Ilmi Orchard Montessori

Seperti yang dijanjikan, dalam posting kali ni, saya akan feature sebuah tadika montessori yang baru dibuka di Taman Pekaka, Nibong Tebal, Pulau Pinang.

Tadika yang diberi nama Ilmi Orchard Montessori (Dusun Ilmu) ini dibuka atas impian murni Uncle Q (refer posting ini) untuk membantu anak-anak kecil dari keluarga yang kurang berkemampuan untuk mendapatkan pendidikan yang baik pada yuran yang rendah berbanding tadika-tadika lain. Jom kita bagi sokongan untuk tadika kebajikan ni. Siapa yang rasa ada duit lebih nak menyumbang, boleh la hubungi facebook tadika ni ye: Ilmi Orchard Montessori

Ia adalah sebuah montessori, bermakna anak akan belajar mengikut tahap kemampuannya hingga anak itu dapat menguasai ilmu yang diajar dengan baik. Senang cerita, kalau anak tu pandai macam budak umur 6 tahun, dia akan terus diajar macam budak umur 6 tahun. Kalau dia umur 6 tahun tapi masih belum menguasai skil umur 4 tahun, dia akan belajar dulu skil umur 4 tahun sampai la dia pandai. Saya memang suka pendekatan montessori sebab ia tak memaksa anak belajar dalam tempoh yang ditetapkan.

Kalau Nibong Tebal tu dekat, saya nak je hantar Aiman dan Irfan ke sekolah ni sebab saya suka dengan keprihatinan dan sifat penyayang Uncle Q sepanjang dia mengajar anak saya. Memang tak risau nak tinggal anak dengan beliau. Eh saya tak dibayar untuk kempen tadika ni tau, tapi saya sendiri yang nak promote sebab saya gembira dan berterima kasih dengan Uncle Q sebab tolong jaga anak saya masa kat sekolah..hehehe~~

IMG_2742

 

Lawa sekolah dia, saya pun teringin nak belajar kat sini huhuhu.. Jemput la cuci mata ye..~~ Kesemua gambar adalah ihsan dari Uncle Q.

IMG_2788

IMG_2789

IMG_2791

IMG_2790

Belajar tentang Islam menggunakan teknik Al-Baghdadi

Aiman..selepas setahun~

Pada suatu pagi yang hening, hampir setahun yang lalu, aku dan suami telah mendaftarkan Aiman ke Brainy Bunch Islamic Montessori Kelana Jaya (juga dikenali sebagai BBIM Kampung Tunku) atas permintaan yang empunya badan, Adam Aiman. Kalau ikutkan hati, aku nak homeschool je anak-anak. Paling tidak pun, aku nak hantar dia bersekolah pada usia 5 tahun. Tapi dah tuan punya badan tiap-tiap pagi bangun mintak nak pergi sekolah, kitorang pun ikut je lah. Takpelah, kitorang hantar je la Aiman ke sekolah supaya dia dapat bersuka ria dengan rakan-rakan sebaya sambil belajar. Paling utama, aku mengharapkan agar cikgu dia nanti dapat bantu Aiman belajar menulis, sebab dalam banyak-banyak benda yang dia belajar kat rumah, Aiman memang langsung tak nak menulis. Bagi pensel, pensel warna, krayon, cat air, semuanya dia buat jadi trek kereta la, dia patahkan la. Frust jugak mama dia ni sepukul. Selain dari menulis, aku sendiri yang akan ajar di rumah.

Dalam perjalanan ke BBIM, banyak kali aku call nombor telefon pada ‘bunting’ iklan BBIM tapi tak berjawab. Entah ada orang ke tak kat sekolah ni? Gamble je la pergi tengok. Setibanya kami di BBIM KJ, kami melepaskan nafas lega bila melihat pintu sekolah terbuka, dan ada sebuah kereta di hadapan pagar.

Kitorang pun beri salam.. Seorang lelaki muda muncul di muka pintu sambil menjawab salam.

“Eh?” Aku hairan, orang yang muncul jawab salam adalah seorang lelaki, sebab aku expect perempuan (selalunya kan orang perempuan yang jadi cikgu tadika ni). “Oh mungkin ni technician ke kot. Ada la tu tengah baiki atau renovate pape tu.”, bisik hati aku.

Beliau menjemput kami masuk. “Eh, macam tuan rumah pulak. Oo mungkin dia ni anak principal sekolah ni.” sambil dalam minda aku membayangkan principal Tadika Aladdin tempat aku sekolah dulu, seorang wanita yang sudah agak berumur.

Beliau membawa kami ke pejabat sekolah dan menjemput kami duduk, dan keluar semula. “Oh dia nak pergi panggil mak dia la kot.”
Tiba-tiba beliau masuk semula dan duduk di kerusi principal. Aku (dengan muka terkejut yang di’cover’) selamba pulak boleh tanya, “Awak ke principal sekolah ni?”
“Aah saya la kak. Saya manager kat sini. Kat Brainy Bunch kita tak panggil principal tapi manager.”, jawab beliau.

Serius la bila aku ingat balik mesti aku pun confuse apesal aku beriya sangat fikir macam tu, technician la anak principal la. Yang pasti aku memang SANGAT TAK PERNAH TERFIKIR nak jumpa lelaki, muda umur macam baru graduate pulak tu, yang jadi principal sekolah tadika. Sebelum ni pun masa aku dok usha kindy lain, principalnya semua perempuan, dan kebanyakkan sudah agak berumur. Haha tak adil betul aku fikir macam tu sedangkan aku sendiri pun asalnya dari bidang yang didominasi oleh lelaki jugak hehehe.

It turned out yang Aiman ditempatkan dalam Intelligence Class dan guru kelas Aiman adalah Uncle Q, iaitu manager yang aku cerita tadi tu. Alhamdulillah, pendidik-pendidik di sini sangat penyayang dengan anak-anak kecil, jadi bila aku hantar Aiman ke sekolah, memang takde langsung kerisauan sebab aku tahu Aiman dijaga dengan baik oleh Uncle Q dan aunties yang berdedikasi.

Intelligence Class BBIM KJ 2014

Setelah melalui beberapa episod suka duka air mata gelak ketawa, dari cakap 2,3 patah dah jadi murai cakap berpatah-patah, tamat la setahun persekolahan Aiman di BBIM KJ ni. Aku sangat berpuas hati sebab semua matlamat aku hantar Aiman ke sekolah dah tercapai. Sekarang dah boleh menulis Alhamdulillah berkat dedikasi Uncle Q melatih fine motor skills Aiman, suruh Aiman buat apparatus yang kena genggam-genggam, main dengan manik-manik kecil dan sambung dengan benang macam nak buat gelang, yang bertujuan untuk melatih jari-jemari Aiman. Hmm aku pun tak pernah tahu kena latih macam tu. Tak ingat pun kena buat gitu masa aku kecik-kecik dulu.

Excited gila sampai rakam video kan. Mana taknya, lama tau tunggu. Rakan-rakan sebaya dia dah menulis dan melukis macam-macam tapi dia menulis pun tak nak. Sekarang bila dah pandai menulis nama dia, habis dicontengnya dinding-dinding rumah ni. Irfan yang start menconteng dulu, pastu Abang Aiman join sekali. Huh! Habis la mama yang kena bersihkan nanti segala dinding dan lantai yang diorang conteng tu.

Anyway, Uncle Q yang disayangi oleh anak-anak didik beliau dah takde untuk tahun depan. Dah resign. Balik kampung di Nibong Tebal. Bukak tadika montessori kat sana pulak nama Ilmi Orchard Montessori. Aku akan cerita sket pasal skolah ni dalam posting baru bersekali dengan gambar.. Stay tuned~~

Another Car-VBA2C!! Congratulations!!

Alhamdulillah, pagi ni lepas sahur, aku terima berita yang sangat menggembirakan dan sangat mengujakan. Seorang sahabat sejak zaman matrik UIA dah berjaya VBA2C!!! Dalam kereta lagi! Yang paling mengharukan adalah bila beliau sendiri yang menyambut kelahiran bayi keempat beliau ini. Sedikit sejarah beliau; anak sulung cser kerana ‘fetal distress’ (well who doesn’t get cser-ed for fetal distress these days *roll eyes* – tiba-tiba je baby zaman sekarang dah tak pandai bawak diri dalam rahim mak dia..nonsense!), anak kedua beliau berjaya vbac, anak ketiga emergency cesarean sebab baby maintain transverse lying (melintang) during labor, dan kini anak keempat alhamdulillah VBA2C.

“Saya sangat bangga dengan awak! Saya dedikasikan khas entri ni untuk ucap tahniah pada awak!” Mmuahhhh!

Aku tertarik nak kongsi sedikit pengalaman yang beliau sudi kongsikan dengan aku sebelum ni. “Saya harap awak tak kisah ye saya share ni hehe”

Baby keempat beliau berada dalam posisi melintang semasa mengandung. Dia selesa dok macam tu. Jadi, beliau banyak mencuba teknik untuk menggalakkan bayi pusing head-down semula, antaranya teknik Forward-Leaning Inversion yang diajarkan oleh Gail Tully (a certified midwife from US) dalam laman SpinningBabies. Beliau juga mencuba kemudahan katil urut CERAGEM yang disediakan secara percuma oleh kerajaan. Kata beliau, katil CERAGEM tu mampu memberi kesan pada kesihatan dengan cara yang serupa dengan kaedah massage, accupressure, moxibustion dan chiropractic. Lepas pergi CERAGEM tu alhamdulillah baby pusing kepala bawah. Boleh rujuk poster CERAGEM di laman ini untuk maklumat lanjut: http://permatainn.blogspot.com/2013/01/rawatan-dengan-ceragem.html

Nak tunjuk gambar moxibustion takde pulak. Tapi yang pasti boleh pergi pusat rawatan akupunktur atau kedai singseh untuk beli kayu moxi tu, bersekali dengan arahan tentang cara guna. Insya Allah baby songsang (breech/kepala di atas) atau transverse (melintang) akan pusing kepala ke bawah lepas guna kaedah moxibustion ni, tak kira la buat di CERAGEM atau buat sendiri di rumah. Cepat jugak, dalam masa seminggu buat tu biasanya baby pusing dah kalau takde masalah.

Tahniah sekali lagi buat kawan aku ni sebab dah selamat VBA2C. Dapat sambut sendiri pulak tu. Yang paling menarik, bila sampai di Gombak Medical Center, misi pun dah tanda, patient Dr Noor Fidak memang selalu request natural birth. Makanya, bila dah sampai hospital tu, baby dah selamat dalam pangkuan mamanya, uri pun dilahirkan secara semulajadi tanpa disuntik pitocin, dapat buat delayed cord clamping, baby tak payah bagi antibiotik. Pendek kata, takde cucuk-cucuk, takde jahit-jahit. Semuanya berlaku secara semulajadi. Alhamdulillah semuanya selamat dan si ibu pun sangat gembira selepas 48 jam menahan sakit active labor.

Aku tumpang gembira, sebab aku tahu kawan aku ni memang berusaha gigih untuk pastikan dapat bersalin normal kali ni. Beliau tak pernah betul-betul masuk kelas AMANI, tapi beliau rajin ikut sharing session. Jadi kiranya beliau ni pun macam dah belajar AMANI Birth jugak la. Campur dengan research beliau sendiri. Itu yang aku rasa bangga dan terharu dengan dia. She deserves this.

Moral of the story, aku nak share dengan korang, kalau korang dah pernah cser, dan mahu bersalin normal selepas ini, korang kena tahu yang korang ada hak untuk mencuba (trial of labor after cesarean). Tapi untuk memastikan korang berjaya, ia memerlukan komitmen dan usaha yang tak berbelah bahagi, dan juga kepercayaan sepenuhnya pada Allah dan percaya bahawa Allah telah cipta tubuh kita ni dengan sebaik-baiknya. Mustahil Allah nak buat tubuh ibu yang nak melahirkan ni tak boleh berfungsi dengan baik. Tinggal kita je nak usaha macam mana. Kena kenal tubuh badan kita ni, sebab ni badan kita, dan baby kita tu membesar dalam rahim kita. Jadi kita lebih tahu keadaan kita berbanding orang lain, apatah lagi mesin yang kadang-kadang tak berfungsi dengan baik tu. Pastu kena belajar ilmu-ilmu nak bersalin, bukan pakai redah je (macam sesetengah orang fikir). Pastu kena belajar jugak untuk kenalpasti tanda-tanda bahaya yang memerlukan perhatian pakar. Pastu pandai-pandai la fikirkan apa yang terbaik untuk diri sendiri. Jangan lupa juga jaga kesihatan dengan pemakanan yang baik dan bersenam untuk memastikan peluang VBAC yang optima.

Sekian cerita tentang kawan aku ni, tak lengkap rasanya kalau tak cerita pasal 3 lagi wanita hebat yang juga berjaya VBA2c dan VBAC ‘against all odds’. Aku akan sambung dalam entri lain ok. Kang jenuh pulak korang nak membaca hehehe..

Gambar-gambar di bawah dikongsikan oleh kawan aku tu.. Lebih kurang macam ni la rupa CERAGEM tu..

Katil CERAGEM.. rasanya katil ni yang kawan aku cakap bule wat accupressure dan moxibustion tu..

Katil CERAGEM.. rasanya katil ni yang kawan aku cakap bule wat accupressure dan moxibustion tu..

IMG_0820

Ramai orang menunggu giliran.. tapi katil pun ada banyak..

Natural Birth? Gentle Birth? Apa tu?

Natural birth? Gentle birth? Apa benda tu?

Minggu lepas, ada seorang sister PM saya. Beliau sudah 37 minggu mengandung dan berhasrat untuk menghadiri kelas antenatal AMANI Birth. Katanya dah lama menyertai The Gentle Birthing Group, tapi baru sekarang berkesempatan untuk melihat-lihat apa yang ada dalam group tu. Beliau juga menyatakan hasratnya untuk mengemukakan birth plan beliau kepada doktornya.

37 minggu sebenarnya sudah agak terlalu lewat untuk menyertai kelas antenatal. Tapi saya pernah menyampaikan kelas secara intensif kepada ibu-ibu yang mendapat maklumat tentang kelas saya pada saat akhir iaitu di minggu 36, 37 dan 38 minggu. Kadang-kadang saya yang berdebar, takut tak sempat nak mengajar, takut si ibu terbersalin dahulu. Huhuhu. Sebaik-baiknya, kelas antenatal dihadiri secara mingguan bermula minggu ke-20. Saya harap selepas ini, umum mengetahui bila masanya untuk hadir ke kelas antenatal ye.

Berbalik pada cerita sister itu. Setelah beberapa hari menyepi, saya bertanya khabar beliau. Beliau menceritakan bahawa beliau sudahpun menyampaikan birth plan beliau kepada doktor dan doktor juga seakan bersetuju. Saya agak curious dan tertarik dengan keterbukaan doktor tersebut lalu meminta beliau kongsikan birth plan bersama saya. Manalah tahu, mungkin saya boleh membantu ibu-ibu lain dengan informasi itu.

“Saya cakap dengan doktor saya nak gentle birth. Doktor hairan, doktor tanya gentle birth tu apa? Saya pun tak pasti jadi saya tanya doktor gentle birth tu macam mana. Doktor pun kata, oh kat hospital ni memang semua gentle birth.”

Ok sejujurnya saya memang terpana dengan jawapan beliau. Speechless sekejap, tapi somehow saya dah jangka yang beliau memang belum bersedia dengan informasi yang sepatutnya. Sejujurnya juga, berdasarkan pengalaman saya dengan ibu-ibu lain, saya merasakan bahawa beliau akan end-up dengan mengikut bulat-bulat apa saja yang dicadangkan oleh doktor. Melainkan beliau mengikut saranan dan tips saat akhir yang telah saya berikan. Saya amat berharap beliau sempat membuat homework yang saya berikan, kerana dalam hati saya merasakan yang doktor itu ada hasrat untuk induce beliau, memandangkan doktor berkali-kali memberi hint ke arah itu. Susah nak cari hospital yang betul-betul amalkan gentle birth, melainkan Hospital Pantai Bangsar. Itupun atas permintaan.

Jadi, apa sebenarnya gentle birth dan apa itu natural birth?

Secara prinsipnya, gentle birth adalah kelahiran yang memberikan rasa tenang, selesa dan gembira kepada ibu dan bayi. Ya, saya kata IBU DAN BAYI. Bukan ibu sahaja. Kerana bayi juga adalah manusia yang punya perasaan dan memori, walaupun masih belum pandai berfikir.

Natural birth pula adalah kelahiran secara semulajadi, 100% sepertimana yang Allah telah rekacipta, iaitu 100% kerja keras tubuh si ibu dengan kerjasama bayi, tanpa campurtangan prosedur perubatan mahupun sebarang jenis ubat-ubatan. Cuba renungkan, Allah itu Maha Adil, takkan Allah nak cipta si ibu boleh mengandung tapi tak mampu beranak? Mesti boleh, tinggal kita je yang kena buat persediaan mental, fizikal dan emosi. In fact, kalau kita kena campak tengah hutan pun, kita tetap boleh beranak jugak, tak perlu ke hospital bagai pun. Tak perlu epidural, induce, tak perlu gunting-gunting, tak perlu cucuk-cucuk sana sini. Kisah Siti Maryam alaihassalam melahirkan Nabi Isa alaihissalam adalah contoh terbaik untuk direnungkan, begitu juga kisah Siti Hawa alaihassalam melahirkan kesemua anaknya. 😀

Bagaimanakah rasa tenang, selesa dan gembira itu?

Sewaktu proses kelahiran berlangsung, bermula dari early labor hinggalah active labor, si ibu diberi peluang dan sokongan untuk menghadapi rengat (contractions/labor sensations) dalam keadaan tenang tanpa gangguan. Si ibu diberikan ruang dan privacy untuk bergerak mengikut naluri dan keselesaan beliau (berbanding hanya berbaring di atas katil dan terikat dengan mesin ctg)  dan fokus pada relaxation techniques. Dalam keadaan yang tenang tanpa  gangguan ini, beliau mampu bekerja menggunakan kekuatan tubuh dan minda beliau dengan bantuan peranan sekalian hormon yang telah diciptakan oleh Allah untuk membantu kelahiran. Proses kelahiran sebegini tidak memberi tekanan pada ibu dan bayi, apatah lagi meninggalkan trauma kerana ia memberi peluang pada si ibu dan bayi mengeksplorasi laluan kelahiran (birth canal) yang unik mengikut ritma mereka sendiri, tanpa tekanan dari mana-mana pihak.

Selepas kelahiran, ketenangan dan kegembiraan yang dirasakan selepas bayi lahir itu akan membuatkan si ibu lebih ceria dan merasakan kepuasan serta kegembiraan yang memuncak. Bayi pula akan lebih tenang dan jarang menangis.

Adakah ia bermaksud doktor tidak berperanan?

Secara amnya, tubuh wanita sudah diprogramkan oleh Allah untuk tahu bagaimana menjaga bayi dalam kandungan sewaktu mengandung, dan melahirkan. Dalam masa yang sama, tidak dinafikan adakalanya timbul masalah dan bahaya pada ibu dan bayi. Di sinilah letaknya peranan kakitangan perubatan. Mereka memberi peluang si ibu melakukan ‘tugas’ mereka untuk melahirkan, dan mereka hanya memerhati dan bersedia untuk bertindak jika muncul tanda bahaya. Di negara-negara yang mana khidmat perbidanannya (maternity care) diketuai oleh bidan (midwife), inilah yang dilakukan oleh bidan, manakala di negara yang mana khidmat perbidannya diketuai oleh doktor, doktor memantau gejala berisiko dan bertindak sebelum risiko itu betul-betul berlaku. Kerana itulah cesarean rate meningkat.

Jadi, bagaimana mencapai perasaan tenang, selesa dan gembira itu?

Cari ilmu tentang apa yang berlaku semasa mengandung dan semasa kelahiran. Buat research. Ada banyak sumber sekarang, asalkan pandai cari je. Internet, kelas antenatal seperti AMANI Birth atau hypnobirthing, buku-buku dan banyak sumber lagi. Jangan malas!

Ok cakap banyak pun tak guna, saya kongsikan video yang saya jumpa di laman Spinningbabies.com. Renung-renungkan dan selamat menikmati keindahan ciptaan Allah! :)

http://www.youtube.com/watch?v=R_DQgKMxI8Q

Alergi dan Habbatussauda’ (dan kawan-kawan)

Assalamualaikum

Ramadan tiba lagi. Alhamdulillah. Semoga Ramadan kali ini membawa kerahmatan dan keberkatan kepada kita semua. Semoga kita mendapat Ramadan ‘dean’s list’ kali ini insya Allah.

Sejak beberapa bulan yang lalu sejak aku tulis entri “Alergi dan Habbatussauda’” ni,  aku dah tak mengalami masalah kegatalan hidung yang teramat (alergi rhinitis) lagi. Kalau ada pun, sikit-sikit je. Tapi entah kenapa, sejak makan char kuey teow yang dibeli dari bazar ramadan minggu lepas, hidung ni gatalnya masya Allah, tak tahu la nak cakap macam mana. Bergilir rasa antara nak rendam hidung dan muka ke dalam ais, atau nak hantuk kepala ke dinding. Jadi, sebagai orang yang lebih bijak dari sekadar menghantuk kepala ke dinding, aku pun merancang untuk memakan minyak habbatussauda’ dengan sukatan yang tinggi.

Aku takde la selalu makan habbatussauda’, sebab utamanya adalah rasanya yang ‘horror’ hehehe, pedas dan panas dan sangat kuat, dan juga sebab agak sukar nak dapat habbatussauda’ (aku selalu kirim pada adikku yang belajar di mesir..dia balik setahun sekali je, tu pun kalau balik). Stok yang aku kirim banyak-banyak pada adikku pun, tinggal sebotol dua je, yang aku jimatkan untuk waktu anak-anak demam. Selebihnya aku beri pada ayahku yang lebih memerlukan. Jadi kena la berjimat sikit. Aku amalkan madu je la, sebab madu senang nak dapat.

Sejak akhir-akhir ni, aku selalu amalkan minum air yogurt untuk menjaga kesihatan. Resepinya lebih kurang macam ni:

6 sudu  besar natural yogurt jenama Farm Fresh,

1 sudu madu Manuka

1 sudu gum Arabic Arabic (Al Manna)

1 sudu PEVOO (Palestinian Extra Virgin Olive Oil)

1 sudu minyak habbatussauda’

jus oren tanpa gula hingga penuh gelas

Untuk memastikan gum arabic dan madu tak berketul, aku kacaukan keduanya bersama yogurt, minyak zaitun dan minyak habbatussauda’ dulu, kemudian baru aku masukkan jus oren. Kiranya jus oren tu yang paling akhir yang masuk ke dalam gelas. Aku gunakan sudu McD sebab ia tak besar sangat dan tak kecil sangat, dan paling penting ia adalah sudu plastik. In case korang tak tahu, madu tak boleh dikendalikan menggunakan sudu besi ye, tetapi dengan sudu plastik, seramik atau sudu kayu sahaja untuk memastikan zatnya terpelihara.

Satu gelas besar yang aku bancuh tu, aku kongsikan bersama suami aku, dan kadang-kadang dengan Aiman dan Irfan. Selalunya Irfan leka menyedut air yogurt tu dengan straw manakala Aiman pulak tak berapa suka tapi tetap minum sebab takut mama marah hehehe.

Sekali sekala terkena alergi yang teruk macam ni, aku up kan dos minyak habbatussauda’, minyak zaitun dan madu kepada 2 sudu. Waaaa memang horror rasa habbatussauda’ tu kuat sangat! Dan aku kena minum keseluruhan gelas! Tapi alhamdulillah kesannya memang sangat cepat, dan gatal hidung pun hilang. Tapi lepas tu badan dan saluran pernafasan rasa panas la sikit, sebab ketiga-tiga bahan ni memang makanan bersifat panas. Sebab tu ia mujarab untuk selsema dan demam selsema. Kalau tak nak makan, guna untuk massage pun boleh. Urutkan badan anak atau badan sendiri dengan mana-mana minyak ni (zaitun atau habbatussauda’) insya Allah kesannya memang cepat. Jangan lupa selawat banyak-banyak sambil urut.

Bila alergi dah reda, turunkan balik dos kepada 1 sudu sahaja untuk kesemua bahan.

Satu perkara tentang makanan sunnah sebagai ubat ni (in fact ubat dan makanan apa pun) adalah kita kena test dulu kita sesuai ke tak dengan bahan tu, maksud saya kita alergi ke tak dengan bahan tu? ada timbul kesan yang tidak menyenangkan tak lepas makan tu? kalau semuanya ok, takde naik simptom pelik-pelik maka boleh la amalkan. Tapi kalau rasa lain macam, boleh kurangkan dos atau tinggalkan dulu tengok macam mana.

Habbatussauda' dan Kawan-kawan

Habbatussauda’ dan Kawan-kawan

Dalam gambar ni dari kiri adalah yogurt asli Farm Fresh, minyak habbatussauda’, PEVOO, madu Manuka, extra virgin coconut oil (EVCO) dan apple cider vinegar (ACV) jenama Bragg (pastikan ‘with the mother’). Tapi setakat ni aku belum tambah lagi VCO dan ACV dalam jus yogurt aku ni. Insya Allah akan tambah juga nanti. Kesemua bahan ni bukan untuk alergi saja, bahkan untuk penjagaan kesihatan am, demam, selsema dan batuk pun mujarab insya Allah. Kalau anak-anak selsema, aku suapkan 5ml madu manuka tu insya Allah cepat kering hingus dan ok macam biasa. Bila aku tengok tak ok, aku tukar kepada VCO atau minyak zaitun. Ada satu ketika, aku suapkan 4 ml VCO pada Irfan masa dia demam selama beberapa hari berturut-turut, tiba-tiba dia berak cair. Jadi aku tukar, instead of makan, aku urutkan badan dia dengan VCO setiap kali selepas mandi. Alhamdulillah lega demamnya.

Finally jangan lupa ini semua ikhtiar kita. Yang menyembuhkan tu adalah Allah jua. Bila kita dah faham macam mana bahan-bahan ni bekerja untuk tubuh kita, lebih mudah kita nak kenalpasti bahan mana yang kita perlukan di waktu-waktu tertentu.

Sekian, jumpa lagi.

Homeschooling & I: Aiman dan Cakerawala

Dah lama aku tak update pasal aktiviti homeschooling aku kat rumah, sebab aku agak sibuk dengan tugasan AMANI Birth. Jadi, anak-anakku pandai-pandai sendiri la cari apa dia nak belajar. Sekali-sekala aku bantu, tapi kebanyakan masanya suami aku yang take charge. Jadi, alhamdulillah Abang Aiman dan Irfan tetap belajar banyak benda walaupun mama dia busy dengan tugasan.

Nak cerita kat sini, kalau korang biasa follow posting aku pasal homeschooling sebelum ni, aku banyak jugak guna gadget untuk mengajar anak-anak sebagai alat bantu mengajar. Walaupun banyak orang share dalam FB pasal post2 dari pakar-pakar tertentu yang selalu dok pungpang pasal kesan negatif gajet pada anak-anak, aku takde la nak kesah sangat sebab bagi aku, aku tahu apa yang aku buat, dan aku memang awasi anak-anak bila guna gajet, dan aku awasi perkembangan dan hasil penggunaan gajet tu. Jadi, selagi korang tak bagi total freedom pada anak-anak bila guna gajet, korang tak payah la dok risau sangat. Yang penting, pengawasan.

So apa yang Abang Aiman dah achieve sepanjang Mama busy dengan AMANI Birth ni?

Rasanya macam banyak jugak nak list down ni. OK kita start satu persatu.

Hari tu mama ada belikan set belajar menulis untuk Aiman. Belajar tulis ABC, 123 dan AlifBaTa. Alhamdulillah Abang Aiman pun semangat menulis guna marker pen. Bila dah siap, sapu balik bersih-bersih dengan tisu. Tapi mencabar jugak nak suruh dia menulis tu. Sebab Abang Aiman rupanya berminat dengan marker pen tu, bukannya berminat nak menulis. Jadi, nak kena pujuk lebih sikit nak menghabiskan semua huruf. Pastu kalau mama bangun pergi kat Irfan pulak, Abang Aiman berhenti menulis dan sibuk dok main dengan kad menulis tu pulak. Haih.

Ingatkan dah cukup la belajar menulis guna marker. Suatu hari, Abang Aiman bawa balik homework matematik. Kena berlatih tulis nombor 1 dan 2. Aku tengok dia bawak balik buku, aku dah seriau. Sebab Abang Aiman tak pernah nak menulis. Bila bagi dia kertas dengan pensel, pen, krayon, pensel warna, cat air, apa saja lah, dia akan menulis dan mewarna sekejap je. Lepas setengah jam, dia guna alat-alat tu untuk buat trek kereta. Jadi, korang boleh bayangkan tak betapa susahnya nak menghabiskan satu mukasurat menulis nombor-nombor tu? Memang migrain mama dibuatnya heheh.

Pendek kata, Abang Aiman memang tak berminat sangat nak belajar membaca dan menulis. Mama hairan jugak sebab memang totally opposite dengan mama kecil-kecil dulu. Jadi, aku cuba explore apa yang dia sebenarnya suka, selain dari bermain lego dan blocks macam aku cerita dulu kat link ni. Maka aku temukan jawapannya dalam kombinasi ipad dan buku grolier. Ingat tak aku pernah cerita dulu pasal grolier kat sini? Dulu, Aiman cuma minat baca buku “Planes Have Wings” dalam set grolier tu. Tapi tiba-tiba dia dah kembangkan minat dia untuk belajar pasal planet dan angkasa pulak. Ok fine kita ikut je. Ilmu space science pun bagus juga :) Maka Aiman pun rajin la membawa buku “Stars Twinkle” ke sana kemari semata-mata untuk belajar pasal cakerawala. Korang boleh tanya dia, planet apa yang paling panas dan planet apa yang paling sejuk, kenapa planet tu panas dan kenapa planet tu sejuk, planet apa yang berwarna merah dan kenapa dia berwarna merah, planet apa yang paling cantik, dan apa yang ada dalam astroid belt? Insya Allah dia boleh cerita. Belajar dari buku ni saja tak cukup, sebab cuma ada gambar, dan tak nampak real. So, Papa Aiman buat inisiatif yang best macam biasa, carikan video pasal sains cakerawala dalam youtube. Versi budak-budak pun Aiman layan, versi National Geographic pun dia layan sampai habis! Budak-budak ni dia tak perlu faham bahasa tinggi-tinggi pun, bila dia tengok video tu, otak dia sama berputar nak proses ilmu yang dia dapat dari video-video tu. Jadi, bila kita tunjuk kat dia kedudukan planet dan bintang di langit pun, dia boleh faham, dan boleh nampak apa yang kita maksudkan. Bukan hanya mendongak kosong ke langit. Lebih menarik lagi, dia akan kumpul bola-bola dia pelbagai saiz, susun atas lantai pastu panggil, “Mama, Aiman buat planet!”. (Aiman dah lancar bertutur sekarang, menginjak usia 4 tahun minggu depan, dia dah tak pelat sangat, sikit-sikit je). Bola paling besar dia letak di tengah (Musytari). Salah satu bola tu dia masukkan celah donut dan dia letak sebelah bola yang paling besar (Zuhal la tu).  Bola paling kecil untuk Neptune dan Pluto. Kadang-kadang, dia guna play doh untuk bentukkan bola-bola pelbagai saiz mewakili kesemua 9 planet (yes, Pluto dah kembali diwartakan sebagai planet). Yang tak tahannya bila setiap kali dia mandi, dia nak bawa kesemua planet tu masuk mandi sama-sama dengan dia. Kalau bola ok la, kalau playdoh, habis hancur terkena air.

Antara buku dari set Grolier

Antara buku dari set Grolier: ketiga-tiga buku ni yang Aiman selalu bawa ke hulu ke hilir sampai lunyai

Selain dari sains cakerawala, Abang Aiman juga sedang belajar tentang sains pergunungan. Dia sedang belajar tentang jenis-jenis gunung. Tapi tak habis belajar lagi, sebab agak sukar nak bagi dia nampak pergerakan plat bumi yang membentuk gunung-gunung.

Ok sampai sini dulu. Nak pergi ambil Aiman di sekolah. Minggu depan birthday Aiman :)

Lain kali cerita pasal perkembangan Irfan pulak :)

Adios!

 

Kelas Intensif AMANI Birth di Kota Bharu

Assalamualaikum,

Sukacitanya saya ingin mengumumkan yang saya akan mengadakan kelas intensif persediaan kelahiran AMANI Birth di Kota Bharu sempena cuti sekolah bulan Jun nanti.

Butir-butir kelas tersebut adalah seperti yang tertera di dalam gambar di bawah:

amani-kb

Rasanya dah lengkap informasi untuk kelas tu dalam poster ni. Apapun, dipersilakan menghubungi saya secara terus melalui fb Liyana Helmy atau hantarkan emel kepada izyanliyana@gmail.com atau boleh juga hantar pesanan sms/whatsapp ke nombor dalam poster ni. Satu kelas adalah terhad kepada 4 pasangan sahaja dan anda akan diberi buku “AMANI Birth Student Workbook” seperti dalam poster.

Untuk maklumat lanjut tentang kelas AMANI Birth ni, saya sertakan sekali 20 prinsip asas yang membentuk silibus AMANI Birth seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah:

amani

AMANI Birth menekankan konsep kelahiran sebagai ibadah kepada ALLAH bila mana si ibu berserah sepenuhnya kepada ALLAH dan berdoa semoga ALLAH mempermudah urusan kelahiran anaknya.

Di samping itu, adalah menjadi tanggungjawab bakal ibu dan bapa untuk memastikan bakal ibu itu menjaga pemakanan beliau dan bersenam, serta menjaga kesihatan emosi supaya dapat memastikan si ibu dan bayi kekal sihat untuk mengurangkan risiko komplikasi sepanjang mengandung dan ketika bersalin kelak.

AMANI Birth juga mementingkan para ibubapa belajar membuat keputusan bermaklumat sejak anak masih di dalam kandungan sebagai langkah pertama menuju ke alam keibubapaan.

Nak tahu apa yang akan dipelajari dalam kelas AMANI, boleh rujuk carta di bawah:

AMANI modules
Menariknya 20 topik dalam silibus AMANI Birth ni dibahagikan mengikut tema: Assisting Mothers for an Active, Natural and Instinctive Birth.

Modul Assisting ditujukan khas untuk para suami dan siapa saja yang menemani si ibu semasa hamil dan bersalin.

Modul Mothers pula khusus untuk membincangkan apa yang berlaku pada si ibu sepanjang kehamilan, semasa kelahiran dan selepas kelahiran.

Modul Active membincangkan persiapan yang boleh dilakukan oleh si ibu untuk memastikan dirinya kekal sihat sepanjang kehamilan, sekaligus mengurangkan risiko komplikasi sewaktu mengandung dan sewaktu hendak bersalin.

Modul Natural membincangkan apa yang normal dan apa yang tidak normal, supaya si ibu tidak menggelabah tidak bertempat dan mengambil tindakan yang wajar jika berlaku komplikasi.

Modul Instinctive membincangkan peranan hormon yang membantu proses kelahiran dan juga kepentingan mempercayai “Naluri” si ibu untuk memberitahunya jika ada yang tidak kena.

Secara ringkasnya macam tu la. Nak tahu lebih lanjut kena datang kelas ye. :)

Lain kali sambung lagi Insya ALLAH..

Homeschooling & I: Projek Irfan pulak

Sebelum aku memulakan cerita, aku nak khabarkan bahawa anak aku yang sulung, Aiman dah selamat mendaftar ke sekolah tadika berhampiran dengan rumah.

Mamanya bukan main bersemangat nak suruh dia belajar kat rumah, Mama siap dah beli alat bantu mengajar lagi, tengok-tengok dia sikit punya bersemangat nak sekolah! Seminggu sebelum sesi persekolahan bermula, tiap-tiap pagi bangun je dari tidur terus minta nak sekolah. Ini semua gara-gara terpengaruh mendengar adik bongsu aku akan masuk ke tingkatan satu di sekolah berasrama penuh.

Tak nak bagi sekolah kang, rasa bersalah pulak. Maka kami pun daftarkan la dia ke tadika. Alhamdulillah, kerana bersemangat nak bersekolah, dia sangat mudah bangun tidur setiap pagi, mandi dan bersiap. Sampai ke hari ni. Cuma pada minggu pertama je ada separation anxiety sikit. Maklum la sejak lahir tak pernah berpisah dengan Mama kan. Tapi Abang Aiman menunjukkan komitmen yang bagus untuk bersekolah, and we are very happy with his progress. Alhamdulillah.

Oleh kerana Abang Aiman dah selamat masuk sekolah, tinggal la Irfan je dengan Mama setiap pagi.

So apa yang Mama buat dengan Irfan setiap hari?

Ni la semua alat bantu mengajar yang aku beli untuk mengajar Aiman membaca dan menulis di rumah. Oleh kerana Aiman pergi sekolah, aku guna aje la semua ni untuk Irfan. Bila Aiman balik, Aiman pun join sekali.

Seronok jugak tengok Aiman belajar menulis guna kad imbas ni. Yang penting nak mengasah kemahiran psikomotor dia. Takde la pandai guna touch screen je kan.

kad imbas

Kad imbas ABC, 123 dan huruf jawi beserta marker pen percuma

Untuk belajar membaca Bahasa Inggeris pulak aku guna pakej “Read Easy” dan untuk Bahasa Melayu aku gunakan “Pakej Bestari Bacalah Anakku” macam dalam gambar kat bawah ni. Tips dari cousin aku yang merupakan cikgu tadika. Pakej di bawah ni menggunakan kaedah phonics. CD panduan menggunakan pakej ini juga ada disertakan. Sebelum ni jenuh aku keliling kedai buku cari. Tapi tak jumpa. So kalau korang nak cari benda-benda ni semua, beli je online kat sini.

read easy

Read Easy Bestari Package

bacalah anakku

Pakej Bestari Bacalah Anakku

Untuk mengajar Al-Qur’an pulak, ada Pakej Bestari Al-Furqan, tapi aku tak beli sebab tak perasan ada produk ni hehehe. So aku guna Iqra’ biasa je. Setakat ni Alhamdulillah, Irfan menunjukkan minat untuk belajar. Tapi ada jugak kadang-kadang dia hanya nak membaca kalau Aiman ada bersama. Bila diorang dah penat belajar, aku pun bagi diorang pensil warna dan kertas. Apa lagi, mewarna la! :)

 

 

AMANI Birth CBE & Doula In Training

Ingat tak beberapa bulan lalu, aku ada cerita yang aku pergi workshop untuk menjadi AMANI Birth childbirth educator dan doula? (Boleh klik sini untuk ceritanya)

Tak tahu apa itu AMANI Birth? Klik di sini.

Alhamdulillah, setelah beberapa bulan berhempas-pulas, aku telah menamatkan academic requirements dan mendapat kebenaran mengajar silibus AMANI Birth dan menggunakan nama AMANI Birth untuk menjadi doula.

Sekarang aku dah jadi AMANI Birth Childbirth Educator and Doula In Training! :)

Lepas ni akan berusaha untuk dapat full certification pulak. Insya Allah.

Serentak dengan hari aku mendapat berita ini, aku juga mendapat berita bahawa dua orang sahabat baik masa belajar dulu mendapat tawaran kerja di Airbus. Aku turut gembira macam aku yang dapat kerja kat Airbus. Aku doakan semoga kerjaya mereka terus cemerlang dan dimurahkan rezeki.

Suatu masa dulu, aku pernah menanam azam untuk memohon kerja dengan Boeing. Namun, aku juga sudah berniat, andai jodohku yang sampai dahulu sebelum aku sempat memulakan karier, maka aku tanpa berfikir dua kali akan menjadi stay-at-home-mum. No thinking twice. Antara keluarga dan karier, aku tetap akan memilih keluarga. Aku mahu anak-anakku sentiasa dapat melihat mama mereka di depan mata sepertimana aku suka dapat melihat mama aku sepanjang masa.

Takdirnya, aku bertemu jodoh waktu presentation final year project di semester terakhir. Maka aku tahu yang takdir aku bukan dalam bidang kejuruteraan aeronautik, tapi menjadi home maker.

Ia bukan jalan yang mudah kerana boleh dikatakan aku sentiasa teringat bidang kejuruteraan yang sangat aku minati. Tapi setelah hampir 5 tahun menjadi isteri dan ibu sepenuh masa, aku merasakan pilihanku dulu adalah sangat berbaloi. Lebih-lebih lagi setelah aku menemui bidang kedua yang aku sangat cintai, iaitu kelahiran alamiah dan yang berkaitan dengannya seperti penyusuan, babywearing dan attachment parenting. Family and natural childbirth will be the two things that I will work for, for the rest of my life.

Goodbye aeronautics, and hello AMANI Birth.

************************************************

Seandainya anda sampai ke blog ini melalui forum cari, saya sangat berharap supaya anda dapat mempelajari sesuatu dari blog saya. Itu lebih berfaedah dari mengumpat dan mengetawakan pengalaman pahit orang lain. Ia menunjukkan betapa tidak matangnya pihak yang rajin sangat printscreen blog saya lepas tu ketawakan saya ni. Obviously anda belum pernah menjadi seorang ibu, kerana ibu yang pernah merasa sakitnya bersalin tidak mungkin akan mengetawakan pengalaman pahit ibu lain ketika melahirkan. And apparently anda juga masih terlalu baru dalam bidang perubatan to realise the reality of maternal healthcare di Malaysia dan serata dunia. Amat malang jika anda hanya berpandu pada buku “Obstetrics by 10 Teachers” dan 2,3 buku zaman belajar yang lain tu. Broaden your horizon and keep on learning.

alkisah sakitnyaaaa telinga~

Assalamualaikum

Sejak 2 minggu yang lalu, aku telah terkena jangkitan kuman dalam telinga (ear infection). Gara-gara hembus hidung masa selsema la ni. Kuman tu masuk dalam telinga pulak. Aduh sakitnya~!!

Cuba ditahan-tahan kat rumah, sambil aku telan bawang putih dan vitamin c. Ye la, dah tahu dah kalau gi klinik confirm doktor bagi antibiotik. Kalau makan antibiotik, habis la mati sekalian bakteria dalam usus aku ni. Bakteria jahat mati takde hal, tapi yang tak bagusnya, bakteria baik pun mati jugak. Kalau bakteria baik mati, sape yang akan menjaga hal ehwal kebajikan dalam badan aku??

In case korang tak pernah dengar, bawang putih adalah makanan antivirus, antibakteria dan antifungus.

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-300-GARLIC.aspx?activeIngredientId=300&activeIngredientName=GARLIC

Setelah beberapa hari dok telan bawang putih, rasa macam makin sakit jugak telinga ni, akhirnya pergi jugak ke klinik. Doktor tengok sekali imbas. “Eh dah bengkak ni!” Terus dia bagi antibiotik untuk 3 hari, dan ubat bengkak, beserta ubat titik (antibiotik jugak tu), lepas tu tengok macam mana.

Aku pun balik. Makan antibiotik dengan baiknya, sebab sakit gila ni. Hehehe.. kalau tak sakit jangan harap le nak telan antibiotik. Bila ubat dah habis, alhamdulillah bengkak dalam telinga pun dah surut. Tapi sakit masih tak hilang. Bahkan makin kuat!

Aku pun pergi semula ke klinik.

Kali ni doktor lain yang cek. Dia letak teropong kat telinga aku. “Ada benda dalam telinga awak ni. Warna putih. Awak suka korek telinga guna cotton bud ke?” Aku geleng-geleng. Dah 10 tahun aku tak guna cotton bud, sejak aku servis telinga dengan pakar ENT dulu. Doktor cuba korek guna forceps, tapi tak berapa menjadi. “Awak pergi jumpa pakar ENT la ye, biar dia bersihkan guna alat yang sesuai.

Maka jumpa pakar ENT lah aku.

Pakar ENT cek telinga aku. Dia guna vakum. Mak aih banyaknya bendasing! Besar-besar pulak tu! Tak sempat mintak nak ambil gambar doktor dah buang hahaha.

OK so ceritanya, bila berlaku jangkitan, doktor bagi antibiotik. Jadi dalam proses penyembuhan kawasan yang radang tu, banyak la sel-sel kulit yang mati. Sel kulit yang mati tu la yang berkumpul banyak-banyak dan kemudiannya block gegendang telinga aku. Gumpalan putih tu la yang menyebabkan telinga aku sangat sakit dan tak berapa nak dengar bunyi. Jadi, lepas doktor bersihkan dan buang gumpalan sel mati tu, baru la aku dapat mendengar dengan baik semula dan sakit pun berkurang.

Lepas dah habis antibiotik satu course, tiba masanya untuk betulkan balik flora bakteria dalam usus aku, maka aku pun beli yogurt jenama ‘Farm Fresh’. Sebenarnya aku tak suka makan semua jenis makanan probiotik macam tempe dan yogurt, tapi susu segar dan yogurt Farm Fresh ni ok jugak boleh diterima oleh tekak aku.

Kalau nak tahu probiotik tu apa, boleh baca sini:

Probiotics are microorganisms that offer some form of health benefit to the host – they can be found in various different foods. Probiotics are believed to play very important roles in regulating proper intestinal function and digestion – by balancing intestinal microflora.

(dipetik dari http://www.medicalnewstoday.com/articles/264721.php)

Walau bagaimanapun, kalau korang lebih suka nak guna natural remedies yang lebih murah dan mudah, boleh cuba layari laman ni:

http://www.top10homeremedies.com/home-remedies/home-remedies-for-ear-infection.html

Orang-orang tua kita zaman dulu pun guna natural remedies je, sebelum ada kemudahan farmasi moden macam sekarang :)

Kalau satu hari nanti aku terkena lagi jangkitan telinga macam ni, insya allah aku pun akan guna natural remedies macam yang diajar dalam laman di atas.