Aiman, where are you??

Ni adalah tagline kegemaran Aiman sekarang.

Mama!! Wheeere aaaaare yoooooouuuu???

Asal aku hilang sekejap dari pandangan dia, mesti dia akan jeritkan soalan tu. Selagi aku tak jawab, selagi tu dia ulang. It quite surprised me masa first time aku dengar dia cakap tu. Aku tergelak, dan rasa gembira melihat perkembangan dia. Aiman sudah semakin pintar berbahasa dan diction pun semakin jelas. Ayat Bahasa Melayu pun dah makin teratur. Dah hampir 3 tahun kan umurnya. Hmm cepat betul masa berlalu.

Bila aku suruh dia cari mainan adik dia yang hilang, dia cakap “Green triangle, wheeere aaaare yooooouuu???“. Hmm..

Masa Aiman demam hari tu, aku saja-saja tanya dia. “Aiman nak balik Kota Bharu tak? Jumpa Siti dengan Sidi, Mayot, Papa Jam. Boleh tengok fish.” Spontan dia jawab, “Of course not!” Aku tergelak ok dengan jawapan tu. Very spontaneous! Mana la pulak dia belajar cakap macam tu. Aku pun tak guna frasa tu kat rumah. Hahaha!!

Rupanya dia belajar dari kartun ‘Tricky Tracks’ di BabyTv. Berbaloi la Papa dia dok bayar RM5 tiap-tiap bulan kat Astro tu. Kecil-kecil dulu tengok gambar je, besar-besar ni dah mula tangkap phrases dan dapat berbahasa Inggeris dengan fasih dengan menggunakan accent yang betul. Sebab tu la aku tak kisah pasang BabyTv tu sepanjang hari. Bukannya dia tengok sepanjang masa pun, tapi bila dia tengok, ada la yang masuk dalam kepala dia. Bila hampir sampai waktu solat, aku tukar ke Astro Oasis sebab waktu macam tu akan ada Asma’ul Husna, zikir munajat dan bacaan Al-Qur’an. Alhamdulillah Aiman belajar jugak zikir-zikir dan doa-doa dari saluran tu.

Hari ni baru aku perasan yang dia belajar tanya “where are you” tu pun dari kartun ‘Kenny and Goorie’ di BabyTV juga. Yang paling aku seronok adalah, dia tahu bila nak guna ayat-ayat tu sume, menunjukkan yang dia faham fungsi ayat tu.

The wonders of a child’s mind!

Tapi bila aku bawak muqaddam nak suruh dia duduk mengaji, dia main lari-lari pulak. Mujur ada Ipad apps yang ajar baca huruf berbaris tu, dan dia nak belajar dari app tu. Kalau tidak, susah jugak aku nak ajar dia. Boys, they just won’t stay put! Jadi, bergantung pada kreativiti aku la nak ajar dia.

Semalam, tiba-tiba dia hilang. Entah duduk kat mana senyap je tu. Cari punya cari, jumpa dia. Tengah khusyuk main gunting kertas aku yang dah tumpul, sibuk menggunting gambar Dumbo the Elephant. Alamak! Habis la buku cerita tu! Aku panggil dia. Dia punya terkejut, terus bangun dan hulur gunting tu kat aku. Takut aku marah la tu. Hmm time for art class nampaknya. Ok nanti mama free kita buat collage ye.

Antara aktiviti Aiman sehari-hari selain main Ipad dan membaca adalah bermain toy blocks. Mula-mula beli dulu, dia cuma curah habis blocks tu pastu tinggal. Hasil bimbingan Papanya, sekarang dah pandai bina macam-macam. Malam ni, Aiman bina keretapi lengkap dengan treknya sekali. Bongkah kuning dan merah yang bersusun tu lah keretapinya. Kadang-kadang dia bina trek lumba untuk kereta-kereta mainan dia.

 

Main toy blocks

Main toy blocks

Alhamdulillah sejak aku freak out aritu, bila dia sembuh dari demam, terus selera makan dia bertambah-tambah. Setiap hari makan je kerja. Alhamdulillah aku bersyukur dengan perkembangan tu. I hope I will always remember not to freak out anymore..hehehe.

Esok balik Kota Bharu mesti Siti gembira Aiman dah tembam semula. Aiman pun seronok dah nak balik ‘Bawu” (Kota Bharu). Sepanjang hari ni asyik dok tanya mana Aqim, Ajam, Yok, Siti, Sidi. Habis semua dia sebut. Teringat la tu. Kesian Siti dengan Sidi, Yok, Ajam dan Aqim pun tengah rindu kat Aiman dan Irfan jugak. Sejak minggu lepas lagi dah siapkan bilik tunggu kita balik Bawu. Esok lepas kerja kita balik ye. Tapi Aqim takde la, Aqim kat Mesir.

Wallahu A’lam~

 

4 thoughts on “Aiman, where are you??

  1. Yeah u really should.. Petang td dia masukkan sume kereta dia dlm beg, pastu ckp “Mama, jom Bawu” (Mama jom balik kota bharu)..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>