Homeschooling & I: Mengajar Membaca

Dah lama tak tulis pasal aktiviti homeschooling kat rumah ni, dan memang dah beberapa bulan juga aku tak mengajar Aiman secara serius. Puncanya sebab buat sementara waktu, aku kehilangan idea macam mana nak approach Aiman, sebab nampak dia macam tak berapa minat je nak sambung belajar membaca setelah mengenal huruf.

Aku cuba ajar dia membaca bahasa Inggeris menggunakan konsep phonics macam yang sepupu aku rekemen. Tapi Aiman macam blur je. Bila dia blur, tak sampai 10 minit dia pun lari pergi sambung main.

Aiman masih sukakan buku. Dia masih suka ambil buku, pastu suruh Mama yang bacakan untuk dia. Tapi kenapa bila ajar membaca dia macam tak berminat je?

Mungkin aku patut tukar approach.. tapi macam mana?

Untuk bahasa Inggeris dan Arab, agak mudah untuk ajar dia sebab ada banyak apps yang boleh digunakan untuk membantu pengajaran. Untuk bahasa Melayu agak mencabar sebab agak susah nak cari alat bantu. Tambahan pula, dah beberapa bulan aku keliling kedai buku cari siri “Bacalah Anakku” yang sepupu aku rekemen tapi malangnya siri tu dah habis stok. Aku buntu buat seketika. Kalau berterusan macam ni, terpaksalah aku hantar Aiman ke tadika tahun depan. Rancangan asalnya aku nak tangguhkan kemasukan Aiman ke tadika. Aku lebih berminat untuk megajar dia sendiri di rumah.

Tiba-tiba sejak beberapa minggu yang lalu, aku terfikir, kalau kaedah phonics tak serasi dengan Aiman, maknanya aku kena guna kaedah yang sama macam Mama aku ajar aku membaca masa kecil dulu; iaitu memorizing. Masa aku kecil, Mama aku selalu ajak aku duduk sebelah dia dan ajar aku membaca guna siri “Peter and Jane”. Siri tu gunakan teknik menghafal instead of phonics.

Maka aku pun buat rancangan untuk ajar Aiman suku kata Bahasa Melayu dulu, sebab ia lebih senang. Malas nak gi cari flashcard, aku tulis sendiri je. Suruh Aiman hafal.

Proses ini akan mengambil masa. Tapi knowing Aiman, awal-awal memang enjin dia lambat sikit nak panas. Once dia dah dapat momentum, nanti tiba-tiba dia dah pandai, dah ingat semuanya. Sekarang pun, walaupun dah beberapa bulan tak diajar secara aktif macam dulu, dia masih menunjukkan yang dia belajar banyak benda. Antaranya, struktur ayat Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu yang sudah hampir sempurna. English pronounciation and diction is almost perfect. Kadang-kadang bunyi British, kadang-kadang bunyi American. Syukurlah takde pengaruh Australian English. 😛 I wouldn’t be happy about that hahaha. Yang penting, be it American or British, he never mix the two. Either the whole sentence is American English, or British. Takde separuh-separuh. Penggunaan ayat juga adalah di tempat yang betul. Dia juga dah pandai bercerita. 2 -3 ayat yang menceritakan apa yang berlaku pada dia. Aku rasa gembira dengan perkembangan itu.

Nak cerita satu artikel menarik yang aku jumpa. Mungkin korang pernah nampak dalam Facebook. Nevertheless, aku nak share kat sini. Korang boleh klik pautan ni.

http://amuslimchildisborn.blogspot.com/2009/04/suggested-quran-memorization-schedule.html

http://www.mariampoppins.com/2013/08/quraan-memorization-schedule-for.html?m=1

Aku belum sempat baca blog ni secara keseluruhan, tapi aku rasa content blog ni bagus. Tip mengajar anak menghafal Al-Quran; sejak berusia 3 tahun, 3 baris sehari. Walaupun anak belum pandai membaca, kita dah boleh mulakan dengan membaca ayat tu dengan makhraj yang jelas dan tajwid yang betul. Aku dah mulakan modul ni jugak.

Student aku sekarang ni bukan sorang, tapi dua orang. Bila ajar Aiman suku kata Bahasa Melayu, kat background dengar bunyi si adik dok ajuk. Aku sebut L-A-LA. Dengar suara halus dok ikut A-A-A. Hahaha sangat comel OK! Dia baru 11 bulan, tapi dah tunjuk semangat nak belajar ABC juga. Kalau tengok, si adik lagi bersungguh nak belajar. Tengok-tengok adik yang tak pernah kenal ABC tu lebih dulu pandai membaca. Heheh..

Nampak gayanya we will be a bit busy again. Nak lagi, aku sendiri pun tengah training untuk jadi childbirth educator dan doula. Still got 3 books to review and tests to sit, classes to conduct, labours to attend, reports to write. Nak seimbangkan dengan rumahtangga lagi. Chayok~!