Homeschooling & I: Projek Irfan pulak

Sebelum aku memulakan cerita, aku nak khabarkan bahawa anak aku yang sulung, Aiman dah selamat mendaftar ke sekolah tadika berhampiran dengan rumah.

Mamanya bukan main bersemangat nak suruh dia belajar kat rumah, Mama siap dah beli alat bantu mengajar lagi, tengok-tengok dia sikit punya bersemangat nak sekolah! Seminggu sebelum sesi persekolahan bermula, tiap-tiap pagi bangun je dari tidur terus minta nak sekolah. Ini semua gara-gara terpengaruh mendengar adik bongsu aku akan masuk ke tingkatan satu di sekolah berasrama penuh.

Tak nak bagi sekolah kang, rasa bersalah pulak. Maka kami pun daftarkan la dia ke tadika. Alhamdulillah, kerana bersemangat nak bersekolah, dia sangat mudah bangun tidur setiap pagi, mandi dan bersiap. Sampai ke hari ni. Cuma pada minggu pertama je ada separation anxiety sikit. Maklum la sejak lahir tak pernah berpisah dengan Mama kan. Tapi Abang Aiman menunjukkan komitmen yang bagus untuk bersekolah, and we are very happy with his progress. Alhamdulillah.

Oleh kerana Abang Aiman dah selamat masuk sekolah, tinggal la Irfan je dengan Mama setiap pagi.

So apa yang Mama buat dengan Irfan setiap hari?

Ni la semua alat bantu mengajar yang aku beli untuk mengajar Aiman membaca dan menulis di rumah. Oleh kerana Aiman pergi sekolah, aku guna aje la semua ni untuk Irfan. Bila Aiman balik, Aiman pun join sekali.

Seronok jugak tengok Aiman belajar menulis guna kad imbas ni. Yang penting nak mengasah kemahiran psikomotor dia. Takde la pandai guna touch screen je kan.

kad imbas

Kad imbas ABC, 123 dan huruf jawi beserta marker pen percuma

Untuk belajar membaca Bahasa Inggeris pulak aku guna pakej “Read Easy” dan untuk Bahasa Melayu aku gunakan “Pakej Bestari Bacalah Anakku” macam dalam gambar kat bawah ni. Tips dari cousin aku yang merupakan cikgu tadika. Pakej di bawah ni menggunakan kaedah phonics. CD panduan menggunakan pakej ini juga ada disertakan. Sebelum ni jenuh aku keliling kedai buku cari. Tapi tak jumpa. So kalau korang nak cari benda-benda ni semua, beli je online kat sini.

read easy

Read Easy Bestari Package

bacalah anakku

Pakej Bestari Bacalah Anakku

Untuk mengajar Al-Qur’an pulak, ada Pakej Bestari Al-Furqan, tapi aku tak beli sebab tak perasan ada produk ni hehehe. So aku guna Iqra’ biasa je. Setakat ni Alhamdulillah, Irfan menunjukkan minat untuk belajar. Tapi ada jugak kadang-kadang dia hanya nak membaca kalau Aiman ada bersama. Bila diorang dah penat belajar, aku pun bagi diorang pensil warna dan kertas. Apa lagi, mewarna la! :)

 

 

AMANI Birth CBE & Doula In Training

Ingat tak beberapa bulan lalu, aku ada cerita yang aku pergi workshop untuk menjadi AMANI Birth childbirth educator dan doula? (Boleh klik sini untuk ceritanya)

Tak tahu apa itu AMANI Birth? Klik di sini.

Alhamdulillah, setelah beberapa bulan berhempas-pulas, aku telah menamatkan academic requirements dan mendapat kebenaran mengajar silibus AMANI Birth dan menggunakan nama AMANI Birth untuk menjadi doula.

Sekarang aku dah jadi AMANI Birth Childbirth Educator and Doula In Training! :)

Lepas ni akan berusaha untuk dapat full certification pulak. Insya Allah.

Serentak dengan hari aku mendapat berita ini, aku juga mendapat berita bahawa dua orang sahabat baik masa belajar dulu mendapat tawaran kerja di Airbus. Aku turut gembira macam aku yang dapat kerja kat Airbus. Aku doakan semoga kerjaya mereka terus cemerlang dan dimurahkan rezeki.

Suatu masa dulu, aku pernah menanam azam untuk memohon kerja dengan Boeing. Namun, aku juga sudah berniat, andai jodohku yang sampai dahulu sebelum aku sempat memulakan karier, maka aku tanpa berfikir dua kali akan menjadi stay-at-home-mum. No thinking twice. Antara keluarga dan karier, aku tetap akan memilih keluarga. Aku mahu anak-anakku sentiasa dapat melihat mama mereka di depan mata sepertimana aku suka dapat melihat mama aku sepanjang masa.

Takdirnya, aku bertemu jodoh waktu presentation final year project di semester terakhir. Maka aku tahu yang takdir aku bukan dalam bidang kejuruteraan aeronautik, tapi menjadi home maker.

Ia bukan jalan yang mudah kerana boleh dikatakan aku sentiasa teringat bidang kejuruteraan yang sangat aku minati. Tapi setelah hampir 5 tahun menjadi isteri dan ibu sepenuh masa, aku merasakan pilihanku dulu adalah sangat berbaloi. Lebih-lebih lagi setelah aku menemui bidang kedua yang aku sangat cintai, iaitu kelahiran alamiah dan yang berkaitan dengannya seperti penyusuan, babywearing dan attachment parenting. Family and natural childbirth will be the two things that I will work for, for the rest of my life.

Goodbye aeronautics, and hello AMANI Birth.

************************************************

Seandainya anda sampai ke blog ini melalui forum cari, saya sangat berharap supaya anda dapat mempelajari sesuatu dari blog saya. Itu lebih berfaedah dari mengumpat dan mengetawakan pengalaman pahit orang lain. Ia menunjukkan betapa tidak matangnya pihak yang rajin sangat printscreen blog saya lepas tu ketawakan saya ni. Obviously anda belum pernah menjadi seorang ibu, kerana ibu yang pernah merasa sakitnya bersalin tidak mungkin akan mengetawakan pengalaman pahit ibu lain ketika melahirkan. And apparently anda juga masih terlalu baru dalam bidang perubatan to realise the reality of maternal healthcare di Malaysia dan serata dunia. Amat malang jika anda hanya berpandu pada buku “Obstetrics by 10 Teachers” dan 2,3 buku zaman belajar yang lain tu. Broaden your horizon and keep on learning.

alkisah sakitnyaaaa telinga~

Assalamualaikum

Sejak 2 minggu yang lalu, aku telah terkena jangkitan kuman dalam telinga (ear infection). Gara-gara hembus hidung masa selsema la ni. Kuman tu masuk dalam telinga pulak. Aduh sakitnya~!!

Cuba ditahan-tahan kat rumah, sambil aku telan bawang putih dan vitamin c. Ye la, dah tahu dah kalau gi klinik confirm doktor bagi antibiotik. Kalau makan antibiotik, habis la mati sekalian bakteria dalam usus aku ni. Bakteria jahat mati takde hal, tapi yang tak bagusnya, bakteria baik pun mati jugak. Kalau bakteria baik mati, sape yang akan menjaga hal ehwal kebajikan dalam badan aku??

In case korang tak pernah dengar, bawang putih adalah makanan antivirus, antibakteria dan antifungus.

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-300-GARLIC.aspx?activeIngredientId=300&activeIngredientName=GARLIC

Setelah beberapa hari dok telan bawang putih, rasa macam makin sakit jugak telinga ni, akhirnya pergi jugak ke klinik. Doktor tengok sekali imbas. “Eh dah bengkak ni!” Terus dia bagi antibiotik untuk 3 hari, dan ubat bengkak, beserta ubat titik (antibiotik jugak tu), lepas tu tengok macam mana.

Aku pun balik. Makan antibiotik dengan baiknya, sebab sakit gila ni. Hehehe.. kalau tak sakit jangan harap le nak telan antibiotik. Bila ubat dah habis, alhamdulillah bengkak dalam telinga pun dah surut. Tapi sakit masih tak hilang. Bahkan makin kuat!

Aku pun pergi semula ke klinik.

Kali ni doktor lain yang cek. Dia letak teropong kat telinga aku. “Ada benda dalam telinga awak ni. Warna putih. Awak suka korek telinga guna cotton bud ke?” Aku geleng-geleng. Dah 10 tahun aku tak guna cotton bud, sejak aku servis telinga dengan pakar ENT dulu. Doktor cuba korek guna forceps, tapi tak berapa menjadi. “Awak pergi jumpa pakar ENT la ye, biar dia bersihkan guna alat yang sesuai.

Maka jumpa pakar ENT lah aku.

Pakar ENT cek telinga aku. Dia guna vakum. Mak aih banyaknya bendasing! Besar-besar pulak tu! Tak sempat mintak nak ambil gambar doktor dah buang hahaha.

OK so ceritanya, bila berlaku jangkitan, doktor bagi antibiotik. Jadi dalam proses penyembuhan kawasan yang radang tu, banyak la sel-sel kulit yang mati. Sel kulit yang mati tu la yang berkumpul banyak-banyak dan kemudiannya block gegendang telinga aku. Gumpalan putih tu la yang menyebabkan telinga aku sangat sakit dan tak berapa nak dengar bunyi. Jadi, lepas doktor bersihkan dan buang gumpalan sel mati tu, baru la aku dapat mendengar dengan baik semula dan sakit pun berkurang.

Lepas dah habis antibiotik satu course, tiba masanya untuk betulkan balik flora bakteria dalam usus aku, maka aku pun beli yogurt jenama ‘Farm Fresh’. Sebenarnya aku tak suka makan semua jenis makanan probiotik macam tempe dan yogurt, tapi susu segar dan yogurt Farm Fresh ni ok jugak boleh diterima oleh tekak aku.

Kalau nak tahu probiotik tu apa, boleh baca sini:

Probiotics are microorganisms that offer some form of health benefit to the host – they can be found in various different foods. Probiotics are believed to play very important roles in regulating proper intestinal function and digestion – by balancing intestinal microflora.

(dipetik dari http://www.medicalnewstoday.com/articles/264721.php)

Walau bagaimanapun, kalau korang lebih suka nak guna natural remedies yang lebih murah dan mudah, boleh cuba layari laman ni:

http://www.top10homeremedies.com/home-remedies/home-remedies-for-ear-infection.html

Orang-orang tua kita zaman dulu pun guna natural remedies je, sebelum ada kemudahan farmasi moden macam sekarang :)

Kalau satu hari nanti aku terkena lagi jangkitan telinga macam ni, insya allah aku pun akan guna natural remedies macam yang diajar dalam laman di atas.