Senyumlah Anakku~

My smiling, toothless baby

Rasanya mana-mana ibu pun akan susah hati bila anak dia sakit. Walaupun sekadar demam biasa. Well, she should. Demam biasa kalau melarat boleh jadi demam luar biasa! Apapun alhamdulillah, sejak semalam, nampak perubahan yang ketara pada Irfan. Bangun pagi je, … Continue reading 

Irfan dan Roseola..

Kasihan anakku ini..

IMG_3021

Irfan demam sejak Khamis lepas. Tiba-tiba je demam. Alhamdulillah takde runny nose ataupun batuk. Suhu badan Irfan pun tak la tinggi sangat macam Aiman hari tu. Kadang-kadang suhu naik, kadang-kadang turun balik. Bila suhu badan dia naik, aku tanggalkan baju dan seluar. Biar dia bercawat je. Pastu lapkan badan dengan tuala basah. Lepas lap, tuala tu aku letakkan di kepala. Memang bahaya kalau suhu panas tu naik ke kepala. Terutamanya bagi bayi.

Seboleh-bolehnya aku elak dari memberi Irfan makan panadol. Well, kita semua tahu kan, panadol bukan untuk dimakan macam gula-gula. Makan bila betul-betul perlu sahaja. Baby macam Irfan ni lagi la, sistem-sistem dalam badan dia dan otak dia sedang berkembang pesat. Jadi, kita tak nak la beri pencemaran bahan kimia dan toksik dalam badan dia di usia semuda ini. Kalau badan dah panas sangat-sangat (39 deg C ke atas), baru aku akan bagi panadol. Sebab bila dah panas macam tu, sangat bahaya.

Demam ni sebenarnya bukanlah satu benda yang tak bagus. Demam menunjukkan badan kita diceroboh oleh bakteria atau virus tertentu. Oleh itu, badan kita akan bertindakbalas untuk melawan penceroboh berkenaan. Dalam tempoh ‘peperangan’ ini, suhu badan kita akan meningkat. The good thing is, bila dah sembuh, badan kita menjadi lebih kuat. Sebab tu, kalau bawa anak pergi jumpa doktor pun, doktor bagi panadol je, pastu pesan suruh minum air dan rehat banyak-banyak. Takde ubat tertentu. So solution untuk demam adalah, let the fever run its course. Pastikan anak kita well-hydrated and well-rested.

Credit to firstaid.webmd.com

Credit to firstaid.webmd.com

OK so apa cerita roseola pulak ni?

Setelah 3 hari demam, alhamdulillah semalam demam Irfan dah surut. Badan dah tak panas. Tapi tak tahu la kenapa pulak malam tadi Irfan asyik terjaga dari tidur dan menangis macam x selesa. Golek kanan, golek kiri. Kena pujuk baru senyap. Pastu pagi ni, bila dia bangun, naik rash pulak kat badan dia! Bintik-bintik penuh di muka dan leher! Aduuu apa pulak ni?

Aku ambil gambar dia dan tweet pada Papanya sambil aku sendiri cuba mencari jawapan. Nampak macam measles tapi bukan measles. Akhirnya dah buntu, aku pun buat appointment dengan Dr Syed. Syukur lah sebelum aku sempat keluar rumah, Papa Irfan tweet balik cakap itu adalah Roseola.

Also known as Sixth Disease, Roseola adalah viral fever that is very common in babies and kids aged 6 months to 2 years old. Ia menghasilkan lifelong immunity bagi sesiapa yang pernah terkena demam ini. Antara simptomnya adalah demam selama 3-5 hari, setelah kebah, naik pula ruam (rash) di muka, leher, dan bahagian lain. Tapi ruam tu cuma untuk beberapa jam atau beberapa hari sahaja. Yang penting, ruam itu tidak gatal. Cuma pesakit akan keletihan dan monyok je, macam Irfan sekarang. Senyum kat mama pun tak nak. Cuma senyum bila nampak Henry dalam BabyTv je. 😛

Kalau nak tahu lanjut pasal Roseola boleh tengok sini: Roseola

Semoga Irfan cepat sembuh dan bertambah kuat ye. Amin~

 

Abang Aiman ceria.. Irfan monyok.. maklum la demam..

Abang Aiman ceria.. Irfan monyok.. maklum la demam..

 

Tuan Haji Soleh, Tuan Haji Hakeem dan Tuan Haji Irfan memakai kopiah pemberian Kholah

Tuan Haji Soleh, Tuan Haji Hakeem dan Tuan Haji Irfan memakai kopiah pemberian Kholah

Happy Birthday Mustaqim~!

Assalamualaikum

Lama betul tak menaip kat sini. I’ve been away for a week. Balik bercuti di kampung. Bawa Aiman dan Irfan jumpa Siti, Sidi, Papa Jam dan Mama Yok. Aiman tiap-tiap hari angkat beg mainan dia dan tunjuk-tunjuk pintu nak ajak “Balik Bawu (Kota Bharu)”. Pastu dok sebut-sebut Siti dan Sidi, Papa Qim, Papa Jam, Mayok. Tiba-tiba pula teringat. Maka Papa Aiman pun dengan murah hatinya telah menghantar kami balik kampung dan mengambil kami semula setelah seminggu.

Anyway, entri kali ini adalah dedikasi khusus buat adinda yang paling jauh di mata tapi tetap dekat di hati iaitu Izzat Mustaqim yang kini berada di Kaherah. Beliau belajar di Universiti Al-Azhar dalam bidang Pengajian Islam. Tengah elok-elok buat Diploma Kejuruteraan Mekanikal di UiTM, tiba-tiba cakap nak tukar kursus. Apapun, permintaan itu disambut dengan gembira oleh kedua ibubapa aku sebab mereka memang lebih suka anak mereka belajar agama. Selepas ini pula, adik kepada Mustaqim yang baru dapat keputusan SPM iaitu Mu’azam pula akan menyusul ke sana dalam bidang yang sama. Alhamdulillah.

Mustaqim adalah anak yang keempat dari enam beradik. Sejak kecil, adik aku yang satu ni dah menunjukkan kelebihan yang orang lain takde. Dia ada built-in GPS. Tinggal la dia kat mana-mana pun, mesti dia akan jumpa cari jalan balik. Kalau bawa dia berjalan di shopping mall, kalau dia tiba-tiba hilang, tak payah susah-susah cari, mesti dia akan muncul semula, tak kira la kita dah tinggalkan dia berapa batu pun. Benda ni bukan hanya berlaku waktu dia dah besar, tapi sejak dia kanak-kanak kecil lagi. Kalau budak lain, mesti dah menangis tengok mak bapak takde. Mungkin sebab masa Mama mengandungkan dia, Mama pergi buat umrah, sebab tu dia suka berjalan, menghilangkan diri dan tiba-tiba muncul balik. Mungkin juga sebab itulah, gambar Mama bersama dia sewaktu bayi lah yang paling besar tergantung dalam bilik Mama. Huhuhu~

Pastu, dia juga sangat suka ‘melawat kawasan’. Di mana saja dia berada, mesti dia akan meninjau, melihat-lihat, membelek-belek apa saja yang ada di sekeliling. Kerana itu lah Mama kami memberi jolokan YB atau wakil rakyat kepadanya.

Satu lagi ‘kelebihan’ Mustaqim adalah, sejak dia belum pandai berjalan lagi, dia adalah explorer. Tubuhnya kecil saja, tetapi sangatlah aktif meneroka segenap sudut rumah. Antara hobi dia adalah memasukkan jari atau apa jua objek ke dalam power socket. Syukurlah dia masih hidup ke hari ini tanpa kecacatan apa-apa.

Kerana tabiat explorer itu juga, Mustaqim adalah satu-satunya adik aku yang telah berjaya ‘meneroka’ longkang di belakang rumah kami di Kelana Jaya. Waktu itu usianya belum pun setahun. Baru sahaja pandai berjalan, sekitar umur 9 bulan. Ligat sungguh berjalan ke sana ke mari, antara senget-senget nak tumbang. Bila berjalan di laman rumah, dia mesti sibuk nak membuka selak pagar. Kerana dia lah, selak pagar rumah terpaksa diletakkan mangga supaya dia tidak dapat membuka selak tersebut.

Nak dijadikan cerita, suatu petang sewaktu kedua ibubapaku sedang sibuk mengemas laman rumah, Mustaqim pun sibuk juga. Ke sana ke mari, meneroka segala benda menarik yang ada di laman rumah kami. Ketika semua orang sudah masuk ke rumah, entah bila la pulak, dia keluar, dan cuba membuka selak pagar belakang. Tiada siapa yang menyedari kehilangannya. Sedar-sedar, bunyi tangisan kuat dari arah belakang rumah. Intai-intai, tak nampak. Ish mana la budak ni? Terasa nak jenguk ke bawah. Ya Allah! Mustaqim di dalam longkang dengan mukanya terlangkup ke bawah!

Papa kami terus mengangkatnya keluar, dan memandikannya di bawah pili di luar rumah, dan memberinya minum air zamzam. Huhu! Tuhan saja yang mengetahui apa yang ada dalam air longkang yang tak seberapa dalam tu.

Sedar-sedar dah hampir 19 tahun peristiwa itu berlaku, dan usia adikku ini sudah menginjak ke 20 tahun. Beliau banyak menghabiskan zaman remaja dia Maahad Tahfiz Sain (MTS) Tanah Merah, dari Tingkatan 1 hingga Tingkatan 5. Setiap kali aku pulang bercuti semester, dapatlah didengar suara garangku mengajar Mustaqim dan Mu’azam Bahasa Inggeris dan Matematik. Hai susah sungguh mengajar budak-budak loyar buruk ni.

Itu lah serba sedikit kenangan manis bersama adikku ini.

Selamat hari lahir yang ke 20 buat adindaku Izzat Mustaqim, semoga panjang umur, dimurahkan rezeki, berjaya dunia akhirat, mendapat isteri solehah, dan bahagia selalu. Dengan ingatan dari Abang Mie, Kakak, Aiman dan Irfan. We love you.. mmuahhhhh~

 

My sweet little brother Izzat Mustaqim.. (sorry bukan gambar terkini)

My sweet little brother Izzat Mustaqim.. (sorry bukan gambar terkini)

IMG_3032

Diapit 2 kakak di Kensington Garden, London

Aiman, where are you??

Ni adalah tagline kegemaran Aiman sekarang.

Mama!! Wheeere aaaaare yoooooouuuu???

Asal aku hilang sekejap dari pandangan dia, mesti dia akan jeritkan soalan tu. Selagi aku tak jawab, selagi tu dia ulang. It quite surprised me masa first time aku dengar dia cakap tu. Aku tergelak, dan rasa gembira melihat perkembangan dia. Aiman sudah semakin pintar berbahasa dan diction pun semakin jelas. Ayat Bahasa Melayu pun dah makin teratur. Dah hampir 3 tahun kan umurnya. Hmm cepat betul masa berlalu.

Bila aku suruh dia cari mainan adik dia yang hilang, dia cakap “Green triangle, wheeere aaaare yooooouuu???“. Hmm..

Masa Aiman demam hari tu, aku saja-saja tanya dia. “Aiman nak balik Kota Bharu tak? Jumpa Siti dengan Sidi, Mayot, Papa Jam. Boleh tengok fish.” Spontan dia jawab, “Of course not!” Aku tergelak ok dengan jawapan tu. Very spontaneous! Mana la pulak dia belajar cakap macam tu. Aku pun tak guna frasa tu kat rumah. Hahaha!!

Rupanya dia belajar dari kartun ‘Tricky Tracks’ di BabyTv. Berbaloi la Papa dia dok bayar RM5 tiap-tiap bulan kat Astro tu. Kecil-kecil dulu tengok gambar je, besar-besar ni dah mula tangkap phrases dan dapat berbahasa Inggeris dengan fasih dengan menggunakan accent yang betul. Sebab tu la aku tak kisah pasang BabyTv tu sepanjang hari. Bukannya dia tengok sepanjang masa pun, tapi bila dia tengok, ada la yang masuk dalam kepala dia. Bila hampir sampai waktu solat, aku tukar ke Astro Oasis sebab waktu macam tu akan ada Asma’ul Husna, zikir munajat dan bacaan Al-Qur’an. Alhamdulillah Aiman belajar jugak zikir-zikir dan doa-doa dari saluran tu.

Hari ni baru aku perasan yang dia belajar tanya “where are you” tu pun dari kartun ‘Kenny and Goorie’ di BabyTV juga. Yang paling aku seronok adalah, dia tahu bila nak guna ayat-ayat tu sume, menunjukkan yang dia faham fungsi ayat tu.

The wonders of a child’s mind!

Tapi bila aku bawak muqaddam nak suruh dia duduk mengaji, dia main lari-lari pulak. Mujur ada Ipad apps yang ajar baca huruf berbaris tu, dan dia nak belajar dari app tu. Kalau tidak, susah jugak aku nak ajar dia. Boys, they just won’t stay put! Jadi, bergantung pada kreativiti aku la nak ajar dia.

Semalam, tiba-tiba dia hilang. Entah duduk kat mana senyap je tu. Cari punya cari, jumpa dia. Tengah khusyuk main gunting kertas aku yang dah tumpul, sibuk menggunting gambar Dumbo the Elephant. Alamak! Habis la buku cerita tu! Aku panggil dia. Dia punya terkejut, terus bangun dan hulur gunting tu kat aku. Takut aku marah la tu. Hmm time for art class nampaknya. Ok nanti mama free kita buat collage ye.

Antara aktiviti Aiman sehari-hari selain main Ipad dan membaca adalah bermain toy blocks. Mula-mula beli dulu, dia cuma curah habis blocks tu pastu tinggal. Hasil bimbingan Papanya, sekarang dah pandai bina macam-macam. Malam ni, Aiman bina keretapi lengkap dengan treknya sekali. Bongkah kuning dan merah yang bersusun tu lah keretapinya. Kadang-kadang dia bina trek lumba untuk kereta-kereta mainan dia.

 

Main toy blocks

Main toy blocks

Alhamdulillah sejak aku freak out aritu, bila dia sembuh dari demam, terus selera makan dia bertambah-tambah. Setiap hari makan je kerja. Alhamdulillah aku bersyukur dengan perkembangan tu. I hope I will always remember not to freak out anymore..hehehe.

Esok balik Kota Bharu mesti Siti gembira Aiman dah tembam semula. Aiman pun seronok dah nak balik ‘Bawu” (Kota Bharu). Sepanjang hari ni asyik dok tanya mana Aqim, Ajam, Yok, Siti, Sidi. Habis semua dia sebut. Teringat la tu. Kesian Siti dengan Sidi, Yok, Ajam dan Aqim pun tengah rindu kat Aiman dan Irfan jugak. Sejak minggu lepas lagi dah siapkan bilik tunggu kita balik Bawu. Esok lepas kerja kita balik ye. Tapi Aqim takde la, Aqim kat Mesir.

Wallahu A’lam~

 

Irfan, Ezenide dan Bubur Nasi

Banyak cerita nak tulis dalam blog ni. Tapi kebanyakannya isu yang agak serius, jadi kena buat research dulu betul-betul sebelum membentangkan teori dan fakta. Silap cakap kang jadi misleading pulak. Bila dah banyak benda dalam kepala ni, nak tulis topik-topik yang santai macam ni pun jadi malas. Tambahan pulak memang agak busy kebelakangan ni.

Dalam entri yang lepas, aku ada sebut pasal Ezenide, iaitu ubat yang Dr Syed bagi untuk eczema Irfan tu kan. Ia bukan steroid-based tapi tetap ada hint of steroid jugak. Out of curiousity, aku pun cuba la sapu kat Irfan. Sekali je pun sapu, lepas balik klinik tu. Lepas tu ubat tu missing in action jap. So aku tak sapu la untuk beberapa hari. Not surprising though, eczema tu beransur hilang. Yang penuh kat belakang badan Irfan dah makin takde. Kulit dia dah hampir licin. Tapi aku takde la rasa ia sebab sapu steroid. Aku rasa, simply sebab memang dia dah makin ok. Bila Irfan mandi swimming pool kat PD tu, naik balik atas belakang dia. So obviously memang steroid ni hanya sembunyikan masalah tu, bukan menyembuhkan. Ini adalah fakta yang aku memang dah tahu. Tapi aku saja cuba sebab nak tengok sendiri apa yang steroid ni buat. Pendek katanya, eczema ni sama je macam alergi dan asma. You can stop the symptoms for a while and avoid everything that causes it, but you cannot heal it. Oleh itu, case resolved.

Tutup cerita pasal ekzema, bukak cerita lain pulak.

Aktiviti yang menyeronokkan yang aku buat bersama anak-anak di rumah sejak pulang dari PD adalah..jeng jeng jeng..

IMG_3033

Bubur nasi dengan ayam dan lobak merah!

Setelah memberi puri brokoli pada Irfan, aku ada buat puri betik yang pakcik sebelah rumah kasi. Tapi tengok-tengok Irfan batuk dan selsema pulak masa tu. Tak berani la pulak nak bagi sebab kadang-kadang makan betik boleh buat sakit tekak.

Lepas tu, rasa malas pulak nak buat puri ni. Penat woo nak menapis seme yang dah blend tu. Nak guna 4-day-wait rule pun malas jugak. Antaranya sebab aku rasa macam tak berapa praktikal nak tunggu 4 hari, sebab mengikut logik fikiran aku, kalau setakat nak perkenal sayur dan buah tu, mana ada tindakbalas alergi kan. Tak tahu la orang lain tapi tu teori yang aku guna pakai mengikut pengalaman keluarga dan logik akal aku la. Alhamdulillah anak-anak aku pun takde masalah. Cuma tentunya aku elakkan telur dulu awal-awal ni.

Oleh kerana minggu ni baru rasa rajin, maka baru minggu ni la Irfan dapat makan lagi. Kali ni Mama buatkan bubur nasi dengan lauk ayam dan lobak merah. Basuh beras, letak ayam yang dah dipotong kecil dan lobak merah yang diparut, dan masak dengan rice cooker. Senang! Macam aku bagi Aiman makan dulu.

Bila dah masak, tunggu sejuk sikit, aku blend (Ya Allah, berilah pahala berganda kepada hambaMu yang hadiahkan blender ni pada perkahwinan aku dulu..Amin~). Dulu masa aku bagi Aiman makan di usia 6 bulan, aku tak blend pun. Sebab aku terlupa dan aku tengok dia makan pun rilek je. Tapi dengan Irfan ni, aku dah ingat dan Irfan agak kurang mahir menelan lagi berbanding abangnya pada usia ini. Jadi, aku tak nak ambil risiko. Maka inilah hasilnya..nampak rupa macam Cerelac!

Setelah dikisar

Setelah dikisar

Aku masak 1 pot kecil beras je. Tapi nampak macam banyak pulak! Rasa-rasa untuk Aiman dulu pun aku masak 1 pot jugak. Tapi tak banyak macam tu. Oleh kerana dah banyak, aku pun masukkan dalam bekas-bekas kecil dan simpan dalam freezer. Simpan portion kecil je dalam peti sejuk di bahagian bawah untuk minggu ni.

Irfan pun dah tak sabar ni..

Lambatnya Mama nih!

Sedapnya!!!

Sedapnya!!!

Rancak dia makan. Habis satu senduk nasi yang aku bubuh untuk dia. Irfan ni bagi apa saja semua dia akan makan sampai habis. Alhamdulillah.. tiada pembaziran~

Aku bagi dia minum air guna picagari yang guna untuk makan ubat tu. Kalau pakai sudu nanti tumpah-tumpah dan tak masuk mulut. Baik guna picagari lebih efektif.

Bila dah kenyang, Irfan pun suka hati.. Jambul yang tadinya tegak dah turun setelah kekenyangan..

Yeay dah kenyang!

Yeay dah kenyang!

Alhamdulillah..sekianlah dulu kisah Adel Irfan~

Irfan, eczema, dan jatuh katil..lagi

Yesterday had been very traumatic for me. Mana taknya, pagi semalam, lepas Papa Aiman pergi kerja, aku pun mula membuat kerja rumah. Sementara menunggu mesin siap membasuh, aku terasa letih sikit, so aku tidur la sekejap sebelah Irfan yang kebetulan nak menyusu. Aku jarang tidur balik pagi-pagi sebab banyak benda nak buat. Tapi last weekend had been very eventful, so I was a bit tired, maka aku pun tertidur.

Tak tahu la berapa lama aku tertidur, aku siap mimpi dok buat house chores lagi. By the time aku nak jemur kain (masih dalam mimpi ni), tiba-tiba macam ada satu angin bertiup. Angin tu macam syaitan la kononnya (macam dalam anime la pulak). Angin tu terbangkan aku sampai aku terpaksa berpegang pada tali jemur kain (macam tahpape jek). Aku pun (tak tahu nape), instead of baca ayat kursi, gi baca doa khatam Qur’an pulak sampai habis, dengan suara yang paling kuat. Selesai je aku baca doa tu, aku terdengar suara tangisan yang sangat kuat. IRFAN!

Cepat-cepat aku buka mata. Aiman sorang je ada atas katil sambil pandang aku dengan terkebil-kebil muka blur. Mana Irfan????

Aku tengok bawah katil. Irfan jatuh katil lagi! Terus aku angkat dan peluk dia. Aduh kesian anakku. Dengan aku sekali rasa nak menangis. Tapi air mata tak keluar. Tengok hidung dia ada darah! Ya Allah!

Aku lari keluar bilik dan panggil adik aku Ayuni yang kebetulan takde kelas semalam. Safuan (adik ipar aku) dan Ayuni tolong cek. Aku cemas sangat. Selalunya kalau hidung berdarah ni bermakna ada kecederaan dalaman. “Oh ni takde pape ni kak, bukan internal bleeding. Cuma scratch sikit kat hidung. Mungkin sebab masa dia jatuh tu jari dia tercucuk hidung dia.”

Kesian..cedera di hidung

Kesian..cedera di hidung

Lepas Ayuni cek dan bersihkan luka di hidung Irfan, Irfan pun tidur dalam pangkuan aku. Aku masih rasa sangat risau selagi aku tak tengok dia ketawa. Aku peluk dia sampai dia terjaga semula. Buka je mata, mula pandang sana sini, pastu membebel-bebel panggil Papa. Hmm dah ok la tu nampaknya.

Video Irfan Membebel

Syukur la takde apa-apa. But I am not taking any chances. Masih memantau keadaan Irfan dari semasa ke semasa. Bila pasang BabyTv terus bersemangat dan bergelak ketawa. Alhamdulillah.

Dah happy dah! Alhamdulillah~

Dah happy dah! Alhamdulillah~

Somehow, rasa susah sangat nak buang perasaan sedih dan kesal ni. Rasa sangat bersalah kalau terjadi apa-apa pada Irfan. Lebih-lebih lagi kalau sampai menyebabkan kecederaan serius. Kenapa la cuai sangat ni? Tapi bila diingat-ingat semula, aku dah letak bantal keliling Irfan. Sejak kali pertama Irfan jatuh tiga minggu lepas, aku selalu ambil langkah berjaga-jaga. Bila Irfan duduk atas katil, aku akan pastikan dia duduk di tengah-tengah dan letak bantal sebagai ‘kubu’. Selalunya tak jatuh pun, tapi kenapa kali ni boleh jatuh lagi?

Puas aku fikir sampai ke petang. Baru teringat. Masa aku baring dengan Irfan, Aiman pun baring sebelah Irfan juga. Jadi, bila Aiman bangun, dia alih bantal yang jadi kubu untuk dia dan Irfan tu. Maka bila Irfan guling, jatuh la Irfan. Hmm aku tak ingat langsung peranan orang ketiga iaitu Aiman. Kalau macam tu lepas ni tak boleh dah duduk atas katil. Kena duduk atas toto kat bawah.

Tujuan aku catit kejadian ni adalah supaya ia kekal menjadi peringatan buat aku, dan juga peringatan dan pesanan untuk siapa-siapa yang baca ni. Semoga ini yang terakhir. Wallahu A’lam~

By the way, alhamdulillah eczema Irfan dah semakin hilang. Pada hari aku post tentang eczema Irfan tu, ramai rakan yang sudi bagi tips. Terima kasih ye semua. Oleh kerana gamat gel je yang ada kat rumah ni, maka aku pun cuba la sapu gamat gel tu. Keesokan harinya, dah makin kurang eczema kat muka dan leher Irfan. Cepat juga tindakan gamat ni ye. Maka aku pun tekun la sapu gamat kat badan Irfan, di samping mengelakkan sabun badan Irfan waktu mandi, dan elakkan pakai bedak atau losen kat badan dia. Alhamdulillah tetap wangi walaupun tak pakai sabun dan bedak. Baby kan. Bila aku berhenti berpantang makan pun Irfan tetap ok. Alhamdulillah syukur.

Wallahu A’lam…

Dan Hari Minggu Pun Berlalu…

Dah masuk Isnin dah?! Haih tak puas lagi dengan weekend. Alhamdulillah the four of us had an amazing weekend and quality time together. 

SABTU

Had a great lunch kat Solaris Dutamas di Jalan Duta. Pastu masuk la MPH, nak cari buku untuk Aiman tapi sampai sudah tak jumpa buku yang sesuai. Hmm maybe next time. Lagi best kalau dapat pergi Big Bad Wolf Book Sale tu. Tengah berlangsung sekarang. Banyak gilaaaaaaa buku dan sangaaaaaaaat murah! Teringin nak pergi sebab nak tambah buku untuk Aiman. He likes books. Encyclopedia yang beli untuk dia dulu pun dia suka baca. So elok la disokong minat dia tu kan.

My boys at MPH Solaris Dutamas

My boys at MPH Solaris Dutamas

Balik dari Solaris, pergi ke majlis tahlil di Kg Tunku. Glad to see aunties and uncles and cousins. Sempat lagi dapat tips untuk mengajar anak kecil membaca dari my cousin, Teacher Amani.

AHAD

Lepak-lepak di rumah. Bila petang, tiba-tiba semua boys hilang. Rupanya ini kerja mereka. 😀

Splash!!!

Splash!!!

Petang ahad keluar beli donut sebab Mama teringat nak makan donut pulak. Bila balik rumah, jumpa Soleh!

Irfan & cousin, Ammar Soleh

Irfan & cousin, Ammar Soleh

Irfan ucapkan tahniah pada Soleh kerana telah meniarap kali pertama dengan jayanya! Yeay!

Yang penting, sepanjang weekend ni, Mama dapat cuti! Tak masak, tak buat laundry, tak mengemas, dan segala ‘tak’ yang lain termasuk tak menulis blog pun! Sukee! Terima kasih Papa sebab bagi Mama cuti walaupun secara tak rasmi. (Bukan orang kerja ofis je nak cuti tau, surirumah pun nak jugak cuti dari jaga anak dan buat kerja rumah)

Yang penting juga, the little ones pun sangat gumbira dibelai-belai oleh Papa dan dapat melepaskan diri dari Mama yang garang dan asyik nak suruh Aiman kemas toys dan books je ni.

Like people say, Papa is always fun and Mama is always boring. Huhuhu!

OK esok masuk ofis semula. Fighting!

Kesedihan di Lahad Datu

Hati terasa sangat sayu malam ni. Macam mana la aku boleh terlepas berita tentang situasi di Lahad Datu tu. Dah 3 minggu kot, dan aku baru tahu hari ni! Aduhai, ketinggalan zaman betul~!

Takziah diucapkan kepada keluarga anggota polis yang terkorban. Sedihnya tengok 2 isteri menjadi balu dan anak-anak mereka menjadi anak yatim. Salah seorang isteri tu sebaya aku je. 29 tahun. Umur 29 tahun dah jadi balu.Tengah mengandung pulak tu.  Waaa! Ya Allah, panjangkanlah usia suamiku. Semoga kedua-dua anggota polis itu ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Amin.

Tak dapat dibayangkan kalau Sabah jatuh ke tangan mereka. Aku lahir di Kota Kinabalu. So kalau Sabah keluar dari Malaysia, nanti kira aku ni lahir di luar negara la. 😛

Dah dua hari tak tulis entri baru. Bukan takde idea, tapi sibuk dengan research. Akhir-akhir ni sibuk kaji pasal vaksinasi. Sebenarnya aku takde la anti-vaksin, tapi bila aku baca macam-macam cerita tentang mangsa-mangsa vaksinasi, aku terasa la jugak nak ambil tahu apa benda yang menjadikan vaksinasi ni suatu isu yang diperdebatkan oleh sesetengah orang, dan kenapa sesetengah orang menolak vaksinasi. Kenapa ye?

Pastu pulak, alang-alang dah mula membaca tentang vaksinasi dan kesan buruknya (adverse effect) ni, terasa la jugak nak tahu apa isi kandungan vaksin-vaksin tu.

Setelah berhari-hari membaca sana-sini, akhirnya aku membuat satu kesimpulan.

Aku akan ceritakan tentang ini dalam entri akan datang. Compile elok-elok sikit. :) Thanx for your time!

Semoga Allah berikan ketabahan kepada keluarga anggota polis yang terkorban. Semoga polis-polis itu mendapat ganjaran mati syahid. Amin~