Another Car-VBA2C!! Congratulations!!

Alhamdulillah, pagi ni lepas sahur, aku terima berita yang sangat menggembirakan dan sangat mengujakan. Seorang sahabat sejak zaman matrik UIA dah berjaya VBA2C!!! Dalam kereta lagi! Yang paling mengharukan adalah bila beliau sendiri yang menyambut kelahiran bayi keempat beliau ini. Sedikit sejarah beliau; anak sulung cser kerana ‘fetal distress’ (well who doesn’t get cser-ed for fetal distress these days *roll eyes* – tiba-tiba je baby zaman sekarang dah tak pandai bawak diri dalam rahim mak dia..nonsense!), anak kedua beliau berjaya vbac, anak ketiga emergency cesarean sebab baby maintain transverse lying (melintang) during labor, dan kini anak keempat alhamdulillah VBA2C.

“Saya sangat bangga dengan awak! Saya dedikasikan khas entri ni untuk ucap tahniah pada awak!” Mmuahhhh!

Aku tertarik nak kongsi sedikit pengalaman yang beliau sudi kongsikan dengan aku sebelum ni. “Saya harap awak tak kisah ye saya share ni hehe”

Baby keempat beliau berada dalam posisi melintang semasa mengandung. Dia selesa dok macam tu. Jadi, beliau banyak mencuba teknik untuk menggalakkan bayi pusing head-down semula, antaranya teknik Forward-Leaning Inversion yang diajarkan oleh Gail Tully (a certified midwife from US) dalam laman SpinningBabies. Beliau juga mencuba kemudahan katil urut CERAGEM yang disediakan secara percuma oleh kerajaan. Kata beliau, katil CERAGEM tu mampu memberi kesan pada kesihatan dengan cara yang serupa dengan kaedah massage, accupressure, moxibustion dan chiropractic. Lepas pergi CERAGEM tu alhamdulillah baby pusing kepala bawah. Boleh rujuk poster CERAGEM di laman ini untuk maklumat lanjut: http://permatainn.blogspot.com/2013/01/rawatan-dengan-ceragem.html

Nak tunjuk gambar moxibustion takde pulak. Tapi yang pasti boleh pergi pusat rawatan akupunktur atau kedai singseh untuk beli kayu moxi tu, bersekali dengan arahan tentang cara guna. Insya Allah baby songsang (breech/kepala di atas) atau transverse (melintang) akan pusing kepala ke bawah lepas guna kaedah moxibustion ni, tak kira la buat di CERAGEM atau buat sendiri di rumah. Cepat jugak, dalam masa seminggu buat tu biasanya baby pusing dah kalau takde masalah.

Tahniah sekali lagi buat kawan aku ni sebab dah selamat VBA2C. Dapat sambut sendiri pulak tu. Yang paling menarik, bila sampai di Gombak Medical Center, misi pun dah tanda, patient Dr Noor Fidak memang selalu request natural birth. Makanya, bila dah sampai hospital tu, baby dah selamat dalam pangkuan mamanya, uri pun dilahirkan secara semulajadi tanpa disuntik pitocin, dapat buat delayed cord clamping, baby tak payah bagi antibiotik. Pendek kata, takde cucuk-cucuk, takde jahit-jahit. Semuanya berlaku secara semulajadi. Alhamdulillah semuanya selamat dan si ibu pun sangat gembira selepas 48 jam menahan sakit active labor.

Aku tumpang gembira, sebab aku tahu kawan aku ni memang berusaha gigih untuk pastikan dapat bersalin normal kali ni. Beliau tak pernah betul-betul masuk kelas AMANI, tapi beliau rajin ikut sharing session. Jadi kiranya beliau ni pun macam dah belajar AMANI Birth jugak la. Campur dengan research beliau sendiri. Itu yang aku rasa bangga dan terharu dengan dia. She deserves this.

Moral of the story, aku nak share dengan korang, kalau korang dah pernah cser, dan mahu bersalin normal selepas ini, korang kena tahu yang korang ada hak untuk mencuba (trial of labor after cesarean). Tapi untuk memastikan korang berjaya, ia memerlukan komitmen dan usaha yang tak berbelah bahagi, dan juga kepercayaan sepenuhnya pada Allah dan percaya bahawa Allah telah cipta tubuh kita ni dengan sebaik-baiknya. Mustahil Allah nak buat tubuh ibu yang nak melahirkan ni tak boleh berfungsi dengan baik. Tinggal kita je nak usaha macam mana. Kena kenal tubuh badan kita ni, sebab ni badan kita, dan baby kita tu membesar dalam rahim kita. Jadi kita lebih tahu keadaan kita berbanding orang lain, apatah lagi mesin yang kadang-kadang tak berfungsi dengan baik tu. Pastu kena belajar ilmu-ilmu nak bersalin, bukan pakai redah je (macam sesetengah orang fikir). Pastu kena belajar jugak untuk kenalpasti tanda-tanda bahaya yang memerlukan perhatian pakar. Pastu pandai-pandai la fikirkan apa yang terbaik untuk diri sendiri. Jangan lupa juga jaga kesihatan dengan pemakanan yang baik dan bersenam untuk memastikan peluang VBAC yang optima.

Sekian cerita tentang kawan aku ni, tak lengkap rasanya kalau tak cerita pasal 3 lagi wanita hebat yang juga berjaya VBA2c dan VBAC ‘against all odds’. Aku akan sambung dalam entri lain ok. Kang jenuh pulak korang nak membaca hehehe..

Gambar-gambar di bawah dikongsikan oleh kawan aku tu.. Lebih kurang macam ni la rupa CERAGEM tu..

Katil CERAGEM.. rasanya katil ni yang kawan aku cakap bule wat accupressure dan moxibustion tu..

Katil CERAGEM.. rasanya katil ni yang kawan aku cakap bule wat accupressure dan moxibustion tu..

IMG_0820

Ramai orang menunggu giliran.. tapi katil pun ada banyak..

Natural Birth? Gentle Birth? Apa tu?

Natural birth? Gentle birth? Apa benda tu?

Minggu lepas, ada seorang sister PM saya. Beliau sudah 37 minggu mengandung dan berhasrat untuk menghadiri kelas antenatal AMANI Birth. Katanya dah lama menyertai The Gentle Birthing Group, tapi baru sekarang berkesempatan untuk melihat-lihat apa yang ada dalam group tu. Beliau juga menyatakan hasratnya untuk mengemukakan birth plan beliau kepada doktornya.

37 minggu sebenarnya sudah agak terlalu lewat untuk menyertai kelas antenatal. Tapi saya pernah menyampaikan kelas secara intensif kepada ibu-ibu yang mendapat maklumat tentang kelas saya pada saat akhir iaitu di minggu 36, 37 dan 38 minggu. Kadang-kadang saya yang berdebar, takut tak sempat nak mengajar, takut si ibu terbersalin dahulu. Huhuhu. Sebaik-baiknya, kelas antenatal dihadiri secara mingguan bermula minggu ke-20. Saya harap selepas ini, umum mengetahui bila masanya untuk hadir ke kelas antenatal ye.

Berbalik pada cerita sister itu. Setelah beberapa hari menyepi, saya bertanya khabar beliau. Beliau menceritakan bahawa beliau sudahpun menyampaikan birth plan beliau kepada doktor dan doktor juga seakan bersetuju. Saya agak curious dan tertarik dengan keterbukaan doktor tersebut lalu meminta beliau kongsikan birth plan bersama saya. Manalah tahu, mungkin saya boleh membantu ibu-ibu lain dengan informasi itu.

“Saya cakap dengan doktor saya nak gentle birth. Doktor hairan, doktor tanya gentle birth tu apa? Saya pun tak pasti jadi saya tanya doktor gentle birth tu macam mana. Doktor pun kata, oh kat hospital ni memang semua gentle birth.”

Ok sejujurnya saya memang terpana dengan jawapan beliau. Speechless sekejap, tapi somehow saya dah jangka yang beliau memang belum bersedia dengan informasi yang sepatutnya. Sejujurnya juga, berdasarkan pengalaman saya dengan ibu-ibu lain, saya merasakan bahawa beliau akan end-up dengan mengikut bulat-bulat apa saja yang dicadangkan oleh doktor. Melainkan beliau mengikut saranan dan tips saat akhir yang telah saya berikan. Saya amat berharap beliau sempat membuat homework yang saya berikan, kerana dalam hati saya merasakan yang doktor itu ada hasrat untuk induce beliau, memandangkan doktor berkali-kali memberi hint ke arah itu. Susah nak cari hospital yang betul-betul amalkan gentle birth, melainkan Hospital Pantai Bangsar. Itupun atas permintaan.

Jadi, apa sebenarnya gentle birth dan apa itu natural birth?

Secara prinsipnya, gentle birth adalah kelahiran yang memberikan rasa tenang, selesa dan gembira kepada ibu dan bayi. Ya, saya kata IBU DAN BAYI. Bukan ibu sahaja. Kerana bayi juga adalah manusia yang punya perasaan dan memori, walaupun masih belum pandai berfikir.

Natural birth pula adalah kelahiran secara semulajadi, 100% sepertimana yang Allah telah rekacipta, iaitu 100% kerja keras tubuh si ibu dengan kerjasama bayi, tanpa campurtangan prosedur perubatan mahupun sebarang jenis ubat-ubatan. Cuba renungkan, Allah itu Maha Adil, takkan Allah nak cipta si ibu boleh mengandung tapi tak mampu beranak? Mesti boleh, tinggal kita je yang kena buat persediaan mental, fizikal dan emosi. In fact, kalau kita kena campak tengah hutan pun, kita tetap boleh beranak jugak, tak perlu ke hospital bagai pun. Tak perlu epidural, induce, tak perlu gunting-gunting, tak perlu cucuk-cucuk sana sini. Kisah Siti Maryam alaihassalam melahirkan Nabi Isa alaihissalam adalah contoh terbaik untuk direnungkan, begitu juga kisah Siti Hawa alaihassalam melahirkan kesemua anaknya. 😀

Bagaimanakah rasa tenang, selesa dan gembira itu?

Sewaktu proses kelahiran berlangsung, bermula dari early labor hinggalah active labor, si ibu diberi peluang dan sokongan untuk menghadapi rengat (contractions/labor sensations) dalam keadaan tenang tanpa gangguan. Si ibu diberikan ruang dan privacy untuk bergerak mengikut naluri dan keselesaan beliau (berbanding hanya berbaring di atas katil dan terikat dengan mesin ctg)  dan fokus pada relaxation techniques. Dalam keadaan yang tenang tanpa  gangguan ini, beliau mampu bekerja menggunakan kekuatan tubuh dan minda beliau dengan bantuan peranan sekalian hormon yang telah diciptakan oleh Allah untuk membantu kelahiran. Proses kelahiran sebegini tidak memberi tekanan pada ibu dan bayi, apatah lagi meninggalkan trauma kerana ia memberi peluang pada si ibu dan bayi mengeksplorasi laluan kelahiran (birth canal) yang unik mengikut ritma mereka sendiri, tanpa tekanan dari mana-mana pihak.

Selepas kelahiran, ketenangan dan kegembiraan yang dirasakan selepas bayi lahir itu akan membuatkan si ibu lebih ceria dan merasakan kepuasan serta kegembiraan yang memuncak. Bayi pula akan lebih tenang dan jarang menangis.

Adakah ia bermaksud doktor tidak berperanan?

Secara amnya, tubuh wanita sudah diprogramkan oleh Allah untuk tahu bagaimana menjaga bayi dalam kandungan sewaktu mengandung, dan melahirkan. Dalam masa yang sama, tidak dinafikan adakalanya timbul masalah dan bahaya pada ibu dan bayi. Di sinilah letaknya peranan kakitangan perubatan. Mereka memberi peluang si ibu melakukan ‘tugas’ mereka untuk melahirkan, dan mereka hanya memerhati dan bersedia untuk bertindak jika muncul tanda bahaya. Di negara-negara yang mana khidmat perbidanannya (maternity care) diketuai oleh bidan (midwife), inilah yang dilakukan oleh bidan, manakala di negara yang mana khidmat perbidannya diketuai oleh doktor, doktor memantau gejala berisiko dan bertindak sebelum risiko itu betul-betul berlaku. Kerana itulah cesarean rate meningkat.

Jadi, bagaimana mencapai perasaan tenang, selesa dan gembira itu?

Cari ilmu tentang apa yang berlaku semasa mengandung dan semasa kelahiran. Buat research. Ada banyak sumber sekarang, asalkan pandai cari je. Internet, kelas antenatal seperti AMANI Birth atau hypnobirthing, buku-buku dan banyak sumber lagi. Jangan malas!

Ok cakap banyak pun tak guna, saya kongsikan video yang saya jumpa di laman Spinningbabies.com. Renung-renungkan dan selamat menikmati keindahan ciptaan Allah! :)

http://www.youtube.com/watch?v=R_DQgKMxI8Q

Alergi dan Habbatussauda’ (dan kawan-kawan)

Assalamualaikum

Ramadan tiba lagi. Alhamdulillah. Semoga Ramadan kali ini membawa kerahmatan dan keberkatan kepada kita semua. Semoga kita mendapat Ramadan ‘dean’s list’ kali ini insya Allah.

Sejak beberapa bulan yang lalu sejak aku tulis entri “Alergi dan Habbatussauda’” ni,  aku dah tak mengalami masalah kegatalan hidung yang teramat (alergi rhinitis) lagi. Kalau ada pun, sikit-sikit je. Tapi entah kenapa, sejak makan char kuey teow yang dibeli dari bazar ramadan minggu lepas, hidung ni gatalnya masya Allah, tak tahu la nak cakap macam mana. Bergilir rasa antara nak rendam hidung dan muka ke dalam ais, atau nak hantuk kepala ke dinding. Jadi, sebagai orang yang lebih bijak dari sekadar menghantuk kepala ke dinding, aku pun merancang untuk memakan minyak habbatussauda’ dengan sukatan yang tinggi.

Aku takde la selalu makan habbatussauda’, sebab utamanya adalah rasanya yang ‘horror’ hehehe, pedas dan panas dan sangat kuat, dan juga sebab agak sukar nak dapat habbatussauda’ (aku selalu kirim pada adikku yang belajar di mesir..dia balik setahun sekali je, tu pun kalau balik). Stok yang aku kirim banyak-banyak pada adikku pun, tinggal sebotol dua je, yang aku jimatkan untuk waktu anak-anak demam. Selebihnya aku beri pada ayahku yang lebih memerlukan. Jadi kena la berjimat sikit. Aku amalkan madu je la, sebab madu senang nak dapat.

Sejak akhir-akhir ni, aku selalu amalkan minum air yogurt untuk menjaga kesihatan. Resepinya lebih kurang macam ni:

6 sudu  besar natural yogurt jenama Farm Fresh,

1 sudu madu Manuka

1 sudu gum Arabic Arabic (Al Manna)

1 sudu PEVOO (Palestinian Extra Virgin Olive Oil)

1 sudu minyak habbatussauda’

jus oren tanpa gula hingga penuh gelas

Untuk memastikan gum arabic dan madu tak berketul, aku kacaukan keduanya bersama yogurt, minyak zaitun dan minyak habbatussauda’ dulu, kemudian baru aku masukkan jus oren. Kiranya jus oren tu yang paling akhir yang masuk ke dalam gelas. Aku gunakan sudu McD sebab ia tak besar sangat dan tak kecil sangat, dan paling penting ia adalah sudu plastik. In case korang tak tahu, madu tak boleh dikendalikan menggunakan sudu besi ye, tetapi dengan sudu plastik, seramik atau sudu kayu sahaja untuk memastikan zatnya terpelihara.

Satu gelas besar yang aku bancuh tu, aku kongsikan bersama suami aku, dan kadang-kadang dengan Aiman dan Irfan. Selalunya Irfan leka menyedut air yogurt tu dengan straw manakala Aiman pulak tak berapa suka tapi tetap minum sebab takut mama marah hehehe.

Sekali sekala terkena alergi yang teruk macam ni, aku up kan dos minyak habbatussauda’, minyak zaitun dan madu kepada 2 sudu. Waaaa memang horror rasa habbatussauda’ tu kuat sangat! Dan aku kena minum keseluruhan gelas! Tapi alhamdulillah kesannya memang sangat cepat, dan gatal hidung pun hilang. Tapi lepas tu badan dan saluran pernafasan rasa panas la sikit, sebab ketiga-tiga bahan ni memang makanan bersifat panas. Sebab tu ia mujarab untuk selsema dan demam selsema. Kalau tak nak makan, guna untuk massage pun boleh. Urutkan badan anak atau badan sendiri dengan mana-mana minyak ni (zaitun atau habbatussauda’) insya Allah kesannya memang cepat. Jangan lupa selawat banyak-banyak sambil urut.

Bila alergi dah reda, turunkan balik dos kepada 1 sudu sahaja untuk kesemua bahan.

Satu perkara tentang makanan sunnah sebagai ubat ni (in fact ubat dan makanan apa pun) adalah kita kena test dulu kita sesuai ke tak dengan bahan tu, maksud saya kita alergi ke tak dengan bahan tu? ada timbul kesan yang tidak menyenangkan tak lepas makan tu? kalau semuanya ok, takde naik simptom pelik-pelik maka boleh la amalkan. Tapi kalau rasa lain macam, boleh kurangkan dos atau tinggalkan dulu tengok macam mana.

Habbatussauda' dan Kawan-kawan

Habbatussauda’ dan Kawan-kawan

Dalam gambar ni dari kiri adalah yogurt asli Farm Fresh, minyak habbatussauda’, PEVOO, madu Manuka, extra virgin coconut oil (EVCO) dan apple cider vinegar (ACV) jenama Bragg (pastikan ‘with the mother’). Tapi setakat ni aku belum tambah lagi VCO dan ACV dalam jus yogurt aku ni. Insya Allah akan tambah juga nanti. Kesemua bahan ni bukan untuk alergi saja, bahkan untuk penjagaan kesihatan am, demam, selsema dan batuk pun mujarab insya Allah. Kalau anak-anak selsema, aku suapkan 5ml madu manuka tu insya Allah cepat kering hingus dan ok macam biasa. Bila aku tengok tak ok, aku tukar kepada VCO atau minyak zaitun. Ada satu ketika, aku suapkan 4 ml VCO pada Irfan masa dia demam selama beberapa hari berturut-turut, tiba-tiba dia berak cair. Jadi aku tukar, instead of makan, aku urutkan badan dia dengan VCO setiap kali selepas mandi. Alhamdulillah lega demamnya.

Finally jangan lupa ini semua ikhtiar kita. Yang menyembuhkan tu adalah Allah jua. Bila kita dah faham macam mana bahan-bahan ni bekerja untuk tubuh kita, lebih mudah kita nak kenalpasti bahan mana yang kita perlukan di waktu-waktu tertentu.

Sekian, jumpa lagi.