Senyap Selamanya

Semalam dok belek-belek suratkhabar, muka depan akhbar tu cerita pasal sorang budak lelaki berumur 3 tahun yang dipercayai dipukul ibunya sampai mati. Haish! Kalau baca cerita macam ni mesti aku rasa semacam. Terbayang kalau anak sendiri yang kena macam tu, konfem tak keruan aku dibuatnya. Baya Aiman je budak tu. Aiman pun 3 tahun jugak tahun ni.

Budak tu anak sulung dari 3 beradik. Bapak dia tentera. Selalu takde kat rumah kalau  tak silap. Alkisahnya, budak tu dikatakan suka menangis dan sangat aktif. Haish! Standard la budak lelaki. Aiman pun macam tu jugak.

Tapi itu tak bermakna dia patut dipukul begitu sekali. Apatah lagi sampai membawa maut!

Pagi dia meninggal tu, mak dia kejut si anak ni bangun. Sebab dah pukul 11 pagi pun tak bangun-bangun lagi. Tapi taknak bangun jugak. Rupanya dah meninggal. Bila hospital bedah siasat, badan budak tu penuh dengan lebam baru dan lama kesan kena pukul dengan penyangkut baju. Terdapat jugak kecederaan otak. Hmm memang sah la ni kena hempas. Budak kecik kalau kena hempas, pendarahan dalam otak, memang meninggal la jawabnya. Mak dia dok pukul dia nak suruh senyap kan, ha sekarang ni dah senyap selamanya. Puas hati tak? Waaa sedih sangat-sangat aku baca cerita ni (kalau tengah pregnant kat Irfan ni mesti dah nangis sampai merah hidung)!

Kenapa dia sanggup buat macam tu ye?

Mungkin la si ibu tu tertekan tahap gaban, atau mungkin lebih besar dari gaban. Ada banyak masalah. Beranak pulak tiap-tiap tahun. Tapi takde rasa kesian ke tengok anak kena pukul sampai lebam? Memang aku tak akan dapat faham. Perasaan belas kasihan tu patut sinonim dengan gelaran ibu pada setiap wanita. Haih~

Aku rasa, kalau tertekan dengar anak menangis, lebih baik ketuk kepala sendiri ke dinding atau ke lantai. Takpun jerit sekuat hati. Well, I did that masa awal-awal bergelar ibu. Ye la masa tu kan takde pengalaman lagi. Memang takde faedah pun, tapi sekurang-kurangnya anak aku tak sakit.

Sampai la bila Aiman dah besar sikit baru la aku dapat idea untuk cuba reverse psychology, why not instead of marah kat Aiman dan rasa tertekan setiap kali dia start crying tantrum dia tu, aku cuba buat dia happy supaya dia tak menangis? Aku pun cuba, dan terbukti bila Aiman happy, dia tak buat perangai, tak menangis, dan sangat mudah diurus. Bahkan kalau dia nak apa-apa dan aku cakap tak boleh pun dia patuh. Padahal selalunya dia menangis kalau tak bagi apa yang dia nak. Bila budak gembira dan tenang, konfem tanpa was-was yang mak dia pun akan gembira dan tenang. Maka aman damai la rumah tu.

Benda ni tak susah pun. Cuma kena berkorban sikit, dan guna otak banyak sikit, dan kena banyak-banyak sabar. Kena control minda supaya tidak memberi reaksi marah secara automatik bila anak menangis, tapi cuba pujuk dan buat dia gembira.

Nafsu marah mesti dikawal dan dididik, bukan diikut.

Aku harap ada pihak yang cukup prihatin untuk memberi bantuan kaunseling dan didikan rohani kepada si ibu ni. Something that her husband should have given.

Tak kira la apa jua punca sampai berlaku macam ni, orang macam si ibu ni patut diberi support.

Wallahu A’lam~

MAKE YOUR BABY HAPPY, THEN YOU WILL BE HAPPY TOO

 

3 thoughts on “Senyap Selamanya

  1. Btol3…..kalau camtu kakak jadi kaunselor laa tambah income…hehe sukarelawan menjelajah membantu ibu2 yg memerlukan moral support…ngeeeeee 😛

  2. hmm bijak jugak idea tuh. tp bule ada income ke? slalunye mende2 ni kan voluntary. tp bule je, free pun xde masalah. huhu. mane2 ibu yg memerlukan sokongan moral sila hubungi saya. heheh~

  3. Pingback: Anak Positif | liyanahelmy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>