Hantu TV!

Cerita ni pasal Irfan lagi..dah beberapa lama perasan, tapi kali ni memang konfem!

Irfan sangat suka tengok tv~!

Horror la!

I mean, dia tu kan budak kecik, baby lagi. Baru 5 bulan lebih. Takkan dah pandai tengok tv?

Agaknya baby zaman sekarang memang macam tu kot. Tapi Aiman dulu tak macam ni.

Dia dah lapar tapi sanggup tak mintak susu sebab nak tengok tv. Tengah menyusu pun kalau dengar bunyi rancangan kegemaran dia dalam BabyTV tu, terus pusing tengok tv. Tak jadi nak menyusu. Kalau aku nak suruh dia minum jugak, aku kena pusing ke posisi yang dia boleh nampak tv. Baru dia akan sambung menyusu. Tu pun kalau dia ingat yang dia tu nak minum susu.

Pastu sambil tengok tv, tak sah kalau ibu jari tak duduk dalam mulut. Kalau bayi masukkan tangan dalam mulut takpe, sebab tu sementara je. Dia tengah gatal gusi. Tapi kalau masuk ibu jari, tu petanda yang dia suka menghisap jari.

Orang tua-tua kata kalau bayi suka hisap jari ni bayi baik. Irfan memang baik, tak banyak songeh, tapi sebab dia baik sangat, malam-malam tengah tidur adakalanya tak menyusu langsung sebab bila lapar je dia akan masukkan ibu jari dalam mulut dan hisap ibu jari. Which is not at all good and healthy!

Masa dalam pantang aritu, ada makcik ni tegur yang Irfan ni kecik-kecik dah pandai tengok tv. Masa dia pangku Irfan, mata Irfan straight ke tv dan sangat fokus dengan rancangan tv tu. Aku dismiss je sebab aku fikir, takkan la bayi kecik dah pandai tengok tv. Tapi nampaknya betul la kata makcik tu.

Irfan masa dalam pantang

Irfan masa dalam pantang

Normal ke bayi tengok tv beriya macam ni?

Irfan, Eczema, Rhinitis dan Berpantang Makan

Sejak dua tiga hari ni, takleh nak fikir benda lain dalam kepala otak ni selain Irfan, eczema, rhinitis dan berpantang makan. Semuanya sebab tengok Irfan suka menggaru-garu leher dia. Irfan dah 2 bulan ada eczema, tapi selalunya aku tak risau sangat sebab tak banyak pun. Kat leher sikit, pipi sikit, belakang sikit dan celah siku. Tapi yang aku tak puas hati lately is bila tengok area-area tu sume kejap ok kejap merah sangat, kejap ok kejap menggaru-garu. Susah hati aku dibuatnya sampai tak boleh nak fikir benda lain.

Campur jugak dengan rasa bersalah sebab aku baru terbaca yang eczema boleh jadi makin teruk bila bayi minum susu ibu yang mengandungi alergen yang berkenaan. Dan aku baru lepas bedal 3 biji telur sehari (telur dadar) selama beberapa hari.

Kalau korang tak tahu, eczema ni sebab utamanya adalah alahan, dan ia boleh diwarisi secara genetik terutamanya jika ibubapa pernah mengalami eczema. Also known as atopic dermatitis (AD), kalau ibubapa yang ada rhinitis pun boleh menyebabkan anak kena eczema. Dan aku ni memang sah-sah la ada allergy rhinitis, dan sinusitis. Bahkan aku pernah masuk hospital kerana sinusitis yang menyebabkan aku sakit kepala yang amat (ramai orang ingat dia ada migrain tapi sebenarnya dia ada sinusitis). Kepala aku masuk mesin CT Scan sebab doktor nak tengok area sinus aku yang dijangkiti kuman tu. Sebagai rawatan, doktor masukkan antibiotik Augmentin melalui drip. Bukan aku je, Papa Irfan pun ada gak unsur-unsur resdung. Pagi-pagi asyik bersin je. Hmm kesian Irfan. Syukur Aiman ok takde masalah apa-apa.

Kerana kasihan tengok Irfan merah-merah pipi tu, maka aku telah ‘berikrar’ untuk buat sesuatu yang mustahil aku akan buat sebelum ni. Iaitu meninggalkan makanan-makan alergen yang kesemuanya merupakan makanan kesukaan aku; iaitu telur dan udang. Dan mengelakkan makanan lain yang berkemungkinan. Waaa dugaan tu. Dulu aku sanggup makan jugak dan sanggup menggaru hidung aku yang akan jadi sangat gatal bila makan, tapi tak sangka demi Irfan akhirnya aku korbankan jua! Sabar je la..

Selain berpantang makan, nampaknya aku kena tukar jenama toilettries yang digunakan oleh Irfan. Kena duduk bersila kat Giant la lepas ni pilih betul-betul produk yang takde kandungan Sodium Laureth Sulphate (SLS). SLS ni la yang bertanggungjawab hasilkan buih dalam semua detergen, sabun mandi dan shampu yang kita guna tu. Sangat tak bagus untuk kita sebenarnya. Dah lama aku tahu benda ni tapi demi Irfan juga, baru aku nak bertindak. Selama ni aku buat dek je. :( Setakat hari ni, aku dengar jenama MooGoo, Buds dan Tropika yang banyak orang guna untuk eczema. Nak kena research lagi ni untuk tahu pasal produk-produk jenama ni semua.

Aku pun ada terbaca yang cara nak jaga pesakit eczema ni adalah dengan moisturize, moisturize, moisturize! Boleh guna ointment untuk pesakit eczema atau sapu petroleum jelly (vaseline). Tapi jangan la guna ubat yang klinik bagi, terutamanya yang ada steroid. Sebab steroid dalam krim tu akan menyebabkan ketagihan dan banyak side effect lain. Bahkan krim aqueos yang hospital bagi pun tak berapa baik untuk jangka masa panjang kerana ia menghakis lapisan yang sepatutnya melindungi kulit. Boleh rujuk artikel dr zubaidi tentang aqueos cream tu di sini.

Kalau boleh, nak supaya hilang terus semua eczema tu dan nak tengok semula kulit Irfan licin gebu macam dulu.

:(

Hmm tu bunyi suara Irfan dok ‘menyanyi’ dari dalam bilik tu, baru bangun la tu..

*UPDATE*

Nak tambah tips dari my junior, sis Ida Suhana. Since dia komen dalam facebook, so nak tak nak, paste kan screenshot je la kat sini ye. Semoga bermanfaat :)

Screen Shot 2013-02-21 at 4.02.13 PM