Another Car-VBA2C!! Congratulations!!

Alhamdulillah, pagi ni lepas sahur, aku terima berita yang sangat menggembirakan dan sangat mengujakan. Seorang sahabat sejak zaman matrik UIA dah berjaya VBA2C!!! Dalam kereta lagi! Yang paling mengharukan adalah bila beliau sendiri yang menyambut kelahiran bayi keempat beliau ini. Sedikit sejarah beliau; anak sulung cser kerana ‘fetal distress’ (well who doesn’t get cser-ed for fetal distress these days *roll eyes* – tiba-tiba je baby zaman sekarang dah tak pandai bawak diri dalam rahim mak dia..nonsense!), anak kedua beliau berjaya vbac, anak ketiga emergency cesarean sebab baby maintain transverse lying (melintang) during labor, dan kini anak keempat alhamdulillah VBA2C.

“Saya sangat bangga dengan awak! Saya dedikasikan khas entri ni untuk ucap tahniah pada awak!” Mmuahhhh!

Aku tertarik nak kongsi sedikit pengalaman yang beliau sudi kongsikan dengan aku sebelum ni. “Saya harap awak tak kisah ye saya share ni hehe”

Baby keempat beliau berada dalam posisi melintang semasa mengandung. Dia selesa dok macam tu. Jadi, beliau banyak mencuba teknik untuk menggalakkan bayi pusing head-down semula, antaranya teknik Forward-Leaning Inversion yang diajarkan oleh Gail Tully (a certified midwife from US) dalam laman SpinningBabies. Beliau juga mencuba kemudahan katil urut CERAGEM yang disediakan secara percuma oleh kerajaan. Kata beliau, katil CERAGEM tu mampu memberi kesan pada kesihatan dengan cara yang serupa dengan kaedah massage, accupressure, moxibustion dan chiropractic. Lepas pergi CERAGEM tu alhamdulillah baby pusing kepala bawah. Boleh rujuk poster CERAGEM di laman ini untuk maklumat lanjut: http://permatainn.blogspot.com/2013/01/rawatan-dengan-ceragem.html

Nak tunjuk gambar moxibustion takde pulak. Tapi yang pasti boleh pergi pusat rawatan akupunktur atau kedai singseh untuk beli kayu moxi tu, bersekali dengan arahan tentang cara guna. Insya Allah baby songsang (breech/kepala di atas) atau transverse (melintang) akan pusing kepala ke bawah lepas guna kaedah moxibustion ni, tak kira la buat di CERAGEM atau buat sendiri di rumah. Cepat jugak, dalam masa seminggu buat tu biasanya baby pusing dah kalau takde masalah.

Tahniah sekali lagi buat kawan aku ni sebab dah selamat VBA2C. Dapat sambut sendiri pulak tu. Yang paling menarik, bila sampai di Gombak Medical Center, misi pun dah tanda, patient Dr Noor Fidak memang selalu request natural birth. Makanya, bila dah sampai hospital tu, baby dah selamat dalam pangkuan mamanya, uri pun dilahirkan secara semulajadi tanpa disuntik pitocin, dapat buat delayed cord clamping, baby tak payah bagi antibiotik. Pendek kata, takde cucuk-cucuk, takde jahit-jahit. Semuanya berlaku secara semulajadi. Alhamdulillah semuanya selamat dan si ibu pun sangat gembira selepas 48 jam menahan sakit active labor.

Aku tumpang gembira, sebab aku tahu kawan aku ni memang berusaha gigih untuk pastikan dapat bersalin normal kali ni. Beliau tak pernah betul-betul masuk kelas AMANI, tapi beliau rajin ikut sharing session. Jadi kiranya beliau ni pun macam dah belajar AMANI Birth jugak la. Campur dengan research beliau sendiri. Itu yang aku rasa bangga dan terharu dengan dia. She deserves this.

Moral of the story, aku nak share dengan korang, kalau korang dah pernah cser, dan mahu bersalin normal selepas ini, korang kena tahu yang korang ada hak untuk mencuba (trial of labor after cesarean). Tapi untuk memastikan korang berjaya, ia memerlukan komitmen dan usaha yang tak berbelah bahagi, dan juga kepercayaan sepenuhnya pada Allah dan percaya bahawa Allah telah cipta tubuh kita ni dengan sebaik-baiknya. Mustahil Allah nak buat tubuh ibu yang nak melahirkan ni tak boleh berfungsi dengan baik. Tinggal kita je nak usaha macam mana. Kena kenal tubuh badan kita ni, sebab ni badan kita, dan baby kita tu membesar dalam rahim kita. Jadi kita lebih tahu keadaan kita berbanding orang lain, apatah lagi mesin yang kadang-kadang tak berfungsi dengan baik tu. Pastu kena belajar ilmu-ilmu nak bersalin, bukan pakai redah je (macam sesetengah orang fikir). Pastu kena belajar jugak untuk kenalpasti tanda-tanda bahaya yang memerlukan perhatian pakar. Pastu pandai-pandai la fikirkan apa yang terbaik untuk diri sendiri. Jangan lupa juga jaga kesihatan dengan pemakanan yang baik dan bersenam untuk memastikan peluang VBAC yang optima.

Sekian cerita tentang kawan aku ni, tak lengkap rasanya kalau tak cerita pasal 3 lagi wanita hebat yang juga berjaya VBA2c dan VBAC ‘against all odds’. Aku akan sambung dalam entri lain ok. Kang jenuh pulak korang nak membaca hehehe..

Gambar-gambar di bawah dikongsikan oleh kawan aku tu.. Lebih kurang macam ni la rupa CERAGEM tu..

Katil CERAGEM.. rasanya katil ni yang kawan aku cakap bule wat accupressure dan moxibustion tu..

Katil CERAGEM.. rasanya katil ni yang kawan aku cakap bule wat accupressure dan moxibustion tu..

IMG_0820

Ramai orang menunggu giliran.. tapi katil pun ada banyak..

Natural Birth? Gentle Birth? Apa tu?

Natural birth? Gentle birth? Apa benda tu?

Minggu lepas, ada seorang sister PM saya. Beliau sudah 37 minggu mengandung dan berhasrat untuk menghadiri kelas antenatal AMANI Birth. Katanya dah lama menyertai The Gentle Birthing Group, tapi baru sekarang berkesempatan untuk melihat-lihat apa yang ada dalam group tu. Beliau juga menyatakan hasratnya untuk mengemukakan birth plan beliau kepada doktornya.

37 minggu sebenarnya sudah agak terlalu lewat untuk menyertai kelas antenatal. Tapi saya pernah menyampaikan kelas secara intensif kepada ibu-ibu yang mendapat maklumat tentang kelas saya pada saat akhir iaitu di minggu 36, 37 dan 38 minggu. Kadang-kadang saya yang berdebar, takut tak sempat nak mengajar, takut si ibu terbersalin dahulu. Huhuhu. Sebaik-baiknya, kelas antenatal dihadiri secara mingguan bermula minggu ke-20. Saya harap selepas ini, umum mengetahui bila masanya untuk hadir ke kelas antenatal ye.

Berbalik pada cerita sister itu. Setelah beberapa hari menyepi, saya bertanya khabar beliau. Beliau menceritakan bahawa beliau sudahpun menyampaikan birth plan beliau kepada doktor dan doktor juga seakan bersetuju. Saya agak curious dan tertarik dengan keterbukaan doktor tersebut lalu meminta beliau kongsikan birth plan bersama saya. Manalah tahu, mungkin saya boleh membantu ibu-ibu lain dengan informasi itu.

“Saya cakap dengan doktor saya nak gentle birth. Doktor hairan, doktor tanya gentle birth tu apa? Saya pun tak pasti jadi saya tanya doktor gentle birth tu macam mana. Doktor pun kata, oh kat hospital ni memang semua gentle birth.”

Ok sejujurnya saya memang terpana dengan jawapan beliau. Speechless sekejap, tapi somehow saya dah jangka yang beliau memang belum bersedia dengan informasi yang sepatutnya. Sejujurnya juga, berdasarkan pengalaman saya dengan ibu-ibu lain, saya merasakan bahawa beliau akan end-up dengan mengikut bulat-bulat apa saja yang dicadangkan oleh doktor. Melainkan beliau mengikut saranan dan tips saat akhir yang telah saya berikan. Saya amat berharap beliau sempat membuat homework yang saya berikan, kerana dalam hati saya merasakan yang doktor itu ada hasrat untuk induce beliau, memandangkan doktor berkali-kali memberi hint ke arah itu. Susah nak cari hospital yang betul-betul amalkan gentle birth, melainkan Hospital Pantai Bangsar. Itupun atas permintaan.

Jadi, apa sebenarnya gentle birth dan apa itu natural birth?

Secara prinsipnya, gentle birth adalah kelahiran yang memberikan rasa tenang, selesa dan gembira kepada ibu dan bayi. Ya, saya kata IBU DAN BAYI. Bukan ibu sahaja. Kerana bayi juga adalah manusia yang punya perasaan dan memori, walaupun masih belum pandai berfikir.

Natural birth pula adalah kelahiran secara semulajadi, 100% sepertimana yang Allah telah rekacipta, iaitu 100% kerja keras tubuh si ibu dengan kerjasama bayi, tanpa campurtangan prosedur perubatan mahupun sebarang jenis ubat-ubatan. Cuba renungkan, Allah itu Maha Adil, takkan Allah nak cipta si ibu boleh mengandung tapi tak mampu beranak? Mesti boleh, tinggal kita je yang kena buat persediaan mental, fizikal dan emosi. In fact, kalau kita kena campak tengah hutan pun, kita tetap boleh beranak jugak, tak perlu ke hospital bagai pun. Tak perlu epidural, induce, tak perlu gunting-gunting, tak perlu cucuk-cucuk sana sini. Kisah Siti Maryam alaihassalam melahirkan Nabi Isa alaihissalam adalah contoh terbaik untuk direnungkan, begitu juga kisah Siti Hawa alaihassalam melahirkan kesemua anaknya. 😀

Bagaimanakah rasa tenang, selesa dan gembira itu?

Sewaktu proses kelahiran berlangsung, bermula dari early labor hinggalah active labor, si ibu diberi peluang dan sokongan untuk menghadapi rengat (contractions/labor sensations) dalam keadaan tenang tanpa gangguan. Si ibu diberikan ruang dan privacy untuk bergerak mengikut naluri dan keselesaan beliau (berbanding hanya berbaring di atas katil dan terikat dengan mesin ctg)  dan fokus pada relaxation techniques. Dalam keadaan yang tenang tanpa  gangguan ini, beliau mampu bekerja menggunakan kekuatan tubuh dan minda beliau dengan bantuan peranan sekalian hormon yang telah diciptakan oleh Allah untuk membantu kelahiran. Proses kelahiran sebegini tidak memberi tekanan pada ibu dan bayi, apatah lagi meninggalkan trauma kerana ia memberi peluang pada si ibu dan bayi mengeksplorasi laluan kelahiran (birth canal) yang unik mengikut ritma mereka sendiri, tanpa tekanan dari mana-mana pihak.

Selepas kelahiran, ketenangan dan kegembiraan yang dirasakan selepas bayi lahir itu akan membuatkan si ibu lebih ceria dan merasakan kepuasan serta kegembiraan yang memuncak. Bayi pula akan lebih tenang dan jarang menangis.

Adakah ia bermaksud doktor tidak berperanan?

Secara amnya, tubuh wanita sudah diprogramkan oleh Allah untuk tahu bagaimana menjaga bayi dalam kandungan sewaktu mengandung, dan melahirkan. Dalam masa yang sama, tidak dinafikan adakalanya timbul masalah dan bahaya pada ibu dan bayi. Di sinilah letaknya peranan kakitangan perubatan. Mereka memberi peluang si ibu melakukan ‘tugas’ mereka untuk melahirkan, dan mereka hanya memerhati dan bersedia untuk bertindak jika muncul tanda bahaya. Di negara-negara yang mana khidmat perbidanannya (maternity care) diketuai oleh bidan (midwife), inilah yang dilakukan oleh bidan, manakala di negara yang mana khidmat perbidannya diketuai oleh doktor, doktor memantau gejala berisiko dan bertindak sebelum risiko itu betul-betul berlaku. Kerana itulah cesarean rate meningkat.

Jadi, bagaimana mencapai perasaan tenang, selesa dan gembira itu?

Cari ilmu tentang apa yang berlaku semasa mengandung dan semasa kelahiran. Buat research. Ada banyak sumber sekarang, asalkan pandai cari je. Internet, kelas antenatal seperti AMANI Birth atau hypnobirthing, buku-buku dan banyak sumber lagi. Jangan malas!

Ok cakap banyak pun tak guna, saya kongsikan video yang saya jumpa di laman Spinningbabies.com. Renung-renungkan dan selamat menikmati keindahan ciptaan Allah! :)

http://www.youtube.com/watch?v=R_DQgKMxI8Q

Kelas Intensif AMANI Birth di Kota Bharu

Assalamualaikum,

Sukacitanya saya ingin mengumumkan yang saya akan mengadakan kelas intensif persediaan kelahiran AMANI Birth di Kota Bharu sempena cuti sekolah bulan Jun nanti.

Butir-butir kelas tersebut adalah seperti yang tertera di dalam gambar di bawah:

amani-kb

Rasanya dah lengkap informasi untuk kelas tu dalam poster ni. Apapun, dipersilakan menghubungi saya secara terus melalui fb Liyana Helmy atau hantarkan emel kepada izyanliyana@gmail.com atau boleh juga hantar pesanan sms/whatsapp ke nombor dalam poster ni. Satu kelas adalah terhad kepada 4 pasangan sahaja dan anda akan diberi buku “AMANI Birth Student Workbook” seperti dalam poster.

Untuk maklumat lanjut tentang kelas AMANI Birth ni, saya sertakan sekali 20 prinsip asas yang membentuk silibus AMANI Birth seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah:

amani

AMANI Birth menekankan konsep kelahiran sebagai ibadah kepada ALLAH bila mana si ibu berserah sepenuhnya kepada ALLAH dan berdoa semoga ALLAH mempermudah urusan kelahiran anaknya.

Di samping itu, adalah menjadi tanggungjawab bakal ibu dan bapa untuk memastikan bakal ibu itu menjaga pemakanan beliau dan bersenam, serta menjaga kesihatan emosi supaya dapat memastikan si ibu dan bayi kekal sihat untuk mengurangkan risiko komplikasi sepanjang mengandung dan ketika bersalin kelak.

AMANI Birth juga mementingkan para ibubapa belajar membuat keputusan bermaklumat sejak anak masih di dalam kandungan sebagai langkah pertama menuju ke alam keibubapaan.

Nak tahu apa yang akan dipelajari dalam kelas AMANI, boleh rujuk carta di bawah:

AMANI modules
Menariknya 20 topik dalam silibus AMANI Birth ni dibahagikan mengikut tema: Assisting Mothers for an Active, Natural and Instinctive Birth.

Modul Assisting ditujukan khas untuk para suami dan siapa saja yang menemani si ibu semasa hamil dan bersalin.

Modul Mothers pula khusus untuk membincangkan apa yang berlaku pada si ibu sepanjang kehamilan, semasa kelahiran dan selepas kelahiran.

Modul Active membincangkan persiapan yang boleh dilakukan oleh si ibu untuk memastikan dirinya kekal sihat sepanjang kehamilan, sekaligus mengurangkan risiko komplikasi sewaktu mengandung dan sewaktu hendak bersalin.

Modul Natural membincangkan apa yang normal dan apa yang tidak normal, supaya si ibu tidak menggelabah tidak bertempat dan mengambil tindakan yang wajar jika berlaku komplikasi.

Modul Instinctive membincangkan peranan hormon yang membantu proses kelahiran dan juga kepentingan mempercayai “Naluri” si ibu untuk memberitahunya jika ada yang tidak kena.

Secara ringkasnya macam tu la. Nak tahu lebih lanjut kena datang kelas ye. :)

Lain kali sambung lagi Insya ALLAH..

AMANI Birth CBE & Doula In Training

Ingat tak beberapa bulan lalu, aku ada cerita yang aku pergi workshop untuk menjadi AMANI Birth childbirth educator dan doula? (Boleh klik sini untuk ceritanya)

Tak tahu apa itu AMANI Birth? Klik di sini.

Alhamdulillah, setelah beberapa bulan berhempas-pulas, aku telah menamatkan academic requirements dan mendapat kebenaran mengajar silibus AMANI Birth dan menggunakan nama AMANI Birth untuk menjadi doula.

Sekarang aku dah jadi AMANI Birth Childbirth Educator and Doula In Training! :)

Lepas ni akan berusaha untuk dapat full certification pulak. Insya Allah.

Serentak dengan hari aku mendapat berita ini, aku juga mendapat berita bahawa dua orang sahabat baik masa belajar dulu mendapat tawaran kerja di Airbus. Aku turut gembira macam aku yang dapat kerja kat Airbus. Aku doakan semoga kerjaya mereka terus cemerlang dan dimurahkan rezeki.

Suatu masa dulu, aku pernah menanam azam untuk memohon kerja dengan Boeing. Namun, aku juga sudah berniat, andai jodohku yang sampai dahulu sebelum aku sempat memulakan karier, maka aku tanpa berfikir dua kali akan menjadi stay-at-home-mum. No thinking twice. Antara keluarga dan karier, aku tetap akan memilih keluarga. Aku mahu anak-anakku sentiasa dapat melihat mama mereka di depan mata sepertimana aku suka dapat melihat mama aku sepanjang masa.

Takdirnya, aku bertemu jodoh waktu presentation final year project di semester terakhir. Maka aku tahu yang takdir aku bukan dalam bidang kejuruteraan aeronautik, tapi menjadi home maker.

Ia bukan jalan yang mudah kerana boleh dikatakan aku sentiasa teringat bidang kejuruteraan yang sangat aku minati. Tapi setelah hampir 5 tahun menjadi isteri dan ibu sepenuh masa, aku merasakan pilihanku dulu adalah sangat berbaloi. Lebih-lebih lagi setelah aku menemui bidang kedua yang aku sangat cintai, iaitu kelahiran alamiah dan yang berkaitan dengannya seperti penyusuan, babywearing dan attachment parenting. Family and natural childbirth will be the two things that I will work for, for the rest of my life.

Goodbye aeronautics, and hello AMANI Birth.

************************************************

Seandainya anda sampai ke blog ini melalui forum cari, saya sangat berharap supaya anda dapat mempelajari sesuatu dari blog saya. Itu lebih berfaedah dari mengumpat dan mengetawakan pengalaman pahit orang lain. Ia menunjukkan betapa tidak matangnya pihak yang rajin sangat printscreen blog saya lepas tu ketawakan saya ni. Obviously anda belum pernah menjadi seorang ibu, kerana ibu yang pernah merasa sakitnya bersalin tidak mungkin akan mengetawakan pengalaman pahit ibu lain ketika melahirkan. And apparently anda juga masih terlalu baru dalam bidang perubatan to realise the reality of maternal healthcare di Malaysia dan serata dunia. Amat malang jika anda hanya berpandu pada buku “Obstetrics by 10 Teachers” dan 2,3 buku zaman belajar yang lain tu. Broaden your horizon and keep on learning.

Cerita Kelahiran Irfan; VBAC yang Disabotaj

Dah setahun umur Irfan, tapi baru hari ni tergerak nak tulis pasal hari Irfan dilahirkan. Irfan, anak kedua aku, dilahirkan pada hari Isnin, 10 September 2012. Abang Irfan, iaitu Aiman, telah dilahirkan secara cesarean 2 tahun 4 bulan sebelumnya. Maka semestinya untuk kali ini aku mahu melahirkan Irfan secara normal pula (vaginal birth after cesarean).

Hampir 2 minggu sebelum Irfan dilahirkan, aku melihat ada ‘bloody show’, atau orang Melayu kata ‘turun tanda’. Tompokan-tompokan darah keluar selama beberapa hari, diselangi lelehan air ketuban (leaking). Namun aku tak menggelabah, kerana aku tahu bahawa belum sampai masanya untuk aku melahirkan. Aku telah belajar dari kesilapan sewaktu melahirkan Aiman, di mana aku pergi ke hospital terlalu awal, menyebabkan doktor membedah aku. Kali ini, aku belajar untuk lebih mendengar dan mempercayai naluriku.

(**Nota Pengajaran: Sesetengah orang hanya bersalin setelah beberapa hari turun tanda.)

8 September 2012

Setelah seminggu, aku mula merasakan kontraksi yang lebih kerap. Mungkin Braxton-Hicks lagi, mungkin tidak. Tapi aku layankan saja. Aku masih mampu bergelak ketawa dan membuat kerja rumah.

9 September 2012

Petang itu, aku mula merasa sakit kontraksi yang lebih kuat dan lebih kerap. Aku agak pasti kali ini bukan lagi kontraksi Braxton-Hicks. Di tengah perbualan, aku terpaksa berhenti seketika untuk menahan sakit. Tapi sakit kontraksi itu belum teratur (regular), berlaku secara rambang. Maknanya masih belum masa untuk pergi ke hospital. Aku nekad kali ini untuk tunggu di rumah sehingga betul-betul rasa sakit.

Malam itu aku tidur lebih awal kerana keletihan.

10 September 2012

Jam 2 pagi – Aku dikejutkan dari tidur oleh kontraksi yang sangat kuat. Rasa macam gempa bumi. Aku pusing ke kanan, ke kiri, semuanya tidak selesa lagi. Aku cuba duduk, berdiri, aku rasa serba tak kena. Bila kontraksi datang, aku berdiri bersandar pada tiang, berusaha menahan sakit dengan mengetap bibir. Tanganku digenggam. Allahu Akbar! Itu saja yang mampu aku sebut setiap kali sakit itu datang. Oh begini rupanya sakit kontraksi.

(**Pengajaran: Sepatutnya sewaktu sedang sakit kontraksi, jangan ketap bibir dan genggam tangan, sebaliknya buka bibir, keluarkan bunyi dan seluruh badan dalam keadaan rileks)

Jam 4 pagi – Sakit semakin kuat. Aku semakin gelisah. Aku tak dapat tidur. Aku cuba kejutkan suamiku yang lena. Dia tak sedar. Kasihan, tentu keletihan menunggu untuk membawaku ke hospital. Sejak tadi, aku cuba lupakan kesakitan dengan memasang alunan Al-Qur’an oleh Sheikh Saad Said Al Ghomidi. Kemerduan suara itu menusuk ke dalam jiwaku dan aku dapat rasakan ketenangan menusuk ke seluruh urat sarafku yang sedang menjalankan tugasnya untuk melahirkan anakku.

Jam 6 pagi – Sakit semakin kuat, aku sudah tidak mampu bertahan. Airmata laju membasahi pipi. Suara yang merdu itu sudah tidak dapat mengatasi kesakitanku. Maka aku fikir mungkin sudah sampai masanya untuk aku bersiap ke hospital. Aku pun mandi, bersolat Subuh dan menunggu suamiku bangun.

Jam 8 – Kami bertolak ke hospital yang hanya 5 minit dari rumahku. Setibanya di hospital, aku meminta pada misi di kaunter hadapan untuk masuk ke dalam bilik bersalin untuk menjalani CTG. Di bilik bersalin, aku dimaklumkan bahawa doktor aku belum sampai. Dalam hati aku rasa gembira, kerana sedikit sebanyak naluri aku merasa kurang enak dengan doktor itu. Aku menerima kehadiran doktor ganti dengan hati yang terbuka.

Entah kenapa, sewaktu aku menjalani CTG, kesakitanku hilang. Misi datang dan memeriksaku. Sudah 8 cm katanya. Aku sangat gembira. Aku fikir, dah 8 cm, tak mungkin mereka akan cser aku lagi. Cerahlah harapan aku untuk berjaya VBAC. Aku berasa gembira. Doktor ganti itu juga sangat baik dan lemah lembut orangnya. Beliau mengesahkan yang aku sudah mencapai 8 cm. Aku semakin positif!

Jam 10 pagi – Doktor aku tiba-tiba muncul di muka pintu bilik bersalin. Serentak itu, aku rasakan harapan aku tergugat. Beliau memeriksaku. “Bayi awak dalam kedudukan OP, boleh jadi sebab awak ada CPD, pelvik awak kecil, kita kena bedah awak.” Aku rasa marah, namun aku cuba mengawal suasana. “Saya tetap nak cuba normal juga doktor.” “Tak boleh, saya takut nanti bahu bayi awak tersangkut.” Malang sekali kerana beberapa hari sebelum tu, aku ada membaca artikel tentang ‘shoulder dystocia’, iaitu bahu bayi tersangkut di pelvik ibunya dan terpaksa dipatahkan untuk membolehkan bayi itu lahir. Ia boleh menyebabkan kecacatan kekal pada bayi.

Semestinya aku tidak mahu ia berlaku kepada anakku. Aku tidak mahu mengambil risiko itu. Walaupun di suatu sudut hatiku, aku merasakan doktor itu cuba mengambil kesempatan, aku tetap tidak mahu mengambil risiko. Sejujurnya, secara tiba-tiba aku tidak yakin dengan kemampuan doktor itu menyambut kelahiran bayiku. Kalau dia pandai, kenapa dia sibuk nak bedah orang?

Serentak dengan itu, tiba-tiba graf CTG menunjukkan kadar denyutan jantung bayi yang lemah. Doktor mengambil kesempatan untuk mendesakku untuk bersetuju dengan pembedahan. Padahal, sebelum ni pun kadar denyutan jantung bayiku memang sebegitu, terutamanya bila aku mengiring ke kanan. Aku tahu yang doktor itu tahu hakikatnya tiada apa yang tidak kena, namun beliau sengaja menggunakan situasi itu untuk kepentingan beliau.

Maka aku tandatangani jua surat kebenaran pembedahan. Yang pasti, aku tidak akan datang lagi kepada doktor itu.

Pembedahan berjalan lancar. Aku diberi spinal anaesthetic; iaitu hanya bius separuh badan. Aku berbual dengan pakar bius yang duduk di kepalaku. Tiba-tiba, misi membawa seorang bayi kepadaku. “Eh, x bunyi suara pun dia keluar!” Bayi ini berwajah garang, seolah-olah marahkan orang yang mengganggu kenyamanannya di dalam perutku. Aku ketawa melihat wajahnya. 3.73 kg! Ish besarnya! Alhamdulillah. Doktor pun menjahitku kembali.

Adel Irfan

Aku rasakan lama benar pembedahan kali ini berbanding pembedahan pertama. Setelah selesai, aku disorong masuk ke wad.

Penyembuhan kali ini juga aku rasakan lebih sukar berbanding yang pertama. Walhal aku lebih bersedia secara mental dan emosi. Susu hanya keluar setelah 5 hari berbanding waktu melahirkan Aiman (susu keluar pada hari kedua). Mungkin kerana aku lebih banyak tidur selepas melahirkan Aiman berbanding kali ini, di mana aku lebih banyak berjaga. Menyebabkan badanku kurang mendapat rehat untuk sembuh dari pembedahan besar ini.

Sekianlah cerita kelahiran Adel Irfan. Di penghujung cerita ini, ingin aku kongsikan beberapa pengajaran yang aku dapat setelah melalui pembedahan kali kedua ini.

  • Naluri seorang wanita itu tidak diciptakan tanpa sebab oleh Allah. Naluri adalah kurniaan Tuhan yang sangat penting, yang kita harus dengar dan percaya. Apatah lagi naluri seorang ibu. Naluri bukan nafsu. Oleh itu, dengarlah kata naluri kita dan jangan abaikannya.
  • Melahirkan anak adalah tugas kita. Ia merupakan kerjasama antara ibu dan bayinya yang telah diprogramkan oleh Allah sejak azali. Dengar naluri kita, dengar suara tubuh kita, maka kita sebenarnya mampu melahirkan tanpa bergantung kepada doktor. Doktor hanya diperlukan jika berlaku kecemasan. Ibu dan bayi yang sihat insya allah akan dapat lahir tanpa masalah.
  • Jika doktor asyik sebut (walaupun sekali) pasal nak cser kita, sila pertimbangkan untuk mencari doktor lain.
  • Doktor tidak semestinya sentiasa betul. Beliau belajar teori secara umum, namun kita yang lebih mengenali tubuh kita sendiri. Ada doktor yang masih kurang pengalaman, maka kesilapan boleh berlaku. Lebih teruk lagi, ada doktor ( di hospital swasta) yang sengaja mencari peluang untuk mengecaj lebih, terutamanya jika kita di bawah pembiayaan insurans.
  • Pembedahan cesarean bukanlah cara yang paling selamat untuk melahirkan. Perlu diingat bahawa pembedahan cesarean merupakan sebuah pembedahan abdomen yang besar (major abdominal surgery). Pelbagai komplikasi boleh timbul antaranya alahan terhadap ubat bius, lekatan antara organ dengan parut dalaman dan banyak lagi.
  • Setiap wanita yang mengandung MESTI belajar tentang proses kelahiran secara semulajadi. Jangan harapkan doktor saja untuk memberi tunjuk ajar. Kebanyakan doktor tiada masa untuk itu dan hanya akan bertindak mengikut apa yang dia rasa perlu, walaupun kita mungkin tidak mahu mahupun perlukannya. Belajarlah dengan menghadiri kelas antenatal persendirian, ataupun melalui internet dan youtube. Fahami kebaikan dan risiko dari setiap tindakan yang kita ambil.

Wallahu a’lam~

Aku dan AMANI Birth

Assalamualaikum

Hari ni nak cerita pasal suatu cerita yang dah agak nak basi, tapi sebab mood tu baru datang so baru la dapat cerita. Dalam dashboard blog aku ni ada 22 draf, macam-macam cerita yang aku tulis separa siap. Macam tu la jadinya bila ada anak kecil yang asyik nak berkepit. Baru Mama duduk menghadap laptop, dia datang tunjuk muka dahaga kasih sayang. Bila angkat letak atas riba, dia pulak yang lebih-lebih sibuk menaip!

Ok untuk posting kali ni, aku nak cerita pasal training AMANI Birth yang aku attend baru ni. Alhamdulillah, di suatu weekend di akhir bulan Jun yang lalu, aku telah selamat menghadiri bengkel untuk menjadi Childbirth Educator (CBE) dan Doula. Training yang aku follow ni adalah bawah affiliation dengan organisasi bernama AMANI Birth yang berpangkalan di USA. Secara mudahnya, CBE ni adalah cikgu yang mengajar pasal mengandung dan bersalin; iaitu segala ilmu asas yang setiap bakal ibu patut tahu tentang penjagaan diri waktu mengandung, fisiologi tubuh sewaktu kelahiran dan yang sewaktu dengannya. Doula pula adalah orang yang meneman dan membantu ibu nak bersalin. Emm paham tak ayat aku ni? Harapnya jelas la ye.

Bengkel tu mengambil masa 3 hari penuh, iaitu Jumaat, Sabtu dan Ahad bermula jam 9 pagi sampai 5 petang. Waaa panjang betul masanya! Memang sangat meletihkan. Syukurlah suami aku sudi mengambil cuti untuk sama-sama hadir ke bengkel ni. Irfan kan masih menyusu, so kena la bawak Irfan. Aiman pulak, sah-sah la nak ikut aku jugak. Sejak lahir, dia tak pernah tak nampak batang hidung aku selama lebih dari 3 jam. Jadi, terpaksalah aku bawa dua-dua anak, dan Papa diorang la yang kena tolong jaga. Dalam masa yang sama, boleh la Papa dia dengar sekali apa yang aku belajar. Semoga dia dapat juga manfaat dari bengkel tu sebagai persiapan untuk masa akan datang. Allah saja yang tahu betapa aku bersyukur kepadaNya dan berterimakasih kepada suamiku atas sokongan yang ditunjukkan atas usaha aku untuk mendapatkan pengalaman bersalin yang terbaik.

Nak menghabiskan bengkel tu adalah suatu struggle huhuhu. Namun dengan izin Allah jua, dan berkat sokongan dari kedua ibubapa dan lebih-lebih lagi suami tersayang dan anak-anak yang sudi meneman, maka tamatlah jua bengkel tu dan berjaya dapat sijil. Alhamdulillah.

Tu baru habis bengkel. Dah settle bengkel, kena settlekan academic requirements pulak. Tak perlu la aku cerita detail kat sini, cukup la aku cerita yang nak menyelesaikan academic requirements pun kena bercinta dengan Irfan dulu. Hahaha.

Nanti bulan 11 ni nak join training jadi lactation counsellor pulak. So target aku, by the time aku dah bersedia untuk jadi CBE dan doula, aku boleh jadi breastfeeding consultant sekali. Nanti Irfan dah besar sikit, boleh la aku bebas sikit untuk bergerak aktif sebagai birth and lactation activist. Buat masa ni, aku sedang mempersiapkan minda dan diri sendiri untuk percubaan VBA2C. Harapanku, agar aku berjaya VBA2C dan seterusnya lebih berkeyakinan untuk membantu lebih ramai ibu yang mahu VBAC. Insya Allah~

Kami sekeluarga bersama instructor bengkel merangkap founder AMANI Birth iaitu sis Aisha Al-Hajjar

Kami sekeluarga bersama instructor bengkel merangkap founder AMANI Birth iaitu sis Aisha Al-Hajjar

 

Healing Birth..

Assalamualaikum

Rasanya sejak akhir-akhir ni jarang sangat dapat tulis kat sini. Sejak Irfan dah masuk 9 bulan lebih ni, separation anxiety dia makin ketara. Tak boleh tak nampak Mama selama lebih dari 30 saat, mula la menangis macam bayi kena dera. Seriously! Sampaikan satu hari tu, aku tak senang hati nak jemur kain kat luar sebab dia dok nangis-nangis cari Mama, aku pun angkat dia ke luar dan letak atas rumput dekat dengan aku. Hmm mula-mula dia macam nak sambung nangis tapi tiba-tiba happy pulak dia. Lebih-lebih lagi bila Abang Aiman join sekali. Bayangkan la nak masak macam mana, nak masuk toilet mandi pun satu cabaran!

Malam ni, aku nak cerita pasal suatu peristiwa penting yang bakal berlaku dalam hidup aku hujung bulan ni. Untuk korang yang dah biasa baca entri aku sebelum ni, mesti korang tahu apa perasaan aku terhadap BIRTHING kan? BERSALIN. Having had two cesarean births, one of the which that was traumatic, aku memang sangat sensitif terhadap isu bersalin ni. Kerana pengalaman pertama yang perit tu, aku banyak buat research tentang proses kelahiran, dan aku join support group untuk memulihkan tekanan emosi yang aku alami. Support group adalah sangat penting. It gives you the feeling that you are NOT ALONE. Ia sangat membantu. Aku juga sebolehnya tidak mahu ada lagi orang lain yang melalui keperitan yang aku lalui.

Atas kesedaran itu, aku telah mendaftar untuk menjadi Childbirth Educator and Doula. Aku mendaftar bawah program AMANI Birth. Emm nak tahu lebih lanjut pasal AMANI Birth ni, tunggu nanti aku dah habis training OK? Tak lama pun, 3 hari je. Cuma proses untuk jadi Certified CBE and Doula tu yang ambil masa lama sikit. Nanti aku cerita lagi. Yang penting, AMANI Birth ni menggalakkan proses kelahiran alamiah (natural birthing) juga, sepertimana hypnobirthing dan lain-lain. Natural birthing ni bukan sekadar bersalin normal, tetapi ia menggalakkan ibu-ibu memahami fisiologi sebenar kelahiran, dan menggunakan hormon-hormon semulajadi dalam badan untuk melalui every stages of labour. Ia juga menggalakkan ibu-ibu mengubah persepsi dari BERSALIN ITU SAKIT kepada BERSALIN ITU INDAH. Tubuh setiap wanita itu sudah memang secara semulajadinya telah diciptakan oleh Tuhan untuk melahirkan anak. Kita sebenarnya tidak perlu di’induce’, tak perlukan epidural, bahkan dalam kebanyakan kes, tidak perlukan pembedahan untuk melahirkan anak.

Aku nak kongsikan di sini mesej dari seorang ibu yang mengusik perasaan aku. Ibu ini adalah seorang pelawat blog aku yang telah sudi berkongsi pengalamannya melalui 3 kali pembedahan untuk melahirkan anak melalui komennya di sini. Aku berasa sedih, kerana proses kelahiran itu adalah detik pertemuan pertama antara anak dengan ibu yang telah mengandungkannya selama 9 bulan. Bukankah ia sepatutnya menjadi detik yang indah? Tetapi malangnya, ada sesetengah ibu tidak berpeluang merasai keindahan itu. Termasuk aku. Sedih bila aku baca, keperitan dan kesakitan yang dilalui oleh ibu ini sewaktu kelahiran anak bongsunya, apabila bius kehilangan kesan sewaktu beliau masih sedang dijahit. Ya Allah! Aku cuma mampu merasa pilu. Walaupun aku sendiri pun dah 2 kali kena csar, aku pun tak tahu nak kata apa membaca cerita ibu ini. Dan aku sangat mengerti, walaupun luka csar itu sudah tinggal parut, trauma dan kesedihan di hati itu akan kekal sampai bila-bila. Semacam ada sesuatu yang tidak kesampaian. Kerana tiada apa yang mampu mengubat luka di hati itu. Melihat si comel itu membesar memang membantu mengurangkan kesedihan, tapi ia tetap tidak hilang dari hati. Lebih-lebih lagi kalau tiada siapa yang dapat mendengar dan memahami rintihan di hati ibu ini.

Dalam support group yang aku join tu (ICAN Malaysia/VBAC Support), aku mendengar satu terma yang sangat menarik hati, “HEALING BIRTH”. Apabila seorang ibu berjaya VBAmC (Vaginal Birth after Multiple Cesareans), kelahiran itu digelar HEALING BIRTH, kerana ibu itu seolah-olah mendapat keyakinan dan kekuatan baru. Dia telah berjaya membuktikan bahawa dia juga mampu bersalin secara normal sepertimana yang difitrahkan, sekaligus menafikan kata-kata negatif yang mereka terima sebelum ni. Korang mungkin tak tahu, tapi memang ada segelintir orang yang sangat tidak peka terhadap perasaan orang lain. Bayangkan korang tengah sakit satu badan sebab nak bangun susah, bila dah bangun, nak duduk/baring balik tu susah, pastu nak bangun balik pun susah, kalau tiba-tiba nak kena rushing pergi toilet memang masalah besar, dahla lenguh-lenguh badan masa mengandung pun tak hilang lagi, tiba-tiba boleh pulak makcik yang korang hormat selama ni datang rumah nak tengok baby dengan selambanya cakap, “hmm kau ni tak rasa la sakit beranak” ataupun “eh kau ni tak beranak normal, kurang la pahala kau berbanding orang yang bersalin normal ni, kalau mati pun tak dapat la ganjaran mati syahid”. Huhu kejam kan? Baik tak payah datang melawat la kalau mulut laser macam tu. Buat pilu si ibu jek!

Kalau korang termasuk dalam kategori ibu-ibu yang pernah melalui pembedahan cesarean, tak kira la berapa kali pun, aku memang sangat recommend korang masuk support group yang aku cerita tu. Selagi korang tak pernah buat BTL, insya Allah boleh cuba dapatkan healing birth. Yang penting kena ada ilmu pasal bersalin.

Balik kepada kisah si ibu yang aku cerita tadi, aku teringin nak recommend dia masuk group tu jugak. Supaya dia dapat berjumpa dengan orang-orang yang senasib, termasuk aku. Tapi aku fikir dua tiga kali, sebab beliau sudah dimandulkan secara kekal melalui prosedur “Bilateral Tubal Ligation” (BTL). Aku nak recommend healing birth pun, macam tak kena tempat pulak. Lantas, hanya kata-kata semangat dan doa saja yang dapat kuhulurkan buat beliau, semoga beliau dipertemukan cara untuk pulih dari ’emotional scar’ itu.

*[BTL ni adalah prosedur di mana kedua-dua tiup fallopio si ibu diikat untuk mengelakkan si ibu mengandung lagi. Ia adalah prosedur yang selalu dilakukan di hospital setelah ibu melalui 3 atau lebih pembedahan cesarean (bergantung kepada doktor). Hukumnya sebenarnya adalah haram di sisi agama. Bagaimanapun, si ibu sebenarnya boleh menolak prosedur ini. Ia adalah hak individu.]

Sekian, sambung lagi lain kali..

 

Happy Belated Women’s Day! erk..emm apa-apa jelah!

Sekarang ni rasa macam nak bercakap pasal bersalin (birthing/childbirth).

Sabtu lepas, sepatutnya aku sekeluarga pergi ke Hotel Grand Seasons Jalan Pahang. Ada program “Celebrating Birth and Motherhood” sempena Hari Wanita Antarabangsa. Dianjurkan oleh The Gentle Birthing Group Malaysia. Tapi kita hanya merancang, dan Allah adalah Perancang yang Terbaik, maka kami sekeluarga tak dapat hadir ke program tu sebab semua jatuh sakit. Takde rezeki. Nampaknya lain kali la ye.

Nak cerita kat sini, setiap hari aku rajin melayari laman ICAN Malaysia / VBAC Support dan The Gentle Birthing Group Malaysia di Facebook. Laman pertama tu adalah kumpulan  sokongan (support group) untuk ibu-ibu yang pernah melalui pembedahan cesarean dan berhasrat untuk melahirkan secara normal untuk kelahiran seterusnya (vaginal birth after cesarean, VBAC). Tak kira la sama ada baru melalui satu, dua atau lebih pembedahan. Kumpulan ini juga menjadi tempat ibu-ibu ni memberi sokongan moral kepada ahli-ahli kumpulan yang telah melalui saat-saat yang traumatik dan menyakitkan dalam proses kelahiran terdahulu. Laman kedua tu pula, laman yang boleh dijadikan sumber rujukan dan tempat pertanyaan untuk  gentle birth. Gentle birth ni bukan satu kaedah, tetapi ia adalah suatu konsep, iaitu konsep melahirkan anak secara semulajadi. Back to nature gitu. Bakal ibu digalakkan untuk mencari ilmu dan memahami fisiologi tubuh mereka, peranan hormon-hormon waktu bersalin, memahami proses sebenar bersalin, cara menggunakan hormon semulajadi dalam tubuh untuk memudahkan proses bersalin dan cara untuk mengatasi rasa sakit bersalin. Memang menarik!

Sehari-hari dok melepak dalam kumpulan-kumpulan ni buat aku rasa betapa jahilnya aku dulu sampaikan tak pasal-pasal kena cser, sedangkan ada ibu yang mengalami situasi yang sama macam aku (iaitu bayi dalam keadaan posterior) berjaya bersalin secara normal. Kat rumah pulak tu! Gerak hati aku kuat kata aku mampu bersalin normal macam mama aku. Tapi kerana kurang ilmu tentang bersalin, aku cuma mampu mengikut je saranan doktor. Sebab aku tak tahu yang ada doktor yang sengaja cser pesakit diorang sebab taknak menunggu lama untuk proses tu berlaku sendiri!

Jadi, aku rasa, setiap wanita yang bakal menjadi ibu, termasuk suami mereka, patut menghadiri kelas antenatal (childbirth classes). Tak kira la hypnobirthing class ke, AMANI birth class (search on facebook: “AMANI Malaysia: Childbirth Educator & Doula”), yang penting kena pergi kelas. Setakat kelas antenatal kat hospital tu tak payah la. Kebanyakkan akan ajar cane push, cane nak menyusu, pastu kempenkan epidural la, ubat itu ini. Tak payah! Serius aku cakap ni tak payah! Cari kelas yang tidak berkait dengan hospital ok. Cari certified independent childbirth educator. Pastu kena rajin la menimba ilmu pengetahuan pasal nak bersalin ni. Jangan pakai serah diri kat hospital, kat doktor aje. Bukan semua doktor rajin nak tunggu proses bersalin tu berlaku sendiri. Lambat! Silap haribulan kena induce. Tahu tak induce tu risiko dia tinggi dan boleh membahayakan nyawa? Dan selalunya ibu yang kena induce, dah la sakit tak terperi, pastu tunggu dua tiga jam, doktor suruh cser. Alasan baby lemas la, itu la ini la. Please jangan telan bulat-bulat semua ni ok. The fact is, even breech baby, posterior baby, mothers with GDM (gestational diabetes melitus), high BP pun, kalau rajin cari ilmu dan jaga kesihatan diri dengan baik, insya allah boleh elak dari cser. Once dah kena cser ni, haih Tuhan je la tahu betapa susahnya hati nak keluar dari kepompong ‘once a cesaerian, always a cesaerian‘ ni. Kita tak mahu macam tu ok! :)

Ok back to gentle birth tadi. Secara amnya, melalui gentle birth ni kita akan belajar yang untuk melahirkan anak sebenarnya tak perlu susah-susah push. Yang terbaik adalah membiarkan bayi keluar sendiri dengan kuasa contraction (aka surges) tu je. Push tu la yang selalunya menyebabkan koyakan pada perineum. Breathe the baby down, don’t push. Let your body do the work. You push, you tear.

Pastu, waktu nak bersalin tu, sepatutnya ibu kena bergerak instead of duduk diam-diam atas katil. Ada banyak posisi yang bagus untuk bersalin sebenarnya. Cuba tengok laman ni: Childbirth Positions: Giving Birth On Your Back Is Just NOT COOL!

Kalau korang ada pengalaman buruk waktu bersalin dulu (trauma), tak kira la csection atau vaginal birth, maknanya korang memang patut pergi kelas antenatal. Hmm sesetengah orang tak perasan pun yang diorang ada rasa trauma tu. Cuba jawab soalan-soalan berikut;

Bila korang ingat semula saat-saat bersalin tu, adakah korang rasa takut, sangat sakit dan serik?

Korang sanggup tak ingat balik saat-saat bersalin tu?

Ada tak rasa macam ‘serik’ bila ingat balik saat bersalin sampaikan rasa nak tangguh bertahun lagi untuk tambah anak?

Kalau ada yang korang jawab YA, maksudnya sesuai sangat la korang pergi kelas antenatal.

Birth is supposed to be gentle, relaxing, and happy. It is painful, yes, but when you understand your body and the actual process of birthing, how to use your natural hormones for ease of delivery, you will actually be surprised that birth becomes a totally happy experience for you.

Educate yourself!

Knowledge is power!

 

 

My Obgyn.. The Big Bully

This may not be a happy story. But still, it is part of my journey of becoming mother to two sons..and my journey towards having a happy and empowering birth in the future; be it vaginal delivery or c-section.

I simply hate the fact that my doctor BULLIED me into TWO c-sections! Hate it soo much that I could not sleep well sometimes.

Maybe my pelvis is really small (not so relevent because baby’s head can mould to fit through) or really disfigured (well, i did have a good fall on my butt when i was 7 years old..but i don’t think my pelvic was disfigured), or maybe i do really need a c-section for other reasons, but there is a HUGE difference in having a caring doctor and a very insensitive one.

And my doctor belongs to the second category.

My first son was delivered via c-section even before i start feeling labour pain. One Monday morning of my 39th week, I had a bloody show. Since I was due for a CTG that morning, we straightaway went to the hospital. Doctor came for vaginal examination (VE), 3cm. “Your baby is in OP. Im afraid if we waited too long, the baby might be distressed.”, she said. “OK we wait for another hour, if there’s no progress, we proceed with c-section. “, she said. 45 minutes later, she came in to check again, no progress. “OK, csar!”, she said. It was not even a full hour, and I was fine, and my baby was fine. Maternal instincts is even more powerful than the not-so-accurate-most-of-the-time CTG machine, you know. I knew in my heart that i did not need the surgery, but i could not say that to my doctor because, well, shouldn’t doctors know better? The thing is, I don’t understand a single word what the doctor is saying!

Two and a half years later, my second baby was born, also via c-section. I actually had a bloody show and leaking amniotic fluid for over a week, and been in labour for a good three days and nights. On the third night, the contractions were so terribly painful that i could not sleep at all. I purposely laboured at home, because I know my doctor has marked me for another surgery. The midwife on duty connected the electronic fetal monitoring (EFM) machine to me and did VE and found that I was already 8cm dilated. She went to inform my doctor. So my doctor came, did VE and told me that my baby was in OP, and that i had CPD, just like my previous birth. My doctor explained roughly that OP is caused by cephalopelvic disorder (CPD), so my baby may not be able to turn and descend further, so i need a c-section. I still have no idea what the doctor is talking about, and how did it relate to my previous pregnancy. I only knew in my heart again that this doctor is purposely trying to get me through another emergency c-section again. So, when the stupid EFM machine sabotaged me by beeping loudly when my baby was actually fine, I knew that there is no way to avoid the surgery. My doctor even had the nerve to threaten me . She said, “Im afraid it would be dangerous, the shoulders might get stuck.” At that point, I knew that the doctor didnt care about me AT ALL!. She only want to be done with this case (like every other cases..well, i’m just another case to her) and get on to attending her many patients waiting at her door. I knew in my heart that she was bluffing me, but i couldn’t fight for my own rights, simply because ‘THE SHOULDERS MIGHT GET STUCK”! Who on earth wouldnt be scared of that?!

After my post partum period, i did a real research on my problems. I researched on OP, CPD, natural birth, hypnobirth and everything related. I am serious in making my dream come true for my coming deliveries. I want to birth as naturally as I can and feel the empowerment and triumph of having birthed the way I should, and I want to have many kids!

I swear I will not go back to that incompassionate robot doctor, nor to the hospital who had given me a very bad service. Yeah, the same hospital where my son was admitted and sent to OT simply for swallowing a tiny weeny fish bone.

Simply ask yourself this; do you really feel happy with your doctor? Does he/she really listen to your concerns and problems? Is she empathic, compassionate about her patients? Patients are real people, you know. Not just a doll, not just another task. Moreover, ask around. If  her c-section rate is high, then there’s a chance that she is just like my doctor.

If you are unhappy with your doctor (caregiver), please find another one. It’s your right.