Hamba-hamba Berhati Mulia

Hari ni nak cerita pasal hamba-hamba Allah yang berhati mulia. Bukan kisah orang zaman nabi ke, zaman dulu ke, tapi orang zaman sekarang. Kejadian yang aku nak cerita ni berlaku baru je, iaitu awal bulan lepas. Semoga ramai insan yang mendapat manfaat dari cerita ini. :)

Alkisahnya, aritu kan aku ada cerita kat sini dan sini pasal aku balik Kota Bharu untuk mengundi tu manakala suami aku pulak terbang ke US menghadiri conference. Arini, aku nak cerita pasal musafir aku bersendirian bersama 2 anak kecil aku ni dari KLIA ke Kota Bharu dan Kota Bharu ke Subang.

Sebelum ni, aku dah biasa travel berdua dengan Aiman. Untuk pengetahuan korang, Aiman ni ada sikit anxiety bila di tempat yang ramai orang. Dia tengok orang ramai-ramai je dia akan rasa nervous dan minta didukung. Kalau orang tak ramai dia ok. Biasanya ketara bila di shopping complex, dan lapangan terbang. Oleh itu, bila travel berdua dengan dia, aku lebih senang dukung dia je. Tak perlu nak tunggu dia jalan. Tapi kali ni, dah ada Irfan. Mana nak dukung Irfan lagi, Aiman lagi. Kalau Papa dia boleh la nak dukung dua-dua sekali. Mama? Maaf la.

Anyway, untuk ke Kota Bharu, suami aku tempahkan tiket MAS untuk aku, Aiman dan Irfan. Aku agak risau sebenarnya nak travel bertiga ni. Memang sejak dulu, kalau aku kena menyendiri dengan anak-anak, mesti aku akan rasa macam tempang, macam patah tangan. Padahal sebelum kahwin dulu aku adalah sangat independent, dan memang dilatih oleh Papa aku untuk jadi independent. Tapi tak tahu la kenapa lepas kahwin, aku lebih selesa membiarkan suami aku yang handle semuanya, dan aku mengikut je. Which is why, kalau tiba-tiba aku kena handle something sendirian, aku rasa agak kalut. Termasuk la bila nak bermusafir sendirian bersama anak-anak.

Permulaan musafir di KLIA adalah agak mudah. Walaupun entrance departure hall ke boarding gate agak jauh, dapat pulak boarding gate nun jauh di hujung terminal pulak, nak bawak si kecik Aiman yang terkedek-kedek berjalan ni lagi, sekurang-kurangnya di KLIA ada walkalator, dan tempat tu sesuai untuk bawa stroller. So, dari pintu masuk sampai ke boarding gate tu, kami tiga beranak berjalan slow and steady atas walkalator dan Irfan duduk dalam stroller. Aku cuma kena pastikan mood Aiman OK je supaya dia tak menggelabah.

Sampai di gate, semua orang dah masuk kapal terbang. Huhuhu mujur tak kena tinggal. Lepas serahkan boarding pass pada penjaga gate tu, aku sempat ambil masa tunjuk aeroplane kat Aiman. Tak nak bagi dia fikir pasal Papa dia yang dia tinggalkan tadi. Nanti susah pulak aku.

IMG_3184

IMG_3185

Part yang aku rasakan mencabar adalah bila tiba di airport Kota Bharu; nak angkat bagasi dari conveyor belt, pastu nak angkat stroller lagi, semuanya sambil dukung Irfan. Ish kenapa la aku tak bawa baby carrier? Pastu nak bukak stroller lagi. Tapi Alhamdulillah, Allah itu sentiasa ada dan mendengar rintihan hambaNya yang lemah. Masa aku tengah dok usha-usha beg dan stroller aku tu, di depan aku ada seorang lelaki muda. Dia perasan aku dok usha stroller Irfan yang bulky tu, dia pun tolong angkat dan tolong aku pasang stroller tu. Alhamdulillah syukur. Lepas ucap terima kasih dan amik beg, aku pun berlalu dari situ. Semoga Allah merahmati pemuda itu.

Sekian lah episod balik KB. Setelah bercuti sakan selama seminggu dan mengundi, tiba pula hari untuk pulang ke Kelana Jaya. Kali ni, suami aku tempahkan tiket Firefly atas permintaan aku, sebab aku dapat tiket harga RM6! Murah gila kan! Airport pulak dekat dengan rumah, memudahkan sesiapa saja yang akan ambil aku nanti. Masa aku balik tu, suami aku belum sampai ke Malaysia lagi, so kena harapkan ihsan adik-adik la untuk ambil aku di airport.

Ceritanya, kalau naik Firefly ni, satu je yang leceh. Airport KB dan airport Subang memang takde walkalator. Jarak antara boarding gate dan departure gate ke kapal terbang adalah agak jauh.Huhu teruk jugak. Kalau di airport Kota Bharu, siap kena turun tangga dari boarding gate tu, pastu jalan ke kapal terbang, Maka sah-sah la stroller is a big NO. Haish camne aku nak bawak Aiman dan Irfan ni? Irfan memang sah-sah kena dukung, dan.. hmm boleh ke Aiman ni nak jalan jauh. Risau jugak ni.

Tapi macam sebelum ni jugak, dengan kuasa Allah, tiba-tiba ramai pula hamba Allah yang tergerak hati nak membantu memudahkan urusanku.

Lepas check in, aku masuk ke departure hall. Lepas solat Maghrib dan Isyak di surau, aku dan anak-anak duduk di boarding gate. Tiba-tiba ada seorang gadis berketurunan India Muslim duduk di belakang kami bersama ayahnya. Dia tegur Aiman dan hulurkan Mr Potato yang dia tengah makan kat Aiman. Of course la Aiman tak tolak kan. Aku nak kata tak boleh, macam tak sopan pulak. So aku biar je. Emm tak pe la, malam ni je. Yang aku tak sangka, habis sekeping dia makan, si Aiman ni pusing ke belakang kat kakak tu, “Nak lagi!” Ish! Aiman ni selamba je! Gadis tu gelak, aku dengar la ayah dia cakap sesuatu kat dia dalam bahasa Tamil, pastu tengok-tengok dia bagi semua sepaket besar Mr Potato tu kat Aiman! Allah! Aiman ni, sabar je la huhuhu. Lepas ucap terima kasih, aku tiga beranak pun bangun untuk pergi ke kapal terbang.

Sekurang-kurangnya mood Aiman confirm OK sepanjang perjalanan sebab dia occupied dengan Mr Potato tu, mudahlah kerja Mama nak menguruskan Aiman.

Masa nak turun tangga pulak, ada 3 sekawan wanita nampak aku dok pimpin Aiman turun tangga dengan agak sukar. Mana taknya, belakang galas beg, depan galas Irfan guna baby carrier pinjam, pastu pimpin Aiman yang terkial-kial nak turun tangga. Salah seorang wanita tu ambil tangan Aiman dan pimpin Aiman turun tangga sampai bawah. Aku senyum pada dia dan berterimakasih. Bila sampai ke tangga nak naik kapal terbang, salah seorang dari 3 sekawan tadi cakap kat kawan dia suruh naik dulu, dia nak tunggu Aiman dukung bawa naik ke kapal terbang. At this point, airmata aku dah bergenang. Syukur ya Allah, ramainya Kau hantarkan insan-insan berhati mulia untuk membantuku di saat yang sukar ini. Kami saling tidak mengenali, tapi dia tetap sudi membantu aku. Alhamdulillah.

Atas kapal terbang, lepas aku dan anak-anak dah settle down, aku perasan Irfan dok sengih-sengih pandang ke arah kiri aku. Rupanya dok senyum kat seorang wanita yang duduk sederet dengan kami di sebelah sana. Siap wanita tu dan teman di sebelahnya mintak nak pangku Irfan. Of course la aku bagi, dengan senang hati. Boleh la aku rilek sambil stretching kejap. Hehehe. Lama jugak diorang main dengan Irfan, ambil-ambil gambar, sampai la akhirnya Irfan dah merengek-rengek nak tidur baru pass balik kat aku.

Hmm wajah wanita itu seperti kukenal. Seperti pernah kulihat, tapi di mana ya? Hmm.. Teman sebelah dia tu, aku terpandang dua tiga kali, haha memang aku cam. Pekin Ibrahim rupanya. Wanita tu pulak, iras-iras heroin Setia Hujung Nyawa tu, tapi lain sikit. Must be her sister. Wah Irfan duduk atas riba artis la! Hahaha kau ado? Diorang siap ambil gambar dengan Irfan lagi. Segan pulak aku nak mintak diorang send gambar tu kat aku hahaha! So tak dapat la nak tunjuk bukti kat korang. 😛

Bila dah mendarat di Subang Airport, aku adalah orang terakhir yang turun dari kapal terbang. Stewardess tu tolong dukung Aiman ke bawah voluntarily. Bila aku turun bawah, tengok-tengok stroller Irfan dah menunggu di bawah sayap. Pekerja bagasi tu tolong pasangkan stroller, dan aku pun sorong Irfan atas stroller dengan senyum lebar. Kami berjalan perlahan-lahan mengikut rentak Aiman sampai la ke ruang mengambil bagasi. Memang slow gila kitorang jalan. Dahla flight kitorang tu yang terakhir mendarat kat situ. Kitorang belumpun separuh jalan, suasana situ dah sunyi sepi. Semua orang dah lintas kitorang termasukla cabin crew tadi. Masa nak ambil beg pun, tinggal beg kitorang je kat atas conveyor tu.

Keluar dari ruang ketibaan, adikku Ayuni dah menunggu. Dia tolong aku bawa budak-budak ke kereta di mana suaminya Safuan dan anaknya Soleh dah menunggu. Terima kasih adik-adikku (termasuk Humairaa’ dan Mu’azam yang dah siap menunggu masa di airport KB). Semoga Allah merahmati semua insan mulia yang telah membantu kami tiga beranak. Hanya Allah yang mampu membalas jasa kalian yang aku tak kenali tu.

Panjang bebenor cerita ni, tapi moral yang aku nak sampaikan is very simple. Always help people in need, you never know when but help will surely come in your way when you need it the most. 😀

Kalau korang nampak perempuan travel sorang-sorang dengan anak-anak kecil, tawarkan bantuan. She might actually need it. Even if she doesn’t, niat korang nak tolong dia tu pun Allah dah bagi ganjaran pahala dah. :)

Wallahu a’lam~

Kisah Dua Makcik

Pada zaman dahulu, di negeri Kelantan, ada dua orang makcik. Sorang tinggal di jalan masjid, di tengah-tengah bandar Kota Bharu. Sorang lagi, tak tahu la kat mana dia tinggal. Dia tak cakap pulak. Makcik yang tinggal di KB tu nama dia Nik Yah, dan sorang lagi makcik tu, emm tak tahu la apa nama dia. Dia tak cakap pulak. Kononnya nama dia Som la ye.

Alkisahnya, pada suatu hari, sedang Nik Yah berehat di rumah, ada orang bagi salam kat depan pagar. Pastu bunyi orang buka pagar. Ish sape ni? Nik Yah pun jenguk ke luar. Nampak la ada sorang perempuan duduk di tangga rumah membawa besen besar berisi sambal daging (orang KL panggil serunding). Nik Yah buka pintu.

“Nok beli samba daging ko?” tanya Som.

“Emm takpolah. Ambo toksey” jawab Nik Yah.

Som pujuk-pujuk Nik Yah, tak jalan jugak sebab Nik Yah memang tak ada hasrat nak beli sambal daging. Akhirnya, Som mengalah. Tapi, Som masih tak berganjak. Nampak macam ada sesuatu yang sedang dia fikirkan.

“Bulih ko nok mitok sedekoh? Anok ambo nok masuk U ni, tapi tok dapat pinjamey lagi. Nok mitok la serial duo wak blanjo sebelum dapat pinjamey ni.” kata Som.

Nik Yah confuse sekejap. Tak pernah pulak orang menjaja barang minta sedekah macam tu. Nik Yah pun interview la Som serba sedikit. Rupanya Som adalah seorang balu beranak 4. Dah kematian suami, anak-anak pula yang paling tua baru dapat tempat di UIA dalam bidang agama. Anak yang nombor 2 pulak masih di sekolah menengah dan 2 yang kecil masih di sekolah rendah. Nik Yah antara dua. Bukan tak nak beri, tapi, maklum la orang yang tak dikenali kan. Akhirnya Nik Yah beri juga barang seringgit dua. Semoga bermanfaat la hendaknya seringgit dua tu untuk jadi saham di akhirat kelak. Som pun berlalu dengan penuh kesyukuran.

Sejak hari tu, ada la beberapa kali lagi Som datang menjaja, tapi tak minta sedekah. Kadang-kadang ada juga dia minta. Bila dia minta, Nik Yah bagi. Kiranya, kalau Som tu benar, semoga sedikit bantuan tu mampu meringankan beban Som, tapi kalau Som menipu pun, Nik Yah tetap dapat pahala, selebihnya biarlah Som yang menanggung di akhirat kelak. Tapi Som minta duit bermusim, iaitu musim nak buka sekolah, nak periksa besar, dan musim universiti nak masuk semester baru. Selalunya Som minta duit tambang bas untuk anak yang di universiti. Kadang-kadang Som beri update pada Nik Yah tentang anak-anaknya. Anak yang sulung hanya makan maggi di universiti. Berjimat untuk survive dengan apa saja sen yang ada di tangan.

Kisah ni berlaku di awal milenium, agak-agak dalam tahun 2003 atau 2004. Lepas tu, anak Som sorang demi sorang masuk ke universiti dan sekolah berasrama penuh. Anak Som pandai-pandai. Sampai ke hari ni pun, Som masih setia menjaja sampai ke rumah Nik Yah. Lepas Nik Yah berpindah ke jalan bayam kota bharu, terjumpa lagi Som secara tidak sengaja. Jauh rupanya Som berjalan saban hari menjaja sambal dagingnya demi sesuap nasi.

Jarang-jarang sekali, Nik Yah suruh Som bawa anak dia yang sulung tu datang bertandang ke rumah. Nak jugak kenal anak yang dibantu ni. Mana la tahu, dapat Nik Yah carikan tajaan untuk dia belajar. Tapi anak Som tak mahu datang. Malu katanya. Malu? Huhu bertuah betul. Bukankah kalau pandai berbahasa, lebih murah rezekinya nanti.

Setelah beberapa tahun berlalu sejak kali pertama Som jejak kaki di tangga rumah Nik Yah, anak kedua Som pula dapat masuk universiti. Tapi, takdir Allah, anak perempuan sulung Som meninggal dunia sewaktu belajar jurusan profesional di UiTM akibat denggi berdarah. Sedihnya Som bukan kepalang. Anak sulung yang dah berjaya graduate dari UIA tu pula masih belum mendapat kerja tetap walaupun sudah bertahun-tahun habis belajar.

Sampai ke hari ni pun, Som masih setia menjaja ke rumah Nik Yah. Sekali sekala pulang dengan gembira bila dapat bawa pulang barang-barang terpakai. Boleh la nanti diagihkan sesama anak beranak buat ganti yang sudah usang.

Besar sungguh pengorbanan Som. Membesarkan anak-anak tanpa suami. Menebalkan muka meminta sedekah demi kebajikan anak. Apatah lagi setelah kehilangan anak yang paling diharapkan.

Kepada yang masih punya suami, jangan lupa berdoa semoga suami dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki. Jangan lupa berdoa untuk ibu bapa sama ada yang masih hidup atau yang telah tiada. Jasa dan pengorbanan mereka tiada bandingannya. Kepada yang punya anak, jagalah anak sebaiknya kerana mereka adalah saham ibubapa di masa hadapan dan di akhirat kelak.

Kalau ada barang-barang atau kain baju yang dah tak nak pakai, berikan pada orang. Ada orang yang akan gembira menerimanya.

Jangan membazir. Bersyukur dengan apa yang ada. Bersederhanalah.

Wallahu a’lam..

 

 

 

Inilah Barisan Kita!!

Tetiba rasa bersemangat bila dengar lagu ni dalam tv. Aku rasa, composition lagu ni oleh Encik Saiful Bahari memang terbaek! Dan penyanyi lagu ni pun, Encik Jamaludin Alias, bawa lagu ni dengan cemerlang. Memang masyuk habis!

Selalunya dengar lagu ni memang rasa naik semangat. Tapi dalam keadaan Malaysia sedang menghadapi situasi genting diceroboh di timur Sabah ni, lagu ni membawa kesan yang lebih mendalam dan lebih bermakna! Tambahan pula, Malaysia kehilangan lapan perwira negara bunga bangsa di mana enam daripada mereka terkorban dalam keadaan yang sungguh menyayat hati. :( Tak lupa juga kepada anggota polis yang cedera, dan anggota polis dan tentera yang masih giat menjalankan tugas. Hanya Allah yang mampu membalas jasa kalian, dan pengorbanan keluarga kalian.

Secara peribadi, isu pencerobohan di Lahad Datu telah mengubah pandanganku terhadap negaraku Malaysia, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia. Aku melihat dengan perspektif yang berbeza kini. Sebelum ni pun aku takde la pandang rendah ke apa, sebelum ni neutral je, sebab takde isu serius dalam negara kita ni. Tapi dengan apa yang telah berlaku, aku rasa kagum dan bersyukur. Wah jadi memang betul la ye orang kata anggota komando Malaysia ni antara yang terbaik di peringkat dunia. Alhamdulillah.

Semoga keamanan di Malaysia berkekalan hendaknya hingga ke anak cucu cicit ciut dan seterusnya. Amin~

*Kredit kepada tuan empunya video ini.

The Real Face of Empathy

Last night, I went to see my grandma who had just underwent a major surgery to remove stones from her gall bladder. She is 70 years old. The surgery was very risky considering that she has diseases of all sorts; heart problem, high blood pressure, diabetis, gastric, just to mention a few, ..and now gall bladder stone. The surgery was performed in KPJ Damansara Specialist by a very senior specialist because of the many health complications my grandma is having, making the surgery a very difficult one. Therefore, praise be to Allah that she is now in good condition and is recovering well, and hopefully fast.

The thing about seeing my grandma especially in these few years is, always having to listen to her complaining on and on about her pain and sufferings. A bit boring you know, the outcomes of every visit can always be anticipated. When I was younger, I was never able to understand why she was always complaining, sounding very negative and low-spirited everytime. I always thought that we should always be positive and be strong in facing whatever trials that Allah give us; be it health problems or financial problems whatsoever. Until I had my own share of pain, my first major surgery; a c-section delivery.

I learnt a very important lesson; YOU CAN NEVER UNDERSTAND ONE’S PAIN AND SUFFERING UNTIL YOU HAVE BEEN IN HIS/HER SHOES.

Recovering from the c-section was the most traumatic experience in my life. I lost all the strength that I thought I possessed. I was not able to do a lot of things as easily as a healthy person for a long course of time. I realized that I had a lot of comfort in my life that I had taken for granted. And how little gratitude I have shown for every good things in my life. I was left with not only a physical cesarean scar, but also emotional scar.

That was the turning point for me. Besides learning to listen better to my grandma and give the right responses, I was also able to listen and respond better to my late mother-in-law who suffered from Parkinson. Remember my story about her? You can read about it here.

The real message here is, when somebody comes to you with a problem, more often than not, she is not trying to ask for sympathy. She is not trying to ask you to be sorry for her. Rather, she is trying to heal her emotional wounds, and ease her pain by talking about it. In short, she is trying to heal herself, and feel better. By paying attention to her true troubles and acknowledge it by responding kindly, you can actually help her heal. This is what you should do, rather than brushing her off by saying that she should be thankful that she is still in better condition compared to a lot other less fortunate people, which in turn hurts her more.

The easiest example, when my grandma starts telling me of her pain, how should I respond?

Should I tell her to stop thinking of her pain and troubles, and focus on the positive thoughts that she is still alive and can still walk around although slowly, as compared to some folks her age that are bedridden, or had to stay in hospitals, or dead even?

Or should I tell her that I am sorry for her pain, and then forget all about it?

Or should I acknowledge her pain by telling her that what she is going through IS painful, because she is no longer able to do all the things she liked doing, she can no longer be active like before, and she has to depend on others, and then try to soothe her by saying that Allah wants to reward her big for all her patience, and then pray that she gets better?

Option one is simply rude. You don’t tell that kind of thing to other people. No matter how motivating it sounds to you. You have never been in her shoes, remember? So please be mindful.

Option two is simply lending a sympathetic ear. Nice enough but not helping.

Option three is what we call EMPATHY, where we LISTEN, ACKNOWLEDGE, and offer SUPPORT. ( I said LISTEN instead of HEAR because hearing simply means perceiving sound while listening means perceiving sound and paying attention to it. )

Bottomline, when we are faced with a sick or less fortunate person, we should always be empathic, especially if we have never been in her shoes. Even if we think we understand, we actually don’t. How can you understand something that you have not been through? If you are not sure how to show empathy, just be more observant of people around you and you might find someone who can set a good example of empathy for you to learn from.

A Tribute to All Mothers

Assalamualaikum

Test test..

Huhu welcome to my new page.. Tah mimpi apa tiba-tiba bangun pagi rasa nak ada blog sendiri (.com). Sebenarnya menunaikan hasrat hati sendiri yang dah sekian lama nak belajar buat laman sesawang (website la maksudnya). So here it is. Berkat sokongan padu dan bantuan teknikal dari suami tersayang maka wujud lah laman spiderman saya ni. 12 tahun lamanya memendam hasrat nak buat laman web sendiri. Tak sempat belajar plus takde cikgu yang sudi ajar. Dah kahwin baru ada cikgu nak ajar. Alhamdulillah~

So kawan-kawanku yang comel yang telah follow blog lama tu (liyanahelmy.wordpress.com), boleh la renew subscription kat sini pulak ye. Terima kaseyy atas kesudian kawan-kawan untuk membaca coret moret rapikan saya ni. Semoga mendapat manfaat.

Malam ni nak cerita ringkas, tentang kasih seorang ibu. Kenapa Rasulullah tekankan suruh taat pada ibu tiga kali baru taat pada ayah ye?

Bila dah jadi ibu, baru saya faham.

Kebetulan petang tadi pun dah berangguk-angguk dengan adik saya pasal ni. Adik saya tu pun baru bergelar ibu.

It has been a crying parade in the house by the two babies; Irfan and Soleh. Tak tahu la kenapa. Asyik nak menangis je. Dah didodoi-dodoi pun menangis jugak.

Yang pasti, bila anak dok menangis tak henti-henti, si ibu jugak yang akan berusaha memujuk sampai si bayi tenang semula. Kalau si anak menangis malam-malam, si ibu jugak la yang bersengkang mata menyusukan anak yang lapar, atau menenteramkan anak yang mengigau. Dibuatnya si anak berjaga malam ajak bermain, si ibu jugakla yang terpaksa bertabah hati melayan atau meneman sampai anak tidur semula, walaupun esok pagi kena bangun awal untuk tugasan penting!

Bukan nak menafikan peranan si ayah, tapi itu lah realitinya. Memang macam tu la realiti yang Allah telah ciptakan.

The powerful maternal instinct.

Tak mampu mendengar tangisan anak, tak mampu melihat anaknya disakiti. Mahu anaknya sentiasa dalam keadaan baik dan gembira, walaupun terpaksa mengorbankan diri sendiri.

Tiada tempat yang lebih nyaman dan damai, selain pelukan ibu. Walau lengan ayah lebih gebu sekalipun, lengan ibu tetap yang terbaik. Sepertimana rahim ibu yang terbaik untuk tinggal selama 9 bulan sebelum dilahirkan.

Justeru, siapa yang akan memeluk ibu? Melindungi ibu? Siapa yang akan memberi kasih sayang kepada ibu?

Jawab la sendiri ye :)

 

 

Oh Aku Suka Dia~!

Beberapa hari yang lalu, adik aku Mustaqim yang kini belajar di Mesir telah menge’tweet

“kalau suka dia, tak perlu luah, just doa kepada Allah”.

Aku pun reply,

“luah adalah satu bentuk usaha..necessary unless you plan to directly approach the father..kalau tak luah dia tak tahu, kalau dia tak tahu macam mana dia nak terima”.

Sejam kemudian, dia retweet tweet aku tadi. Huhu laju je ek!

Apa pendapat korang, betul tak yang aku cakap? Atau korang sokong adik aku? Well, secara logik la kan, kalau memang betul-betul suka girl tu, bagitau je la. Takde hal~

Kalau bagitau, baru la boleh tahu sama ada dia suka jugak atau tak. Mana la tau, ada rezeki kau. Kalau dia reject pun, bukan kau rugi apa-apa. Cari je stok baru! Tapi kalau tak bagitau, sampai ke sudah la dok memendam sorang-sorang. Silap ari bulan, melepassss~!

Memang la jodoh tu di tangan Tuhan, tapi kan Tuhan suruh usaha. Usaha tu maknanya cari, kalau single lagi, lamar. Tuhan tak kata, jodoh tu di tangan aku so kau duduk je diam-diam kat rumah tunggu je. Betul tak?

Ha pastu, aku tak kata pulak yang kau sendiri yang kena luahkan. Aku just suruh kau luah. Selebihnya kau la kena pandai-pandai luah dengan cara yang beradab dan mengikut saluran yang betul 😛 Cakap terus kat bapak dia ke, abang dia ke, atau pakai orang tengah.

Orang tengah pun jangan la sebarang orang. Takat suruh kawan-kawan kau tolong sampaikan hasrat tu, tak payah la.

Lantik la orang yang lebih tua dan dihormati untuk jadi orang tengah. Kalau rakan sebaya yang dah kahwin, boleh. Kalau member-member sebujang dengan kau, baik tak payah la.

Kenapa member sebujang tak boleh? Bukan tak boleh, cuma tak sesuai. Diorang pun terumbang-ambing lagi. Lagipun suruh kawan yang masih single jadi orang tengah ni boleh timbulkan lagi banyak fitnah dari kebaikan. Consultation free yang diorang bagi pun belum tentu boleh pakai.

Kalau kau pentingkan adab dan tatasusila yang dianjurkan agama, ha macam tu la caranya.

Jom hormati orang lain!

Assalamualaikum

Hari ni popular sangat dalam facebook dan youtube berkenaan satu video yang saya tak nak sebut kat sini. Malas la nak ulas kan sebab rasanya dah ramai yang mengulas pasal ni.

Tapikan, saya sebenarnya agak terganggu melihat video tu. Bukan kerana isunya, tetapi kerana sikap (attitude) yang ditonjolkan dalam video tu. Saya cukup risau kalau satu hari nanti anak saya bersikap macam tu. Nanti orang kata, “hai anak sape la tu tak reti nak hormat orang, egois pulak tu!” Waaa saya tak nak orang cakap macam tu kat saya ataupun anak saya!

Oleh itu, jom lah kita sama-sama ajar anak kita untuk menghormati orang lain (respect others), mempunyai rasa belas kasihan terhadap orang lain (compassionate), merendah diri (humble) dan paling penting, jangan merajakan sikap ego dalam diri.

Kita tentu rasa sakit hati kan kalau jumpa dengan orang yang egois ni. Berlagak pulak. Ingat dia je yang betul, tak nak dengar cakap orang lain. Jadi, kalau kita sendiri tak suka orang macam ni, kita pun tak boleh la jadi orang yang macam ni. Dan anak-anak kita pun kita kena ajar supaya tak jadi macam ni. Anak-anak ni kita kena ajar satu persatu apa yang kita nak dia tahu. Tak boleh nak assume dia akan belajar sendiri semua. Kita ajar dia dengan cara menunjukkan contoh yang baik, dan juga ‘ceramahkan’ sikit tentang sikap-sikap yang baik dan yang tidak  baik, dan apa akibat baik dan buruk – consequences – dari setiap sikap tu.

Mama saya dulu suka belikan buku-buku kisah tauladan dan kisah-kisah Nabi untuk saya. Sebab saya suka baca buku macam dia juga. Jadi, saya banyak belajar tentang akhlak-akhlak yang baik dari buku-buku tu. Walaupun saya masih kecil pada waktu itu, sekurang-kurangnya asas akhlak yang baik tu dah melekat dalam kepala saya. Tinggal nak amalkan atau tidak je. Saya pun berhasrat nak ajar anak saya dengan cara yang sama juga.

Jom kita perhatikan perangai dan perwatakan orang, dan belajar membezakan yang baik dan yang buruk. Sikap yang baik dicontohi, sikap yang buruk ditinggalkan. Saya pun masih belajar dan belajar, agar saya dapat mengajar anak saya pula. Saya tak nak orang kata anak saya buruk perangai..malu la saya kan.

Jom sama-sama belajar akhlak dari Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam. Lain peringkat umur, lain cara layanannya. Yang tua dihormati, yang muda disayangi. Siapa lagi yang lebih baik selain dari Baginda sendiri untuk menjadi inspirasi kita kan.

Lets earn respect by respecting others~!

Isteri Kesayangan Suami

Isteri Solehah (nyanyian oleh saff-one & nazrey johani)

Isteri cerdik yang solehah
Penyejuk mata, penawar hati, penajam fikiran
Di rumah dia isteri, di jalanan kawan
Di waktu kita buntu, dia penunjuk jalan

Pandangan kita diperteguhkan
Menjadikan kita tetap pendirian
Ilmu yang diberi dapat disimpan
Kita lupa, dia mengingatkan

Nasihat kita dijadikan pakaian
Silap kita, dia betulkan
Penghibur di waktu kesunyian
Terasa ramai bila bersamanya

Dia umpama tongkat si buta
Bila tiada satu kehilangan
Dia ibarat simpanan ilmu
Semoga kekal untuk diwariskan

Perkahwinan adalah sebuah medan perjuangan, bukan semata-mata bercintan-cintun ala-ala hindustan. It is not at all like in the movies, and is definitely not a bed of roses. Perkahwinan adalah sebuah realiti kehidupan yang penuh pancaroba, tetapi terselit sepenuh kebahagiaan yang sememangnya tidak wujud dalam dunia couple. Menjadi isteri kesayangan suami adalah impian setiap wanita yang berkahwin. Namun, status ‘isteri kesayangan’ ini bukan mudah untuk dicapai. Ia memerlukan usaha dan komitmen yang konsisten dan berterusan.

NIAT

Perkara pertama yang paling penting yang perlu ada dalam mindset setiap isteri adalah niat. Kenapa aku berkahwin? Kerana nafsu? Kerana mengikut sunnah Nabi SAW? Kerana suruhan ibubapa? Niat akan menjadi drive (pendorong) dan sumber kekuatan bagi seorang isteri setiap kali dia menghadapi dugaan atau cabaran dalam rumahtangga. Seorang isteri yang berniat untuk berkahwin kerana Allah akan melaksanakan setiap tanggungjawabnya tanpa mengharapkan balasan daripada suami, kerana dia tahu, sebaik-baik balasan itu datang dari Allah. Jika meletakkan harapan pada sesama manusia, pada suami, macam-macam boleh berlaku pada masa hadapan. Contohnya, mungkin hari ini dia berhempas pulas membantu suami, tiba-tiba esok suami curang pula. Seorang isteri yang berniat untuk berkahwin kerana Allah juga akan merujuk guidelines yang terkandung dalam Al-Qur’an dan Sunnah untuk mengendalikan rumahtangganya. Semua tips sudah diberi oleh Allah dan RasulNya. Selebihnya atas kebijaksanaan si isteri itu untuk merenung dan memikirkan cara yang sesuai untuk mengaplikasikan tips-tips tersebut dalam kehidupan seharian.

MATLAMAT

Perkara kedua yang perlu ada dalam mindset setiap isteri adalah matlamat. Matlamat perkahwinan berperanan menentukan halatuju dan destinasi sesebuah perkahwinan. Seseorang wanita yang mahu berkahwin seharusnya menetapkan matlamat mahu mewujudkan sebuah rumahtangga yang tenteram dan menenteramkan jiwa dan penuh kasih sayang, dan  mengekalkan perkahwinannya hingga ke akhir hayatnya, seterusnya hingga bertemu semula di syurga. Pendek katanya, mahu menjadi isteri yang solehah. Sepertimana firman Allah;

“Dan diantara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berpikir.” (Ar Rum: 21). 

Pasangan suami isteri yang mempunyai matlamat sebegini akan menyedari betapa pentingnya berusaha ke arah kebahagiaan dan akan sentiasa fokus ke arah itu. Perceraian tidak akan dipilih untuk menjadi solusi mudah bagi menyelesaikan sesuatu isu dan pertelingkahan. Apabila niat dan matlamat sudah jelas, di bawah ini disenaraikan serba-sedikit tips untuk menjadi isteri kesayangan suami yang dipetik dari pengalaman orang-orang lama dan ditambah rencah-rencah yang sesuai. Semoga bermanfaat.

PERANAN ISTERI

1. Jaga suami

Makan, minum dan pakaian suami diuruskan dengan baik. Kalau tak pandai masak, seeloknya belajar, sekurang-kurangnya belajar menu kegemaran suami. Suami lebih gembira makan masakan isteri berbanding makan di kedai. Itulah cara suami menghargai isterinya.

Sentiasa belai suami. Suami yang kurang mendapat belaian akan tandus jiwanya. Oleh itu siramlah hati dan jiwanya dengan kasih sayang dan cinta yang banyak!

Jaga kehendak suami selagi tidak menyalahi hukum. Apa saja yang suami mahukan tidak boleh dipandang ringan. Itu adalah haknya.

Jaga adab sopan dengan suami. Jangan depan orang lain pandai bersopan tapi depan suami pakai hentam. Bercakap dengan lemah-lembut. Jangan sesekali meninggikan suara terhadap suami walaupun ketika bergaduh.

Jangan amalkan tabiat bermasam muka dengan suami, ini adalah tabiat yang sangat buruk. Kalau tak puas hati, suarakan dengan cara orang dewasa yang matang.

Jangan amalkan sifat ego, ini adalah sifat buruk yang tak membawa ke mana. Bila bergaduh, tangani konflik dengan penuh hikmah. Duduk berbincang. Jika suami susah diajak berbincang, cuba gunakan cara halus. Suarakan isi hati melalui surat, nota, emel, apa saja! Tapi bukan melalui orang ketiga. Urusan suami isteri mesti kekal rahsia di antara suami isteri sahaja.

Ringankan mulut untuk meminta maaf. Rendahkan ego. Walaupun tak puas hati, minta maaf dulu untuk menjernihkan suasana. Setelah suasana jernih, barulah suarakan.

Jangan jadi queen-control. Kat dunia memang seronok bila suami ikut telunjuk, tapi di akhirat nanti berat balasannya. Kalau suami buat perangai, nakal di luar dan yang sewaktu dengannya, jangan terus mengamuk. Mengamuk tak akan membetulkan keadaan. Sebaliknya, tenangkan diri, kemudian sit down and think. Jadilah wanita yang bijak dan tangani hal tersebut dengan cara yang bijak. ‘Tegur’ suami dengan cara halus. Ingat, suami adalah hak seorang isteri, bukan hak girlfriend atau skandal dia. Jangan izinkan orang lain mengambil hak kita melalui pintu belakang!

Jika hendak menegur suami, gembirakan dia dahulu. Pastikan perutnya tidak kelaparan, hatinya senang, layan dengan mesra. Confirm mudah diterima teguran itu.

Kejayaan seorang wanita adalah apabila dia mampu memenangi hati suaminya, dan menambat hati suaminya padanya, dan melenturkan ego suaminya, hanya dengan menggunakan kebijaksanaan dan kelembutan dirinya, tanpa memerlukan khidmat bomoh, pengasih dan segala karut-marut yang lain. Woman power!

2. Jaga ibubapa suami

Sayangilah mertua anda! Ibubapa suami mestilah dianggap seperti ibubapa sendiri dan diberi layanan yang baik. Ingatlah, merekalah yang telah bersusah payah melahirkan dan membesarkan lelaki yang menjadi teman hidup kita sekarang. Apabila kita melayan ibubapa suami dengan baik, sudah tentu suami juga akan melayan ibubapa kita dengan baik. Suami juga akan berasa gembira melihat kita melayan ibubapanya dengan baik, sekaligus akan menambah kasih sayang suami dan melembutkan hati suami terhadap isteri. Tak percaya? Cuba buat.

3. Jaga anak-anak suami

Tiada suami yang tidak tersentuh hati melihat betapa isterinya begitu penyayang terhadap anaknya. Kebajikan anak dijaga sebaiknya, anak yang kecil disusukan, anak yang besar dilayan dengan lemah-lembut, dipukul dengan penuh hikmah jika perlu, diberi kasih sayang, diasuh mengikut lunas-lunas Islam. Seorang isteri dan ibu mesti mengambil tahu peranan yang sepatutnya dia mainkan dalam mendidik anak-anak kerana anak adalah cerminan ibubapa. Anak-anak juga adalah masa depan bagi ibu dan bapanya. Didikan yang baik akan menghasilkan anak-anak yang mampu menjaga kebajikan kedua ibubapa di hari tua dan selepas mati, dan sebaliknya. Lihat fenomena di sekeliling kita dan renung-renungkan.

4. Jaga harta suami

Jangan bawa masuk orang ke dalam rumah tanpa izin suami, apatah lagi jika orang itu tidak disukai suami. Jangan gunakan harta suami tanpa izin, apatah lagi untuk tujuan yang tidak baik. Harta suami wajib dijaga sebaiknya. Suami sepatutnya mampu berasa tenang apabila meninggalkan rumah dan hartanya di bawah jagaan isterinya.

5. Jaga diri sendiri

Jaga maruah diri apabila suami tiada. Kalau rasa nak nakal-nakal sikit, ingat lah neraka Allah menanti isteri yang nusyuz. Kalau dah ‘ter’nakal tu, pandai-pandai la cari jalan pulang. Hidup ni bukan untuk nafsu dunia sahaja.

Keluar rumah wajib dengan izin suami. Banyak hikmahnya kenapa Islam mewajibkan isteri meminta izin suami dalam sesuatu hal. Antaranya, untuk kemaslahatan rumahtangga, mengelakkan syak wasangka suami, menjaga status suami sebagai ketua keluarga, sekiranya berlaku kemalangan atau timbul sebarang masalah, suami lebih bersedia untuk bertindak, dan sebagainya.

Penampilan haruslah kemas dan menarik di mata suami. Tiada bau yang tidak menyenangkan suami. Selain penampilan, kestabilan emosi isteri juga harus dijaga. Suami tidak suka jika dia pulang kerja keletihan dan terpaksa pula menghadap wajah isteri yang moyok kerana keletihan atau kemurungan kerana bermacam masalah. Korbankan buat sementara kekacauan emosi apabila berhadapan dengan suami. Berikan senyuman yang manis. Wajah mungkin akan kurang berseri apabila letih atau susah hati, tetapi sekurang-kurangnya senyumlah dahulu. Setelah suami settle down, barulah kongsikan dengan suami.

Kesimpulannya, menjadi isteri ni bukanlah mudah. Banyak pengorbanan yang harus dilakukan. Apabila berasa penat dengan dugaan dan cabaran, jadikanlah matlamat syurga Allah sebagai ubat. Isteri solehah itu, namanya menjadi perbualan penduduk di langit, matinya menjadi ketua bidadari di syurga. Ketahuilah bahawa pintu syurga seorang wanita itu banyak terdapat di sekitar rumahtangga, suami dan anak-anak. Alang-alang dah susah, biarlah mendapat hasil yang lumayan di akhirat yang kekal abadi, kerana Rasulullah SAW telah bersabda;

“Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.”

Rujukan menarik: Pesanan Buat Wanita

Bukankah ikhlas dan budi bahasa itu bersaudara?

Seringkali kita berhadapan dengan situasi di mana seorang hamba Allah; mungkin rakan atau saudara atau orang yang tidak dikenali, meminta pertolongan kita tentang sesuatu. Sebagai makhluk Tuhan yang ‘berhemah’, mungkin kita akan hulurkan bantuan yang dipinta. Ikhlas atau tidak, itu soal kedua. Apabila kita melakukan sesuatu kebaikan, kita tetap mendapat pahala, tidak kira sama ada kita ikhlas atau tidak. Sebab itulah keikhlasan jatuh ke nombor dua. Namun, setelah dia itu kita bantu, dia terus berlalu tanpa terfikir untuk sekurang-kurangnya mengucapkan “terima kasih”. Apatah lagi memberi sagu hati, atau belanja minum. Memang la kita tidak memintanya dan mungkin tidak mengharapkan apa-apa balasan. Tetapi tentu jiwa kita ini tetap terusik dengan perlakuan sebegitu kan? Lebih teruk lagi, setelah dibantu, ucapan-ucapan pedas yang menjadi halwa telinga. Ini memang sudah keterlaluan!

Sama ada kita sedar atau tidak, situasi ini banyak berlaku dalam masyarakat. Baik yang kaya, yang sederhana, yang berpendidikan tinggi mahupun yang tidak bersekolah. Golongan sebegini memang menyakitkan hati!

Pernah dengar pantun ini, “Orang memberi kita merasa, Orang berbudi kita berbahasa”? Mesti ada sebab kenapa orang-orang tua zaman dahulu buat pantun ini kan?

Nak minta pertolongan dari orang, ada caranya. Kalau kita pandai mengambil hati, orang yang asalnya menolong dengan rasa tak ikhlas pun boleh jadi ikhlas. Tapi kalau kita tak pandai berbahasa, pertolongan yang asalnya ikhlas pun boleh jadi tak ikhlas. Apalah salahnya kalau kita minta pertolongan seseorang tu dengan berbudi bahasa dan bersopan, setelah selesai semuanya, sekurang-kurangnya kita ucapkan terima kasih dan berikan senyuman.

Cuba bayangkan situasi-situasi berikut:

Situasi 1:

Anda dengan sepenuh keikhlasan menumpangkan kawan anda yang nak pergi membeli-belah. Kebetulan anda pun mahu membeli-belah dan tiada teman. Setelah selesai urusan membeli-belah, usahkan nak berkongsi duit minyak, duit parking yang mahal (sebab tunggu dia shopping berjam-jam) pun kawan anda tu tak hulur. Apa anda rasa (walaupun anda sebenarnya tidak mengharapkan apa-apa balasan)?

Situasi 2:

Kawan anda ada urusan di suatu tempat berhampiran rumah anda tetapi dia tidak biasa dengan tempat itu. Anda dengan sepenuh keikhlasan menumpangkan kawan anda itu. Setelah selesai urusan, kawan anda mengajak anda makan dan membelanja anda makan. Walhal anda tidak mengharapkan apa-apa balasan (sepenuh keikhlasan kan). Apa anda rasa?

Situasi 3:

Rakan sekerja anda meminta anda membelikan sesuatu untuknya, dia menghulurkan wang lebih dari harga sebenar barang itu lalu mengatakan yang dia mahukan resit harga barangan yang dia kirim dan berpesan siap-siap supaya anda memulangkan baki wangnya (“jangan keep the change pulak”‘ katanya). Apa anda rasa?

Jawapan-jawapan anda menunjukkan perbezaan reaksi terhadap orang yang berbudi bahasa dengan yang kurang berbudi bahasa. Apabila orang meminta pertolongan daripada kita dengan bahasa yang sopan, kemudiannya menunjukkan penghargaan dan rasa terima kasih atas usaha kita membantunya, sudah tentu kita merasa gembira, dan tidak kisah jika orang itu mahu meminta tolong lagi di masa hadapan. Tetapi jika sebaliknya, usahkan kita merasa gembira, rasa menyesal pula membantu orang yang tidak pandai berbahasa ini. Silap haribulan rasa serik pula. Dapat dilihat dengan jelas bagaimana budi bahasa seseorang berupaya mempengaruhi keikhlasan dalam hati pihak yang memberi pertolongan.

Dalam masa yang sama, kita juga perlu ingat, jika kita tidak suka orang melakukan perkara sedemikian pada kita, kita mesti terlebih dahulu tidak melakukannya kepada orang lain. Jika kita suka orang berbuat baik kepada kita, kitalah yang terlebih dahulu mesti memulakannya. What you give, is what you get back.

Suatu kata hikmat yang ingin saya kongsikan di sini, saya kurang pasti siapa yang mengucapkannya. Namun kata-kata itu memberi makna yang sungguh mendalam.

Ingat 2 lupakan 2;

Ingat kebaikan orang pada kita, lupakan kebaikan kita pada orang.

Ingat kejahatan kita pada orang, lupakan kejahatan orang pada kita.

Sekian, wassalam.

Cara Mendidik Anak

Dipetik dari status seorang kawan

Pesan Saidina Ali:

CARA MENDIDIK ANAK

Didiklah anak kamu dgn cara yg berbeza setiap 7 tahun

7 tahun pertama, beri dan ajarkan mereka tentang kasih sayang. Manjakan mereka dengan kelembutan & rasa cinta.

7 tahun kedua, berlaku tegas dgn mereka. Didik mereka & perbetulkan kesalahan yang mereka lakukan.

7 tahun ketiga dan seterusnya, berkawanlah dgn mereka. Di saat ini mereka memerlukan teman untuk berbicara dan mengemukakan pendapat. Mereka sudah boleh berfikir, bersahabatlah dgn mereka sebelum mereka mempunyai sahabat yg boleh merosakkan akhlak.