Homeschooling and I: It’s Time for Kindy! Err..is it?

Aiman is 3 years old this year! đŸ˜€ Some of us are already excited to send the lil ones off to kindy. What about me? Well, I guess not yet.

When Aiman was born, I actually planned to send him off to kindy at 3 years old. I thought, if he just stay home, he would be wasting precious time to learn.

As time passes, my hubby bought me my first Iphone, then Aiman grew and started to show interest in my phone, so I tried to search for apps that would teach him the basics of knowledge; getting to know the alphabets and numbers.

Seeing the progress my son had made, and seeing that he is not at all wasting his time at home (well, playing is not a waste of time for kids, you know..it’s a form or learning too), i finally decided against sending Aiman to kindy this year. I don’t know about next year yet though. For now, I think it is good for him to learn at home where I can teach him a lot of things, and at the same time bond with him, and let him bond with his baby brother. Oh have I mentioned that Aiman is teaching Irfan alphabets, numbers and colours? Just like I taught him before! Then he will kiss Irfan, just like I kissed him! đŸ˜€

Now that he has known all the alphabets and has correctly grasp the concept of numbers, starting now, the new academic year for my homeschool, I will start to teach him reading and counting. (Thanks to Teacher Amani for the tips hehehe..the good thing about having a cousin who teaches preschoolers :D)

Dear friends, please do not forget that school can never replace the thousand other things that we must teach our youngsters. Manners, moral values, religious values, just to mention a few. It can never substitute the parental role, and parental love in a child’s mind and heart. No matter how much money you are willing to spend to send your child to the best schools, please do not forget that the best educator for a child is the PARENTS, and the best school for a child is HOME.

đŸ˜€

 

Homeschooling and I: The Wonders of the Children’s Minds

Since a few weeks ago, my 3-months-old-today Baby Irfan and I had started a new routine with the Ipad. Schooling! Not schooling as in ‘going to school’ but ‘learning like in school’. Believe it or not, a baby as young as a newborn is already very much capable of absorbing new knowledge. In fact, this is the best time to teach them everything there is to learn. If only you know how wonderful a child’s mind is, you will be amazed!

How Do I Teach My Kids?

After not much of an experiment, I found that Irfan is very fond of this one particular application called “My First Arabic“. It is developed by Islamkids.Media Sdn Bhd under the “babykhalifah” series. I do recommend this app for parents who have Apple device. This app teaches numbers, shapes, colours and days. It is animated and colourful. I also bought My First Iqra’ and Wudhu’. Aiman also learnt from these apps since he was nearly a year old. I also downloaded a few other learning apps developed by yufid.org (Kids Dua, Hijaiya, Hisnul Muslim etc), Fisher Price (Where’s Puppy’s Nose, Shapes and Colours, Let’s Count, Animals), BlueOnionSoft (BabyApps, BabyWord).

Credit to Islamkids.my

Watch this video of Aiman learning Arabic alphabets. He was using an the app Hijaiya developed by yufid.org.

Besides using the Ipad, I actually still use the conventional way to teach Irfan; the flashcards!

I got all these cards from Aiman’s paediatrician’s clinic and from Enfamama’s newsletters. All for FREE!!! I used to show these cards to Aiman ever since he was 2 months old. At that time, I was not sure he was learning. I even felt like I was starting too early because he did not show much of a response except just staring at the pictures. But after a few months. I noticed the fruit of my efforts when he showed his interests in trains, particularly Thomas the Tank Engine. So then I learnt that it is never too early to start.

I also stimulated my children’s minds by talking to them a lot. Just show them things around them and introduce the names of things, the functions and maybe tell them a few things about it. Talk to them in simple language that they can comprehend. It will simply enhance their intelligence and promote learning. Keep them interested with things around them.

You don’t need expensive toys to boost your children’s development. Simply make use of things around you. It is God-created and it is free!

Don’t forget to sing to them too! Children learn ABCs faster if it is taught by singing. See my point? Sing to them the famous nursery rhymes whatsoever. They will love it.

Youtube is also a wonderful tool for learning. Search the keyword ‘phonics’ and you will find hundreds, if not thousands, of videos teaching ABCs, shapes, colours etc. Search ‘alif ba ta’. In short, search whatever you can find to teach the children. BUT, parental guidance is very much needed because kids nowadays are very smart they can surf the youtube without help, even if they cannot read yet. Please remember to restrict the hours your children spend on the devices and don’t let them go to sleep with it.

Aiman at ‘school’

You might want to read this too: How to Stimulate a Child’s Mind

Well, that’s all for now, I think. Irfan is already awake and I need to ‘start my school’ now. Ilalliqa’~

Cara Mendidik Anak

Dipetik dari status seorang kawan

Pesan Saidina Ali:

CARA MENDIDIK ANAK

Didiklah anak kamu dgn cara yg berbeza setiap 7 tahun

7 tahun pertama, beri dan ajarkan mereka tentang kasih sayang. Manjakan mereka dengan kelembutan & rasa cinta.

7 tahun kedua, berlaku tegas dgn mereka. Didik mereka & perbetulkan kesalahan yang mereka lakukan.

7 tahun ketiga dan seterusnya, berkawanlah dgn mereka. Di saat ini mereka memerlukan teman untuk berbicara dan mengemukakan pendapat. Mereka sudah boleh berfikir, bersahabatlah dgn mereka sebelum mereka mempunyai sahabat yg boleh merosakkan akhlak.

Cubaan menjadi ibu mithali 2

Bahagian 2

Tenang dan damai suasana sekarang ni, sebab anak-anak tengah tidur. Huu rilek je rasa. Kalau tak, mesti nak kelam kabut ke sana kemari.

Alhamdulillah, sejak 2,3 hari ni dah tak stres. Mungkin sebab akhirnya aku dah memahami rentak anak-anak sehari-hari, dan belajar untuk tidak melaluinya dengan tekanan. Nak mengimbang antara menguruskan aiman, irfan dan diri sendiri. Ni belum masuk bab menguruskan papanya lagi. Apatah lagi menguruskan rumah. Buat masa ni, tang mengurus rumah tu kena ‘surrender’ dulu atas faktor kesihatan. Lepas bersalin aritu belum dapat pergi mengurut lagi. Yela, seminggu lepas bersalin, balik ke Kota Bharu. Balik cepat-cepat sebab Humairaa’, adik bongsu aku, dah mula sekolah. Oleh kerana aku bersalin melalui pembedahan, memang sah-sah la kena tunggu luka sembuh dulu baru boleh mengurut kan. Paling cepat pun seminggu lepas pembedahan. Pastu bila balik dari Kelantan, makcik urut tu pulak balik kampung untuk raya haji. Sebulan! Lagipun baru lepas bersalin kan, memang tak boleh nak mengada-ngada rajin buat kerja-kerja berat. Sayangilah badan anda. Nak pakai lama kan. Syukurlah suamiku memahami, dia yang setelkan bahagian mengemas rumah. Fuhhh~

Ok balik ke cerita asal. Sejak irfan dah masuk 7 minggu setengah ni, dah pandai berkomunikasi. Tengok dia pun dah nampak makin cerdik. Setiap kali nak menyusu, dia akan pandang tepat ke mata aku dengan 2 biji mata dia yang bulat tu, dengan ekspresi penuh mengharap. Dia nak tengok senyuman mamanya dan dengar mama berceloteh dengan dia dulu. Selagi mama tak cakap apa-apa, selagi tu dia akan pandang dan tak mula menyusu. Subhanallah. Hati mama yang panas pun boleh cair dengan pandangan mulus si anak kecil.

Setiap hari pula, pagi mama diceriakan dengan senyuman pertama yang sangat manis dari irfan. Macam nak kata selamat pagi mama! Haih, sayang..sayang..memang sweet. Sekali sekala, mesti akan terimbas kenangan menjaga aiman masa kecil dulu. Aiman dulu pun sweet macam tu jugak. Kalau korang masih ingat, dalam entri sebelum ni ada cakap pasal nak letak papan tanda ‘BABY FOR SALE’ tu kan, sebenarnya bila dah habis pantang 60 hari tu, si bayi dah makin bijak dan makin mengerti tentang perjalanan alam sekeliling. Dia dah mula menyesuaikan diri dengan hidup di dunia. Kiranya ‘the tough period’ tu cuma lebih kurang 60 hari pertama je la. Sebab bayi tu pun baru nak berkenalan dengan dunia di luar rahim ibunya kan. Si ibu pulak baru nak berkenalan dengan bayi tu; macam mana perangainya, dan sebagainya. Jadi, bila kedua ibu dan anak dah saling memahami, mudah la sikit nak menguruskan hidup. Pada tahap ni, dah boleh la nak menikmati saat-saat manis ibu dan anak. Memang seronok! Waktu-waktu indah macam ni la yang si ibu akan sangat rindu bila anak-anak dah besar nanti.

Perlu diketahui jugak, the first three months lepas bersalin ni pun sesetengah orang kata, boleh anggap macam mengandung trimester keempat. Sebab waktu ni, bayi asyik nak didukung dan diriba je. Bila diletak, dia menangis. Kalau irfan kan, bila aku letak dia atas tilam ke, bouncer ke, mesti dia buat muka tak puas hati. Kalau mood dia baik, dia sekadar buat muka la. Kalau mood tengah tak baik, memang sah-sah melalak. Huhuhu.

Nak kongsi cerita, pasal irfan lagi, (banyak sangat nak cerita, ni baru pasal irfan, pasal aiman belum cerita lagi), hari tu aku ada baca dalam blog, tentang bagaimana ibu-ibu di barat ‘handle’ anak-anak baru lahir yang asyik nak didukung ni. Most of them akan guna baby sling. So, mudah la diorang nak buat kerja rumah ke apa ke. Dan baby diorang pun happy duduk dalam sling tu. Ada jugak yang guna carrier, tapi sling lagi selesa la. Sling ni kita boleh bayangkan ala-ala ibu-ibu yang bawak anak dia kat atas belakang sambil dia bercucuk tanam tu. Kan anak dia duduk dalam kain. Ha sling pun macam tu la cuma selalunya baby duduk kat depan. So aritu aku try la bawak irfan dalam carrier. Dia duduk sekejap je pastu tak happy, buat muka tak berapa redha. Tak selesa kot. Punya riuh dok komplen dan merengek-rengek, tiba-tiba dah terlelap dengan mulut ternganga. Haish anakku ni.

Alamak irfan dah bangun. Jumpa lagi! Ciao!

Cubaan menjadi ibu mithali

Bahagian 1

Senyap semacam je rumah. Agaknya Aiman tengah main sendiri kat ‘terrace’ kot. Terrace tu adalah satu ruang dalam rumah ni yang memang dikhaskan untuk kanak-kanak dalam rumah ni bermain. Ruang tu memang sejak aku budak-budak lagi dah ada. Aku pun sudahkan basuh pinggan, kemas meja lepas makan tengah hari ekspres, dan bawak mangkuk nestum gi kat Aiman. Lor, patutla senyap, dah tertidur rupanya. Aku pun letak mangkuk tu kat dapur and here i am, writing.

Lama sesangat dah tak menaip blog. Kononnya maternity leave la. Huhuhu. Sejak tengah sarat sampai irfan dah berusia 7 minggu. Busy la! Busy dengan cross-stitch.

20121029-164317.jpg

Sejak dah ber-anak dua ni, terasa dugaannya makin mencabar. Ingatkan dah ada pengalaman jaga Aiman sendiri dulu dah cukup, ingatkan Aiman dah besar senangla sikit nak uruskan adik Irfan. Turned out i was not exactly right, but not totally wrong! Alhamdulillah abang Aiman menunjukkan kematangan sejak dapat adik, dan alhamdulillah juga sebab Irfan pun bukan jenis baby yang banyak ragam. Lebih kurang macam Aiman masa baby jugak. Cuma Aiman lebih manja dan Irfan lebih independent. Alhamdulillah, cannot ask for more. Syukur dengan kurniaan Allah.

20121029-164258.jpg

20121029-164621.jpg

Mama dia pulak, sedang berusaha dengan amat sangat yang teramat paling untuk mengawal ‘temper’. Haih~ bukannya budak berdua tu banyak karenah, just that, diorang ni selalu serentak in a lot of things. Lapar serentak, beyak serentak, ngantuk serentak. Waaa tension!!! Mama ada dua tangan je! Dahla aku sorang je jaga dua budak ni. Time mama nak tidurkan adik, time tu jugak abang Aiman datang nak belajar pasal moon and earth dengan mama. Siap amik buku pasal planet kat rak dia tu. Well, mama pun hairan macam mana Aiman boleh amik the right book without reading the title. Mama rasa Aiman recognize buku tu based on warna. Hmm clever boy. Itu menunjukkan yang Aiman suka menuntut ilmu. Alhamdulillah termakbul doa mama.

Tu belum cerita part yang berlaku khamis lepas. Dua-dua asyik merengek dan menangis sepanjang hari! By the end of the day aku dah jadi zombie. Takde perasaan dan tak boleh fikir ape dah. Tepu kepala hotak aku ni. I seriously can’t imagine orang keje jaga budak. Well, akula tu. Tapi jaga anak orang dgn jaga anak sendiri mana sama. Anak sendiri terpaksa dijaga, hahaha. Anak orang lain kalau tak nak jaga, bagi balik je kat mak bapak dia. Ada jugak aku fikir, nak hantar dua orang ni duduk nursery, biar aku gi kerja. Tak payah dengar diorang menangis dah. Takpun, biar suami aku duduk rumah, biar aku yang ganti dia gi opis. Haih cobaan~

Aku berdoa dengan sepenuh hati semoga Allah kurniakan ketabahan dan kesabaran pada aku, untuk kutempuhi hari-hari mendatang untuk membesarkan dan mendidik bakal-bakal mujahid ni. Amin~

Mungkin satu hari nanti bila aku dah tua, anak-anak dah besar, aku akan look back pastu geleng kepala. Tak nak dah lalui hari ini untuk kali kedua. Huhuhu. For sure, i will start missing my little babies. Masa kecik-kecik dulu senang je nak peluk. Tak nak peluk pun terpaksa peluk. Hahaha. Bila dah besar, semua dah berdikari, dah dapat kaki sendiri, dah pandai urus diri sendiri. Entah ingat ke tidak kat mama dan papa ni.

Harapan mama cuma satu, semoga jadi hamba-hamba Allah yang soleh, yang hidup dan mati hanya untuk Allah. Amin~

Homeschooling and I: Teaching your child to read

Few days ago, as I was surfing the internet, I found a few interesting sites about homeschooling. I have actually read about it before, but didn’t quite capture the idea of it, until I found this blog, which soon made me realize that “hey, i’ve been homeschooling my son all this while! how come i not know?” So what is homeschooling all about?

Basically, homeschooling is having school at home, instead of at school, and being taught by the mother, father, or both, or a private tutor. Homeschooled kids do not attend any formal school; government or private. Usually, children actors and actresses or athletes that travels a lot are homeschooled. They have a private tutor who will follow them anywhere they go . Some kids are fully homeschooled, but some are part-time homeschoolers. Part-time homeschoolers usually are taught things that they don’t learn at school.

The best thing about homeschool is you don’t have to wait until your child is four years old to start learning the basics of ABCs, numbers, reading, writing and counting. You can actually start from now! I started introducing my child to the basics since he was 6 months. I showed him flash cards which I got for free during visits to the paediatrician. I also bought him a box set of books on numbers, ABC, shapes, colours and first words. In our free time, my husband and I will cuddle with him and read to him, show him the colourful pictures in the books and introduce the names of things. Even at first he just mostly chewed on the books, it was actually worth it because now he can say the names of every single thing in the books, he knows the alphabets and can properly count 1 to 10 just before his second birthday.

Aiman’s first set of books

Present from Uncle Wan for Aiman’s first birthday

Learning Arabic and Alif Ba Ta. Found these cards at the KLIBF.

Three important lessons i learnt during the months are firstly, don’t put the pressure on yourself and the little one. Let him absorb knowledge at his own pace. If you try to make him learn too much at once, he will turn his focus away somehow. Heheh. Secondly, be very very very patient. You won’t get anywhere if you get angry very fast. If you get angry, you will upset the kid. When the kid is upset, it will be very difficult to handle him. Finally, don’t worry if your child seems to be playing and not learning much. Give him time. And kids don’t read until they can talk. If you teach your child to read early, by the time they can talk, they can read too. Same goes to reciting the Qur’an.

Aiman’s reading corner arranged by Papa. There used to be pictures on the wall but Aiman pulled those off. Everyday, Aiman will sit quietly here and read .

He especially likes to read about planes and stars and spiders, because he recognized those from his baby books.

Aiman can tell you the story of Goldilocks and also of Three Billy Goats Gruff!