Vaksin Bahagian 1: Garis Panduan Farmakovigilans Keselamatan Vaksin di Malaysia

OK hari ni rasa nak tulis pasal vaksin pulak. Setelah sekian lama dok buat research, ada la beberapa benda yang aku jumpa yang aku rasa wajar dikongsikan di sini. Aku bukan doktor, pakar imunologi, mahupun saintis terulung. Hanya seorang ibu yang sangat menyayangi anak-anaknya.

First thing yang kita semua perlu tahu bila kita nak vaksinkan anak-anak kita adalah kita mesti tahu apa itu vaksin, tujuan vaksin diberi, apa vaksin yang ada, vaksin yang mana yang mesti diberi (mengikut jadual imunisasi Kementerian Kesihatan Malaysia) dan vaksin yang mana yang disyorkan. Panduan-panduan ini boleh didapati dalam rekod kesihatan anak.  Selain itu, kita juga MESTI AMBIL TAHU apa kesan baik dan buruk yang mungkin timbul setelah vaksin diberi dan apa yang perlu dilakukan sekiranya anak terkena kesan buruk akibat vaksin. Untuk pengetahuan ibubapa sekalian, Kementerian Kesihatan Malaysia ada mengeluarkan garis panduan berkaitan hal ini. Garispanduan ini boleh didapati dari laman web ini: Garis Panduan Farmakovigilans Keselamatan Vaksin di Malaysia

Bila kita bawak anak pergi cucuk, doktor atau misi takkan ada masa nak terangkan semua ni kat kita. Jadi, kita sebagai ibubapa la mesti ambil tahu supaya kalau jadi apa-apa, takde la panik. Muat turun garis panduan dari link di atas, pastu baca sampai khatam ye. Tak panjang pun. Pendek je berbanding manfaat yang kita boleh dapat daripada garis panduan ni. Jangan malas-malas ye.

Aku tampalkan kat sini kesan-kesan yang kita kena awasi pada anak setiap kali lepas cucuk. Imej di bawah ni diambil dari garis panduan farmakovigilans yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dalam Mukasurat 7.

Screen Shot 2013-04-22 at 12.03.05 PM Screen Shot 2013-04-22 at 12.03.43 PM

Ha kalau tak baca benda ni, tak tahu pun boleh ada kekejangan, kejutan toksik, tangisan berterusan yang tidak dapat dipujuk (persistent inconsolable screaming) dan macam-macam kemungkinan lagi! Huhuhu! Apapun, sebagaimana ubat-ubat lain pun ada kesan sampingan, macam tu la jugak dengan vaksin.

Oleh itu, setiap kali pergi cucuk, jangan lupa catatkan nama vaksin, batch number, nama manufacturer dan tarikh vaksin diberi. Tujuannya, kalau kita nak buat laporan tentang side effect yang dialami oleh anak kita, senang la pihak berkenaan nak buat siasatan dan seterusnya ambil tindakan yang perlu.

Satu lagi, kalau (na’udzubillahi min zalik) ada simptom seperti di atas berlaku selepas suntikan vaksin, kena laporkan pada orang yang betul, iaitu pada Pegawai Farmasi. Dalam dokumen garispanduan ni ada lampiran borang yang perlu diisi jika simptom-simptom dalam imej di atas berlaku. Sampul surat pun ada, boleh terus hantar kepada pihak yang berkenaan. Ha bacalah sendiri untuk maklumat lanjut.

Baca sini untuk kisah kematian seorang bayi baru lahir akibat kesan buruk (adverse reaction) suntikan vaksin Hepatitis B: Ian’s Life

(mungkin) bersambung…

3 thoughts on “Vaksin Bahagian 1: Garis Panduan Farmakovigilans Keselamatan Vaksin di Malaysia

  1. Skrg tgh mengarang sambungannya kak noen.. Sy bentang sume hasil research sy selama bbrp waktu ni..

  2. Pingback: Vaksin Bahagian 2: Isi Kandunganliyanahelmy | liyanahelmy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>