Inilah Barisan Kita!!

Tetiba rasa bersemangat bila dengar lagu ni dalam tv. Aku rasa, composition lagu ni oleh Encik Saiful Bahari memang terbaek! Dan penyanyi lagu ni pun, Encik Jamaludin Alias, bawa lagu ni dengan cemerlang. Memang masyuk habis!

Selalunya dengar lagu ni memang rasa naik semangat. Tapi dalam keadaan Malaysia sedang menghadapi situasi genting diceroboh di timur Sabah ni, lagu ni membawa kesan yang lebih mendalam dan lebih bermakna! Tambahan pula, Malaysia kehilangan lapan perwira negara bunga bangsa di mana enam daripada mereka terkorban dalam keadaan yang sungguh menyayat hati. :( Tak lupa juga kepada anggota polis yang cedera, dan anggota polis dan tentera yang masih giat menjalankan tugas. Hanya Allah yang mampu membalas jasa kalian, dan pengorbanan keluarga kalian.

Secara peribadi, isu pencerobohan di Lahad Datu telah mengubah pandanganku terhadap negaraku Malaysia, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia. Aku melihat dengan perspektif yang berbeza kini. Sebelum ni pun aku takde la pandang rendah ke apa, sebelum ni neutral je, sebab takde isu serius dalam negara kita ni. Tapi dengan apa yang telah berlaku, aku rasa kagum dan bersyukur. Wah jadi memang betul la ye orang kata anggota komando Malaysia ni antara yang terbaik di peringkat dunia. Alhamdulillah.

Semoga keamanan di Malaysia berkekalan hendaknya hingga ke anak cucu cicit ciut dan seterusnya. Amin~

*Kredit kepada tuan empunya video ini.

Happy Belated Women’s Day! erk..emm apa-apa jelah!

Sekarang ni rasa macam nak bercakap pasal bersalin (birthing/childbirth).

Sabtu lepas, sepatutnya aku sekeluarga pergi ke Hotel Grand Seasons Jalan Pahang. Ada program “Celebrating Birth and Motherhood” sempena Hari Wanita Antarabangsa. Dianjurkan oleh The Gentle Birthing Group Malaysia. Tapi kita hanya merancang, dan Allah adalah Perancang yang Terbaik, maka kami sekeluarga tak dapat hadir ke program tu sebab semua jatuh sakit. Takde rezeki. Nampaknya lain kali la ye.

Nak cerita kat sini, setiap hari aku rajin melayari laman ICAN Malaysia / VBAC Support dan The Gentle Birthing Group Malaysia di Facebook. Laman pertama tu adalah kumpulan  sokongan (support group) untuk ibu-ibu yang pernah melalui pembedahan cesarean dan berhasrat untuk melahirkan secara normal untuk kelahiran seterusnya (vaginal birth after cesarean, VBAC). Tak kira la sama ada baru melalui satu, dua atau lebih pembedahan. Kumpulan ini juga menjadi tempat ibu-ibu ni memberi sokongan moral kepada ahli-ahli kumpulan yang telah melalui saat-saat yang traumatik dan menyakitkan dalam proses kelahiran terdahulu. Laman kedua tu pula, laman yang boleh dijadikan sumber rujukan dan tempat pertanyaan untuk  gentle birth. Gentle birth ni bukan satu kaedah, tetapi ia adalah suatu konsep, iaitu konsep melahirkan anak secara semulajadi. Back to nature gitu. Bakal ibu digalakkan untuk mencari ilmu dan memahami fisiologi tubuh mereka, peranan hormon-hormon waktu bersalin, memahami proses sebenar bersalin, cara menggunakan hormon semulajadi dalam tubuh untuk memudahkan proses bersalin dan cara untuk mengatasi rasa sakit bersalin. Memang menarik!

Sehari-hari dok melepak dalam kumpulan-kumpulan ni buat aku rasa betapa jahilnya aku dulu sampaikan tak pasal-pasal kena cser, sedangkan ada ibu yang mengalami situasi yang sama macam aku (iaitu bayi dalam keadaan posterior) berjaya bersalin secara normal. Kat rumah pulak tu! Gerak hati aku kuat kata aku mampu bersalin normal macam mama aku. Tapi kerana kurang ilmu tentang bersalin, aku cuma mampu mengikut je saranan doktor. Sebab aku tak tahu yang ada doktor yang sengaja cser pesakit diorang sebab taknak menunggu lama untuk proses tu berlaku sendiri!

Jadi, aku rasa, setiap wanita yang bakal menjadi ibu, termasuk suami mereka, patut menghadiri kelas antenatal (childbirth classes). Tak kira la hypnobirthing class ke, AMANI birth class (search on facebook: “AMANI Malaysia: Childbirth Educator & Doula”), yang penting kena pergi kelas. Setakat kelas antenatal kat hospital tu tak payah la. Kebanyakkan akan ajar cane push, cane nak menyusu, pastu kempenkan epidural la, ubat itu ini. Tak payah! Serius aku cakap ni tak payah! Cari kelas yang tidak berkait dengan hospital ok. Cari certified independent childbirth educator. Pastu kena rajin la menimba ilmu pengetahuan pasal nak bersalin ni. Jangan pakai serah diri kat hospital, kat doktor aje. Bukan semua doktor rajin nak tunggu proses bersalin tu berlaku sendiri. Lambat! Silap haribulan kena induce. Tahu tak induce tu risiko dia tinggi dan boleh membahayakan nyawa? Dan selalunya ibu yang kena induce, dah la sakit tak terperi, pastu tunggu dua tiga jam, doktor suruh cser. Alasan baby lemas la, itu la ini la. Please jangan telan bulat-bulat semua ni ok. The fact is, even breech baby, posterior baby, mothers with GDM (gestational diabetes melitus), high BP pun, kalau rajin cari ilmu dan jaga kesihatan diri dengan baik, insya allah boleh elak dari cser. Once dah kena cser ni, haih Tuhan je la tahu betapa susahnya hati nak keluar dari kepompong ‘once a cesaerian, always a cesaerian‘ ni. Kita tak mahu macam tu ok! :)

Ok back to gentle birth tadi. Secara amnya, melalui gentle birth ni kita akan belajar yang untuk melahirkan anak sebenarnya tak perlu susah-susah push. Yang terbaik adalah membiarkan bayi keluar sendiri dengan kuasa contraction (aka surges) tu je. Push tu la yang selalunya menyebabkan koyakan pada perineum. Breathe the baby down, don’t push. Let your body do the work. You push, you tear.

Pastu, waktu nak bersalin tu, sepatutnya ibu kena bergerak instead of duduk diam-diam atas katil. Ada banyak posisi yang bagus untuk bersalin sebenarnya. Cuba tengok laman ni: Childbirth Positions: Giving Birth On Your Back Is Just NOT COOL!

Kalau korang ada pengalaman buruk waktu bersalin dulu (trauma), tak kira la csection atau vaginal birth, maknanya korang memang patut pergi kelas antenatal. Hmm sesetengah orang tak perasan pun yang diorang ada rasa trauma tu. Cuba jawab soalan-soalan berikut;

Bila korang ingat semula saat-saat bersalin tu, adakah korang rasa takut, sangat sakit dan serik?

Korang sanggup tak ingat balik saat-saat bersalin tu?

Ada tak rasa macam ‘serik’ bila ingat balik saat bersalin sampaikan rasa nak tangguh bertahun lagi untuk tambah anak?

Kalau ada yang korang jawab YA, maksudnya sesuai sangat la korang pergi kelas antenatal.

Birth is supposed to be gentle, relaxing, and happy. It is painful, yes, but when you understand your body and the actual process of birthing, how to use your natural hormones for ease of delivery, you will actually be surprised that birth becomes a totally happy experience for you.

Educate yourself!

Knowledge is power!

 

 

The Monster I’ve Become

Sepanjang minggu ni adalah minggu yang sangat sukar bagi aku. Sekarang ni memang musim sakit agaknya. Kitorang sekeluarga semuanya kurang sihat. Papa selsema, Mama selsema, Aiman demam (baru kebah sikit tapi masih belum cergas lagi), selsema dan batuk, Irfan pula batuk dan selsema.

Rasanya mana-mana ibu pun akan ada walau sikitpun rasa resah bila anak demam.

Begitu jugalah aku.

Terus terang, aku memang sangat risaukan Aiman. Dah la demam, tak nak makan langsung. OK standard la kan bila demam takde selera nak makan. Tapi yang buat aku sangat tertekan ialah melihat dia begitu kurus! Sejak sebelum dia demam lagi, macam-macam aku buat supaya dia terbuka selera nak makan. Aku masak makanan kegemaran dia, aku cuba suap dia makan, aku cuba suruh dia makan sendiri, aku cuba buat dia gembira supaya dia lebih berselera makan, aku suruh dia berlari-lari kat luar rumah supaya dia lapar nak makan, aku cuba buat dia sibuk dengan macam-macam aktiviti supaya dia penat dan nak makan banyak. Tapi satu pun tak berjaya!

Aku cuba bagi dia makan vitamin. Tapi vitamin pun dia tolak sekarang padahal sebelum ni dia suka sangat vitamin perisa anggur tu. Waktu dia tekun makan vitamin tu, dia sangat berselera makan. Sampai jadi tembam. Pipi dia jadi bulat. Tapi sekarang? :(

Berselera bebenor makan

Aku tak tahu dah apa yang aku patut buat supaya selera makan dia kembali pulih.

Dah la dia tak minum susu. Kalau minum susu, sekurang-kurangnya ada la jugak zat yang masuk dalam badan dia sehari-hari.

Semua makanan dia tolak, tapi kalau offer coklat, laju je! Aku cuba ban semua jenis coklat, biskut dan makanan lain yang sewaktu dengannya. Maknanya kalau lapar, cuma boleh makan nasi atau roti sahaja. So dia end up makan roti peanut butter sahaja..untuk sehari.

Ya Allah, honestly I am at the edge of freaking out tengok dia sekarang. He should eat real food to thrive! Takde idea dah nak suruh dia makan.

If you think I am over-reacting, please shut your yap! I am a mother, that’s what mothers do.

Masa baby, menyusu dengan mama, tembam sangat!

Tembam!

Bila dah berhenti menyusu dengan mama, dah tak nak minum susu langsung. Makan pun main-main je.

Kali terakhir makan nasi dengan bersemangat

Kali terakhir makan nasi dengan bersemangat

Malam tadi, tak pasal-pasal aku jadi monster. Kerana terlalu risau. Rasa susah sangat nak kawal kerisauan yang dah lama dipendam tu. :(

*Susah hati*

Irfan, eczema, dan jatuh katil..lagi

Yesterday had been very traumatic for me. Mana taknya, pagi semalam, lepas Papa Aiman pergi kerja, aku pun mula membuat kerja rumah. Sementara menunggu mesin siap membasuh, aku terasa letih sikit, so aku tidur la sekejap sebelah Irfan yang kebetulan nak menyusu. Aku jarang tidur balik pagi-pagi sebab banyak benda nak buat. Tapi last weekend had been very eventful, so I was a bit tired, maka aku pun tertidur.

Tak tahu la berapa lama aku tertidur, aku siap mimpi dok buat house chores lagi. By the time aku nak jemur kain (masih dalam mimpi ni), tiba-tiba macam ada satu angin bertiup. Angin tu macam syaitan la kononnya (macam dalam anime la pulak). Angin tu terbangkan aku sampai aku terpaksa berpegang pada tali jemur kain (macam tahpape jek). Aku pun (tak tahu nape), instead of baca ayat kursi, gi baca doa khatam Qur’an pulak sampai habis, dengan suara yang paling kuat. Selesai je aku baca doa tu, aku terdengar suara tangisan yang sangat kuat. IRFAN!

Cepat-cepat aku buka mata. Aiman sorang je ada atas katil sambil pandang aku dengan terkebil-kebil muka blur. Mana Irfan????

Aku tengok bawah katil. Irfan jatuh katil lagi! Terus aku angkat dan peluk dia. Aduh kesian anakku. Dengan aku sekali rasa nak menangis. Tapi air mata tak keluar. Tengok hidung dia ada darah! Ya Allah!

Aku lari keluar bilik dan panggil adik aku Ayuni yang kebetulan takde kelas semalam. Safuan (adik ipar aku) dan Ayuni tolong cek. Aku cemas sangat. Selalunya kalau hidung berdarah ni bermakna ada kecederaan dalaman. “Oh ni takde pape ni kak, bukan internal bleeding. Cuma scratch sikit kat hidung. Mungkin sebab masa dia jatuh tu jari dia tercucuk hidung dia.”

Kesian..cedera di hidung

Kesian..cedera di hidung

Lepas Ayuni cek dan bersihkan luka di hidung Irfan, Irfan pun tidur dalam pangkuan aku. Aku masih rasa sangat risau selagi aku tak tengok dia ketawa. Aku peluk dia sampai dia terjaga semula. Buka je mata, mula pandang sana sini, pastu membebel-bebel panggil Papa. Hmm dah ok la tu nampaknya.

Video Irfan Membebel

Syukur la takde apa-apa. But I am not taking any chances. Masih memantau keadaan Irfan dari semasa ke semasa. Bila pasang BabyTv terus bersemangat dan bergelak ketawa. Alhamdulillah.

Dah happy dah! Alhamdulillah~

Dah happy dah! Alhamdulillah~

Somehow, rasa susah sangat nak buang perasaan sedih dan kesal ni. Rasa sangat bersalah kalau terjadi apa-apa pada Irfan. Lebih-lebih lagi kalau sampai menyebabkan kecederaan serius. Kenapa la cuai sangat ni? Tapi bila diingat-ingat semula, aku dah letak bantal keliling Irfan. Sejak kali pertama Irfan jatuh tiga minggu lepas, aku selalu ambil langkah berjaga-jaga. Bila Irfan duduk atas katil, aku akan pastikan dia duduk di tengah-tengah dan letak bantal sebagai ‘kubu’. Selalunya tak jatuh pun, tapi kenapa kali ni boleh jatuh lagi?

Puas aku fikir sampai ke petang. Baru teringat. Masa aku baring dengan Irfan, Aiman pun baring sebelah Irfan juga. Jadi, bila Aiman bangun, dia alih bantal yang jadi kubu untuk dia dan Irfan tu. Maka bila Irfan guling, jatuh la Irfan. Hmm aku tak ingat langsung peranan orang ketiga iaitu Aiman. Kalau macam tu lepas ni tak boleh dah duduk atas katil. Kena duduk atas toto kat bawah.

Tujuan aku catit kejadian ni adalah supaya ia kekal menjadi peringatan buat aku, dan juga peringatan dan pesanan untuk siapa-siapa yang baca ni. Semoga ini yang terakhir. Wallahu A’lam~

By the way, alhamdulillah eczema Irfan dah semakin hilang. Pada hari aku post tentang eczema Irfan tu, ramai rakan yang sudi bagi tips. Terima kasih ye semua. Oleh kerana gamat gel je yang ada kat rumah ni, maka aku pun cuba la sapu gamat gel tu. Keesokan harinya, dah makin kurang eczema kat muka dan leher Irfan. Cepat juga tindakan gamat ni ye. Maka aku pun tekun la sapu gamat kat badan Irfan, di samping mengelakkan sabun badan Irfan waktu mandi, dan elakkan pakai bedak atau losen kat badan dia. Alhamdulillah tetap wangi walaupun tak pakai sabun dan bedak. Baby kan. Bila aku berhenti berpantang makan pun Irfan tetap ok. Alhamdulillah syukur.

Wallahu A’lam…

Dan Hari Minggu Pun Berlalu…

Dah masuk Isnin dah?! Haih tak puas lagi dengan weekend. Alhamdulillah the four of us had an amazing weekend and quality time together. 

SABTU

Had a great lunch kat Solaris Dutamas di Jalan Duta. Pastu masuk la MPH, nak cari buku untuk Aiman tapi sampai sudah tak jumpa buku yang sesuai. Hmm maybe next time. Lagi best kalau dapat pergi Big Bad Wolf Book Sale tu. Tengah berlangsung sekarang. Banyak gilaaaaaaa buku dan sangaaaaaaaat murah! Teringin nak pergi sebab nak tambah buku untuk Aiman. He likes books. Encyclopedia yang beli untuk dia dulu pun dia suka baca. So elok la disokong minat dia tu kan.

My boys at MPH Solaris Dutamas

My boys at MPH Solaris Dutamas

Balik dari Solaris, pergi ke majlis tahlil di Kg Tunku. Glad to see aunties and uncles and cousins. Sempat lagi dapat tips untuk mengajar anak kecil membaca dari my cousin, Teacher Amani.

AHAD

Lepak-lepak di rumah. Bila petang, tiba-tiba semua boys hilang. Rupanya ini kerja mereka. 😀

Splash!!!

Splash!!!

Petang ahad keluar beli donut sebab Mama teringat nak makan donut pulak. Bila balik rumah, jumpa Soleh!

Irfan & cousin, Ammar Soleh

Irfan & cousin, Ammar Soleh

Irfan ucapkan tahniah pada Soleh kerana telah meniarap kali pertama dengan jayanya! Yeay!

Yang penting, sepanjang weekend ni, Mama dapat cuti! Tak masak, tak buat laundry, tak mengemas, dan segala ‘tak’ yang lain termasuk tak menulis blog pun! Sukee! Terima kasih Papa sebab bagi Mama cuti walaupun secara tak rasmi. (Bukan orang kerja ofis je nak cuti tau, surirumah pun nak jugak cuti dari jaga anak dan buat kerja rumah)

Yang penting juga, the little ones pun sangat gumbira dibelai-belai oleh Papa dan dapat melepaskan diri dari Mama yang garang dan asyik nak suruh Aiman kemas toys dan books je ni.

Like people say, Papa is always fun and Mama is always boring. Huhuhu!

OK esok masuk ofis semula. Fighting!

Kesedihan di Lahad Datu

Hati terasa sangat sayu malam ni. Macam mana la aku boleh terlepas berita tentang situasi di Lahad Datu tu. Dah 3 minggu kot, dan aku baru tahu hari ni! Aduhai, ketinggalan zaman betul~!

Takziah diucapkan kepada keluarga anggota polis yang terkorban. Sedihnya tengok 2 isteri menjadi balu dan anak-anak mereka menjadi anak yatim. Salah seorang isteri tu sebaya aku je. 29 tahun. Umur 29 tahun dah jadi balu.Tengah mengandung pulak tu.  Waaa! Ya Allah, panjangkanlah usia suamiku. Semoga kedua-dua anggota polis itu ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Amin.

Tak dapat dibayangkan kalau Sabah jatuh ke tangan mereka. Aku lahir di Kota Kinabalu. So kalau Sabah keluar dari Malaysia, nanti kira aku ni lahir di luar negara la. 😛

Dah dua hari tak tulis entri baru. Bukan takde idea, tapi sibuk dengan research. Akhir-akhir ni sibuk kaji pasal vaksinasi. Sebenarnya aku takde la anti-vaksin, tapi bila aku baca macam-macam cerita tentang mangsa-mangsa vaksinasi, aku terasa la jugak nak ambil tahu apa benda yang menjadikan vaksinasi ni suatu isu yang diperdebatkan oleh sesetengah orang, dan kenapa sesetengah orang menolak vaksinasi. Kenapa ye?

Pastu pulak, alang-alang dah mula membaca tentang vaksinasi dan kesan buruknya (adverse effect) ni, terasa la jugak nak tahu apa isi kandungan vaksin-vaksin tu.

Setelah berhari-hari membaca sana-sini, akhirnya aku membuat satu kesimpulan.

Aku akan ceritakan tentang ini dalam entri akan datang. Compile elok-elok sikit. :) Thanx for your time!

Semoga Allah berikan ketabahan kepada keluarga anggota polis yang terkorban. Semoga polis-polis itu mendapat ganjaran mati syahid. Amin~

Homeschooling & I: Aiman and Grolier

It has been a while since the last time I wrote about my homeschooling journey. This time, I will tell you how I teach my son with the aide of an encyclopedia. Remember I told you that I bought Aiman a set of Grolier encyclopedia in this post? Well, to begin with, you do not really need to have an encyclopedia. You can simply explain to your child in accordance to his level of understanding, and of course you should at least show a picture or video to make him understand better what you are saying. I always like to use many kinds of teaching aide when I teach my son. Just remember, repetition is always the best way to teach your child anything.

It so happened, last Wednesday, the Papa had to go outstation in Johor Bharu. Which meant I will be left alone with the kids at home until either one of my two siblings who are staying with me came back. It’s going to be a very long night when Papa is not around.

Somehow, Aiman was suddenly in his learning mood. So he took a few books from his shelf and sat next to me. First, he asked me to read him the story of ‘The Gingerbread Man’. Then, we read on Butterfly Metamorphosis. Interesting! Just explain to him in the simplest language so that he could comprehend, with the aide of the picture in the book.

Aiman & Irfan learning about the metamorphosis of a butterfly

Aiman & Irfan learning about the metamorphosis of a butterfly

I was also trying to explain about the volcanoes, but he was not very interested. So I  just let him ponder further upon what he had learnt; the butterfly metamorphosis. If your child seemed to be not very interested in a topic you are trying to teach, don’t be worried or upset. Let him learn at his own pace. PATIENCE is virtue! :) Some kids learn very quickly, some are a bit slower, some are keen learners, and some just don’t seem to want to learn yet. The keyword is; CAPTURE their interest. Teach them in a way that can capture their attention. Be creative!

I always make sure Irfan joins us everytime I am teaching Aiman something. I purposely want to expose him to knowledge starting from a very young age. I want to set up a habit among my children to love reading and seeking knowledge.

Thirsty for knowledge

Thirsty for knowledge

See the drawing below? Guess what it is…

What do you think of this?

What do you think of this?

It can be a lot of things. This was Aiman’s drawing. I have no idea what he was trying to draw, not that he could explain either. But it sure did look like a lizard to me. A weird-looking lizard.

Mama and Irfan’s First Puree

Ingat aku cerita dalam entri sebelum ni yang Irfan dah mengamuk-ngamuk nak makan nasi Abang Aiman? Maka aku pun kirim la kat adik aku Ayuni untuk belikan bahan-bahan yang berkenaan. Dan makanan pertama yang aku pilih untuk diperkenal pada Irfan adalah brokoli.

Fuhh berpeluh-peluh nak buat puri untuk Irfan. Walaupun dah anak kedua, tapi ini adalah pengalaman pertama buat puri bayi. Sebelum ni masa Aiman dulu bagi Farley’s Rusks ataupun Cerelac. Maklum la sebelum ni dok mentelaah Mama aku punya school of thought. Aku dan adik beradik aku semuanya makan Rusks, Cerelac atau bubur nasi sejak 4 bulan lebih bila kami dah tunjuk tanda-tanda nak makan. Mama aku tak pernah la bagi puri Heinz bagai tu sebab takde cop halal Jakim.

Masa aku cerita kat Mama nak suap puri brokoli kat Irfan, Mama ingat aku nak bagi puri yang jual siap kat kedai macam puri Heinz tu. So dia tanya la halal ke? Aku pun cakap yang aku nak buat sendiri. Lebih terjamin halal, bersih dan confirm takde bahan pengawet. Rasa macam canggih la pulak nak buat puri buat sendiri di rumah ni. Hahaha. Maklum la aku tak sepandai Mama aku bab masak memasak ni. So kalau aku berjaya buat sesuatu yang Mama aku tak pernah buat, ni la peluang aku nak rasa canggih sikit. Heheh. *cubaan mengangkat keyakinan diri sendiri*

So lepas puas tengok video sana sini pasal cara nak buat puri, ni la langkahnya lebih kurang.

Mula-mula potong brokoli dalam suku atau setengah pokok. Pastu didihkan air. Masukkan brokoli. Tutup periuk. Tunggu la agak-agak 5-10 minit. Lagi banyak yang direbus lagi lama la tunggu. Kalau nak tahu brokoli dah lembut ke tak, cuba hiris dengan pisau. Kalau pisau boleh lalu tanpa masalah tu maksudnya dah boleh diangkat. Dapat la lebih kurang macam dalam gambar kat bawah ni.

Brokoli direbus atas api

Brokoli direbus atas api

Keluarkan brokoli, masukkan dalam blender. Tak perlu letak air. Blend. (Maafla tang ni takde gambar. Lupa nak amik gambar sebab tak plan pun nak letak dalam blog ni.)

Keluarkan dari blender, masukkan dalam penapis. Jangan lupa letak mangkuk bawah penapis tu. Pastu penyek-penyek brokoli yang dah di blend tu sampai puri dia keluar.

Kenapa kena tapis? Sebab puri yang kita blend tu masih mengandungi ‘habuk’ atau hampas yang belum boleh dicerna oleh perut bayi yang masih terlalu muda. Jadi kita tapis la ye. Baru akan dapat puri yang betul-betul hancur.

Inilah hasilnya.

Tadaaa...!!! Puri Brokoli!

Tadaaa…!!! Puri Brokoli!

Kalau tak tapis, puri tu tak nampak jernih macam ni. Kita akan nampak ada urat-urat brokoli yang halus berwarna hijau tua.

Suap Irfan sesudu tadi, dia buat muka pelik. Flavour baru kan. Sorry la lupa amik gamba lagi hehehe. Tapi bila suap lagi dia beriya makan dan menghisap-hisap sudu. Bukan sebab brokoli tu sedap tapi simply dia punya refleks terhadap benda yang masuk ke mulut. Tapi ok la kan sebab objektif bagi makan sekarang pun bukan nak suruh kenyang tapi untuk perkenalkan flavour makanan. Untuk usia ni dia masih bergantung 100% pada susu ibu lagi.

Kalau nak cari rujukan untuk buat puri bayi, boleh search Youtube Nicko’s Baby Food. Aiman yang jumpa video ni. Video ni bagus.

Takpun boleh masuk laman ni; Homemade Baby Food Puree HOW TO VIDEOS

Contoh meal planner untuk bayi boleh lihat di sini;  You and baby weekly meal planners

Satu lagi; Introducing Solids to Your 6 month to 8 month old Baby

Lepas ni nak buat puri labu pulak! Untuk orang lain Mama buat masak lemak labu ye. Yummy~

Untuk tatapan Pakcik Makcik

Sebenarnya nak post malam tadi tapi tak sempat.

Khusus untuk Papa Qim di Mesir, dan Pakcik Makcik sekalian yang lama tak tengok kami.

Inilah aktivti kami sehari-hari dan semalam-malam.

Aiman and Papa reading The Three Billy Goats Gruff

Aiman and Papa reading The Three Billy Goats Gruff

Bila tiba-tiba Abang Aiman jadi rajin, dia pun ambil lama mana-mana buku cerita yang dia rasa nak baca. Pastu duduk dengan Papa atau Mama. Kononnya bedtime story, tapi tak tidur-tidur jugak. Siap baca “Billy Goats Gruff“, dia ambil ensiklopedia “Planes” dan “Planets and Stars” pulak baca. Dah setel membaca, ambil kotak blocks dan bina train tracks pulak. Baru je sejam yang lalu tolong Mama kemas, dia dah sepah semula.

Adik Irfan pulak tengah buat apa?

Irfan and his doughnuts

Irfan and his doughnuts

Busy main doughnuts yang beraneka warna dan haiwan-haiwan di kaki Papa. Jambul dah tak berapa nampak. Kadang-kadang jambul Irfan jatuh sebab jambul tu dah makin tinggi dah tak larat nak berdiri sendiri. Sekarang dah pandai menggenggam mainan dan masukkan dalam mulut. Somehow, lepas tu kalau tengok betul-betul dapat la tengok rupa-rupanya bukan mainan tapi ibu jari dia yang duduk dalam mulut..chot chot chot~