Isteri Kesayangan Suami

Isteri Solehah (nyanyian oleh saff-one & nazrey johani)

Isteri cerdik yang solehah
Penyejuk mata, penawar hati, penajam fikiran
Di rumah dia isteri, di jalanan kawan
Di waktu kita buntu, dia penunjuk jalan

Pandangan kita diperteguhkan
Menjadikan kita tetap pendirian
Ilmu yang diberi dapat disimpan
Kita lupa, dia mengingatkan

Nasihat kita dijadikan pakaian
Silap kita, dia betulkan
Penghibur di waktu kesunyian
Terasa ramai bila bersamanya

Dia umpama tongkat si buta
Bila tiada satu kehilangan
Dia ibarat simpanan ilmu
Semoga kekal untuk diwariskan

Perkahwinan adalah sebuah medan perjuangan, bukan semata-mata bercintan-cintun ala-ala hindustan. It is not at all like in the movies, and is definitely not a bed of roses. Perkahwinan adalah sebuah realiti kehidupan yang penuh pancaroba, tetapi terselit sepenuh kebahagiaan yang sememangnya tidak wujud dalam dunia couple. Menjadi isteri kesayangan suami adalah impian setiap wanita yang berkahwin. Namun, status ‘isteri kesayangan’ ini bukan mudah untuk dicapai. Ia memerlukan usaha dan komitmen yang konsisten dan berterusan.

NIAT

Perkara pertama yang paling penting yang perlu ada dalam mindset setiap isteri adalah niat. Kenapa aku berkahwin? Kerana nafsu? Kerana mengikut sunnah Nabi SAW? Kerana suruhan ibubapa? Niat akan menjadi drive (pendorong) dan sumber kekuatan bagi seorang isteri setiap kali dia menghadapi dugaan atau cabaran dalam rumahtangga. Seorang isteri yang berniat untuk berkahwin kerana Allah akan melaksanakan setiap tanggungjawabnya tanpa mengharapkan balasan daripada suami, kerana dia tahu, sebaik-baik balasan itu datang dari Allah. Jika meletakkan harapan pada sesama manusia, pada suami, macam-macam boleh berlaku pada masa hadapan. Contohnya, mungkin hari ini dia berhempas pulas membantu suami, tiba-tiba esok suami curang pula. Seorang isteri yang berniat untuk berkahwin kerana Allah juga akan merujuk guidelines yang terkandung dalam Al-Qur’an dan Sunnah untuk mengendalikan rumahtangganya. Semua tips sudah diberi oleh Allah dan RasulNya. Selebihnya atas kebijaksanaan si isteri itu untuk merenung dan memikirkan cara yang sesuai untuk mengaplikasikan tips-tips tersebut dalam kehidupan seharian.

MATLAMAT

Perkara kedua yang perlu ada dalam mindset setiap isteri adalah matlamat. Matlamat perkahwinan berperanan menentukan halatuju dan destinasi sesebuah perkahwinan. Seseorang wanita yang mahu berkahwin seharusnya menetapkan matlamat mahu mewujudkan sebuah rumahtangga yang tenteram dan menenteramkan jiwa dan penuh kasih sayang, dan  mengekalkan perkahwinannya hingga ke akhir hayatnya, seterusnya hingga bertemu semula di syurga. Pendek katanya, mahu menjadi isteri yang solehah. Sepertimana firman Allah;

“Dan diantara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berpikir.” (Ar Rum: 21). 

Pasangan suami isteri yang mempunyai matlamat sebegini akan menyedari betapa pentingnya berusaha ke arah kebahagiaan dan akan sentiasa fokus ke arah itu. Perceraian tidak akan dipilih untuk menjadi solusi mudah bagi menyelesaikan sesuatu isu dan pertelingkahan. Apabila niat dan matlamat sudah jelas, di bawah ini disenaraikan serba-sedikit tips untuk menjadi isteri kesayangan suami yang dipetik dari pengalaman orang-orang lama dan ditambah rencah-rencah yang sesuai. Semoga bermanfaat.

PERANAN ISTERI

1. Jaga suami

Makan, minum dan pakaian suami diuruskan dengan baik. Kalau tak pandai masak, seeloknya belajar, sekurang-kurangnya belajar menu kegemaran suami. Suami lebih gembira makan masakan isteri berbanding makan di kedai. Itulah cara suami menghargai isterinya.

Sentiasa belai suami. Suami yang kurang mendapat belaian akan tandus jiwanya. Oleh itu siramlah hati dan jiwanya dengan kasih sayang dan cinta yang banyak!

Jaga kehendak suami selagi tidak menyalahi hukum. Apa saja yang suami mahukan tidak boleh dipandang ringan. Itu adalah haknya.

Jaga adab sopan dengan suami. Jangan depan orang lain pandai bersopan tapi depan suami pakai hentam. Bercakap dengan lemah-lembut. Jangan sesekali meninggikan suara terhadap suami walaupun ketika bergaduh.

Jangan amalkan tabiat bermasam muka dengan suami, ini adalah tabiat yang sangat buruk. Kalau tak puas hati, suarakan dengan cara orang dewasa yang matang.

Jangan amalkan sifat ego, ini adalah sifat buruk yang tak membawa ke mana. Bila bergaduh, tangani konflik dengan penuh hikmah. Duduk berbincang. Jika suami susah diajak berbincang, cuba gunakan cara halus. Suarakan isi hati melalui surat, nota, emel, apa saja! Tapi bukan melalui orang ketiga. Urusan suami isteri mesti kekal rahsia di antara suami isteri sahaja.

Ringankan mulut untuk meminta maaf. Rendahkan ego. Walaupun tak puas hati, minta maaf dulu untuk menjernihkan suasana. Setelah suasana jernih, barulah suarakan.

Jangan jadi queen-control. Kat dunia memang seronok bila suami ikut telunjuk, tapi di akhirat nanti berat balasannya. Kalau suami buat perangai, nakal di luar dan yang sewaktu dengannya, jangan terus mengamuk. Mengamuk tak akan membetulkan keadaan. Sebaliknya, tenangkan diri, kemudian sit down and think. Jadilah wanita yang bijak dan tangani hal tersebut dengan cara yang bijak. ‘Tegur’ suami dengan cara halus. Ingat, suami adalah hak seorang isteri, bukan hak girlfriend atau skandal dia. Jangan izinkan orang lain mengambil hak kita melalui pintu belakang!

Jika hendak menegur suami, gembirakan dia dahulu. Pastikan perutnya tidak kelaparan, hatinya senang, layan dengan mesra. Confirm mudah diterima teguran itu.

Kejayaan seorang wanita adalah apabila dia mampu memenangi hati suaminya, dan menambat hati suaminya padanya, dan melenturkan ego suaminya, hanya dengan menggunakan kebijaksanaan dan kelembutan dirinya, tanpa memerlukan khidmat bomoh, pengasih dan segala karut-marut yang lain. Woman power!

2. Jaga ibubapa suami

Sayangilah mertua anda! Ibubapa suami mestilah dianggap seperti ibubapa sendiri dan diberi layanan yang baik. Ingatlah, merekalah yang telah bersusah payah melahirkan dan membesarkan lelaki yang menjadi teman hidup kita sekarang. Apabila kita melayan ibubapa suami dengan baik, sudah tentu suami juga akan melayan ibubapa kita dengan baik. Suami juga akan berasa gembira melihat kita melayan ibubapanya dengan baik, sekaligus akan menambah kasih sayang suami dan melembutkan hati suami terhadap isteri. Tak percaya? Cuba buat.

3. Jaga anak-anak suami

Tiada suami yang tidak tersentuh hati melihat betapa isterinya begitu penyayang terhadap anaknya. Kebajikan anak dijaga sebaiknya, anak yang kecil disusukan, anak yang besar dilayan dengan lemah-lembut, dipukul dengan penuh hikmah jika perlu, diberi kasih sayang, diasuh mengikut lunas-lunas Islam. Seorang isteri dan ibu mesti mengambil tahu peranan yang sepatutnya dia mainkan dalam mendidik anak-anak kerana anak adalah cerminan ibubapa. Anak-anak juga adalah masa depan bagi ibu dan bapanya. Didikan yang baik akan menghasilkan anak-anak yang mampu menjaga kebajikan kedua ibubapa di hari tua dan selepas mati, dan sebaliknya. Lihat fenomena di sekeliling kita dan renung-renungkan.

4. Jaga harta suami

Jangan bawa masuk orang ke dalam rumah tanpa izin suami, apatah lagi jika orang itu tidak disukai suami. Jangan gunakan harta suami tanpa izin, apatah lagi untuk tujuan yang tidak baik. Harta suami wajib dijaga sebaiknya. Suami sepatutnya mampu berasa tenang apabila meninggalkan rumah dan hartanya di bawah jagaan isterinya.

5. Jaga diri sendiri

Jaga maruah diri apabila suami tiada. Kalau rasa nak nakal-nakal sikit, ingat lah neraka Allah menanti isteri yang nusyuz. Kalau dah ‘ter’nakal tu, pandai-pandai la cari jalan pulang. Hidup ni bukan untuk nafsu dunia sahaja.

Keluar rumah wajib dengan izin suami. Banyak hikmahnya kenapa Islam mewajibkan isteri meminta izin suami dalam sesuatu hal. Antaranya, untuk kemaslahatan rumahtangga, mengelakkan syak wasangka suami, menjaga status suami sebagai ketua keluarga, sekiranya berlaku kemalangan atau timbul sebarang masalah, suami lebih bersedia untuk bertindak, dan sebagainya.

Penampilan haruslah kemas dan menarik di mata suami. Tiada bau yang tidak menyenangkan suami. Selain penampilan, kestabilan emosi isteri juga harus dijaga. Suami tidak suka jika dia pulang kerja keletihan dan terpaksa pula menghadap wajah isteri yang moyok kerana keletihan atau kemurungan kerana bermacam masalah. Korbankan buat sementara kekacauan emosi apabila berhadapan dengan suami. Berikan senyuman yang manis. Wajah mungkin akan kurang berseri apabila letih atau susah hati, tetapi sekurang-kurangnya senyumlah dahulu. Setelah suami settle down, barulah kongsikan dengan suami.

Kesimpulannya, menjadi isteri ni bukanlah mudah. Banyak pengorbanan yang harus dilakukan. Apabila berasa penat dengan dugaan dan cabaran, jadikanlah matlamat syurga Allah sebagai ubat. Isteri solehah itu, namanya menjadi perbualan penduduk di langit, matinya menjadi ketua bidadari di syurga. Ketahuilah bahawa pintu syurga seorang wanita itu banyak terdapat di sekitar rumahtangga, suami dan anak-anak. Alang-alang dah susah, biarlah mendapat hasil yang lumayan di akhirat yang kekal abadi, kerana Rasulullah SAW telah bersabda;

“Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.”

Rujukan menarik: Pesanan Buat Wanita

Homeschooling and I: The Wonders of the Children’s Minds

Since a few weeks ago, my 3-months-old-today Baby Irfan and I had started a new routine with the Ipad. Schooling! Not schooling as in ‘going to school’ but ‘learning like in school’. Believe it or not, a baby as young as a newborn is already very much capable of absorbing new knowledge. In fact, this is the best time to teach them everything there is to learn. If only you know how wonderful a child’s mind is, you will be amazed!

How Do I Teach My Kids?

After not much of an experiment, I found that Irfan is very fond of this one particular application called “My First Arabic“. It is developed by Islamkids.Media Sdn Bhd under the “babykhalifah” series. I do recommend this app for parents who have Apple device. This app teaches numbers, shapes, colours and days. It is animated and colourful. I also bought My First Iqra’ and Wudhu’. Aiman also learnt from these apps since he was nearly a year old. I also downloaded a few other learning apps developed by yufid.org (Kids Dua, Hijaiya, Hisnul Muslim etc), Fisher Price (Where’s Puppy’s Nose, Shapes and Colours, Let’s Count, Animals), BlueOnionSoft (BabyApps, BabyWord).

Credit to Islamkids.my

Watch this video of Aiman learning Arabic alphabets. He was using an the app Hijaiya developed by yufid.org.

Besides using the Ipad, I actually still use the conventional way to teach Irfan; the flashcards!

I got all these cards from Aiman’s paediatrician’s clinic and from Enfamama’s newsletters. All for FREE!!! I used to show these cards to Aiman ever since he was 2 months old. At that time, I was not sure he was learning. I even felt like I was starting too early because he did not show much of a response except just staring at the pictures. But after a few months. I noticed the fruit of my efforts when he showed his interests in trains, particularly Thomas the Tank Engine. So then I learnt that it is never too early to start.

I also stimulated my children’s minds by talking to them a lot. Just show them things around them and introduce the names of things, the functions and maybe tell them a few things about it. Talk to them in simple language that they can comprehend. It will simply enhance their intelligence and promote learning. Keep them interested with things around them.

You don’t need expensive toys to boost your children’s development. Simply make use of things around you. It is God-created and it is free!

Don’t forget to sing to them too! Children learn ABCs faster if it is taught by singing. See my point? Sing to them the famous nursery rhymes whatsoever. They will love it.

Youtube is also a wonderful tool for learning. Search the keyword ‘phonics’ and you will find hundreds, if not thousands, of videos teaching ABCs, shapes, colours etc. Search ‘alif ba ta’. In short, search whatever you can find to teach the children. BUT, parental guidance is very much needed because kids nowadays are very smart they can surf the youtube without help, even if they cannot read yet. Please remember to restrict the hours your children spend on the devices and don’t let them go to sleep with it.

Aiman at ‘school’

You might want to read this too: How to Stimulate a Child’s Mind

Well, that’s all for now, I think. Irfan is already awake and I need to ‘start my school’ now. Ilalliqa’~

Rindu itu Datang Lagi: Bahagian 3

Alkisahnya semalam, ada sesuatu berlaku pada aku. Sengaja la tu nak mengusik kalbu dan jiwa raga aku ni. Mula-mula kononnya nak berlagak macho, kononnya not affected, tapi for a minute lepas tu, rasa tak best pula. Ingat nak tunggu Abang balik ofis untuk melepaskan isi hati, tapi bila Abang dah balik, mulut seakan terkunci pulak. Kata-kata yang nak diluah tu tersangkut di kerongkong.

Bukan la isu apa pun. Rasanya lebih kepada perasaan aku sendiri yang terusik. Harapan tu seakan masih wujud, cuma lebih terkawal dengan kehadiran Irfan.

Ceritanya semalam, of all people atas muka bumi ni, my father met my boss in MAS masa buat praktikal dulu, Encik Jalil. A nice man, in his early fifties. Haven’t i told you before in my previous post that he had offered to train me specifically to join his section after i graduate? Well, that was 5 years ago. Semalam, he told my father that if I am still interested, apply again because now they have a new manager. Hmm tak sangka pulak after all these years dia masih ingat kat aku ni.

Masa mula-mula bercerita hal ni pada Mama, Mama terus respon, “Ha mintak la! Gi kerja, baru la ada income!” Haih she always want me to work. Aku respon, “Habis tu nak tinggal budak dua orang ni kat mana?” Mama  jawab, “Cari la nursery ke, babysitter ke” Huhu terus aku jawab kat Mama “There is no way I’m leaving them at a nursery. Kalau Mama duduk sini, baru Liyana kerja, Liyana carikan maid.”

Suprisingly, after saying this, aku rasa puas! Puas hati sebab it has become a final decision. Yes, I will happily go to work IF AND ONLY IF Mama is here to look after my kids, because i do not trust anyone else non-related to us like a bibik or any babysitter to do it. It’s my kids I’m talking about! Takut dowh dengar macam-macam cerita pasal budak-budak yang dihantar di bawah jagaan orang ni. Few days ago baru terbaca dalam majalah pasal one boy yang lahir normal tapi umur dua bulan tiba-tiba kena cerebral palsy. Rupanya berpunca dari terjatuh masa kat rumah pengasuh. Pengasuh tu tak cakap apa pulak tu! Umur dua bulan! Bayangkan la macam mana pengasuh tu handle baby umur dua bulan sampai kepala boleh terhentak. Akibatnya ditanggung seumur hidup baby tu tau! Kesian dia :( Aku memang tak sanggup ambil risiko macam tu. Biarlah aku tak kaya pun. At least aku tak ada bebanan hutang yang perlu difikirkan. Yang penting anak-anak aku terjaga dengan baik.

Emm dalam kepala ni masih bermain-main bayangan macam dulu la. Bestnya dapat kerja kat hangar, timbang kapal terbang, buat test flight, kira aircraft load, uruskan kargo untuk cargo flights, jaga runway data. Dulu Encik Jalil pernah suruh aku baca satu buku ni, lebih kurang cerita pasal cara-cara nak handle haiwan dalm cargo flight contohnya zirafah, kuda, kambing dan lain-lain. Aku belek-belek buku tu, terbaca satu page describing about handling baby giraffe. Teringat signboard iklan tepi jalan nak ke KLIA tu kan dulu ada satu iklan MAS Cargo 6-star animal hotel, yang ada gamba leher zirafah panjang gile tu sampai terkeluar kapal terbang. Aku terfikir dan dengan dahi berkerut, aku terus tanya Encik Jalil, “kalau mak zirafah boleh ke bawak dalam flight?” Beliau senyum dan cakap’ “Baca buku tu.” Aiseh, kena baca jugak. Hahaha. Pastu teringat jugak one engineer kat situ pernah cerita, pada suatu hari ada orang nak send a box of anak-anak ayam ke satu negara ni. Skali sampai negara tu anak ayam ni mati semuanya. Marah dia. Terpaksala bayar ganti rugi. Bukan senang tau nak transport haiwan atas flight. Certain types of animals boleh naik macam biasa, but some has to be given ubat pelali bagi tidur. My own father pun pernah bawak cargo flight yang penuh dengan kambing from Australia to Malaysia. Sampai KLIA tu memang habis bau kambing lekat kat baju. Best betul kambing pun dapat naik kapal terbang. Free pulak tu. Then pernah tanya kat Encik Jalil dia graduate dari mana? Masa tu my favourite question to every senior engineers was from where they graduated. Maklumla aerospace program kan masih baru kat Malaysia ni. Dia jawab “Buffalo”. Aku hairan la pulak ape cerita pasal kerbau pulak ni? Dia nampak muka aku yang hairan tu dia pun sambung, “University of Buffalo, New York.” Hahaha ok aku lupa Buffalo tu nama tempat kat New York. Yes I’ve heard of that place ok. Hahaha.

Credit to maskargo Zirafah nak naik kapal terbang..picture credit to maskargo

Hmm orang lain at this age consider nak berhenti kerja duduk rumah, aku terbalik pulak.

Cik Aini dah offer anak-anak aku diletakkan kat taska dia. Bagus juga cadangan tu. Cik Aini is a close friend of mine and I trust her. Masalahnya, bila Cik Aini nak buka taska ni?

Sekian..titik