Welcoming the Latest 747!

So happy to welcome the new member of the family!

The best part of all, is the plate number..huhuhu..welcome to the family of 747s~!

Ok cerita yang menarik di sebalik kejayaan membawa pulang ahli keluarga baru ni ke rumah dalam masa hanya tepat-tepat 3 minggu adalah kecekapan jurujual yang terbabit.

Kami bertuah sebab dapat bekerjasama dengan jurujual yang jujur (tak ambil duit sebelum kereta yang dikehendaki dipastikan ada dalam stok) dan efisien. I would really recommend him. Jumaat pertama pergi showroom, Jumaat ketiga dah dapat kereta. Perjanjian dengan bank ditandatangani dan deposit dibayar hanya selepas nombor chassis dah disahkan. Pastu masa nak ambil kereta, dia cek kereta bersama kita satu persatu, pastikan barang semua cukup, dia beri penerangan yang jelas, tangki minyak penuh. Smart tag je takde sebab dah habis stok, tapi digantikan dengan duit. Bagus kan kerja macam tu. Sape-sape nak beli kereta Proton lepas ni boleh la cari dia ye. Encik Mazry dari EraSensa Sdn Bhd Kota Damansara. Boleh masuk website beliau. Kami sekeluarga mendoakan rezeki beliau murah mencurah-curah.

Ini adalah suatu pengalaman membeli kereta yang manis bagi kami setelah melalui pengalaman ‘ngeri’ semasa membeli kereta pertama dulu.

Kereta pertama kami adalah kereta Proton juga. Kami berurusan dengan seorang jurujual wanita berusia lewat 20an atau awal 30an dari pengedar Proton berdekatan Jaya Jusco Taman Maluri, Cheras. Dah la ambil deposit awal, tapi kerjanya sangat lah lambat (waktu tu tengah sangat perlukan kereta, nak balik raya pun sampai terpaksa pinjam kereta orang, nak ulang-alik ofis pun terpaksa pinjam kereta ofis yang entah berapa kali tak boleh start depan kedai runcit dan selalu breakdown kat highway). Bila orang komplen, mula la nak emosi, ‘akak ni single parent la, nak raya la, kesian la sket kat hakak dan anak-anak hakak ni’. Well, rasanya kalau dia bagus dan jujur, isu macam tu tak timbul kot. Tang ambil duit orang cepat je tapi buat kerja lambat. Ingat dia je ke orang susah, kami pun susah jugak! Kesudahannya kami terpaksa berpuas hati dengan Saga SE manual. Padahal order yang automatik. Pastu, masa nak ambil kereta, semua janji yang ditabur hanya tinggal janji. Tangki minyak yang dijanjikan penuh, kosong. Dia cuma hulur RM30 untuk harga minyak. Smart tag takde. Dan macam-macam lagi la. Lebih menyedihkan, lepas dah bayar deposit kat kakak lembab tu, baru kami dapat tahu yang saya ada saudara yang menjual kereta Proton juga, dan dia ada banyak stok Saga SE automatik! Sadis~!

Kesian, dah kena turun pangkat. Dok atas padang je, berhujan pulak tu. Nak wat cane bawah porch dah penuh.

Ada sape-sape berminat nak beli Saga SE ni?