Vaksin Bahagian 2: Isi Kandungan

Dalam Bahagian 1, aku cakap pasal Garis Panduan Farmakovigilans Keselamatan Vaksin di Malaysia, hari ni nak cerita pulak pasal isi kandungan vaksin-vaksin yang ada di muka bumi ni. Tak susah nak cari maklumat pasal kandungan vaksin. Sama ada kita minta kertas dalam paket vaksin tu (vaccine insert) dengan doktor, ataupun cari je dalam internet. Oleh kerana vaksin yang digunakan di seluruh dunia hampir kesemuanya dikilang di Amerika Syarikat, maka kita boleh rujuk ke laman web Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Ia adalah sebuah agensi kerajaan Amerika Syarikat di bawah US Department of Health and Human Services yang berperanan mengawal sesuatu wabak penyakit dan menjalankan usaha-usaha pencegahan sesuatu penyakit itu daripada menular.

Oleh itu, aku tampalkan lagi kat bawah ni sedutan-sedutan dari laman web CDC tu. Kalau nak puas hati lagi, boleh baca kat sini.

Cuba tengok kenyataan terakhir dalam imej di atas. Kanak-kanak yang pernah tunjuk reaksi alahan pada mana-mana bahan di atas mesti memaklumkan kepada doktor yang berkenaan. Sila ambil langkah berjaga-jaga ok. Contoh paling mudah, kalau alergi dengan telur, memang sah-sah tak boleh terima vaksin yang mengandungi protein telur. Tapi sebelum cucuk, takde pun doktor atau misi buat allergy test ke apa kan, pakai cucuk je. Terutamanya pada bayi baru lahir. Entah-entah alergik pada formaldehyde ke, aluminum ke, thimerosal (merkuri) ke, MSG ke, antibiotik ke. Jadi, kiranya kita gamble je. Kalau anak kita ok, ok la. Kalau tengok-tengok lepas cucuk jadi pelik-pelik (reaksi alahan yang teruk), siapa nak jawab? Kita tengok dalam garispanduan farmakovigilans tu pun ada tulis yang tiada had masa untuk kematian yang dipercayai berkaitan dengan kesan vaksin. Hmm haru jugak tu.. takkan nak tunggu apa-apa jadi pada anak kita baru nak buat allergy test? Asalnya bagi vaksin supaya sihat sejahtera tak kena penyakit yang divaksin tu, tengok-tengok penyakit lain pulak yang datang. Merkuri dan aluminum tu adalah logam berat yang boleh jadi sangat berbahaya dan deadly bagi orang yang sistem imunitinya sangat lemah. Sebab tu kalau nak bawak anak gi cucuk, anak tu kena sihat.

Anyway, dalam sayur-sayuran yang kita makan sehari-hari pun ada je aluminum dan logam-logam lain. But mind you, metal yang masuk ke badan kita melalui ingestion (ditapis dan diserap oleh usus) adalah sama sekali tidak sama dengan injected (disuntik dan bahan itu terus masuk ke dalam darah dan mengalir ke seluruh organ dalaman dan otak kita).

Ni baru additives, belum tengok bahan yang digunakan sepanjang proses penghasilan lagi. Bahan yang digunakan sepanjang proses memang tak ditulis dalam kandungan vaksin. Sebagai contoh, vaksin untuk Rotavirus iaitu RotaTeq (Merck Frosst) dan Rotarix (GlaxoSmithKline).

Apa itu Vero Cells? Tengok sini: Growth and Maintenance of Vero Cell Lines

Kita tengok dalam senarai kandungan takde unsur babi kan. Unsur haiwan yang ada dalam senarai ni cuma “bovine” iaitu lembu. So apakah “porcine circovirus (PCV)” tu dan dari mana datangnya?

Common in pigs? Kalau common in pigs, macam mana boleh ada dalam vaksin ni?

See? Sesuatu bahan yang tidak disenaraikan dalam kandungan tetapi digunakan dalam proses pembuatan. Mungkin inilah sebabnya kadang-kadang kita dengar laporan JAKIM tentang sesetengah produk yang didapati ada DNA babi. Memang produk itu tidak mengandungi babi sebagai salah satu bahan tetapi digunakan dalam proses pengilangan. Adakah kita sebagai orang Islam boleh menggunakan produk ini? Bagaimana pula dengan golongan vegetarian?

Link untuk isi kandungan vaksin: Vaccine ingredients sorted by vaccine dan Informed Choices

Secara ringkasnya, kalau kita dengar orang kata vaksin ni diperbuat dari sel janin yang digugurkan (MRC-5), sel dari monyet, tikus, lembu (tak disembelih), memang betul la tu. Sila buat research sendiri untuk lebih puas hati dan lebih faham.

Tak kira la korang ni memang golongan yang vaksinkan anak, atau dari golongan yang tak vaksin anak, pengetahuan ini adalah penting untuk ibubapa, sebab apa yang masuk ke dalam tubuh anak-anak adalah tanggungjawab ibubapa. In case apa-apa terjadi pada anak, apa-apa penyakit yang datang, ibubapa lah yang akan mengambil tindakan yang wajar untuk menyelamatkan anak. Tindakan itu semestinya berpandukan pada pengetahuan tentang aktiviti anak, pemakanan mereka bahkan ubat-ubatan anak juga. Apa yang masuk ke tubuh anak-anak itulah yang akan membentuk darah daging mereka. Bahkan di akhirat nanti pun, ibubapa juga la yang akan dipersoalkan tentang apa yang mereka beri kepada anak-anak mereka.

Doesn’t it make you think of a witch’s brew? Tengok dalam tv kan, orang nak sihir suami supaya tunduk kat dia, apa yang dia bubuh dalam makanan dan minuman suami dia? Benda-benda kotor dan bernajis kan? Dalam vaksin-vaksin ni pun tak sama ke? Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat dan memprosesnya adalah terdiri dari bahan najis juga. Najis mutawasitoh, najis mughallazoh. So, macam mana? Fikir-fikirkanlah..

Sekian, bersambung..