The Real Face of Empathy

Last night, I went to see my grandma who had just underwent a major surgery to remove stones from her gall bladder. She is 70 years old. The surgery was very risky considering that she has diseases of all sorts; heart problem, high blood pressure, diabetis, gastric, just to mention a few, ..and now gall bladder stone. The surgery was performed in KPJ Damansara Specialist by a very senior specialist because of the many health complications my grandma is having, making the surgery a very difficult one. Therefore, praise be to Allah that she is now in good condition and is recovering well, and hopefully fast.

The thing about seeing my grandma especially in these few years is, always having to listen to her complaining on and on about her pain and sufferings. A bit boring you know, the outcomes of every visit can always be anticipated. When I was younger, I was never able to understand why she was always complaining, sounding very negative and low-spirited everytime. I always thought that we should always be positive and be strong in facing whatever trials that Allah give us; be it health problems or financial problems whatsoever. Until I had my own share of pain, my first major surgery; a c-section delivery.

I learnt a very important lesson; YOU CAN NEVER UNDERSTAND ONE’S PAIN AND SUFFERING UNTIL YOU HAVE BEEN IN HIS/HER SHOES.

Recovering from the c-section was the most traumatic experience in my life. I lost all the strength that I thought I possessed. I was not able to do a lot of things as easily as a healthy person for a long course of time. I realized that I had a lot of comfort in my life that I had taken for granted. And how little gratitude I have shown for every good things in my life. I was left with not only a physical cesarean scar, but also emotional scar.

That was the turning point for me. Besides learning to listen better to my grandma and give the right responses, I was also able to listen and respond better to my late mother-in-law who suffered from Parkinson. Remember my story about her? You can read about it here.

The real message here is, when somebody comes to you with a problem, more often than not, she is not trying to ask for sympathy. She is not trying to ask you to be sorry for her. Rather, she is trying to heal her emotional wounds, and ease her pain by talking about it. In short, she is trying to heal herself, and feel better. By paying attention to her true troubles and acknowledge it by responding kindly, you can actually help her heal. This is what you should do, rather than brushing her off by saying that she should be thankful that she is still in better condition compared to a lot other less fortunate people, which in turn hurts her more.

The easiest example, when my grandma starts telling me of her pain, how should I respond?

Should I tell her to stop thinking of her pain and troubles, and focus on the positive thoughts that she is still alive and can still walk around although slowly, as compared to some folks her age that are bedridden, or had to stay in hospitals, or dead even?

Or should I tell her that I am sorry for her pain, and then forget all about it?

Or should I acknowledge her pain by telling her that what she is going through IS painful, because she is no longer able to do all the things she liked doing, she can no longer be active like before, and she has to depend on others, and then try to soothe her by saying that Allah wants to reward her big for all her patience, and then pray that she gets better?

Option one is simply rude. You don’t tell that kind of thing to other people. No matter how motivating it sounds to you. You have never been in her shoes, remember? So please be mindful.

Option two is simply lending a sympathetic ear. Nice enough but not helping.

Option three is what we call EMPATHY, where we LISTEN, ACKNOWLEDGE, and offer SUPPORT. ( I said LISTEN instead of HEAR because hearing simply means perceiving sound while listening means perceiving sound and paying attention to it. )

Bottomline, when we are faced with a sick or less fortunate person, we should always be empathic, especially if we have never been in her shoes. Even if we think we understand, we actually don’t. How can you understand something that you have not been through? If you are not sure how to show empathy, just be more observant of people around you and you might find someone who can set a good example of empathy for you to learn from.

Anak Positif

Beberapa hari yang lalu, aku terbaca lanjutan status PDRM dalam Facebook berkenaan kes kanak-kanak 3 tahun yang meninggal dunia disyaki didera ibunya tu. Kes ni aku pernah cerita dalam posting aku yang lepas. Lepas dibedah siasat, kanak-kanak ni didapati telah hilang berat secara mendadak dari 11kg ke 8 kg. Kanak-kanak seusianya sepatutnya berat 15kg. Haih aku rasa bagai diruntun jiwa ni mendengar kisah macam tu. Semoga ibubapanya diberi balasan yang setimpal. No child deserve to be treated that way. :(

Aiman masa kecil pun selalu menangis. Elok-elok bergelak ketawa dengan Papa atau Mama, tiba-tiba nak menangis. Tak tahu kenapa. Selalunya anak kecil ni menangis kalau dia rasa insecure, ada sesuatu yang dia risaukan, atau takutkan. Tapi akhir-akhir ni, terutamanya sejak masuk tahun 2013 ni, aku nampak perubahan mendadak pada diri dia. Dia dah kurang menangis, dan kalau nak menangis pun, dia tak jadi menangis. Bila bangun dari tidur pun dah kurang menangis. Kalau nak apa-apa je kadang-kadang dia terbawa-bawa perangai lama dan menangis tapi bila aku tunjuk muka kurang senang, dia tak jadi menangis. Apa pun, kebanyakan masanya memang dah tak menangis.

Dia juga nampak semakin bijak, semakin peka dan cepat menangkap apa saja yang berada disekitarnya. Mungkin juga sebab peningkatan usia, tetapi aku rasa, ia ada juga kena mengena dengan cara kami melayannya.

Sejak akhir-akhir ni, aku dan Papanya cuba untuk tidak lagi naik angin bila dia menangis, tetapi cuba untuk mengajarnya meluahkan dengan betul apa yang dia rasakan, mahukan, atau perlukan. “Jangan menangis, tapi cakap elok-elok apa yang Aiman nak”. Itulah ayat yang selalu aku ulang pada Aiman. Ia tidak dapat dilakukan dalam masa sehari, tapi Alhamdulillah, hasilnya semakin kelihatan. Lebih ketara lagi, Aiman nampak semakin ceria, kerana dia sudah mula belajar untuk meluahkan fikirannya dan perasaannya, justeru dia tidak lagi memendam rasa. Memendam rasa adalah kurang sihat, kerana ia boleh menjadi racun di kemudian hari.

Jangan ‘underestimate‘ kanak-kanak tau. Walaupun dia masih kecil, tapi dia sudah mampu berfikir, dan peka dengan apa yang berlaku disekelilingnya. Kalau kita ajar dia jadi positif, In Sya Allah dia akan membesar sebagai seorang yang positif. And vice versa. Mengajar anak untuk meluahkan dengan cara yang betul apa yang dia fikir dan rasa adalah suatu cara membentuk minda dan emosi anak. Bila dah ajar anak untuk jadi ekspresif, kita sebagai ibubapa pun kena la berfikiran terbuka untuk cuba memahami dan menerima apa yang dia cakap, dan kemudiannya memberi respon yang sesuai.

Bercakap pasal memberi respon, aku selalu ada masalah nak bagi respon pada Aiman. Dia rajin bercerita pada aku. Dalam sehari, berpuluh kali dia panggil Mama. Kemudian dia akan bercerita panjang lebar apa yang dia sedang fikir. Tapi kadang-kadang, aku tak berapa faham apa yang dia nak sampaikan. Jadi nak tak nak, aku cuma mampu tersenyum pada dia, dan mengangguk-angguk. Well, he seemed satisfied with that. Untuk pengetahuan korang, aku sedang giat melatih Aiman to string a sentence correctly, dan membetulkan syllables yang selalunya terbalik dari yang sepatutnya, terutamanya dalam Bahasa Inggeris. Contohnya, perkataan coklat tu selalu dia sebut chlocate (cloket) instead of chocolate. Seronok, dan kelakar kadang-kadang dengan keletah dia. Yang paling penting, bila dia rasa gembira dan ceria, mengajar dia menjadi sangat mudah!

Jangan lupa juga, kalau bercakap dengan anak-anak tu, lemah lembut la sikit. Kalau orang cakap kasar dengan kita, kita suka tak? Mesti tak suka kan? Apatah lagi kalau yang kasar tu adalah ibubapa kita. Oleh itu, kita kena la ajar anak kita untuk bercakap dengan lemah lembut, bersopan dan menggunakan intonasi dan tutur kata yang sedap didengar. Logik la kan.

So, by the end of the day, kalau kita layan anak kita dengan lemah lembut, penuh kasih sayang, selayaknya sebagai seorang kanak-kanak yang patut dibelai dan disayangi, In Sya Allah kita akan dapat lihat anak kita tu membesar dengan lebih cerdas dan lebih pintar. Jangan kedekut kasih sayang dengan anak ok!

 

Cerita ‘Tahun Baru Cina’Ku

Assalamualaikum

Apa khabar semua orang lepas bercuti panjang sempena perayaan Tahun Baru Cina? Beruntung la kita di Malaysia ni, tak sambut sesuatu perayaan tu pun tetap dapat cuti jugak. Memang seronok. Alhamdulillah juga sempena cuti Tahun Baru Cina yang panjang ni, aku dan adik-adik bersama keluarga masing-masing dapat pulang ke Kota Bharu untuk membantu Papa dan Mama berpindah rumah. Seronok dapat berkumpul satu keluarga, cuma tetap terasa kurang seorang iaitu Mustaqim yang sedang belajar di Mesir. Rugi Aqim takde, meriah tau! Rumah meriah dan gamat dengan suara 4 orang cucu lelaki yang riuh dengan keletah masing-maing. Jom layan gambar-gambar mereka 😀

Abang Aiman bersama Adik-adik Murid

Abang Aiman bersama Adik-adik Murid

Dalam gambar ni, kesemua bayi yang sedang meniarap tu sedang memakai romper yang dihadiahkan oleh Siti (nenek diorang)! 😀 Bukan main lagi Abang Aiman melayan keletah adik-adik kecil. Sampailah kesemua baby tertidur keletihan. Penat la tu belajar.

Tertidur keletihan lepas belajar

Tertidur keletihan lepas belajar..dari kiri: Irfan, Hakeem, Soleh

Kalau korang masih ingat posting sebelum ni yang cerita pasal kelahiran tiga baby dalam keluarga aku tahun lepas, ni la dia. Hakeem lagi 2 hari masuk 6 bulan, Irfan dah masuk 5 bulan dan Soleh dah 3 bulan. Kalau selalunya Irfan yang penyek Soleh, kali ni giliran Irfan pulak dipenyek oleh Hakeem. Sebab Hakeem dah terer berguling-guling dan sekarang busy menyondol-nyondol orang sebab tengah training nak merangkak dan duduk. Irfan pulak masih maintain meniarap dengan gaya ‘I can fly!’. Soleh pulak belum mula meniarap lagi.

Dah macam lauk bawah tudung saji pulak.. Kena tutup sebab banyak nyamuk

Dah macam lauk bawah tudung saji pulak.. Kena tutup sebab banyak nyamuk

Belajar lagi~

Belajar lagi masa orang dewasa sibuk punggah barang naik ke lori..good boys 😀 ~

Gambar di bawah ni adalah gambar rumah parents aku. Rumah ni asalnya rumah arwah nenda aku yang dibina masa zaman Jepun lagi pastu diubahsuai oleh parents aku. Dah macam muzium rupanya. Kalau korang pergi jalan-jalan ke KB, kat tengah-tengah bandar tu nanti akan jumpa la rumah ni. Betul-betul menghadap Masjid Muhammadi dan sangat dekat dengan pintu gerbang Al-Qur’an trademark negeri Kelantan tu. Kitorang satu keluarga dah tinggal kat rumah ni sejak pertengahan 1999. Banyak la jugak memori kat rumah ni.

Hari terakhir di rumah yang penuh memori..

Hari terakhir di rumah yang penuh memori..

Memori paling best adalah pada suatu malam di musim tengkujuh, hujan turun tak berhenti dan angin bertiup kencang. Sedang aku sedap-sedap tidur, tiba-tiba rasa basah seolah-olah aku tidur kat tengah hujan. Aku hairan la kan. Rupa-rupanya sekeping bumbung rumah dah terbuka menanti masa untuk tertanggal! Aku pun cepat-cepat kejut adik aku Ayuni yang tidur katil bawah aku. Elok je lepas tu bumbung tu terbang terus! Cepat-cepat aku tarik tilam aku. Hujan mencurah-curah masuk ke dalam bilik aku macam air terjun. Maka malam itu, aku dan Ayu terpaksa la berkhemah di ruang tamu bertemankan nyamuk. Huhuhu..duduk rumah kayu baru dapat rasa pengalaman macam tu tau! Nasib baik la sempat alih tilam. Bilik aku memang banjir dah. Yang bagusnya duduk rumah kayu ni, lantai dia tak rapat sangat. Jadi air boleh mengalir ke bawah rumah. Tak sempat la air nak bertakung dalam bilik aku. Dan lebih mujur lagi sebab hujan tu cuma kat kawasan katil dan tak menimpa kawasan meja belajar yang penuh dengan buku-buku aku dan tak menimpa almari baju. Kalau tak, tak tahu la macam mana nak keringkan buku dan baju tu semua, sebab hujan memang turun tanpa henti selama berhari-hari!

Pastu, kitorang pernah jugak raya time musim tengkujuh. Cuba la bayangkan macam mana. Huhuhu. Kawasan rumah habis ditenggelami air paras betis. Tetamu nak naik atas rumah kena berpijak atas pelantar dari pagar ke tangga rumah. How cool is that? Huhuhu..

Walau bagaimanapun, tetap seronok tinggal di rumah ni. Walaupun bocor sana-sini, banyak nyamuk. Duduk rumah kayu sangat seronok.

Dan di rumah ni juga la aku belajar untuk tidak melengahkan solat Isyak. Ada suatu ketika, aku selalu mengantuk awal, dan akhirnya tertidur sebelum menunaikan solat Isyak. Dah dekat waktu Subuh baru aku bangun solat Isyak. Terus tunggu azan Subuh dan solat Subuh terus. Ceritanya pada suatu hening Subuh, aku bangun awal macam biasa untuk bersolat Isyak. Sedang aku bersujud dalam rakaat kedua, tiba-tiba pintu bilik solat terhempas kuat! Aku terkejut dalam sujud. Perlahan-lahan aku bangun. Takut gila tak dapat nak bayangkan lembaga apa yang aku akan nampak. Tapi bila aku bangun, pintu masih terbuka sebagaimana sebelumnya. Huhu sejak tu aku taubat dah tak nak solat Isyak lewat.

Cerita terakhir (kalau nak cerita semua memang satu malam tak habis), masa tu adik bongsu aku Humairaa’ masih kecil, baru pandai bercakap. Suatu hari, masa birthday Papa, kami adik-beradik berpakat untuk buat surprise sebelum Papa pergi outstation. Aku selaku yang sulung dan satu-satunya yang dah ada lesen memandu, bawa adik-adik aku ke KB Mall untuk cari hadiah. Senyap-senyap je kitorang keluar. Lepas balik tu, kitorang semua menyorok di bilik solat untuk balut hadiah-hadiah yang kitorang beli. Tiba-tiba Papa panggil Humairaa’. Humairaa’ pun pergi la kat Papa. Tiba-tiba, Ayu yang keluar untuk ambil barang di bilik kitorang masuk semula ke bilik solat dengan muka cemas. “Kakak! Humairaa’ bocorkan rahsia!!” “Erk?!” Aku cepat-cepat pergi ke ruang tamu tempat Papa sedang menyoalsiasat Humairaa’.Papa tersenyum-senyum tanya Humairaa’, “Tadi pergi mana?” Dan Humairaa’ dengan penuh jujur menjawab, “Pergi beli hadiah birthday Papa”. And the rest is history..hadoiii lupa nak pesan kat si kecik tu jangan bagitahu siapa-siapa~

Heheh kenangan oh kenangan..

Lepas ni, anak-anak aku hanya akan dapat melihat dari luar aje la rumah tempat mamanya menghabiskan usia remaja..

Sekian, selamat malam..