The Monster I’ve Become

Sepanjang minggu ni adalah minggu yang sangat sukar bagi aku. Sekarang ni memang musim sakit agaknya. Kitorang sekeluarga semuanya kurang sihat. Papa selsema, Mama selsema, Aiman demam (baru kebah sikit tapi masih belum cergas lagi), selsema dan batuk, Irfan pula batuk dan selsema.

Rasanya mana-mana ibu pun akan ada walau sikitpun rasa resah bila anak demam.

Begitu jugalah aku.

Terus terang, aku memang sangat risaukan Aiman. Dah la demam, tak nak makan langsung. OK standard la kan bila demam takde selera nak makan. Tapi yang buat aku sangat tertekan ialah melihat dia begitu kurus! Sejak sebelum dia demam lagi, macam-macam aku buat supaya dia terbuka selera nak makan. Aku masak makanan kegemaran dia, aku cuba suap dia makan, aku cuba suruh dia makan sendiri, aku cuba buat dia gembira supaya dia lebih berselera makan, aku suruh dia berlari-lari kat luar rumah supaya dia lapar nak makan, aku cuba buat dia sibuk dengan macam-macam aktiviti supaya dia penat dan nak makan banyak. Tapi satu pun tak berjaya!

Aku cuba bagi dia makan vitamin. Tapi vitamin pun dia tolak sekarang padahal sebelum ni dia suka sangat vitamin perisa anggur tu. Waktu dia tekun makan vitamin tu, dia sangat berselera makan. Sampai jadi tembam. Pipi dia jadi bulat. Tapi sekarang? :(

Berselera bebenor makan

Aku tak tahu dah apa yang aku patut buat supaya selera makan dia kembali pulih.

Dah la dia tak minum susu. Kalau minum susu, sekurang-kurangnya ada la jugak zat yang masuk dalam badan dia sehari-hari.

Semua makanan dia tolak, tapi kalau offer coklat, laju je! Aku cuba ban semua jenis coklat, biskut dan makanan lain yang sewaktu dengannya. Maknanya kalau lapar, cuma boleh makan nasi atau roti sahaja. So dia end up makan roti peanut butter sahaja..untuk sehari.

Ya Allah, honestly I am at the edge of freaking out tengok dia sekarang. He should eat real food to thrive! Takde idea dah nak suruh dia makan.

If you think I am over-reacting, please shut your yap! I am a mother, that’s what mothers do.

Masa baby, menyusu dengan mama, tembam sangat!

Tembam!

Bila dah berhenti menyusu dengan mama, dah tak nak minum susu langsung. Makan pun main-main je.

Kali terakhir makan nasi dengan bersemangat

Kali terakhir makan nasi dengan bersemangat

Malam tadi, tak pasal-pasal aku jadi monster. Kerana terlalu risau. Rasa susah sangat nak kawal kerisauan yang dah lama dipendam tu. :(

*Susah hati*

Irfan, eczema, dan jatuh katil..lagi

Yesterday had been very traumatic for me. Mana taknya, pagi semalam, lepas Papa Aiman pergi kerja, aku pun mula membuat kerja rumah. Sementara menunggu mesin siap membasuh, aku terasa letih sikit, so aku tidur la sekejap sebelah Irfan yang kebetulan nak menyusu. Aku jarang tidur balik pagi-pagi sebab banyak benda nak buat. Tapi last weekend had been very eventful, so I was a bit tired, maka aku pun tertidur.

Tak tahu la berapa lama aku tertidur, aku siap mimpi dok buat house chores lagi. By the time aku nak jemur kain (masih dalam mimpi ni), tiba-tiba macam ada satu angin bertiup. Angin tu macam syaitan la kononnya (macam dalam anime la pulak). Angin tu terbangkan aku sampai aku terpaksa berpegang pada tali jemur kain (macam tahpape jek). Aku pun (tak tahu nape), instead of baca ayat kursi, gi baca doa khatam Qur’an pulak sampai habis, dengan suara yang paling kuat. Selesai je aku baca doa tu, aku terdengar suara tangisan yang sangat kuat. IRFAN!

Cepat-cepat aku buka mata. Aiman sorang je ada atas katil sambil pandang aku dengan terkebil-kebil muka blur. Mana Irfan????

Aku tengok bawah katil. Irfan jatuh katil lagi! Terus aku angkat dan peluk dia. Aduh kesian anakku. Dengan aku sekali rasa nak menangis. Tapi air mata tak keluar. Tengok hidung dia ada darah! Ya Allah!

Aku lari keluar bilik dan panggil adik aku Ayuni yang kebetulan takde kelas semalam.¬†Safuan (adik ipar aku) dan Ayuni tolong cek. Aku cemas sangat. Selalunya kalau hidung berdarah ni bermakna ada kecederaan dalaman. “Oh ni takde pape ni kak, bukan internal bleeding. Cuma scratch sikit kat hidung. Mungkin sebab masa dia jatuh tu jari dia tercucuk hidung dia.”

Kesian..cedera di hidung

Kesian..cedera di hidung

Lepas Ayuni cek dan bersihkan luka di hidung Irfan, Irfan pun tidur dalam pangkuan aku. Aku masih rasa sangat risau selagi aku tak tengok dia ketawa. Aku peluk dia sampai dia terjaga semula. Buka je mata, mula pandang sana sini, pastu membebel-bebel panggil Papa. Hmm dah ok la tu nampaknya.

Video Irfan Membebel

Syukur la takde apa-apa. But I am not taking any chances. Masih memantau keadaan Irfan dari semasa ke semasa. Bila pasang BabyTv terus bersemangat dan bergelak ketawa. Alhamdulillah.

Dah happy dah! Alhamdulillah~

Dah happy dah! Alhamdulillah~

Somehow, rasa susah sangat nak buang perasaan sedih dan kesal ni. Rasa sangat bersalah kalau terjadi apa-apa pada Irfan. Lebih-lebih lagi kalau sampai menyebabkan kecederaan serius. Kenapa la cuai sangat ni? Tapi bila diingat-ingat semula, aku dah letak bantal keliling Irfan. Sejak kali pertama Irfan jatuh tiga minggu lepas, aku selalu ambil langkah berjaga-jaga. Bila Irfan duduk atas katil, aku akan pastikan dia duduk di tengah-tengah dan letak bantal sebagai ‘kubu’. Selalunya tak jatuh pun, tapi kenapa kali ni boleh jatuh lagi?

Puas aku fikir sampai ke petang. Baru teringat. Masa aku baring dengan Irfan, Aiman pun baring sebelah Irfan juga. Jadi, bila Aiman bangun, dia alih bantal yang jadi kubu untuk dia dan Irfan tu. Maka bila Irfan guling, jatuh la Irfan. Hmm aku tak ingat langsung peranan orang ketiga iaitu Aiman. Kalau macam tu lepas ni tak boleh dah duduk atas katil. Kena duduk atas toto kat bawah.

Tujuan aku catit kejadian ni adalah supaya ia kekal menjadi peringatan buat aku, dan juga peringatan dan pesanan untuk siapa-siapa yang baca ni. Semoga ini yang terakhir. Wallahu A’lam~

By the way, alhamdulillah eczema Irfan dah semakin hilang. Pada hari aku post tentang eczema Irfan tu, ramai rakan yang sudi bagi tips. Terima kasih ye semua. Oleh kerana gamat gel je yang ada kat rumah ni, maka aku pun cuba la sapu gamat gel tu. Keesokan harinya, dah makin kurang eczema kat muka dan leher Irfan. Cepat juga tindakan gamat ni ye. Maka aku pun tekun la sapu gamat kat badan Irfan, di samping mengelakkan sabun badan Irfan waktu mandi, dan elakkan pakai bedak atau losen kat badan dia. Alhamdulillah tetap wangi walaupun tak pakai sabun dan bedak. Baby kan. Bila aku berhenti berpantang makan pun Irfan tetap ok. Alhamdulillah syukur.

Wallahu A’lam…

Cubaan Menjadi Ibu Mithali 3

Dah macam drama pulak ada bahagian 3. Tapi, dah memang jawatan IBU ni, episod demi episod akan dilalui dalam membesarkan anak. Anak aku baru dua orang. Kalau dah 12 orang nanti, tak tahu la episod jenis macam mana pulak timbul.

Alkisahnya, pasal Abang Aiman lagi la ni. Ye la, Irfan tak banyak kerenah. Jadi cerita Abang Aiman je la yang asyik masuk dalam blog ni. Nak jadi cerita, Abang Aiman ni ada satu tabiat. Kalau dia tidur petang, bila dia bangun mesti dia menangis. Tak tahu la kenapa. Mimpi buruk ke? Mimpi hantu ke? Nak kata kena marah sebelum tidur pun, tak ada la pulak. Habis tu kenapa mesti menangis bila bangun dari tidur? Menghairankan!

Bila pujuk, tak jalan. Bila biar, makin menjadi-jadi pulak menangis. Ish macam makin mengada-ngada ni. Akhirnya dah serabut dengar dia menangis, naik la suara aku ni suruh dia diam. Aku ni sebolehnya tak nak la marah-marah anak. Ye la, mana ada orang yang suka kena marah. Lagi-lagi anak kecil. Tapi tak larat dah nak dengar dia menangis.

Sekurang-kurangnya, lepas kelahiran Irfan, aku rasa tahap temper aku dah makin turun. Kalau dulu, pantang Aiman menangis mesti aku rasa stres. Silap haribulan kena marah terus. Tapi lepas Irfan lahir, dah tak ada rasa nak marah. Mungkin sebab setiap hari (semenjak aku jaga budak dua orang ni), aku sengaja kosongkan (lapangkan) kepala otak aku ni supaya aku tak mudah berserabut, supaya aku dapat handle dua orang budak ni tanpa stres. Dah jadi macam satu terapi pulak.

Sebabnya mudah, cuba bayangkan aku duduk rumah bertiga je dengan Aiman dan Irfan. Yang sorang nak susu, waktu tu jugak la yang sorang lagi mintak nak Milo. Dua-dua dah lapar tak sabar dah. Dalam keadaan kelam-kabut macam tu, confirm by noon aku dah hangin satu badan, kepala otak tepu, dan semestinya lagi mudah naik angin. Bila aku mudah naik angin, mula nak tengking-tengking budak, diorang menangis. Bila diorang menangis, aku lagi semak. Bila aku semak otak, aku nak marah lagi dan diorang pun menangis lagi. And the process goes on and on tanpa penghujung. Tak membawa faedah dan kebaikan kepada mana-mana pihak kan? So nak memudahkan kerja aku and keep my sanity intact, ini yang aku buat. Lepas suami aku pergi kerja, aku buat apa aku nak buat. ‘ME’ time! Tidur ke, membaca ke, surfing ke. Yang penting kepala otak aku lapang. So, the moment ‘clients’ aku bangun, aku dedicate seluruh minda aku kepada mereka dan tidak dilupakan juga untuk mencurahkan kasih sayang secukupnya kepada mereka. Make sure the kids are happy. Happy kids make the mummy happy, you know. Sebab happy kids tak banyak kerenah, dan tak buat kerenah. Oleh yang demikian, tugas aku menjadi lebih mudah, sampai la ke waktu Papa mereka pulang dari ofis.

Irfan the happy baby.. sepagi dimanjakan oleh Mama.. :D

Tugas jaga budak ni bukan mudah. Lebih-lebih lagi kalau dah lebih dari sorang. Tang mengemas rumah tu memang buat setakat sempat je la. Memasak pun setakat sempat je. Walaupun budak-budak is just budak-budak, most of the time mereka perlukan kita untuk tend to their needs. Nak makan, minum, mandi, semua masih perlu bantuan. By the end of the day dah penat. Adakalanya bila Irfan asyik nak tidur je, baru la rasa boleh bernafas panjang sikit. Hmm, sekian la cerita seorang Mama. Huhuhu~

Family Photo-boothing.. Rugi Irfan tidur :D

 

[polldaddy poll=6841643]

Cubaan menjadi ibu mithali 2

Bahagian 2

Tenang dan damai suasana sekarang ni, sebab anak-anak tengah tidur. Huu rilek je rasa. Kalau tak, mesti nak kelam kabut ke sana kemari.

Alhamdulillah, sejak 2,3 hari ni dah tak stres. Mungkin sebab akhirnya aku dah memahami rentak anak-anak sehari-hari, dan belajar untuk tidak melaluinya dengan tekanan. Nak mengimbang antara menguruskan aiman, irfan dan diri sendiri. Ni belum masuk bab menguruskan papanya lagi. Apatah lagi menguruskan rumah. Buat masa ni, tang mengurus rumah tu kena ‘surrender’ dulu atas faktor kesihatan. Lepas bersalin aritu belum dapat pergi mengurut lagi. Yela, seminggu lepas bersalin, balik ke Kota Bharu. Balik cepat-cepat sebab Humairaa’, adik bongsu aku, dah mula sekolah. Oleh kerana aku bersalin melalui pembedahan, memang sah-sah la kena tunggu luka sembuh dulu baru boleh mengurut kan. Paling cepat pun seminggu lepas pembedahan. Pastu bila balik dari Kelantan, makcik urut tu pulak balik kampung untuk raya haji. Sebulan! Lagipun baru lepas bersalin kan, memang tak boleh nak mengada-ngada rajin buat kerja-kerja berat. Sayangilah badan anda. Nak pakai lama kan. Syukurlah suamiku memahami, dia yang setelkan bahagian mengemas rumah. Fuhhh~

Ok balik ke cerita asal. Sejak irfan dah masuk 7 minggu setengah ni, dah pandai berkomunikasi. Tengok dia pun dah nampak makin cerdik. Setiap kali nak menyusu, dia akan pandang tepat ke mata aku dengan 2 biji mata dia yang bulat tu, dengan ekspresi penuh mengharap. Dia nak tengok senyuman mamanya dan dengar mama berceloteh dengan dia dulu. Selagi mama tak cakap apa-apa, selagi tu dia akan pandang dan tak mula menyusu. Subhanallah. Hati mama yang panas pun boleh cair dengan pandangan mulus si anak kecil.

Setiap hari pula, pagi mama diceriakan dengan senyuman pertama yang sangat manis dari irfan. Macam nak kata selamat pagi mama! Haih, sayang..sayang..memang sweet. Sekali sekala, mesti akan terimbas kenangan menjaga aiman masa kecil dulu. Aiman dulu pun sweet macam tu jugak. Kalau korang masih ingat, dalam entri sebelum ni ada cakap pasal nak letak papan tanda ‘BABY FOR SALE’ tu kan, sebenarnya bila dah habis pantang 60 hari tu, si bayi dah makin bijak dan makin mengerti tentang perjalanan alam sekeliling. Dia dah mula menyesuaikan diri dengan hidup di dunia. Kiranya ‘the tough period’ tu cuma lebih kurang 60 hari pertama je la. Sebab bayi tu pun baru nak berkenalan dengan dunia di luar rahim ibunya kan. Si ibu pulak baru nak berkenalan dengan bayi tu; macam mana perangainya, dan sebagainya. Jadi, bila kedua ibu dan anak dah saling memahami, mudah la sikit nak menguruskan hidup. Pada tahap ni, dah boleh la nak menikmati saat-saat manis ibu dan anak. Memang seronok! Waktu-waktu indah macam ni la yang si ibu akan sangat rindu bila anak-anak dah besar nanti.

Perlu diketahui jugak, the first three months lepas bersalin ni pun sesetengah orang kata, boleh anggap macam mengandung trimester keempat. Sebab waktu ni, bayi asyik nak didukung dan diriba je. Bila diletak, dia menangis. Kalau irfan kan, bila aku letak dia atas tilam ke, bouncer ke, mesti dia buat muka tak puas hati. Kalau mood dia baik, dia sekadar buat muka la. Kalau mood tengah tak baik, memang sah-sah melalak. Huhuhu.

Nak kongsi cerita, pasal irfan lagi, (banyak sangat nak cerita, ni baru pasal irfan, pasal aiman belum cerita lagi), hari tu aku ada baca dalam blog, tentang bagaimana ibu-ibu di barat ‘handle’ anak-anak baru lahir yang asyik nak didukung ni. Most of them akan guna baby sling. So, mudah la diorang nak buat kerja rumah ke apa ke. Dan baby diorang pun happy duduk dalam sling tu. Ada jugak yang guna carrier, tapi sling lagi selesa la. Sling ni kita boleh bayangkan ala-ala ibu-ibu yang bawak anak dia kat atas belakang sambil dia bercucuk tanam tu. Kan anak dia duduk dalam kain. Ha sling pun macam tu la cuma selalunya baby duduk kat depan. So aritu aku try la bawak irfan dalam carrier. Dia duduk sekejap je pastu tak happy, buat muka tak berapa redha. Tak selesa kot. Punya riuh dok komplen dan merengek-rengek, tiba-tiba dah terlelap dengan mulut ternganga. Haish anakku ni.

Alamak irfan dah bangun. Jumpa lagi! Ciao!

Cubaan menjadi ibu mithali

Bahagian 1

Senyap semacam je rumah. Agaknya Aiman tengah main sendiri kat ‘terrace’ kot. Terrace tu adalah satu ruang dalam rumah ni yang memang dikhaskan untuk kanak-kanak dalam rumah ni bermain. Ruang tu memang sejak aku budak-budak lagi dah ada. Aku pun sudahkan basuh pinggan, kemas meja lepas makan tengah hari ekspres, dan bawak mangkuk nestum gi kat Aiman. Lor, patutla senyap, dah tertidur rupanya. Aku pun letak mangkuk tu kat dapur and here i am, writing.

Lama sesangat dah tak menaip blog. Kononnya maternity leave la. Huhuhu. Sejak tengah sarat sampai irfan dah berusia 7 minggu. Busy la! Busy dengan cross-stitch.

20121029-164317.jpg

Sejak dah ber-anak dua ni, terasa dugaannya makin mencabar. Ingatkan dah ada pengalaman jaga Aiman sendiri dulu dah cukup, ingatkan Aiman dah besar senangla sikit nak uruskan adik Irfan. Turned out i was not exactly right, but not totally wrong! Alhamdulillah abang Aiman menunjukkan kematangan sejak dapat adik, dan alhamdulillah juga sebab Irfan pun bukan jenis baby yang banyak ragam. Lebih kurang macam Aiman masa baby jugak. Cuma Aiman lebih manja dan Irfan lebih independent. Alhamdulillah, cannot ask for more. Syukur dengan kurniaan Allah.

20121029-164258.jpg

20121029-164621.jpg

Mama dia pulak, sedang berusaha dengan amat sangat yang teramat paling untuk mengawal ‘temper’. Haih~ bukannya budak berdua tu banyak karenah, just that, diorang ni selalu serentak in a lot of things. Lapar serentak, beyak serentak, ngantuk serentak. Waaa tension!!! Mama ada dua tangan je! Dahla aku sorang je jaga dua budak ni. Time mama nak tidurkan adik, time tu jugak abang Aiman datang nak belajar pasal moon and earth dengan mama. Siap amik buku pasal planet kat rak dia tu. Well, mama pun hairan macam mana Aiman boleh amik the right book without reading the title. Mama rasa Aiman recognize buku tu based on warna. Hmm clever boy. Itu menunjukkan yang Aiman suka menuntut ilmu. Alhamdulillah termakbul doa mama.

Tu belum cerita part yang berlaku khamis lepas. Dua-dua asyik merengek dan menangis sepanjang hari! By the end of the day aku dah jadi zombie. Takde perasaan dan tak boleh fikir ape dah. Tepu kepala hotak aku ni. I seriously can’t imagine orang keje jaga budak. Well, akula tu. Tapi jaga anak orang dgn jaga anak sendiri mana sama. Anak sendiri terpaksa dijaga, hahaha. Anak orang lain kalau tak nak jaga, bagi balik je kat mak bapak dia. Ada jugak aku fikir, nak hantar dua orang ni duduk nursery, biar aku gi kerja. Tak payah dengar diorang menangis dah. Takpun, biar suami aku duduk rumah, biar aku yang ganti dia gi opis. Haih cobaan~

Aku berdoa dengan sepenuh hati semoga Allah kurniakan ketabahan dan kesabaran pada aku, untuk kutempuhi hari-hari mendatang untuk membesarkan dan mendidik bakal-bakal mujahid ni. Amin~

Mungkin satu hari nanti bila aku dah tua, anak-anak dah besar, aku akan look back pastu geleng kepala. Tak nak dah lalui hari ini untuk kali kedua. Huhuhu. For sure, i will start missing my little babies. Masa kecik-kecik dulu senang je nak peluk. Tak nak peluk pun terpaksa peluk. Hahaha. Bila dah besar, semua dah berdikari, dah dapat kaki sendiri, dah pandai urus diri sendiri. Entah ingat ke tidak kat mama dan papa ni.

Harapan mama cuma satu, semoga jadi hamba-hamba Allah yang soleh, yang hidup dan mati hanya untuk Allah. Amin~