Kelantan yg mundur..

hua hua hua rajin bebenor plak nulis pg ni.. alang2 idea tgh mencurah ni baik taip sblm terlupa.

firstly nak ucap tahniah kat rakyat mesir sbb dpt presiden baru. waa bertuah betul dpt profesional ulama jd presiden. engineer ber’phd’ yg hafaz al-qur’an tu. keseimbangan dlm penggunaan otak kiri dan kanan, semestinya akan membawa perbezaan dlm cara berfikir dan menyelesaikan masalah. semoga mesir bertambah aman makmur lps ni.

kat malaysia ni, paling hampir mcm mesir tu pun kat kelantan la kot. sultan yg soleh dan punya menteri besar yg merupakan seorang ulama. semoga bumi kelantan bertambah2 lg barakahnya di bawah pimpinan hamba2 Allah yg hidup utk mencari redhaNya.

entry ni bukan nk cerita pasal politik, tapi nak cerita pasal pandangan non-kelantanese terhadap negeri kelantan. ambo ni bukan la org kelantan tulen pun. nak beli tanah kat kelate pun x layak, apatah lagi nak apply biasiswa from yayasan kelantan. tapi dapat la merasa dok kelate full time 5 tahun lps tu celup2 time cuti sem. since sekolah menengah pun kat sane, so boleh la kata pernah hidup sbg org kelate minus the makan budu and ikan tawar part.

nak cite sket kat sini, alkisahnya ada la desas desus org dok kata dlm suratkhabar, yg kelantan ni negeri yg mundur. ramai gak rakyat kelantan yg ambo tgk xpuas hati dgn statement tu dok komplen dlm laman mukabuku. desas desus ni mengingatkan ambo kepada satu situasi yg ambo pernah lalui masa ambo dok belajar kat pusat asasi sains um di zaman dahulu kala.

masa tu ambo makan early dinner dgn sahabat ambo dan rummetnya kat kafe yg ada megi goreng sedap dan abang kafe bersuara lembut tu. diorg ni kononnya org kelate jugak la. hmm kwn2 ambo yg beribubapakan org klate ni mmg suka ngaku dorg ni org kelate jugak. padahal nak sebut kelate pun x pandai. diorg sebut kelante instead. hmm pelik. pastu cakap kelate pun bukan reti. setakat balik kelate setahun skali dua time raya tu masih tidak melayakkan korg mengaku kelatenese ok. but i found most of them kawen dgn pure kelatenese. heheh..

nak dijadikan cerita, masa tu entah camne bule timbul cerita pasal kelantan. tetiba one of them ckp kelantan tu mundur. ambo tanya la nape. katanya kelantan xde lrt, shopping mall..panggung wayang pun xde! kelate is so x maju! ni sume akibat duduk lama sgt bawah kerajaan pas. aku ckp la, kelantan mmg la xde sume tu, but then kat malaysia ni pun selangor dan kl je yg ada lrt. so negeri2 lain tu x maju jugak ke? dua2 girls tu buat muka. tetap pertahankan pendirian dorg yg kate kelantan tu mundur sbb duduk bawah kerajaan pas. hmm ini la jadinya kalau hidup just bergantung dgn mainstream media je. nak salahkan diorg pun susah gak sbb masa tu media alternatif ni x popular lg.

well to be honest, before aku masuk skolah kat kelate, aku pun x suka nik aziz and pas gaks. sbb dok baca mcm2 cerita negatif dlm suratkhabar la. tapi lps masuk skolah kat sana, especially lps actually seeing nik aziz in flesh and hearing his speech, i had a new profound respect towards him. Speech dia menarik, x membosankan, and the best part is penuh berisi hikmah dan tazkirah yg santai. yg kita dgr x rasa nak rebel. xsangka plak ek. nampak dlm gambar mcm style ustaz lebai2 yg x menarik je. rupa2nya..fuhh terus level respect aku kat dia naik 100%.

to be honest, mmg la kalu kite gi kelantan, jgn la nak expect rupa kota bharu tu mcm kl. tapi xde la teruk sgt pun. actually rupa town kb tu lebih kurg je dgn mana2 kawasan melayu yg lain. cuba tgk kat klang tu, lebih kurg je. so apa yg mundurnya kb tu? traffic jam sama hebat jugak. bahkan skrg ni dah makin banyak plak bangunan naik. KB trade center la, giant, tesco, sume dah ada. cuba gi jenguk kat pasar. makcik2 jual ikan, sayur sume pakai gelang emas solid smpi siku. kat kl ni ado mcm tu? ngahaha! xde kan? xde kan?

satu lg situasi yg ambo pernah lalui dgn jiran ambo sendiri, makcik umah sebelah. a nice indian lady. quite elderly but still sehat. suatu petang, dia nmpk aku kat laman, dia tegur aku dan tanya kabar parents aku nun di kb. pastu dia tanya, x boring ke dok klate? aku cakap ok je, hidup dgn aman damai tenang, pagi dan petang dok melayan ikan2 dlm kolam bawah umah, boring2 gi jalan2, honeymoon, especially now papa aku dah retire, hari2 kot gi dating. berjalan2 menyusuri pantai dari pantai irama smpi ke besut nuh! asal aku call umah je diorg xde. huhu. makcik tu bule wat muka x caye. bukanke kelantan tu xde apa kan? teruk plak tu bawah pemerintahan kerajaan pembangkang, miskin lagi. ngahaha ni yg aku rasa nak sengih ni. nasib la kalu dah baca utusan mesia je mcm ni la jadinya. aku ckp ringkas je la kat aunty tu, jgn caye sgt apa mainstream media ckp. kena seimbangkan dgn media alternatif jgk. kelantan is just like any other state. u have to go there to see what it’s really like. malas plak aku nak elaborate panjang2. nak kena cite pasal membangun bersama islam kang berjam2 plak. so conversation tu abis situ je. dah maghrib pun.

kesimpulannya kalu nak tgk kelantan mundur ke tak, gi la jelajah sendiri. nak best lagi, gi time lebuhraya baru tu dah siap. sape x believe in sistem wakaf tu rugi la, sbb nampak sgt jahil tentang amal jariah. kat kelantan nak gi mana xyah bayar tol. nak gi keje ari2 bayar duit minyak je. makan murah, kos sara hidup murah, gi mana2 pun bule dpt pengisian rohani. bonus lagi, hidup bawah pimpinan org2 soleh. lagi la banyak barakahnya.

sekian, terima kasih.

Rindu itu Datang Lagi: Bahagian 2

Betul ke keputusan aku dulu?

Suatu pagi, ada seorang Encik A call. “Cik Izyan Liyana ke? Saya Encik A, Senior Apprentice Training Officer MAS. Ingat x? Dulu Cik ada tinggalkan nombor cik dan mintak saya contact bila ada opening kat tech services.” Of kos la ingat kan, tapi sgt terkejut dan sgt x sangka encik ni ingat la plak kat aku ni. waktu tu dah dekat 2 tahun kot since aku training kat MAS tu, dan paling malang skali waktu tu dah start first semester buat MSc Mechanical kat uia. “Encik ,terima kasih byk2 sbb hubungi saya ni, tapi skrg ni sy tgh buat master.” Uwaaa!! Rasa nak nangis masa cakap ni. Nak menyesal ke tak?

Waktu cuti midsem final year kat uia, aku balik kampung kat kb nun jauh di sana tu. Cuti2 mesia. Tapi time tu pun dah janji dgn lecturer fyp (dr ali) yg lps grad nti aku akan sambung projek fyp aku sbg research assistant dia. alkisah masa balik kampung tu, beriya buat resume nak antar kat MAS. sbb mmg impian sejak kecik nak join MAS. rasanya anak2 MAS mmg sume ada perasaan camtu kot.  so dgn bersemangatnya, hajat tu disampaikan kat papa dan mama. xkan la papa nak kata xbule plak lgpn time eit dulu dia yg beriya2 suh apply MAS. walhal kalu diikutkan aku nak praktikal kat transmile bersama member2. lgpn senior2 kata praktikal kat MAS xde keje, boring, siap bule tdo kt surau and praktikal kat transmile plak mcm2 dia suh wat. tapi bila dah gi training kat MAS tu, rupanya2 realitinya adlh apa yg kita dpt waktu praktikal tu bergantung pada usaha kita sendiri. kalu kita rajin, banyak la bule belajar. kalu malas, mmg la x belajar apa2.

nak dijadikan cerita, lps berbincang dgn parents, rupanya papa x bape nak restu dgn hajat aku tu. “it’s a man’s world” katanya dgn dahi berkerut miut. mama pun rasa sama gaks walaupun xpernah menghalang. alamak, terdiam aku dibuatnya. beberapa kali papa tanya planning aku utk future. “why don’t u just go into academic? it suits u better especially when u get married” huhu go back to school ke? nanti 10, 15 tahun lagi bila dah boring dok dalam industri, join la akademik plak. time tu dah banyak experience and dah terer dgn selok belok kapal terbang baru la konfiden sket nk mengajar. masa tu, kawen mmg x termasuk langsung la dlm planning. boyfren pun xde. happily flying solo gitu.

but i still stick to my decision. tetap buat resume dgn tekad utk teruskan impian. pastu balik uia, tekun menyiapkan projek tahun akhir.

lps dah setel final exam dan fyp, aku pun bawak la resume aku jumpa manager kat department yg aku nk mintak tu la. tapi dia xde plak. so alang2 dah smpi situ, jumpa la dgn staf yg kebetulan free, bagi dia tgk resume aku tu ok ke tak. tapi agak mengecewakan bila diorg sume ckp skg ni tgh ‘freeze hiring’. haih~ awat la time aku nk apply ni bule pegi freeze plak. walhal dah terang2 diorg ni understaffed. So aku pun balik la dgn perasaan yg sedikit kecewa tapi masih belum berputus asa.

tapi sejujurnya, dgn senario waktu tu, aku sendiri pun x yakin aku boleh capai impian aku tu.  first and foremost is, papa pun x bape setuju. tu pun dah jadi sign, sbb selama ni dia x pernah halang minat aku. katanya, environment kerja yg aku nak tu x sesuai utk seorang wanita, what more utk seorg wanita yg bergelar isteri. my future husband won’t be happy about it. so instinct aku dpt rasa yg jalan yg aku nak pilih ni akan jd sukar. kedua, waktu ni la plak jodoh sampai. so, mmg kena seriously consider, mampu ke nak carry 2 benda besar serentak ni. i know for sure that i would be a workaholic, nak lg kalu keje situ. keje smpi tgh mlm, tah2 siap ada oncall. if im going to be wife and mother, aku kalu bule xnak la keje beriya mengalahkan suami aku plak. siang malam, weekdays weekend keje. padahal bukan aku yg kena sara family pun, tapi aku plk yg lebih2! and i was pretty sure that, kalu aku dpt keje yg aku nak tu, mmg keje tu la akn jd prioriti aku. nama pun cinta pertama!

so somehow, dalam aku tekad nak apply keje tu pun, tetap ada rasa pasrah dlm hati aku. MAS bekukan pengambilan pekerja ngam2 time aku nk gi apply tu pun is big enough sign for me. so dgn separa rela, aku pun apply la master uia.

lps tu plak, terjumpa paksu kat waktu melawat makcik aku meninggal. dia mintak resume aku utk dia pass kat senior engineer yg supervise aku masa aku praktikal dulu. orang tu mmg dah ckp, yg dia nak train aku, so by the time aku habis belajar, dia akan terus hire aku. manager tu kwn baik dia, so musti bule dpt punye la! tapi aku xtau la nape la aku gi ckp kat paksu yg aku xnak keje situ. alasannya, papa x bagi. hohohoh! 2 panggilan resume yg aku tolak mentah2. tensi bila mengenangkannya kembali.

tu cerita tahun 2008.  dlm thn 2010, MAS buka iklan dlm jobstreet utk jawatan yg aku nak tu. tp last minute baru apply. sbb asalnya nekad kata tak nak. tapi makin hari diingat, rasa nak sangat2 plak. tapi bila dah selamat hantar resume, hari2 plak doa supaya x dpt. sbb x sanggup tinggal aiman bawah jagaan org. waktu tu aiman baru 6 bulan dan masih menyusu badan. rasa x smpi hati nak tinggal dia kat org mengenangkan betapa dia sangat attached dgn aku.

kesimpulannya, aku mmg dlm dilema yg sgt besar, antara kerjaya idaman, dan tanggungjawab dunia akhirat sbg isteri dan ibu. walaupun suami x pernah halang, tapi aku sendiri yg x yakin aku boleh bawa kedua2nya. bukan x percaya diri sendiri, tapi more like ambil langkah yg lebih selamat utk mengelak fitnah dan masalah di kemudian hari. suami dan anak2 adalah aset dunia akhirat, sedangkan kerjaya tu cuma takat smpi umur pencen je. so aku xnak la kerja bagai nak rak smpikan family tunggang langgang, xnak la berjaya dlm karier tapi dlm hidup tah kemana. dan yg paling aku taknak is anak2 membesar with an invisible mother. so i guess, walaupun hati sgt berat, tapi keputusan ini la yg terbaik yg sesuai dgn matlamat hidup aku yg mahukan keseimbangan dunia dan akhirat. suami aku pernah ckp, smpi bila2 pun aku xkan dpt melupakan hasrat dan impian yg x kesampaian ni. but i know i made the right choice, so tahan je la kan walaupun susah.

nak kata 100% menyesal pun x jugak. bila dgr cerita dari suami pasal corak kerja dlm male-domain ni, ada gak rasa syukur aku end up dok umah je. tu baru cerita dlm opis, belum cerita kalu masuk site lg. byk adab2 dan batas2 pergaulan yg x terjaga, byk peluang utk terjebak dlm kancah pelik2. kalau dah masa praktikal dulu pun aku hampir terkena gaks sindrom2 tu, apatah lagi kalu dah kerja tetap. dalam kes mcm ni, baik buruk pilihan tu dah terang. so istikharah pun x bape relevan dah.

haih~mcm tu la alkisahnya, labu!

sekian, terima kasih.