiada selera makan, ada pula yang mabuk teruk sampai kena masuk hospital. Kategori mana pun isteri, yang paling penting, kalau suami tak mampu bantu hilangkan mabuk isteri pun, sekurang-kurangnya berilah sokongan moral. Keprihatinan suami sangat membantu meningkatkan semangat isteri.
  • Trimester kedua (4-6 bulan): Trimester bulan madu. Waktu ni selalunya mabuk dah hilang, selera makan dah pulih, perut masih belum membesar. Tapi suami tetap kena peka dengan keperluan dan kesihatan isteri. Pastikan isteri rajin senaman. Senaman yang paling sesuai adalah berjalan dan senaman Kegel (senaman kemutan untuk mengelakkan rahim jatuh dan masalah tahan kencing, selanjutnya boleh cari di internet).
  • Trimester ketiga (7-9 bulan): Trimester yang paling mencabar fizikal isteri. Waktu ni pergerakan isteri mula perlahan, sebab perut dah makin besar. Sesetengah mungkin menderita sakit belakang, sakit pinggang, sakit pelvik. Sebolehnya ringankan beban isteri dengan lebih banyak membantu membuat kerja-kerja rumah; mengemas, kain baju dll. Bila dah masuk 9 bulan, kadang-kadang isteri penat nak angkat tangan pun dah tak larat. Malam-malam bila tidur, jenguk-jenguk la sekali orang sebelah boleh tidur ke tidak. Entah-entah tengah menangis sebab sakit belakang, sakit pinggang. Rajin-rajin la picit badan isteri, atau setidaknya berikan sokongan moral, bacakan selawat, doa. Pandai-pandai la.

2) Pemakanan yang baik sewaktu mengandung. Belikan untuk isteri.

  • Jus buah, tamar, buah-buahan dan banyak lagi.

3) Vitamin-vitamin yang perlu.

  • Trimester pertama: asid folik
  • Trimester kedua: minyak ikan (brand neurogain – minyak ikan mengandungi Omega 3 yang sangat penting untuk pembentukan otak bayi), obimin, kalsium (susu atau tablet)
  • Trimester ketiga: sama macam trimester kedua

Kalau boleh, asid folik tu makan sejak belum pregnant lagi bagus. Tapi kalau tak makan asid folik dari awal, bila dah tahu pregnant tu pergi la cepat2 cari kat farmasi, ataupun bawa je isteri ke klinik.

4) Kos monthly check-up dan kos bersalin (melibatkan kos rawatan ibu bersalin dan kos rawatan bayi)

* sila rujuk penerangan di bawah

5) Kos barangan ibu (mengandung, dalam pantang dan menyusu) dan bayi

Rancang!

Nak jumpa doktor kat hospital kerajaan atau swasta. Ada sesetengah orang pergi check-up di klinik ibu dan anak dan bersalin di hospital kerajaan. Ada sesetengah orang, awal pregnancy sampai dah masuk 8 bulan pergi klinik ibu dan anak lepas tu pergi swasta untuk bersalin. Jimat sikit. Ada sesetengah orang, terus pergi jumpa doktor swasta sampai la bersalin.

Kos Lawatan Bulanan (Check-Up Doktor)

Selalunya doktor-doktor swasta ni kalau pesakit baru, dia caj standard consultation fee RM60. Bila dah banyak visit baru dia kurangkan sampai la RM30 atau RM40, bergantung kepada doktor. Pastu campur la pula dengan harga vitamin-vitamin yang dia bagi. Ada sesetengah orang, memang pergi hospital kerajaan dari awal sampai la bersalin. Pilihla mana yang sesuai ikut selera dan kemampuan masing-masing.

Kos Bersalin

Bila dah pilih, boleh la mula simpan duit. Kena selidik la kos follow-up, kos bersalin normal, kos bersalin pembedahan. Kena ambil kira juga kos in case berlaku masalah pada isteri atau bayi. Mungkin bayi terkena jaundis, dah kena duduk dalam inkubator pulak. Selalunya seminggu, atau mungkin lebih bergantung pada tahap kuningnya tu. Mungkin lahir tak cukup bulan ke. Pun kena duduk inkubator.

Bersalin pun ada jenis-jenis juga. Bersalin normal kalau orang kata kos pakej sekitar R1500, belum tentu bila isteri bersalin nanti akan dapat jumlah bil yang sama. Kadang-kadang, bersalin normal pun perlukan bantuan, mungkin isteri minta suntikan epidural. Tambah la dalam RM500 dalam bil. Epidural ni adalah painkiller waktu bersalin. Jadi tak la rasa sakit sangat masa meneran tu. Tu pun bergantung pada orang juga la. Sesetengah orang tetap rasa sakit juga. Pastu pulak, silap-silap haribulan, isteri dah penat meneran, tak larat dah, atau teran-teran tapi tak keluar-keluar jugak. Bila jadi macam ni, doktor selalunya akan bantu menggunakan forsep atau vakum. Bila doktor dah angkat tools dia, faham-faham la. Tambah la kos di situ.

Kalau tak kena gaya, dah elok-elok normal tiba-tiba doktor kata, “tak boleh jadi ni, baby tak nak keluar jugak, kena bedah, nanti baby lemas”. Sudah! Tambah la lagi beberapa ribu di situ. Sebab, dah jadi normal + emergency caesarean.

Caj secara amnya di hospital-hospital swasta (KJMC, KPJ):

Normal: RM2500-3000

Planned caesarean: RM3000-RM4000

Emergency caesarean: RM4000-RM5000

Ni caj secara am la. Nak yang tepat, susah nak cakap sebab bergantung pada kes. So simpan la duit banyak-banyak sikit ye. Kalau yang ada coverage insurans syarikat tu ok la sikit. Mungkin syarikat bayar bil penuh, mungkin ada yang bayar separuh.

Kos barang-barang ibu dan bayi

Bila isteri dah mengandung, tak boleh nak expect dia pakai baju yang sekarang sepanjang mengandung. Tak muat la! Pakaian luar, pakaian dalam, semua kena tukar saiz lain. Sebab tu wujudnya kedai-kedai maternity wear. So, kena beli baju dan underwear baru ok. Pastu bila dah bersalin, kena ambil kira barang-barang yang perlu waktu berpantang, dan barang-barang keperluan menyusu sama ada menyusu badan atau menyusu formula.

Barangan bayi pun banyak juga yang kena beli terutama anak sulung. Paling minima pun baju dan toilettries, tummy binder, dan macam-macam lagi.

Senarai penuh barang-barang keperluan ibu dan bayi akan disiarkan dalam artikel seterusnya.

Ilalliqa’~

Homeschooling and I: Teaching your child to read

Few days ago, as I was surfing the internet, I found a few interesting sites about¬†homeschooling. I have actually read about it before, but didn’t quite capture the idea of it, until I found this blog, which soon made me realize that “hey, i’ve been homeschooling my son all this while! how come i not know?” So what is homeschooling all about?

Basically, homeschooling is having school at home, instead of at school, and being taught by the mother, father, or both, or a private tutor. Homeschooled kids do not attend any formal school; government or private. Usually, children actors and actresses or athletes that travels a lot are homeschooled. They have a private tutor who will follow them anywhere they go . Some kids are fully homeschooled, but some are part-time homeschoolers. Part-time homeschoolers usually are taught things that they don’t learn at school.

The best thing about homeschool is you don’t have to wait until your child is four years old to start learning the basics of ABCs, numbers, reading, writing and counting. You can actually start from now! I started introducing my child to the basics since he was 6 months. I showed him flash cards which I got for free during visits to the paediatrician. I also bought him a box set of books on numbers, ABC, shapes, colours and first words. In our free time, my husband and I will cuddle with him and read to him, show him the colourful pictures in the books and introduce the names of things. Even at first he just mostly chewed on the books, it was actually worth it because now he can say the names of every single thing in the books, he knows the alphabets and can properly count 1 to 10 just before his second birthday.

Aiman’s first set of books

Present from Uncle Wan for Aiman’s first birthday

Learning Arabic and Alif Ba Ta. Found these cards at the KLIBF.

Three important lessons i learnt during the months are firstly, don’t put the pressure on yourself and the little one. Let him absorb knowledge at his own pace. If you try to make him learn too much at once, he will turn his focus away somehow. Heheh. Secondly, be very very very patient. You won’t get anywhere if you get angry very fast. If you get angry, you will upset the kid. When the kid is upset, it will be very difficult to handle him. Finally, don’t worry if your child seems to be playing and not learning much. Give him time. And kids don’t read until they can talk. If you teach your child to read early, by the time they can talk, they can read too. Same goes to reciting the Qur’an.

Aiman’s reading corner arranged by Papa. There used to be pictures on the wall but Aiman pulled those off. Everyday, Aiman will sit quietly here and read .

He especially likes to read about planes and stars and spiders, because he recognized those from his baby books.

Aiman can tell you the story of Goldilocks and also of Three Billy Goats Gruff!

Bagaimana Memahami Petunjuk Istikharah

Soalan yg agak popular di kalangan kita kan, macam mana nak tahu yg kita dapat petunjuk lepas istikharah? Macam mana nak tahu betul ke tak apa yang kita rasa, apa yg kita mimpi dan sebagainya? Macam mana nak rasa yakin dengan istikharah yg kita dah buat tu? Rasa tenang dgn pilihan tu ke macam mana?

Saya pun bukan la ustazah utk jawab soalan ni, tetapi sebab saya pun pernah bertanyakan soalan2 seperti di atas ni, saya pun merajinkan diri saya utk buat ‘research’ berkenaan topik ni. Baca artikel sana-sini, tanya orang itu, orang ini, tapi tiada jawapan yg betul2 pasti. Setelah bertahun2 mencari, merasa pengalaman begitu dan begini, baru la saya betul2 faham akan hakikat solat istikharah ni. Di sini saya kongsikan hasil pencarian saya tentang konsep dan ‘how istikharah works’.

KENAPA PERLU ISTIKHARAH?

Jawapannya senang je, untuk mendapatkan petunjuk dan barakah dari Allah dan keyakinan terhadap pilihan yg dibuat. Apa jua pilihan yg kita buat lepas tu insya Allah akan diiringi petunjuk dari Allah, dan dilimpahi keberkatan. Bahkan kita akan lebih yakin dgn pilihan kita, tanpa mengira apa yg berlaku selepas itu, sebab kita yakin bahawa kita di bawah pimpinan Allah.

ASAS ISTIKHARAH

Firstly, kena faham yang istikharah ni bukan bertujuan untuk tolong buatkan pilihan utk kita. Instead, istikharah bertindak sbg wasilah (‘bridge’) dan doa kepada Allah supaya memberikan kita petunjuk. Contohnya, bila nak makan, kita boleh baca bismillah je, tapi lebih sempurna lagi kalau kita baca doa makan. Sama la mcm istikharah. Kalau ikutkan, lepas solat fardu kita boleh doa minta Allah tunjukkan jalan utk kita, tunjukkan yg mana terbaik utk kita. Tapi kalau rajin lagi, kalau nak afdhal lagi, kita perform solat istikharah. Sbb solat istikharah ni mengkhususkan lagi hasrat kita nak minta petunjuk dari Allah tu. Dan solat istikharah ni pun memang dianjurkan oleh Rasulullah sendiri. Hadis tentang ni boleh rujuk di sini. Harapnya penerangan saya ni jelas la ye.

Acapkali kalau kita bertanya pada ustaz2 atau orang2 yg lebih tua tentang nak solat istikharah ni, orang tu akan sarankan kita buat solat hajat sekali. Tujuannya sama la, untuk minta petunjuk dari Allah. Cuma solat hajat tu bentuknya lebih general berbanding solat istikharah. Solat istikharah dibezakan daripada solat sunat yg lain dengan doa yang spesifik:

“Ya Allah, aku memohon petunjuk memilih yang baik dalam pengetahuanMu, aku mohon ditakdirkan yang baik dengan kudratMu, aku mengharapkan kurniaMu yang besar. Engkau Maha Kuasa dan aku adalah hambaMu yang dhaif. Engkau Maha Tahu dan aku adalah hambaMu yang jahil. Engkau Maha Mengetahui semua yang ghaib dan yang tersembunyi.

Ya Allah, jika hal ini (***) dalam pengetahuanMu adalah baik bagiku, baik pada agamaku, baik pada kehidupanku sekarang dan masa datang, takdirkanlah dan mudahkanlah bagiku kemudian berilah aku berkah daripadanya.

Tetapi jika dalam ilmuMu hal ini (***) akan membawa bencana bagiku dan bagi agamaku, membawa akibat dalam kehidupanku baik yang sekarang ataupun pada masa akan datang, jauhkanlah ia daripadaku dan jauhkanlah aku daripadanya. Semoga Engkau takdirkan aku pada yang baik, sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas setiap sesuatu.‚ÄĚ

Nak baca dalam bahasa arab boleh, bahasa melayu pun boleh. Nak hafal doa ni kumat-kamit pun boleh atau nak guna ayat sendiri pun lagi bagus. Yang penting, kita faham isi doa tu. Dan waktu kita solat istikharah dan berdoa tu, kena la letak keyakinan yg tak berbelah bahagi pada Allah. Kalau minta petunjuk antara yakin dgn tak, rasa2 Allah nak bagi tak? Cuba renungkan hadith qudsi ni:

Dari Abu Hurairah ra., ia berkata :

Rasulullah saw bersabda :

“Sesungguhnya Allah berfirman : “Aku menurut dugaan hambaKu kepadaKu, dan Aku bersamanya apabila ia ingat kepadaKu.””

(Hadits ditakhrij oleh Turmidzi).

Dalam hadith ni, Allah dah kata, kalau kita yakin pada Dia, Dia akan bersama kita, tapi kalau kita tak yakin pada Allah, Allah pun akan wat dek je la kat kita. Jadi, kalau kita berdoa dgn penuh keyakinan, insya Allah kita akan dapat petunjuk dariNya, tapi kalau kita sendiri tak yakin nak doa dgn Allah, hmm faham2 je la.

KEPENTINGAN ISTIKHARAH

Solat istikharah ni bukan sekadar kita tunggang tonggek bersolat je. Tapi ia simbolik pergantungan kita kepada Allah. Menunjukkan bahawa kita ni adalah hamba Allah yang lemah, yang sangat memerlukan pimpinanNya. Orang yang tidak yakin pada Allah tidak akan dapat merasa faedahnya menunaikan istikharah ni sebab dari awal pun dia dah tak yakin dengan Allah. Amat menghairankan kenapa manusia tak mahu yakin kepada Allah. Kita semua tahu yang Allah yang menciptakan kita, kan? Oleh itu, secara logiknya, bagi mereka2 yang berfikir, mesti akan terfikir, Allah yang menciptakan kita, so Allah knows us best. Lagipun kita memang dicipta mengikut kehendak Allah jugak kan. Allah ciptakan kita semua sebagaimana yang Dia nak. So, logik la kalau kita bergantung kepadaNya. Sbb dia yg Maha Mengetahui.

REALITI ISTIKHARAH

Bangunlah wahai saudaraku! Solat istikharah ni bukanlah solat yg dilakukan utk tolong buat pilihan utk kita, bukan lah solat yg malam ni kita buat, malam ni kita akan dapat petunjuk melalui mimpi. Oh tidak..ia bukan begitu. Bahkan kalau mimpi pun, entah2 mimpi dari syaitan, atau mungkin mimpi yang merupakan reaksi otak kita sbb kita banyak sgt fikir pasal nak buat pilihan tu. Dan solat istikharah ni juga bukanlah bermakna lepas solat tu, hati kita akan rasa tenang atau ‘inclined’ ke arah sesuatu pilihan tu.

Cuba kita renungkan bacaan doa istikharah di atas. Kita minta pada Allah selaku Yang Maha Mengetahui, supaya memberi kemudahan dalam urusan itu berkenaan sekiranya urusan/ pilihan itu yang terbaik utk kita dan berkatilah kita, tetapi jika urusan/pilihan itu tak baik utk kita, jauhkanlah ia dari kita dan berikanlah yg lebih baik. Di sini jelas menunjukkan bahawa, apa yang kita sepatutnya buat adalah, kita istikharah, kemudian kita sendiri yg pilih, mengikut pertimbangan akal fikiran kita setelah difikir masak2, setelah meneliti baik buruk sesuatu pilihan itu, dan setelah bertanyakan pendapat ibu bapa atau orang2 yang selayaknya. Setelah itu, kita bertawakkal dan terus berdoa supaya diberi petunjuk. Jika pilihan kita itu baik utk kita, insya Allah semuanya akan jadi mudah, bahkan lebih keberkatannya. Jika pilihan kita itu tidak baik utk kita, Allah akan jauhkan ia dari kita, dan gantikan dgn sesuatu yg lebih baik utk kita. Either way, kita mendapat pimpinan dan keberkatan dari Allah. Itu yg penting, itu yg kita mahukan.

Ringkasnya, proses membuat sesuatu pilihan tu macam ni:

1) Lapangkan fikiran, tenangkan hati.

2) Kenalpasti isu dan pilihan yang ada.

3) Solat istikharah. Buat banyak kali pun takpe.

3) Fikir dgn teliti dan pertimbangkan sewajarnya.

3) Minta pendapat orang yg boleh dipercayai (musyawarah).

4) Buat pilihan.

5) Tawakkal dan terus berdoa.

Selepas kita membuat pilihan, apa yg berlaku seterusnya adalah proses kehidupan kita. Segalanya atas izin Allah jua. Kalau Allah izinkan, kita dapat la apa yg kita pilih tu. Kalau tak dapat, ada la tu sesuatu yg Allah nak kita pelajari dari situasi itu. Selebihnya atas kita nak mencorakkannya jadi sesuatu yang baik ke tak. Everything happens for a reason, and for those who ponder, they will learn something, but those who doesn’t ponder, learns nothing.

Kadang2 kita dah berdoa bagai nak rak minta Allah bagi yg baik utk kita, tengok2 Allah bagi lain dari yg kita minta. Mungkin kita sedang diuji Allah, atau mungkin itulah caranya Allah nak bagi apa yg kita minta, iaitu yg terbaik utk kita. Yang penting kena sentiasa bersangka baik dgn Allah, dan renungkan pengajaran yg terselit di sebalik apa yg Allah bagi tu.

KESIMPULAN

Kita sendiri jugak la yg kena buat pilihan, dan lalui jalan yg kita dah pilih tu, kerana istikharah bukan bertujuan utk mempermudah hidup kita, tetapi hanyalah instrumen untuk menunjukkan pergantungan kita kepada Allah. Pilihan tetap di tangan kita. Perbezaan dgn decision making without performing istikharah? Petunjuk, barakah dan keyakinan. Itulah ertinya sebuah KEHIDUPAN.

Bacaan yang disarankan:

Fitnah Petunjuk Istikharah

Sumber rujukan:

http://www.hafizfirdaus.com/ebook/Solat%20sunat/15.htm

http://www.adamjuni.com/2011/09/solat-istikharah-tata-cara-dan-doa.html

http://lenggangkangkung-my.blogspot.com/2012/04/hadis-qudsi.html

http://www.islam2u.net/index.php?option=com_content&view=article&id=449:husnuzh-zhan-baik-sangka-kepada-allah-taala&catid=7:hadis-qudsi&Itemid=59

http://koleksihadisnabi.blogspot.com/p/hadis-al-qudsi.html

http://www.slideshare.net/Dr22s/quran-hadith-qudsi-hadith-nabi

Kelantan yg mundur..

hua hua hua rajin bebenor plak nulis pg ni.. alang2 idea tgh mencurah ni baik taip sblm terlupa.

firstly nak ucap tahniah kat rakyat mesir sbb dpt presiden baru. waa bertuah betul dpt profesional ulama jd presiden. engineer ber’phd’ yg hafaz al-qur’an tu. keseimbangan dlm penggunaan otak kiri dan kanan, semestinya akan membawa perbezaan dlm cara berfikir dan menyelesaikan masalah. semoga mesir bertambah aman makmur lps ni.

kat malaysia ni, paling hampir mcm mesir tu pun kat kelantan la kot. sultan yg soleh dan punya menteri besar yg merupakan seorang ulama. semoga bumi kelantan bertambah2 lg barakahnya di bawah pimpinan hamba2 Allah yg hidup utk mencari redhaNya.

entry ni bukan nk cerita pasal politik, tapi nak cerita pasal pandangan non-kelantanese terhadap negeri kelantan. ambo ni bukan la org kelantan tulen pun. nak beli tanah kat kelate pun x layak, apatah lagi nak apply biasiswa from yayasan kelantan. tapi dapat la merasa dok kelate full time 5 tahun lps tu celup2 time cuti sem. since sekolah menengah pun kat sane, so boleh la kata pernah hidup sbg org kelate minus the makan budu and ikan tawar part.

nak cite sket kat sini, alkisahnya ada la desas desus org dok kata dlm suratkhabar, yg kelantan ni negeri yg mundur. ramai gak rakyat kelantan yg ambo tgk xpuas hati dgn statement tu dok komplen dlm laman mukabuku. desas desus ni mengingatkan ambo kepada satu situasi yg ambo pernah lalui masa ambo dok belajar kat pusat asasi sains um di zaman dahulu kala.

masa tu ambo makan early dinner dgn sahabat ambo dan rummetnya kat kafe yg ada megi goreng sedap dan abang kafe bersuara lembut tu. diorg ni kononnya org kelate jugak la. hmm kwn2 ambo yg beribubapakan org klate ni mmg suka ngaku dorg ni org kelate jugak. padahal nak sebut kelate pun x pandai. diorg sebut kelante instead. hmm pelik. pastu cakap kelate pun bukan reti. setakat balik kelate setahun skali dua time raya tu masih tidak melayakkan korg mengaku kelatenese ok. but i found most of them kawen dgn pure kelatenese. heheh..

nak dijadikan cerita, masa tu entah camne bule timbul cerita pasal kelantan. tetiba one of them ckp kelantan tu mundur. ambo tanya la nape. katanya kelantan xde lrt, shopping mall..panggung wayang pun xde! kelate is so x maju! ni sume akibat duduk lama sgt bawah kerajaan pas. aku ckp la, kelantan mmg la xde sume tu, but then kat malaysia ni pun selangor dan kl je yg ada lrt. so negeri2 lain tu x maju jugak ke? dua2 girls tu buat muka. tetap pertahankan pendirian dorg yg kate kelantan tu mundur sbb duduk bawah kerajaan pas. hmm ini la jadinya kalau hidup just bergantung dgn mainstream media je. nak salahkan diorg pun susah gak sbb masa tu media alternatif ni x popular lg.

well to be honest, before aku masuk skolah kat kelate, aku pun x suka nik aziz and pas gaks. sbb dok baca mcm2 cerita negatif dlm suratkhabar la. tapi lps masuk skolah kat sana, especially lps actually seeing nik aziz in flesh and hearing his speech, i had a new profound respect towards him. Speech dia menarik, x membosankan, and the best part is penuh berisi hikmah dan tazkirah yg santai. yg kita dgr x rasa nak rebel. xsangka plak ek. nampak dlm gambar mcm style ustaz lebai2 yg x menarik je. rupa2nya..fuhh terus level respect aku kat dia naik 100%.

to be honest, mmg la kalu kite gi kelantan, jgn la nak expect rupa kota bharu tu mcm kl. tapi xde la teruk sgt pun. actually rupa town kb tu lebih kurg je dgn mana2 kawasan melayu yg lain. cuba tgk kat klang tu, lebih kurg je. so apa yg mundurnya kb tu? traffic jam sama hebat jugak. bahkan skrg ni dah makin banyak plak bangunan naik. KB trade center la, giant, tesco, sume dah ada. cuba gi jenguk kat pasar. makcik2 jual ikan, sayur sume pakai gelang emas solid smpi siku. kat kl ni ado mcm tu? ngahaha! xde kan? xde kan?

satu lg situasi yg ambo pernah lalui dgn jiran ambo sendiri, makcik umah sebelah. a nice indian lady. quite elderly but still sehat. suatu petang, dia nmpk aku kat laman, dia tegur aku dan tanya kabar parents aku nun di kb. pastu dia tanya, x boring ke dok klate? aku cakap ok je, hidup dgn aman damai tenang, pagi dan petang dok melayan ikan2 dlm kolam bawah umah, boring2 gi jalan2, honeymoon, especially now papa aku dah retire, hari2 kot gi dating. berjalan2 menyusuri pantai dari pantai irama smpi ke besut nuh! asal aku call umah je diorg xde. huhu. makcik tu bule wat muka x caye. bukanke kelantan tu xde apa kan? teruk plak tu bawah pemerintahan kerajaan pembangkang, miskin lagi. ngahaha ni yg aku rasa nak sengih ni. nasib la kalu dah baca utusan mesia je mcm ni la jadinya. aku ckp ringkas je la kat aunty tu, jgn caye sgt apa mainstream media ckp. kena seimbangkan dgn media alternatif jgk. kelantan is just like any other state. u have to go there to see what it’s really like. malas plak aku nak elaborate panjang2. nak kena cite pasal membangun bersama islam kang berjam2 plak. so conversation tu abis situ je. dah maghrib pun.

kesimpulannya kalu nak tgk kelantan mundur ke tak, gi la jelajah sendiri. nak best lagi, gi time lebuhraya baru tu dah siap. sape x believe in sistem wakaf tu rugi la, sbb nampak sgt jahil tentang amal jariah. kat kelantan nak gi mana xyah bayar tol. nak gi keje ari2 bayar duit minyak je. makan murah, kos sara hidup murah, gi mana2 pun bule dpt pengisian rohani. bonus lagi, hidup bawah pimpinan org2 soleh. lagi la banyak barakahnya.

sekian, terima kasih.

Rindu itu Datang Lagi: Bahagian 2

Betul ke keputusan aku dulu?

Suatu pagi, ada seorang Encik A call. “Cik Izyan Liyana ke? Saya Encik A, Senior Apprentice Training Officer MAS. Ingat x? Dulu Cik ada tinggalkan nombor cik dan mintak saya contact bila ada opening kat tech services.” Of kos la ingat kan, tapi sgt terkejut dan sgt x sangka encik ni ingat la plak kat aku ni. waktu tu dah dekat 2 tahun kot since aku training kat MAS tu, dan paling malang skali waktu tu dah start first semester buat MSc Mechanical kat uia. “Encik ,terima kasih byk2 sbb hubungi saya ni, tapi skrg ni sy tgh buat master.” Uwaaa!! Rasa nak nangis masa cakap ni. Nak menyesal ke tak?

Waktu cuti midsem final year kat uia, aku balik kampung kat kb nun jauh di sana tu. Cuti2 mesia. Tapi time tu pun dah janji dgn lecturer fyp (dr ali) yg lps grad nti aku akan sambung projek fyp aku sbg research assistant dia. alkisah masa balik kampung tu, beriya buat resume nak antar kat MAS. sbb mmg impian sejak kecik nak join MAS. rasanya anak2 MAS mmg sume ada perasaan camtu kot.  so dgn bersemangatnya, hajat tu disampaikan kat papa dan mama. xkan la papa nak kata xbule plak lgpn time eit dulu dia yg beriya2 suh apply MAS. walhal kalu diikutkan aku nak praktikal kat transmile bersama member2. lgpn senior2 kata praktikal kat MAS xde keje, boring, siap bule tdo kt surau and praktikal kat transmile plak mcm2 dia suh wat. tapi bila dah gi training kat MAS tu, rupanya2 realitinya adlh apa yg kita dpt waktu praktikal tu bergantung pada usaha kita sendiri. kalu kita rajin, banyak la bule belajar. kalu malas, mmg la x belajar apa2.

nak dijadikan cerita, lps berbincang dgn parents, rupanya papa x bape nak restu dgn hajat aku tu. “it’s a man’s world” katanya dgn dahi berkerut miut. mama pun rasa sama gaks walaupun xpernah menghalang. alamak, terdiam aku dibuatnya. beberapa kali papa tanya planning aku utk future. “why don’t u just go into academic? it suits u better especially when u get married” huhu go back to school ke? nanti 10, 15 tahun lagi bila dah boring dok dalam industri, join la akademik plak. time tu dah banyak experience and dah terer dgn selok belok kapal terbang baru la konfiden sket nk mengajar. masa tu, kawen mmg x termasuk langsung la dlm planning. boyfren pun xde. happily flying solo gitu.

but i still stick to my decision. tetap buat resume dgn tekad utk teruskan impian. pastu balik uia, tekun menyiapkan projek tahun akhir.

lps dah setel final exam dan fyp, aku pun bawak la resume aku jumpa manager kat department yg aku nk mintak tu la. tapi dia xde plak. so alang2 dah smpi situ, jumpa la dgn staf yg kebetulan free, bagi dia tgk resume aku tu ok ke tak. tapi agak mengecewakan bila diorg sume ckp skg ni tgh ‘freeze hiring’. haih~ awat la time aku nk apply ni bule pegi freeze plak. walhal dah terang2 diorg ni understaffed. So aku pun balik la dgn perasaan yg sedikit kecewa tapi masih belum berputus asa.

tapi sejujurnya, dgn senario waktu tu, aku sendiri pun x yakin aku boleh capai impian aku tu. ¬†first and foremost is, papa pun x bape setuju. tu pun dah jadi sign, sbb selama ni dia x pernah halang minat aku. katanya, environment kerja yg aku nak tu x sesuai utk seorang wanita, what more utk seorg wanita yg bergelar isteri. my future husband won’t be happy about it. so instinct aku dpt rasa yg jalan yg aku nak pilih ni akan jd sukar. kedua, waktu ni la plak jodoh sampai. so, mmg kena seriously consider, mampu ke nak carry 2 benda besar serentak ni. i know for sure that i would be a workaholic, nak lg kalu keje situ. keje smpi tgh mlm, tah2 siap ada oncall. if im going to be wife and mother, aku kalu bule xnak la keje beriya mengalahkan suami aku plak. siang malam, weekdays weekend keje. padahal bukan aku yg kena sara family pun, tapi aku plk yg lebih2! and i was pretty sure that, kalu aku dpt keje yg aku nak tu, mmg keje tu la akn jd prioriti aku. nama pun cinta pertama!

so somehow, dalam aku tekad nak apply keje tu pun, tetap ada rasa pasrah dlm hati aku. MAS bekukan pengambilan pekerja ngam2 time aku nk gi apply tu pun is big enough sign for me. so dgn separa rela, aku pun apply la master uia.

lps tu plak, terjumpa paksu kat waktu melawat makcik aku meninggal. dia mintak resume aku utk dia pass kat senior engineer yg supervise aku masa aku praktikal dulu. orang tu mmg dah ckp, yg dia nak train aku, so by the time aku habis belajar, dia akan terus hire aku. manager tu kwn baik dia, so musti bule dpt punye la! tapi aku xtau la nape la aku gi ckp kat paksu yg aku xnak keje situ. alasannya, papa x bagi. hohohoh! 2 panggilan resume yg aku tolak mentah2. tensi bila mengenangkannya kembali.

tu cerita tahun 2008.  dlm thn 2010, MAS buka iklan dlm jobstreet utk jawatan yg aku nak tu. tp last minute baru apply. sbb asalnya nekad kata tak nak. tapi makin hari diingat, rasa nak sangat2 plak. tapi bila dah selamat hantar resume, hari2 plak doa supaya x dpt. sbb x sanggup tinggal aiman bawah jagaan org. waktu tu aiman baru 6 bulan dan masih menyusu badan. rasa x smpi hati nak tinggal dia kat org mengenangkan betapa dia sangat attached dgn aku.

kesimpulannya, aku mmg dlm dilema yg sgt besar, antara kerjaya idaman, dan tanggungjawab dunia akhirat sbg isteri dan ibu. walaupun suami x pernah halang, tapi aku sendiri yg x yakin aku boleh bawa kedua2nya. bukan x percaya diri sendiri, tapi more like ambil langkah yg lebih selamat utk mengelak fitnah dan masalah di kemudian hari. suami dan anak2 adalah aset dunia akhirat, sedangkan kerjaya tu cuma takat smpi umur pencen je. so aku xnak la kerja bagai nak rak smpikan family tunggang langgang, xnak la berjaya dlm karier tapi dlm hidup tah kemana. dan yg paling aku taknak is anak2 membesar with an invisible mother. so i guess, walaupun hati sgt berat, tapi keputusan ini la yg terbaik yg sesuai dgn matlamat hidup aku yg mahukan keseimbangan dunia dan akhirat. suami aku pernah ckp, smpi bila2 pun aku xkan dpt melupakan hasrat dan impian yg x kesampaian ni. but i know i made the right choice, so tahan je la kan walaupun susah.

nak kata 100% menyesal pun x jugak. bila dgr cerita dari suami pasal corak kerja dlm male-domain ni, ada gak rasa syukur aku end up dok umah je. tu baru cerita dlm opis, belum cerita kalu masuk site lg. byk adab2 dan batas2 pergaulan yg x terjaga, byk peluang utk terjebak dlm kancah pelik2. kalau dah masa praktikal dulu pun aku hampir terkena gaks sindrom2 tu, apatah lagi kalu dah kerja tetap. dalam kes mcm ni, baik buruk pilihan tu dah terang. so istikharah pun x bape relevan dah.

haih~mcm tu la alkisahnya, labu!

sekian, terima kasih.