Tazkirah Ramadhan: Peringatan untuk diriku

Ramadhan tiba lagi. Ada orang yang berasa gembira dan tidak sabar untuk berpesta ibadah, dan tidak kurang juga yang mengeluh mengenangkan bakal terpaksa menahan lapar dan dahaga selama sebulan.

Bulan ramadhan inilah waktu terbaik untuk kita merenung dan menginsafi nasib hamba-hamba Allah yang kurang bernasib baik; fakir miskin yang mengais-ngais mencari sesuap nasi, saudara seagama yang berada di zon perang, hamba-hamba Allah yang ditimpa musibah. Berbuka puasa dengan apakah mereka hari ini? Ada makanan atau tidak? Jika kita sentiasa ingat pada golongan-golongan ini, sudah tentu kita tidak tergamak membazir walau sebiji nasi pun.

Jika kita ingat pada mereka ini, kita tidak akan teringin untuk membeli belah mengikut hawa nafsu kala melawat bazar ramadhan. Kita juga akan lebih beringat untuk tidak makan sehingga terlalu kenyang dan tidak mampu bergerak bak ular sawa kekenyangan. Bukankah bulan ramadhan ini sepatutnya bulan latihan mengawal nafsu? Haiwan di hutan pun pandai makan ikut keperluan, takkanlah manusia yang berakal tak boleh berfikir? Tak gitu? Jika kita tidak berupaya mengawal nafsu kita, bukankah itu bermakna kita sendiri yang merendahkan darjat kita ke tahap yang lebih rendah dari haiwan?

Jangan dilupakan insan-insan yang telah pergi meninggalkan kita. Mereka ini telah selamat menemui tuhan mereka. Kita bila lagi? Kalau kita mati esok, ke syurgakah, atau ke nerakakah kita?

Kepada ibu-ibu yang sedang mengandung, semoga terus tabah menjalani ibadah puasa selama sebulan. Semoga dengan pembawaan budak ini akan menguatkan lagi semangat para ibu untuk terus memperbaiki diri supaya dapat melahir dan membesarkan zuriat yang hidup dan matinya untuk Allah. Alang-alang kita bersusah payah mengandung dan melahirkan anak ini, biarlah sehingga anak ini menjadi anak yang bakal memimpin kita ke syurga Allah kelak. Semoga anak ini lahir menjadi hamba Allah yang berbakti ke jalanNya, seorang manusia yang berakhlak mulia dan bijaksana. Niatkanlah setiap kesusahan kita ini sebagai jihad lillahi ta’ala kerana hanya Allah yang selayaknya memberi ganjaran atas setiap amalan hambaNya. Insya Allah.

Tips Menyusukan Bayi di Bulan Ramadhan

Bulan Ramadhan muncul lagi. Bagi ibu-ibu yang masih menyusukan bayi sepenuhnya, kedatangan bulan Ramadhan sedikit sebanyak mendatangkan kerisauan, terutamanya jika bayi masih terlalu kecil dan bergantung sepenuhnya pada susu ibu. ‘Cukupkah susu?’, ‘mampukah untuk mengenyangkan bayi?’, soalan-soalan sebegini berlegar dalam kotak fikiran.

Saya masih ingat Ramadhan pertama yang saya lalui sebagai ibu. Pada waktu itu, Aiman baru berusia 3 bulan, masih menyusu badan sepenuhnya, dan masih terlalu awal untuk memperkenal solid food. Oleh kerana saya berada di rumah sepanjang masa, saya tidak mengepam. Tambahan pula, anak saya memang tidak mahu langsung menyusu dari botol, tidak kira sama ada susu yang saya pam atau susu formula. Dia hanya mahu menyusu secara terus (direct feeding). Mungkin sebab dia tahu mamanya sentiasa available¬†24 jam. ūüėõ¬†Saya pula tiada langsung pengalaman menyusu, tidak pernah melihat orang menyusu, apatah lagi menyusu di bulan ramadhan, jadi saya berasa sangat risau. Saya tidak mahu bayi saya yang bulat dan berketul-ketul itu menjadi kurus!

Aiman di bulan ramadhan. Doktor kata kalau bayi berketul-ketul tembam macam ni tak perlu risau la tak cukup susu :P

Oleh itu, saya ¬†merancang back-up plan¬†untuk memberi Aiman susu formula yang banyak saya dapat secara percuma dari hospital, in case¬†bayi saya tidak kenyang dengan susu saya. Bila dia dah terlalu lapar, saya fikir dia mesti akan ‘terima’ juga susu formula. Hahaha kalaulah semudah itu.

Reaksi Aiman bila suruh minum susu formula..faham-faham la maksudnya..hahaha

Kebiasaannya, pada awal Ramadhan, masalah kurang susu belum ketara. Masalah kekurangan susu mungkin akan mula terasa apabila Ramadhan mula sampai ke pertengahan atau penghujung. Inilah yang saya alami ketika itu. Untuk memastikan saya dapat membekalkan susu secukupnya untuk Aiman, di waktu malam selepas bertarawih, fokus saya hanya makan, makan dan makan. Kemudian minum, minum dan minum. Dah jadi macam satu kerja pula, walhal bukan tabiat saya untuk makan di tengah malam. Sahur yang sunat itupun menjadi wajib bagi saya. Semuanya untuk memastikan bayi saya, dan diri saya sendiri dapat survive dengan baik. Kalau saya tak makan, nanti Aiman pula yang kelaparan. Di waktu siang pula, saya akan berehat secukupnya, awal pagi setelah suami pergi ke tempat kerja, saya akan memasak untuk iftar dan menyelesaikan kerja-kerja rumah, kemudian akan bertadarus di sisi Aiman yang sudah bangun dan bermain. Hampir zohor, atau selepas solat zohor, saya akan tidur. Bergantung pada waktu bila Aiman tidur. Waktu petang, sambung tadarus lagi atau menyambung kerja-kerja rumah jika ada yang belum selesai. Hinggalah hampir waktu iftar, saya menyiapkan hidangan untuk iftar. Itulah lebih kurang jadual saya di bulan puasa.

Amnya, ibu yang menyusukan anak mesti menjaga pemakanan dan mendapatkan rehat dan tidur yang cukup. Kalau tak cukup makan dan tak cukup rehat, penghasilan susu akan terjejas. Apatah lagi di bulan ramadhan di mana ibu hanya makan di waktu malam. So make every food intake counts. Di bawah ini saya senaraikan serba sedikit tips dan panduan pemakanan yang saya amalkan di bulan ramadhan. Tips-tips ini saya kumpulkan dari pengalaman orang, pengalaman sendiri dan pembacaan.

Panduan pemakanan ibu menyusu di bulan ramadhan:

  • BUKA PUASA dengan sekurang-kurangnya 3 biji kurma dan jus buah.
  • Untuk mengelakkan perut terlalu penuh, sebaiknya berhenti untuk bersolat maghrib dahulu sebelum menjamah hidangan berat.
  • Mesti makan nasi. Lebih tepat lagi, makan makanan yang mempunyai low glycemix index (GI) seperti nasi, mi dan sebagainya. GI adalah indeks yang menyukat kadar karbohidrat dipecahkan ketika penghadaman. GI rendah bermakna karbohidrat dipecahkan secara perlahan-lahan. Inilah yang diperlukan oleh ibu-ibu menyusu.
  • Makan nasi dengan lauk yang seimbang; ada protein (ayam atau ikan) dan sayur-sayuran (ulam-ulaman, bayam, kangkung dan lain-lain).
  • Banyakkan minum susu (susu untuk ibu menyusu, tapi saya minum susu kotak je sebab tak suka susu debu).
  • TENGAH MALAM, makan¬†kuih muih¬†atau snek¬†yang berzat seperti kurma,¬†cereal, biskut oat dan sebagainya.
  • Banyakkan minum air. Sebolehnya cuba pastikan minum 8 gelas air dari waktu iftar hingga waktu sahur. Jika warna urine ibu menjadi pekat, itu tandanya kekurangan air. Elakkan keadaan ini.
  • SAHUR¬†dengan nasi dan lauk yang seimbang. Makan kurma 3 biji dan minum jus buah atau susu atau air kosong.
  • Sebolehnya biar apa yang kita makan di bulan ramadhan tu lebih kurang seperti makan di bulan lain supaya tidak mempengaruhi penghasilan susu dengan ketara.

Tips tambahan:

  • Ibu yang menyusu sepatutnya sudah mula didatangi haid seperti sebelum mengandung. Cuma mungkin haid belum¬†regular.¬†¬†Yang penting apabila cuti puasa ni, manfaatkan sepenuhnya waktu haid ni untuk makan lebih sikit supaya dapat menampung nutrisi di hari-hari berpuasa. Ye la, bukan hari-hari mampu makan banyak-banyak. Jadi, hari tak boleh puasa ni la patut digunakan sebaiknya untuk makan macam biasa.
  • Banyakkan makan kurma untuk tenaga. Siti Maryam pun Allah suruh makan kurma lepas lahirkan Nabi Isa AS.
  • Amalkan surah Alkauthar. Waktu nak minum air terakhir waktu bersahur tu baca surah Alkauthar dan hembus ke dalam air dengan niat semoga air susu akan terus mengalir seperti sungai Alkauthar (kredit to Kak Noen).

Insya Allah boleh! Mungkin rasa susah sikit, susah banyak, atau mungkin rasa tiada masalah. Apapun, berusahalah dengan gigih ye. Menyusukan bayi pun jihad juga. Bagaimanapun jangan sampai memudaratkan diri atau bayi atau kedua-keduanya. Jika rasa diri tidak mampu dan boleh mendatangkan mudarat, Islam mengizinkan ibu berbuka puasa tetapi wajib menggantikan puasanya. Jika risaukan mudarat kepada bayi, ibu boleh berbuka puasa tetapi wajib membayar fidyah dan menggantikan puasa.

Rukhsah Puasa bagi Ibu Hamil dan Ibu Menyusu
(Kredit kepada tuan punya gambar)

Tanda-tanda bayi kekurangan susu (underfed):

  • Jumlah lampin basah dalam sehari kurang dari biasa. Kalau selalunya bayi salin lampin yang penuh 4 kali sehari, tiba-tiba berkurang kepada 3 atau 2.
  • Bayi asyik merengek dan kelihatan gelisah. Sentiasa minta susu. Maknanya dia masih lapar.
  • Najis berwarna kehijauan. Bayi yang hanya minum susu ibu, najisnya yang normal berwarna kekuningan, tidak terlalu keras dan tidak cair. Najis berwarna hijau menunjukkan bayi kekurangan susu. Untuk rujukan tambahan tambahan tentang najis bayi, sila rujuk di sini. Semua ibu bapa perlu tahu bahawa tahap nutrisi dan kesihatan bayi boleh diketahui berdasarkan keadaan fizikal najis bayi itu.
  • Kehilangan berat badan.

Tanda-tanda ibu mengalami dehidrasi (mengikut tahap serius):

  • Rasa sangat dahaga
  • Air kencing berwarna kuning pekat dan kuat baunya.
  • Pening-pening
  • Rasa lemah badan dan ingin pitam

Aidilfitri Aiman yang pertama

Ni gambar waktu raya Aidilfitri. Aiman tak la kurus sangat kan. So rasanya boleh la ucap syukur alhamdulillah sebab berjaya lalui ramadhan yang pertama bersama-sama tanpa ada yang terkorban. Huhuhu.

Rasanya dah tulis semua yang perlu. Jika ada persoalan atau cadangan, boleh ajukan di ruang komen ye. Semoga bermanfaat~

Rujukan yang disarankan:

Rights of A Dying Muslim upon A Living Person

One sweet day, as I was tidying my cupboard, I found this piece of paper with my scribbles on it. It was written in pencil ink. I guess it must be one of my lecture notes with Dr Abdi Omar, or maybe another lecturer. I’m not so sure. I’m not even sure for which subject, and from which semester. But the topic is good, so I’m preserving the knowledge here for us to ponder and share.

RIGHTS OF A DYING MUSLIM UPON A LIVING PERSON

Family members and his most pious friends should be informed and be present at his side and should act the following:

  • Help him turn his thoughts to Allah.
  • Encourage him very gently to repent.
  • Remind him about all the good deeds that he did.
  • Remind him about Allah’s mercy and Allah’s forgiveness so that he may anticipate Allah’s mercy and Allah’s favor.

Allah said in the Qur’an (15:56): “And who despairs the mercy of Allah, but those who are misguided.”

Hadith: “Let no Muslim die except expecting and hoping the best of Allah.”¬†(*needs quotation)

  • Be kind and patient.
  • Never leave him alone.
  • Give him hope, not allow him to cry in pain or panic.
  • Prompt him gently (encourange without insistence) every now and then to say the¬†shahadah.
Wallahu a’lam~

Yeay! Nak dapat baby! Bahagian 2

Entri ni mengandungi senarai barangan bayi, barangan ibu dan apa yang perlu diisi dalam hospital bag waktu nak bersalin nanti; khas sebagai panduan untuk ibu-ibu baru. Senarai ini adalah kompilasi yang dibuat oleh sepupu saya. Agak panjang tapi tak semestinya kena beli semua sekarang, dan tak semestinya kena beli semua. Ada barang yang anda mungkin tak perlukan, ada juga barang yang lebih baik dibeli setelah bayi lahir. Utamakan barang yang penting-penting dulu, yang selebihnya boleh beli lepas bayi lahir bergantung kepada keperluan dan saiz bayi. Kalau boleh, jangan la sampai membazir ye.

*Please be polite and say thank you in the comments section below after you downloaded the files above to acknowledge the efforts of the compiler.

TIPS:

  1. Shopping awal-awal, beli sikit-sikit: Saya selalu cadangkan pada sesiapa yang bertanya, kalau nak pergi membeli barangan bayi, jangan tunggu dah sarat sangat baru nak pergi. Pergi waktu dalam trimester kedua, atau waktu 7 atau 8 bulan. Bila dah masuk 9 bulan selalunya dah cepat penat. Tapi pengalaman sendiri masa mengandung kali pertama, pergi membeli belah di kala kandungan berusia 7 bulan pun rasa penat sangat, mungkin sebab pergi sekali harung nak membeli semua benda, banyak kena tengok, pilih, sebab tu jadi sangat penat.
  2. Rajin selidik barang yang diperlukan, jenisnya, jenamanya, harganya. Setiap orang keperluannya tak sama. Contohnya, tanya pada diri sendiri soalan seperti, adakah saya memerlukan breast pump, breastpump yang bagaimana yang saya perlukan, adakah saya mampu membelinya, after-sales service macam mana? Rajin-rajin la selidik dan melayari internet untuk mencari maklumat.Different people offer different opinions. Pilih produk yang menepati keperluan kita. 
  3. Rajin cari info jualan murah, jualan gudang, karnival dan ekspo, sebab selalunya waktu-waktu macam ni la boleh dapat bulky items macam stroller, travel system, baby car seat, katil bayi dan baju-baju berjenama macam Chicco, Mothercare dan macam-macam lagi, pada harga yang jauh lebih murah berbanding harga asal. Contohnya, saya berhasrat untuk membeli travel system (a combination of infant car seat and stroller) untuk anak saya, harganya selalunya tidak kurang dari RM2000. Saya tak nak yang jenama cikai-cikai sangat sebab nanti cepat rosak, rugi la. Tapi kalau yang jenama bagus, agak mahal rasa macam melebih-lebih pulak. Stroller je pun. Kalau anak taknak duduk dalam tu kan rugi je. Kebetulan  saya pergi ke Mum & Baby Expo di PWTC beberapa bulan lalu. Terjumpa set baru travel system Chicco yang dijual separuh harga. Terus saya ambil. (Stroller Chicco yang dibeli oleh ayah saya masih kukuh sampai sekarang. Adik saya yang guna stroller tu sekarang tengah nak ambil SPM..huhuhu..barang Chicco is definitely worth every cent!) 

    Kerusi makan  Aiman ~ Chicco Caddy Hook On Chair

  4. Biar mahal sikit asalkan berbaloi. Beli barang ibu dan bayi ni pun boleh dikira macam investment juga. Breast pump, nursing bra dan lain-lain. Kalau beli yang murah sangat, selalunya kualitinya pun cikai. Tapi tak perlu yang mahal ke langit harganya. Membazir dan terlalu bermewah tak bertempat pula. Saya pernah beli baby carrier ayam brand di Giant, gara-gara malas nak menjelajah shopping mall yang sentiasa dibanjiri manusia. Bila balik rumah nak cuba pakai, sampai sudah saya tak dapat sesuaikan tali dengan ketinggian saya. Suami saya je yang dapat guna. Itupun tak selesa langsung.  Sudahnya, carrier tu terperap je dalam almari. Beberapa tahun kemudian, saya masuk ke Mothercare. Saje tengok-tengok harga baby carrier. Jenama Baby Bjorn, range harga RM500-RM800. Hairan pulak tengok mahalnya. Jenama Mothercare, RM239. Nampak kualiti pun bagus juga. Saya pun telefon penasihat merangkap sepupu saya untuk bertanya. Ternyata dia dah gunakan carrier Mothercare sejak anak pertama and is very happy with it. So saya pun decide untuk beli yang Mothercare instead of Baby Bjorn tu. Untung sikit. Tapi kalau nak beli bouncy net, yang jual kat Giant pun dah cukup bagus dah, RM70 je. Tak payah beli yang fancysangat harga ratus-ratus tu.

    Mothercare 3 Position Carrier

  5. Beli barang yang praktikal dan tidak menyusahkan. Zaman sekarang ni, barut/bengkung yang bertali-tali  semua dah dimodenkan dengan velcro. Contohnya bengkung dalam pantang dan tummy binder untuk bayi. Jadi, beli yang velcro, lebih cepat dan mudah digunakan.

TIPS TAMBAHAN:

  • Nursing bra paling sesuai dibeli sewaktu kandungan dah mencecah 8 atau 9 bulan. Waktu ni payudara dah membesar ke saiz maksima atau hampir ke maksima. Bila dah penuh susu nanti pun, mungkin ia membesar sikit je lagi.
  • Membeli baju dan seluar bayi. Beli saiz newborn setakat 2,3 helai pun cukup sebab bayi sangat cepat membesar, tak pun entah-entah bayi agak besar untuk muat baju newborn. Jadi lebihkan saiz 0-3 months, dalam 3-4 helai. Nanti lepas pantang boleh la tambah saiz 0-6 bulan pula.
  • Untuk bayi baru lahir, lebih mudah beli baju butang depan instead of¬†yang sarung kepala sebab sesetengah bayi lehernya masih lembik, dan tak payah beli yang bertali-tali tu leceh.
  • Suka sangat tengok rompers dan jumpers yang kiut miut kat kedai tu kan, tak payah beli saiz newborn. Lagipun bayi kecil tidur je banyak dan most of the time dibedung. ¬†Kalau nak beli rompers, beli yang saiz 3-6 months ke atas banyak-banyak tak apa. Umur ni biasanya sesetengah bayi dah mula meniarap dan lebih aktif.

Rasanya macam dah cover  semua yang perlu. Apa-apa hal nak tanya atau bagi cadangan boleh tinggalkan komen ye.

Aiman masa 7 bulan..suka duduk bawah meja..

Adios~!

Yeay! Nak dapat baby! Bahagian 1

Entri ini ditujukan khas buat adik-adikku; suami-suami muda yang bakal menjadi ayah tak lama lagi, dan semua bakal ibubapa.. ūüėÄ

Artikel in bersifat ilmiah, dikumpulkan dari pengalaman orang-orang yang sudah melaluinya; baru dan lama. Tujuan artikel ini ditulis adalah untuk menceritakan serba sedikit peranan yang perlu dimainkan oleh para suami apabila isterinya mengandung dan bersalin. Ramai suami muda yang bertanya, jadi, di sini dituliskan supaya senang, lepas ni kalau ada orang tanya, suruh baca sini je. Semoga bermanfaat.

ALKISAH

Di suatu hari yg hening, tiba-tiba nampak si isteri tercinta lain macam. Gedebak gedebuk sana sini, buat urine test, jumpa doktor, rupanya dah termengandung! Hahaha patut la lain macam je. So sekarang dah termengandung, what’s next?

Peranan Suami:

Ambil Tahu!

1) Keadaan emosi dan fizikal isteri.

  • Trimester pertama (0-3 bulan): waktu ni segelintir wanita rilek je, xde morning sickness langsung. Segelintir yang lain pula mabuk sikit2, atau sekadar tiada selera makan, ada pula yang mabuk teruk sampai kena masuk hospital. Kategori mana pun isteri, yang paling penting, kalau suami tak mampu bantu hilangkan mabuk isteri pun, sekurang-kurangnya berilah sokongan moral. Keprihatinan suami sangat membantu meningkatkan semangat isteri.
  • Trimester kedua (4-6 bulan): Trimester bulan madu. Waktu ni selalunya mabuk dah hilang, selera makan dah pulih, perut masih belum membesar. Tapi suami tetap kena peka dengan keperluan dan kesihatan isteri. Pastikan isteri rajin senaman. Senaman yang paling sesuai adalah berjalan dan senaman Kegel (senaman kemutan untuk mengelakkan rahim jatuh dan masalah tahan kencing, selanjutnya boleh cari di internet).
  • Trimester ketiga (7-9 bulan): Trimester yang paling mencabar fizikal isteri. Waktu ni pergerakan isteri mula perlahan, sebab perut dah makin besar. Sesetengah mungkin menderita sakit belakang, sakit pinggang, sakit pelvik. Sebolehnya ringankan beban isteri dengan lebih banyak membantu membuat kerja-kerja rumah; mengemas, kain baju dll. Bila dah masuk 9 bulan, kadang-kadang isteri penat nak angkat tangan pun dah tak larat. Malam-malam bila tidur, jenguk-jenguk la sekali orang sebelah boleh tidur ke tidak. Entah-entah tengah menangis sebab sakit belakang, sakit pinggang. Rajin-rajin la picit badan isteri, atau setidaknya berikan sokongan moral, bacakan selawat, doa. Pandai-pandai la.

2) Pemakanan yang baik sewaktu mengandung. Belikan untuk isteri.

  • Jus buah, tamar, buah-buahan dan banyak lagi.

3) Vitamin-vitamin yang perlu.

  • Trimester pertama: asid folik
  • Trimester kedua: minyak ikan (brand neurogain – minyak ikan mengandungi Omega 3 yang sangat penting untuk pembentukan otak bayi), obimin, kalsium (susu atau tablet)
  • Trimester ketiga: sama macam trimester kedua

Kalau boleh, asid folik tu makan sejak belum pregnant lagi bagus. Tapi kalau tak makan asid folik dari awal, bila dah tahu pregnant tu pergi la cepat2 cari kat farmasi, ataupun bawa je isteri ke klinik.

4) Kos monthly check-up dan kos bersalin (melibatkan kos rawatan ibu bersalin dan kos rawatan bayi)

* sila rujuk penerangan di bawah

5) Kos barangan ibu (mengandung, dalam pantang dan menyusu) dan bayi

Rancang!

Nak jumpa doktor kat hospital kerajaan atau swasta. Ada sesetengah orang pergi check-up di klinik ibu dan anak dan bersalin di hospital kerajaan. Ada sesetengah orang, awal pregnancy sampai dah masuk 8 bulan pergi klinik ibu dan anak lepas tu pergi swasta untuk bersalin. Jimat sikit. Ada sesetengah orang, terus pergi jumpa doktor swasta sampai la bersalin.

Kos Lawatan Bulanan (Check-Up Doktor)

Selalunya doktor-doktor swasta ni kalau pesakit baru, dia caj standard consultation fee RM60. Bila dah banyak visit baru dia kurangkan sampai la RM30 atau RM40, bergantung kepada doktor. Pastu campur la pula dengan harga vitamin-vitamin yang dia bagi. Ada sesetengah orang, memang pergi hospital kerajaan dari awal sampai la bersalin. Pilihla mana yang sesuai ikut selera dan kemampuan masing-masing.

Kos Bersalin

Bila dah pilih, boleh la mula simpan duit. Kena selidik la kos follow-up, kos bersalin normal, kos bersalin pembedahan. Kena ambil kira juga kos in case berlaku masalah pada isteri atau bayi. Mungkin bayi terkena jaundis, dah kena duduk dalam inkubator pulak. Selalunya seminggu, atau mungkin lebih bergantung pada tahap kuningnya tu. Mungkin lahir tak cukup bulan ke. Pun kena duduk inkubator.

Bersalin pun ada jenis-jenis juga. Bersalin normal kalau orang kata kos pakej sekitar R1500, belum tentu bila isteri bersalin nanti akan dapat jumlah bil yang sama. Kadang-kadang, bersalin normal pun perlukan bantuan, mungkin isteri minta suntikan epidural. Tambah la dalam RM500 dalam bil. Epidural ni adalah painkiller waktu bersalin. Jadi tak la rasa sakit sangat masa meneran tu. Tu pun bergantung pada orang juga la. Sesetengah orang tetap rasa sakit juga. Pastu pulak, silap-silap haribulan, isteri dah penat meneran, tak larat dah, atau teran-teran tapi tak keluar-keluar jugak. Bila jadi macam ni, doktor selalunya akan bantu menggunakan forsep atau vakum. Bila doktor dah angkat tools dia, faham-faham la. Tambah la kos di situ.

Kalau tak kena gaya, dah elok-elok normal tiba-tiba doktor kata, “tak boleh jadi ni, baby tak nak keluar jugak, kena bedah, nanti baby lemas”. Sudah! Tambah la lagi beberapa ribu di situ. Sebab, dah jadi normal + emergency caesarean.

Caj secara amnya di hospital-hospital swasta (KJMC, KPJ):

Normal: RM2500-3000

Planned caesarean: RM3000-RM4000

Emergency caesarean: RM4000-RM5000

Ni caj secara am la. Nak yang tepat, susah nak cakap sebab bergantung pada kes. So simpan la duit banyak-banyak sikit ye. Kalau yang ada coverage insurans syarikat tu ok la sikit. Mungkin syarikat bayar bil penuh, mungkin ada yang bayar separuh.

Kos barang-barang ibu dan bayi

Bila isteri dah mengandung, tak boleh nak expect dia pakai baju yang sekarang sepanjang mengandung. Tak muat la! Pakaian luar, pakaian dalam, semua kena tukar saiz lain. Sebab tu wujudnya kedai-kedai maternity wear. So, kena beli baju dan underwear baru ok. Pastu bila dah bersalin, kena ambil kira barang-barang yang perlu waktu berpantang, dan barang-barang keperluan menyusu sama ada menyusu badan atau menyusu formula.

Barangan bayi pun banyak juga yang kena beli terutama anak sulung. Paling minima pun baju dan toilettries, tummy binder, dan macam-macam lagi.

Senarai penuh barang-barang keperluan ibu dan bayi akan disiarkan dalam artikel seterusnya.

Ilalliqa’~

Homeschooling and I: Teaching your child to read

Few days ago, as I was surfing the internet, I found a few interesting sites about¬†homeschooling. I have actually read about it before, but didn’t quite capture the idea of it, until I found this blog, which soon made me realize that “hey, i’ve been homeschooling my son all this while! how come i not know?” So what is homeschooling all about?

Basically, homeschooling is having school at home, instead of at school, and being taught by the mother, father, or both, or a private tutor. Homeschooled kids do not attend any formal school; government or private. Usually, children actors and actresses or athletes that travels a lot are homeschooled. They have a private tutor who will follow them anywhere they go . Some kids are fully homeschooled, but some are part-time homeschoolers. Part-time homeschoolers usually are taught things that they don’t learn at school.

The best thing about homeschool is you don’t have to wait until your child is four years old to start learning the basics of ABCs, numbers, reading, writing and counting. You can actually start from now! I started introducing my child to the basics since he was 6 months. I showed him flash cards which I got for free during visits to the paediatrician. I also bought him a box set of books on numbers, ABC, shapes, colours and first words. In our free time, my husband and I will cuddle with him and read to him, show him the colourful pictures in the books and introduce the names of things. Even at first he just mostly chewed on the books, it was actually worth it because now he can say the names of every single thing in the books, he knows the alphabets and can properly count 1 to 10 just before his second birthday.

Aiman’s first set of books

Present from Uncle Wan for Aiman’s first birthday

Learning Arabic and Alif Ba Ta. Found these cards at the KLIBF.

Three important lessons i learnt during the months are firstly, don’t put the pressure on yourself and the little one. Let him absorb knowledge at his own pace. If you try to make him learn too much at once, he will turn his focus away somehow. Heheh. Secondly, be very very very patient. You won’t get anywhere if you get angry very fast. If you get angry, you will upset the kid. When the kid is upset, it will be very difficult to handle him. Finally, don’t worry if your child seems to be playing and not learning much. Give him time. And kids don’t read until they can talk. If you teach your child to read early, by the time they can talk, they can read too. Same goes to reciting the Qur’an.

Aiman’s reading corner arranged by Papa. There used to be pictures on the wall but Aiman pulled those off. Everyday, Aiman will sit quietly here and read .

He especially likes to read about planes and stars and spiders, because he recognized those from his baby books.

Aiman can tell you the story of Goldilocks and also of Three Billy Goats Gruff!