A Tribute to All Mothers

Assalamualaikum

Test test..

Huhu welcome to my new page.. Tah mimpi apa tiba-tiba bangun pagi rasa nak ada blog sendiri (.com). Sebenarnya menunaikan hasrat hati sendiri yang dah sekian lama nak belajar buat laman sesawang (website la maksudnya). So here it is. Berkat sokongan padu dan bantuan teknikal dari suami tersayang maka wujud lah laman spiderman saya ni. 12 tahun lamanya memendam hasrat nak buat laman web sendiri. Tak sempat belajar plus takde cikgu yang sudi ajar. Dah kahwin baru ada cikgu nak ajar. Alhamdulillah~

So kawan-kawanku yang comel yang telah follow blog lama tu (liyanahelmy.wordpress.com), boleh la renew subscription kat sini pulak ye. Terima kaseyy atas kesudian kawan-kawan untuk membaca coret moret rapikan saya ni. Semoga mendapat manfaat.

Malam ni nak cerita ringkas, tentang kasih seorang ibu. Kenapa Rasulullah tekankan suruh taat pada ibu tiga kali baru taat pada ayah ye?

Bila dah jadi ibu, baru saya faham.

Kebetulan petang tadi pun dah berangguk-angguk dengan adik saya pasal ni. Adik saya tu pun baru bergelar ibu.

It has been a crying parade in the house by the two babies; Irfan and Soleh. Tak tahu la kenapa. Asyik nak menangis je. Dah didodoi-dodoi pun menangis jugak.

Yang pasti, bila anak dok menangis tak henti-henti, si ibu jugak yang akan berusaha memujuk sampai si bayi tenang semula. Kalau si anak menangis malam-malam, si ibu jugak la yang bersengkang mata menyusukan anak yang lapar, atau menenteramkan anak yang mengigau. Dibuatnya si anak berjaga malam ajak bermain, si ibu jugakla yang terpaksa bertabah hati melayan atau meneman sampai anak tidur semula, walaupun esok pagi kena bangun awal untuk tugasan penting!

Bukan nak menafikan peranan si ayah, tapi itu lah realitinya. Memang macam tu la realiti yang Allah telah ciptakan.

The powerful maternal instinct.

Tak mampu mendengar tangisan anak, tak mampu melihat anaknya disakiti. Mahu anaknya sentiasa dalam keadaan baik dan gembira, walaupun terpaksa mengorbankan diri sendiri.

Tiada tempat yang lebih nyaman dan damai, selain pelukan ibu. Walau lengan ayah lebih gebu sekalipun, lengan ibu tetap yang terbaik. Sepertimana rahim ibu yang terbaik untuk tinggal selama 9 bulan sebelum dilahirkan.

Justeru, siapa yang akan memeluk ibu? Melindungi ibu? Siapa yang akan memberi kasih sayang kepada ibu?

Jawab la sendiri ye :)