Jangan Melatah Depan Anak Ye~

Hujan pulak di hari ahad yang berbahagia ni. Dapat ke Papa dan Atuk Aiman meracun kat kebun kelapa sawit Atuk? Kitorang sekarang kat Batu Pahat. First roadtrip dengan kereta baru.

Papa paling popular di RnR Ayer Keroh.. Irfan tak puas hati Abang Aiman sibuk kacau daun..

Papa paling popular di RnR Ayer Keroh.. Irfan tak puas hati Abang Aiman sibuk kacau daun..

Next weekend second roadtrip menghala ke Kota Bharu pulak sempena parents aku nak berpindah rumah.

Nak cerita ni, sejak aku bersalinkan Aiman, tak tahu la kenapa jadi lekat tabiat melatah pulak. Tapi takde la kronik. Just “Oh, mak kau!” je. Hehehe. Tapi ia tetap melatah kan. Susah-susah aku ajar diri aku ni untuk tidak melatah sejak kecil dulu, bila jadi mak orang tiba-tiba pulak terlekat tabiat tu.

So ceritanya, pagi tadi waktu aku dok basuh pinggan kat sinki, aku terlepas botol susu irfan yang penuh dengan air. (Nasib baik terlepas dalam sinki kalau tak, tak pasal-pasal nak kena mengelap pulak). Secara automatiknya aku pun terlatah. “Oh, mak kau!” Tidak langsung kusedari bahawa Adam Aiman bin Yasser Helmy ada kat belakang aku masa tu. Tiba-tiba aku dengar ada suara budak kecil mengajuk, “Oh, mak kau!”

Aku pun pusing. Ah sudah! Bila la pulak dia ada kat belakang aku ni. Siap mengajuk pulak dah.

Oh, mak kau!

Oh, mak kau!

Mulai saat itu, aku bertekad untuk tidak melatah lagi.

Irfan yang steady as always~

Irfan yang steady as always~

Sekian, hehehe..

Welcoming the Latest 747!

So happy to welcome the new member of the family!

The best part of all, is the plate number..huhuhu..welcome to the family of 747s~!

Ok cerita yang menarik di sebalik kejayaan membawa pulang ahli keluarga baru ni ke rumah dalam masa hanya tepat-tepat 3 minggu adalah kecekapan jurujual yang terbabit.

Kami bertuah sebab dapat bekerjasama dengan jurujual yang jujur (tak ambil duit sebelum kereta yang dikehendaki dipastikan ada dalam stok) dan efisien. I would really recommend him. Jumaat pertama pergi showroom, Jumaat ketiga dah dapat kereta. Perjanjian dengan bank ditandatangani dan deposit dibayar hanya selepas nombor chassis dah disahkan. Pastu masa nak ambil kereta, dia cek kereta bersama kita satu persatu, pastikan barang semua cukup, dia beri penerangan yang jelas, tangki minyak penuh. Smart tag je takde sebab dah habis stok, tapi digantikan dengan duit. Bagus kan kerja macam tu. Sape-sape nak beli kereta Proton lepas ni boleh la cari dia ye. Encik Mazry dari EraSensa Sdn Bhd Kota Damansara. Boleh masuk website beliau. Kami sekeluarga mendoakan rezeki beliau murah mencurah-curah.

Ini adalah suatu pengalaman membeli kereta yang manis bagi kami setelah melalui pengalaman ‘ngeri’ semasa membeli kereta pertama dulu.

Kereta pertama kami adalah kereta Proton juga. Kami berurusan dengan seorang jurujual wanita berusia lewat 20an atau awal 30an dari pengedar Proton berdekatan Jaya Jusco Taman Maluri, Cheras. Dah la ambil deposit awal, tapi kerjanya sangat lah lambat (waktu tu tengah sangat perlukan kereta, nak balik raya pun sampai terpaksa pinjam kereta orang, nak ulang-alik ofis pun terpaksa pinjam kereta ofis yang entah berapa kali tak boleh start depan kedai runcit dan selalu breakdown kat highway). Bila orang komplen, mula la nak emosi, ‘akak ni single parent la, nak raya la, kesian la sket kat hakak dan anak-anak hakak ni’. Well, rasanya kalau dia bagus dan jujur, isu macam tu tak timbul kot. Tang ambil duit orang cepat je tapi buat kerja lambat. Ingat dia je ke orang susah, kami pun susah jugak! Kesudahannya kami terpaksa berpuas hati dengan Saga SE manual. Padahal order yang automatik. Pastu, masa nak ambil kereta, semua janji yang ditabur hanya tinggal janji. Tangki minyak yang dijanjikan penuh, kosong. Dia cuma hulur RM30 untuk harga minyak. Smart tag takde. Dan macam-macam lagi la. Lebih menyedihkan, lepas dah bayar deposit kat kakak lembab tu, baru kami dapat tahu yang saya ada saudara yang menjual kereta Proton juga, dan dia ada banyak stok Saga SE automatik! Sadis~!

Kesian, dah kena turun pangkat. Dok atas padang je, berhujan pulak tu. Nak wat cane bawah porch dah penuh.

Ada sape-sape berminat nak beli Saga SE ni?

A Tribute to All Mothers

Assalamualaikum

Test test..

Huhu welcome to my new page.. Tah mimpi apa tiba-tiba bangun pagi rasa nak ada blog sendiri (.com). Sebenarnya menunaikan hasrat hati sendiri yang dah sekian lama nak belajar buat laman sesawang (website la maksudnya). So here it is. Berkat sokongan padu dan bantuan teknikal dari suami tersayang maka wujud lah laman spiderman saya ni. 12 tahun lamanya memendam hasrat nak buat laman web sendiri. Tak sempat belajar plus takde cikgu yang sudi ajar. Dah kahwin baru ada cikgu nak ajar. Alhamdulillah~

So kawan-kawanku yang comel yang telah follow blog lama tu (liyanahelmy.wordpress.com), boleh la renew subscription kat sini pulak ye. Terima kaseyy atas kesudian kawan-kawan untuk membaca coret moret rapikan saya ni. Semoga mendapat manfaat.

Malam ni nak cerita ringkas, tentang kasih seorang ibu. Kenapa Rasulullah tekankan suruh taat pada ibu tiga kali baru taat pada ayah ye?

Bila dah jadi ibu, baru saya faham.

Kebetulan petang tadi pun dah berangguk-angguk dengan adik saya pasal ni. Adik saya tu pun baru bergelar ibu.

It has been a crying parade in the house by the two babies; Irfan and Soleh. Tak tahu la kenapa. Asyik nak menangis je. Dah didodoi-dodoi pun menangis jugak.

Yang pasti, bila anak dok menangis tak henti-henti, si ibu jugak yang akan berusaha memujuk sampai si bayi tenang semula. Kalau si anak menangis malam-malam, si ibu jugak la yang bersengkang mata menyusukan anak yang lapar, atau menenteramkan anak yang mengigau. Dibuatnya si anak berjaga malam ajak bermain, si ibu jugakla yang terpaksa bertabah hati melayan atau meneman sampai anak tidur semula, walaupun esok pagi kena bangun awal untuk tugasan penting!

Bukan nak menafikan peranan si ayah, tapi itu lah realitinya. Memang macam tu la realiti yang Allah telah ciptakan.

The powerful maternal instinct.

Tak mampu mendengar tangisan anak, tak mampu melihat anaknya disakiti. Mahu anaknya sentiasa dalam keadaan baik dan gembira, walaupun terpaksa mengorbankan diri sendiri.

Tiada tempat yang lebih nyaman dan damai, selain pelukan ibu. Walau lengan ayah lebih gebu sekalipun, lengan ibu tetap yang terbaik. Sepertimana rahim ibu yang terbaik untuk tinggal selama 9 bulan sebelum dilahirkan.

Justeru, siapa yang akan memeluk ibu? Melindungi ibu? Siapa yang akan memberi kasih sayang kepada ibu?

Jawab la sendiri ye :)

 

 

Oh Aku Suka Dia~!

Beberapa hari yang lalu, adik aku Mustaqim yang kini belajar di Mesir telah menge’tweet

“kalau suka dia, tak perlu luah, just doa kepada Allah”.

Aku pun reply,

“luah adalah satu bentuk usaha..necessary unless you plan to directly approach the father..kalau tak luah dia tak tahu, kalau dia tak tahu macam mana dia nak terima”.

Sejam kemudian, dia retweet tweet aku tadi. Huhu laju je ek!

Apa pendapat korang, betul tak yang aku cakap? Atau korang sokong adik aku? Well, secara logik la kan, kalau memang betul-betul suka girl tu, bagitau je la. Takde hal~

Kalau bagitau, baru la boleh tahu sama ada dia suka jugak atau tak. Mana la tau, ada rezeki kau. Kalau dia reject pun, bukan kau rugi apa-apa. Cari je stok baru! Tapi kalau tak bagitau, sampai ke sudah la dok memendam sorang-sorang. Silap ari bulan, melepassss~!

Memang la jodoh tu di tangan Tuhan, tapi kan Tuhan suruh usaha. Usaha tu maknanya cari, kalau single lagi, lamar. Tuhan tak kata, jodoh tu di tangan aku so kau duduk je diam-diam kat rumah tunggu je. Betul tak?

Ha pastu, aku tak kata pulak yang kau sendiri yang kena luahkan. Aku just suruh kau luah. Selebihnya kau la kena pandai-pandai luah dengan cara yang beradab dan mengikut saluran yang betul ūüėõ Cakap terus kat bapak dia ke, abang dia ke, atau pakai orang tengah.

Orang tengah pun jangan la sebarang orang. Takat suruh kawan-kawan kau tolong sampaikan hasrat tu, tak payah la.

Lantik la orang yang lebih tua dan dihormati untuk jadi orang tengah. Kalau rakan sebaya yang dah kahwin, boleh. Kalau member-member sebujang dengan kau, baik tak payah la.

Kenapa member sebujang tak boleh? Bukan tak boleh, cuma tak sesuai. Diorang pun terumbang-ambing lagi. Lagipun suruh kawan yang masih single jadi orang tengah ni boleh timbulkan lagi banyak fitnah dari kebaikan. Consultation free yang diorang bagi pun belum tentu boleh pakai.

Kalau kau pentingkan adab dan tatasusila yang dianjurkan agama, ha macam tu la caranya.

Abang Mithali

I am a very lucky mother.

Mama rasa beruntung sangat sebab walaupun Abang Aiman baru nak masuk 3 tahun bulan Mei ni, tapi Mama boleh harapkan Aiman untuk tolong tengok-tengokkan Adik Irfan. Bukan sekali-sekala tapi setiap hari. Terutamanya bila Mama tengah busy.

I think the pictures will speak for themselves.

Cuba teka tengah buat apa..

Siap pegang tangan adik lagi..

Tengah tengok kartun kegemaran Irfan @Babytv!

Kerana ada Abang Aiman yang penyayang ni, dapat la Mama dan Papa masing-masing melayan pc.. huhu seronok~

Mama berdoa semoga anak-anak Mama good macam ni sampai besar :) Sejuk hati Mama dan Papa. Tak terasa penat lelah mengandung, sakit bersalin dan perit berpantang. :) Alhamdulillah~

My Obgyn.. The Big Bully

This may not be a happy story. But still, it is part of my journey of becoming mother to two sons..and my journey towards having a happy and empowering birth in the future; be it vaginal delivery or c-section.

I simply hate the fact that my doctor BULLIED me into TWO c-sections! Hate it soo much that I could not sleep well sometimes.

Maybe my pelvis is really small (not so relevent because baby’s head can mould to fit through) or really disfigured (well, i did have a good fall on my butt when i was 7 years old..but i don’t think my pelvic was disfigured), or maybe i do really need a c-section for other reasons, but there is a HUGE difference in having a caring doctor and a very insensitive one.

And my doctor belongs to the second category.

My first son was delivered via c-section even before i start feeling labour pain. One Monday morning of my 39th week, I had a bloody show. Since I was due for a CTG that morning, we straightaway went to the hospital. Doctor came for vaginal examination (VE), 3cm. “Your baby is in OP. Im afraid if we waited too long, the baby might be distressed.”, she said. “OK we wait for another hour, if there’s no progress, we proceed with c-section. “, she said. 45 minutes later, she came in to check again, no progress. “OK, csar!”, she said. It was not even a full hour, and I was fine, and my baby was fine. Maternal instincts is even more powerful than the not-so-accurate-most-of-the-time CTG machine, you know. I knew in my heart that i did not need the surgery, but i could not say that to my doctor because, well, shouldn’t doctors know better? The thing is, I don’t understand a single word what the doctor is saying!

Two and a half years later, my second baby was born, also via c-section. I actually had a bloody show and leaking amniotic fluid for over a week, and been in labour for a good three days and nights. On the third night, the contractions were so terribly painful that i could not sleep at all. I purposely laboured at home, because I know my doctor has marked me for another surgery. The midwife on duty connected the electronic fetal monitoring (EFM) machine to me and did VE and found that I was already 8cm dilated. She went to inform my doctor. So my doctor came, did VE and told me that my baby was in OP, and that i had CPD, just like my previous birth. My doctor explained roughly that OP is caused by cephalopelvic disorder (CPD), so my baby may not be able to turn and descend further, so i need a c-section. I still have no idea what the doctor is talking about, and how did it relate to my previous pregnancy. I only knew in my heart again that this doctor is purposely trying to get me through another emergency c-section again. So, when the stupid EFM machine sabotaged me by beeping loudly when my baby was actually fine, I knew that there is no way to avoid the surgery. My doctor even had the nerve to threaten me . She said, “Im afraid it would be dangerous, the shoulders might get stuck.” At that point, I knew that the doctor didnt care about me AT ALL!. She only want to be done with this case (like every other cases..well, i’m just another case to her) and get on to attending her many patients waiting at her door. I knew in my heart that she was bluffing me, but i couldn’t fight for my own rights, simply because ‘THE SHOULDERS MIGHT GET STUCK”! Who on earth wouldnt be scared of that?!

After my post partum period, i did a real research on my problems. I researched on OP, CPD, natural birth, hypnobirth and everything related. I am serious in making my dream come true for my coming deliveries. I want to birth as naturally as I can and feel the empowerment and triumph of having birthed the way I should, and I want to have many kids!

I swear I will not go back to that incompassionate robot doctor, nor to the hospital who had given me a very bad service. Yeah, the same hospital where my son was admitted and sent to OT simply for swallowing a tiny weeny fish bone.

Simply ask yourself this; do you really feel happy with your doctor? Does he/she really listen to your concerns and problems? Is she empathic, compassionate about her patients? Patients are real people, you know. Not just a doll, not just another task. Moreover, ask around. If ¬†her c-section rate is high, then there’s a chance that she is just like my doctor.

If you are unhappy with your doctor (caregiver), please find another one. It’s your right.

 

Cubaan Menjadi Ibu Mithali 3

Dah macam drama pulak ada bahagian 3. Tapi, dah memang jawatan IBU ni, episod demi episod akan dilalui dalam membesarkan anak. Anak aku baru dua orang. Kalau dah 12 orang nanti, tak tahu la episod jenis macam mana pulak timbul.

Alkisahnya, pasal Abang Aiman lagi la ni. Ye la, Irfan tak banyak kerenah. Jadi cerita Abang Aiman je la yang asyik masuk dalam blog ni. Nak jadi cerita, Abang Aiman ni ada satu tabiat. Kalau dia tidur petang, bila dia bangun mesti dia menangis. Tak tahu la kenapa. Mimpi buruk ke? Mimpi hantu ke? Nak kata kena marah sebelum tidur pun, tak ada la pulak. Habis tu kenapa mesti menangis bila bangun dari tidur? Menghairankan!

Bila pujuk, tak jalan. Bila biar, makin menjadi-jadi pulak menangis. Ish macam makin mengada-ngada ni. Akhirnya dah serabut dengar dia menangis, naik la suara aku ni suruh dia diam. Aku ni sebolehnya tak nak la marah-marah anak. Ye la, mana ada orang yang suka kena marah. Lagi-lagi anak kecil. Tapi tak larat dah nak dengar dia menangis.

Sekurang-kurangnya, lepas kelahiran Irfan, aku rasa tahap temper aku dah makin turun. Kalau dulu, pantang Aiman menangis mesti aku rasa stres. Silap haribulan kena marah terus. Tapi lepas Irfan lahir, dah tak ada rasa nak marah. Mungkin sebab setiap hari (semenjak aku jaga budak dua orang ni), aku sengaja kosongkan (lapangkan) kepala otak aku ni supaya aku tak mudah berserabut, supaya aku dapat handle dua orang budak ni tanpa stres. Dah jadi macam satu terapi pulak.

Sebabnya mudah, cuba bayangkan aku duduk rumah bertiga je dengan Aiman dan Irfan. Yang sorang nak susu, waktu tu jugak la yang sorang lagi mintak nak Milo. Dua-dua dah lapar tak sabar dah. Dalam keadaan kelam-kabut macam tu, confirm by noon aku dah hangin satu badan, kepala otak tepu, dan semestinya lagi mudah naik angin. Bila aku mudah naik angin, mula nak tengking-tengking budak, diorang menangis. Bila diorang menangis, aku lagi semak. Bila aku semak otak, aku nak marah lagi dan diorang pun menangis lagi. And the process goes on and on tanpa penghujung. Tak membawa faedah dan kebaikan kepada mana-mana pihak kan? So nak memudahkan kerja aku and keep my sanity intact, ini yang aku buat. Lepas suami aku pergi kerja, aku buat apa aku nak buat. ‘ME’ time! Tidur ke, membaca ke, surfing ke. Yang penting kepala otak aku lapang. So, the moment ‘clients’ aku bangun, aku dedicate seluruh minda aku kepada mereka dan tidak dilupakan juga untuk mencurahkan kasih sayang secukupnya kepada mereka. Make sure the kids are happy. Happy kids make the mummy happy, you know. Sebab happy kids tak banyak kerenah, dan tak buat kerenah. Oleh yang demikian, tugas aku menjadi lebih mudah, sampai la ke waktu Papa mereka pulang dari ofis.

Irfan the happy baby.. sepagi dimanjakan oleh Mama.. :D

Tugas jaga budak ni bukan mudah. Lebih-lebih lagi kalau dah lebih dari sorang. Tang mengemas rumah tu memang buat setakat sempat je la. Memasak pun setakat sempat je. Walaupun budak-budak is just budak-budak, most of the time mereka perlukan kita untuk tend to their needs. Nak makan, minum, mandi, semua masih perlu bantuan. By the end of the day dah penat. Adakalanya bila Irfan asyik nak tidur je, baru la rasa boleh bernafas panjang sikit. Hmm, sekian la cerita seorang Mama. Huhuhu~

Family Photo-boothing.. Rugi Irfan tidur :D

 

[polldaddy poll=6841643]

Cerita Abang Aiman

Ok, this is a good story, nak cite, baru je berlaku kejap tadi. Huhuhu nak tergelak pun ada.

Alkisahnya, Abang Aiman tiba-tiba jadi sangat penyayang pulak petang ni. Tahu tak apa dia buat? Dia main dengan anak patung Minnie Mouse yang asalnya adalah kepunyaan Kholah (makcik Aiman). Dia dukung ke sana kemari, pastu tiba-tiba datang kat Mama tanya pasal baju Minnie Mouse. Aku takde la faham sangat apa dia cakap tapi yang pasti topiknya adalah baju la. Pastu tiba aku dengar dia dok bercakap-cakap dengan Minnie tu, pastu nampak dia macam bagi susu, pastu tiba-tiba dengar dia dodoikan Minnie, “Lailahaillallah.. lailahaillallah..”. Macam kita dok ulit baby kita tu.

Dah setel dia dodoi tu, dia letak Minnie perlahan-lahan atas katil dan pandang Mama sambil letak jari kat mulut, “Shhhh!” Erk! Suruh Mama dok diam la tu. Macam Mama suruh dia cakap perlahan-lahan bila Irfan tidur. Hahaha! Nak tergelak OK! Haih Aiman..Aiman.. tiru gaya Mama tidurkan Adik Irfan ye..hehehe~

Lepas tidurkan Minnie

Jom hormati orang lain!

Assalamualaikum

Hari ni popular sangat dalam facebook dan youtube berkenaan satu video yang saya tak nak sebut kat sini. Malas la nak ulas kan sebab rasanya dah ramai yang mengulas pasal ni.

Tapikan, saya sebenarnya agak terganggu melihat video tu. Bukan kerana isunya, tetapi kerana sikap (attitude) yang ditonjolkan dalam video tu. Saya cukup risau kalau satu hari nanti anak saya bersikap macam tu. Nanti orang kata, “hai anak sape la tu tak reti nak hormat orang, egois pulak tu!” Waaa saya tak nak orang cakap macam tu kat saya ataupun anak saya!

Oleh itu, jom lah kita sama-sama ajar anak kita untuk menghormati orang lain (respect others), mempunyai rasa belas kasihan terhadap orang lain (compassionate), merendah diri (humble) dan paling penting, jangan merajakan sikap ego dalam diri.

Kita tentu rasa sakit hati kan kalau jumpa dengan orang yang egois ni. Berlagak pulak. Ingat dia je yang betul, tak nak dengar cakap orang lain. Jadi, kalau kita sendiri tak suka orang macam ni, kita pun tak boleh la jadi orang yang macam ni. Dan anak-anak kita pun kita kena ajar supaya tak jadi macam ni. Anak-anak ni kita kena ajar satu persatu apa yang kita nak dia tahu. Tak boleh nak assume dia akan belajar sendiri semua. Kita ajar dia dengan cara menunjukkan contoh yang baik, dan juga ‘ceramahkan’ sikit tentang sikap-sikap yang baik dan yang tidak ¬†baik, dan apa akibat baik dan buruk – consequences – dari setiap sikap tu.

Mama saya dulu suka belikan buku-buku kisah tauladan dan kisah-kisah Nabi untuk saya. Sebab saya suka baca buku macam dia juga. Jadi, saya banyak belajar tentang akhlak-akhlak yang baik dari buku-buku tu. Walaupun saya masih kecil pada waktu itu, sekurang-kurangnya asas akhlak yang baik tu dah melekat dalam kepala saya. Tinggal nak amalkan atau tidak je. Saya pun berhasrat nak ajar anak saya dengan cara yang sama juga.

Jom kita perhatikan perangai dan perwatakan orang, dan belajar membezakan yang baik dan yang buruk. Sikap yang baik dicontohi, sikap yang buruk ditinggalkan. Saya pun masih belajar dan belajar, agar saya dapat mengajar anak saya pula. Saya tak nak orang kata anak saya buruk perangai..malu la saya kan.

Jom sama-sama belajar akhlak dari Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam. Lain peringkat umur, lain cara layanannya. Yang tua dihormati, yang muda disayangi. Siapa lagi yang lebih baik selain dari Baginda sendiri untuk menjadi inspirasi kita kan.

Lets earn respect by respecting others~!

CPD, OP dan Kelahiran Cesarean.. Perlukah?

Here comes my story, pengalaman bersalin cesarean (again! huh!). Bukanlah suatu pengalaman yang manis. Posting ni bukanlah bertujuan untuk menakut-nakutkan mana-mana bakal ibu yang membaca posting ini, tapi lebih kepada mengajak kita untuk sama-sama berfikir; adakah kita benar-benar memerlukan pembedahan itu?

Proses kelahiran diciptakan Allah cukup sempurna. Benih bapa bercantum dengan benih ibu di dalam rahim ibu, kemudian janin yang terbentuk menempel ke dinding rahim, hidup dengan apa saja zat yang ibunya boleh bekalkan dan membesar di situ sehinggalah cukup tempoh 9 bulan 10 hari. Sebesar mana pun bayi itu membesar, kita tak pernah pulak dengar ibu yang perutnya meletup sebab bayi besar sangat, kerana kulit perut ibu itu sudah dicipta fleksibel dan mampu menampung sebesar dan seramai mana bayi dalam kandungannya. Begitulah jua proses kelahiran. Siti Maryam alaihassalam mampu melahirkan anaknya seorang diri tanpa dibantu sesiapa, semata-mata bergantung harap kepada Allah.

Percaya tak, andainya kita (ibu-ibu yang pernah csar) ditinggalkan seorang diri di dalam hutan, kita sebenarnya mampu melahirkan anak itu secara normal?

Pernah tak fikir, kalau lah csar tu mudah dan tak menyakitkan, kenapa perasaan selepas pembedahan itu adalah sangat traumatik?

Saya tak tahu apa yang ibu-ibu lain fikirkan, tapi yang saya tahu, saya tak pernah berasa tenteram selepas melaluinya sewaktu melahirkan Aiman. Perasaan itu masih kekal dalam diri saya selepas kelahiran Irfan. Trauma, sedih, risau, semuanya ada. Trauma kerana walaupun pembedahan itu tidak menyakitkan (kesan bius), proses pemulihan selepas pembedahan adalah sangat panjang dan menyakitkan. Sedih kerana setiap kali saya beritahu orang yang menziarah bahawa anak saya lahir secara pembedahan, mereka akan menunjukkan wajah terkejut, atau wajah simpati pada saya. Seolah mengatakan ‘kasihannya awak kerana tak dapat bersalin normal macam kami’. Sedih juga kerana ada juga orang yang sampai hati menyebut bahawa saya tidak pernah merasai kesakitan sebenar bersalin. Ya, memang saya tidak pernah merasai kesakitan sebenar proses bersalin kerana doktor saya yang kelihatan bijak tetapi sebenarnya seorang robot itu telah membedah saya sebelum saya sempat merasai sebarang kontraksi pun. Tetapi orang itu juga tidak pernah merasai sakitnya melalui suatu pembedahan besar! Saya juga sering risau, kerana cakap-cakap orang yang mengatakan orang yang dah dua kali csar akan dihadkan untuk mempunyai 4 atau 5 anak sahaja untuk mengelakkan komplikasi rahim terkoyak (uterine rupture), dan orang yang dah 2 kali csar juga tidak dibenarkan bersalin normal untuk mengelakkan komplikasi yang sama. Saya juga selalu berasa seolah-olah hilang keyakinan, seolah-olah saya cacat, sebab tak mampu melahirkan anak secara normal. Sejujurnya, saya tertekan.

Kemudian pada suatu hari, saya terjumpa satu group dalam Facebook yang bernama ICAN Malaysia/VBAC Support yang support and promote natural birth. Barulah saya tahu, situasi yang saya hadapi adalah sebenarnya suatu mitos ciptaan dunia perubatan. Dunia perubatan ini dipenuhi oleh manusia-manusia yang kelihatan bijak, tapi tamak untuk meraih keuntungan. Kalau tidak, takkan la Aiman tercekik tulang ikan kembung (je pun!) kena masuk operation theatre. Lepas keluar OT, doktor kata tak jumpa. Bodoh! Memang la tak jumpa sebab tulang ikan boleh masuk sendiri dalam perut. Kalau tulang ikan terubuk tu logik la jugak. Masa discaj, bil hospital RM5k. Nasib baik insurans nak cover. Huh! Aiman la ni, nangis-nangis sampai Papa Mama gelabah!

Kesian Aiman tak pasal-pasal masuk wad..sikit punya miserable~ :(

So dalam kes saya ni, meh saya ceritakan apa yang menyebabkan saya kena csar. Doktor kata bayi saya besar. Masa scan dekat-dekat nak bersalin tu, mesin scan tu cakap bayi saya 3.5kg. Besar ke tu? Tengok la family besar mana. Papanya, atuknya pun tinggi dan tegap. Saya sendiri pun lahir 3.4kg. Pastu masa dah masuk labor room, doktor buat vaginal examination (VE), ala yang seluk dalam kain tu la. Doktor cakap anak saya ni OP. Dalam labor room, tengah nervous, ada masa ke nak google OP tu apa? Pastu doktor cakap awak ni CPD, baby besar sangat, pelvis awak kecil, sebab tu tak boleh normal, kena csar ni. Saya tanya kalau normal macam mana? Doktor kata nanti sangkut bahu lagi susah. Wahahaha bila diingat balik saya geram rasa nak penyek-penyek doktor tu. Bulat-bulat dia kelentong saya macam saya ni orang kampung tak sekolah. Mentang-mentang la saya tak belajar medic!

Dua bulan selepas saya bersalin, ada seorang ahli dalam group yang saya join tu berjaya bersalin secara normal walaupun dia menghadapi masalah yang serupa dengan saya. She was in labor for 5 days! Saya cuma sempat 3 hari je sakit nak bersalin. Dia sakit 5 hari. Beza antara kami adalah doktor beliau sangat supportive dan sanggup menunggu proses kelahiran itu berlaku secara semulajadi. She was very happy! Setelah membaca ceritanya, saya bertambah pasti yang saya juga sebenarnya mampu bersalin secara normal. Saya cuma perlukan doktor/bidan/doula* lain yang lebih supportive.

Kerana kekecewaan itu, saya mula lebih rajin melayari internet dan mencari maklumat tentang masalah yang saya hadapi. Website ni menerangkan dengan panjang lebar segalanya yang saya nak tahu.

Sekarang, saya sedang mencari lebih pengetahuan tentang masalah saya ni. Lepas ni kalau memang kena csar lagi pun, sekurang-kurangnya I am better informed. Saya juga sedang merancang untuk menghadiri kursus hypnobirthing dengan harapan agar saya mampu bersalin normal selepas ini. Doakan saya~

Pautan lain:

Pelvises I Have Known and Loved by Gloria Lemay

*A doula (pronounced “do√≥ la”, also known as a labour coach …) is a nonmedical person who assists a woman before, during, or after childbirth, as well as her partner and/or family by providing information, physical assistance, and emotional support. The provision of continuous support during labour by doulas (as well as nurses, family, or friends) is associated with improved maternal and fetal health and a variety of other benefits. (wikipedia)